Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ο Καλλικράτης στο Υπουργικό συμβούλιο


Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου αυτήν την ώρα παρουσιάζεται, από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, το σύνολο των θεσμικών διατάξεων του σχεδίου, για τον νέο αυτοδιοικητικό σχεδιασμό της χώρας.
Ο χάρτης του «Καλλικράτη» αναμένεται να περιλαμβάνει λιγότερους από 360 δήμους και 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες. Ο Υπουργός ήθελε να κρατήσει στο μείον 10 το όριο που είχε θέσει αρχικά (κάτω από 370), προκειμένου , να έχει περιθώριο διαπραγμάτευσης στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει.
Ακόμα και με την μορφή προσχεδίου ο «Καλλικράτης» έχει συναντήσει αντιδράσεις, κυρίως από τους δημάρχους, ενώ οι νομάρχες δηλώνουν υπέρ, αλλά, υπό προϋποθέσεις.
Με τον «Καλλικράτη» η κυβέρνηση ελπίζει σε σημαντικές περικοπές δαπανών από τους νέους δήμους, μεταξύ άλλων μέσω των σημαντικών σε αριθμό συγχωνεύσεων των δημοτικών επιχειρήσεων. Όπως εκτιμάτε η κατάργηση περίπου 670 δήμων και 68 νομαρχιών και επαρχιών σε όλη τη χώρα, θα έχει σαν αποτέλεσμα οικονομικό όφελος περίπου ,8 δις ευρώ τον χρόνο , μόνο από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, το σχέδιο φέρνει χιλιάδες μετατάξεις, ενώ ερωτηματικά εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την πορεία των 25.000 χιλιάδων συμβασιούχων όταν λήξουν οι συμβάσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: