Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) θα έχει τον επιτελικό σχεδιασμό και θα αποτελεί τον ελεγκτικό μηχανισμό για το σύνολο των προμηθειών των υπηρεσιών υγείας, συμβάλλοντας στην ομαλοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με την εφαρμογή του νόμου, θα επιλυθούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό των νοσοκομείων και θα συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
Με το νομοσχέδιο, εξαλείφονται οι χρονοβόρες διαδικασίες και συντομεύεται ο χρόνος υλοποίησης των διαδικασιών. Η Επιτροπή αναλαμβάνει να διενεργήσει κεντρικά διαγωνισμούς για τα νοσοκομεία και τους φορείς, ενώ κατ' εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης ενιαίων διαγωνισμών στις υγειονομικές περιφέρειες, προκειμένου να ελαφρύνουν σημαντικά το φόρτο των νοσοκομείων.
Η απεμπλοκή της ΕΠΥ από την οικονομική διαχείριση επιτρέπει την επίσπευση των διαδικασιών, ενώ τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές περιφέρειες θα είναι υπεύθυνοι για την υποβολή και είσπραξη των απαιτήσεών τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύγκριση τιμών με την ΕΕ
Επίσης, το υπουργείο Υγείας δημιουργεί βάση δεδομένων - Παρατηρητήριο Σύγκρισης των τιμών των ιατρο-τεχνολογικών προϊόντων, με τιμές αντίστοιχων προϊόντων της ΕΕ για την αποφυγή υπερ-κοστολόγησης και παράλληλα προωθεί τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών για πρώτη φορά στο ΕΣΥ, στοχεύοντας στο δραστικό περιορισμό της κρατικής δαπάνης. Τέλος, με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η εφαρμογή ειδικής νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων και η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών με βάση τη δραστική τους ουσία για την προμήθειά τους από τα νοσοκομεία.
Χρέη νοσοκομείων
Εκπτώσεις ζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας από τους προμηθευτές των νοσοκομείων, προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη των νοσοκομείων που ξεπερνάνε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων για τη ρύθμιση των χρεών συναντήθηκε με εκπροσώπους των προμηθευτών και τους ζήτησε εκπτώσεις 15% στα τιμολόγια των φαρμάκων και 25% στα τιμολόγια των υπόλοιπων ιατρικών ειδών. Οι προμηθευτές επιφυλάχθηκαν να δώσουν τις απαντήσεις τους την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

agelioforos.gr