Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

«Πράσινη κάρτα» στους πραγματικούς αγρότες


Σ

«Πράσινη» κάρτα-ταυτότητα θα αποδεικνύει πως ο κάτοχός της είναι πραγματικός αγρότης και όχι παραγωγός-»μαϊμού».
Με αυτήν θα εφοδιαστούν όλοι οι αγρότες που θα εγγραφούν στο «μητρώο αγροτών», τη σύσταση του οποίου προβλέπει σχέδιο νόμου που εισήγαγε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και ενέκρινε η επί της Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.


Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή
Οι πρώτες «πράσινες» ταυτότητες των αγροτών θα αρχίσουν να εκδίδονται 6 μήνες μετά την ψήφιση και ισχύ του νέου νόμου.
Ο στόχος είναι διπλός:
1. Να γίνει... ξεσκαρτάρισμα ποιος είναι αγρότης, ώστε να πηγαίνουν οι επιδοτήσεις στους πραγματικούς παραγωγούς και όχι σε «μαϊμού». Επίσης, να εισπράττονται οι επιστροφές και να απολαμβάνουν επιδοτήσεις επιτοκίων κ.λπ. οι γνήσιοι αγρότες.
2. Να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική και όσον το δυνατόν διευρυμένη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, λίστα για τους Ελληνες αγρότες.
Κι αυτό γιατί αν συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των αγροτών, θα μειωθούν δραστικά έως και στο μισό οι ετήσιες κοινοτικές επιδοτήσεις που εισρέουν στη χώρα μας και ανέρχονται στα 2,8-3 δισ. ευρώ.
ΑμείλικταΤα σχετικά επίσημα στοιχεία του υπουργείου είναι αμείλικτα στο σημείο αυτό, καθώς:
Μόνον το 33%, δηλαδή 287.554 άτομα, είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε σύνολο 871.377 δικαιούχων ενισχύσεων με τα ισχύοντα κριτήρια (στοιχείο του 2009).
Κατόπιν αυτού, το υπουργείο... μαλάκωσε κάπως τα κριτήρια και έτσι στο «μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων» να εγγραφούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε χθες το απόγευμα:
Ως «επαγγελματίας αγρότης»: φυσικά πρόσωπα, ενήλικοι άνδρες και γυναίκες που είναι α) κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, β) ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή συνταξιοδοτούνται από αυτόν, γ) ασχολούνται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και λαμβάνουν από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους και δ) οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή, οι οποίοι είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.
Ετεροεπαγγελματίες αγρότες: τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά είναι αποδεδειγμένα κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, δηλαδή: α) οι κύριοι, συγκύριοι ή νομείς αγροτικής εκμετάλλευσης και β) οι μισθωτές ή αγρολήπτες αγροτικής εκμετάλλευσης εφόσον η μίσθωση ή αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως.
Αγροτικά προϊόντα θεωρούνται τα προϊόντα εδάφους της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της δασοπονίας, της θηραματοπονίας και των παντός είδους εκτροφών ως και τα προερχόμενα από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ή μεταποίησης αυτών καθώς και κάθε άλλο προϊόν που προέρχεται από την αγροτική εν γένει δραστηριότητα.
Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: