Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ισπανική αρχιτεκτονική, ένας άλλος δρόμος


 

 Οικοδομώντας τη δημοκρατία: 35 χρόνια ισπανικής κοινωνικής αρχιτεκτονικής», που εγκαινιάζεται σήμερα στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη.
Κι αυτό γιατί οι (χρονικές) ομοιότητες και οι (ποιοτικές) διαφορές με τη χώρα μας καταγράφονται ανάγλυφα σε αυτό το σύνολο αντιπροσωπευτικών αρχιτεκτονικών έργων της περιόδου 1975-2010, που συμπίπτει με την ισπανική μεταπολίτευση, την περίοδο από το τέλος του φρανκισμού έως την ένταξη στο ευρώ.
Την ίδια πορεία, χρονικά, με την ίδια κατεύθυνση, ακολούθησε και η χώρα μας. Όμως με πόσο διαφορετικά αποτελέσματα στον τομέα της δημόσιας αρχιτεκτονικής... Η "κλασική" σύγκριση Αθήνας και Βαρκελώνης και του πώς κάθε πόλη εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι χαρακτηριστική.
Μέσα στην τριανταπεντάχρονη πορεία της η δημόσια αρχιτεκτονική στην Ισπανία κατάφερε να μεταμορφώσει  την ποιότητα ζωής των πολιτών της, αλλά και την αντίληψη του ρόλου της αρχιτεκτονικής στο κοινωνικό γίγνεσθαι μιας χώρας που άλλαζε, τοποθετώντας παράλληλα την Ισπανία στην παγκόσμια πρωτοπορία όσον αφορά στις νέες αισθητικές και κατασκευαστικές αντιλήψεις στον τομέα αυτό.
Αρκεί κανείς να ακουμπήσει τη ματιά του στη γκριζάδα αντίστοιχων ελληνικών κτηρίων, που οικοδομούνται λες για να εκφράσουν την ισχύ και τη μουντάδα της γραφειοκρατίας, την υποτίμηση του πολίτη και των αναγκών του, για να κατανοήσει τον διαφορετικό δρόμο που ακολούθησαν, τελικά, οι δύο χώρες.
Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 9 Μαΐου και διοργανώνεται με την ευκαιρία της ισπανικής προεδρίας στην Ε.Ε., μέσα από ένα σύνολο 36 ενοτήτων, χρονικά κατανεμημένων, παρουσιάζονται αρχιτεκτονικά δείγματα με την υπογραφή περισσότερο ή λιγότερο γνωστών βραβευμένων Ισπανών δημιουργών, καταδεικνύοντας την αλληλεπίδραση κοινωνίας και αρχιτεκτονικής, όχι μόνο στο είδος και τον σκοπό των κατασκευών αλλά και στη χρήση νέων υλικών και στην αισθητική αντίληψη των δημιουργών τους.
Μουσεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, τράπεζες, δημαρχεία, πανεπιστήμια, αθλητικά κέντρα, νοσοκομεία, κέντρα για την τρίτη ηλικία ή βρεφονηπιακοί σταθμοί, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, γήπεδα ποδοσφαίρου, λαϊκές αγορές, οινοποιεία, κολυμβητήρια, αλλά και νεκροταφεία και κατοικίες για τσιγγάνους, περιλαμβάνονται μεταξύ των εκθεμάτων που ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει σε πάνελ, μακέτες, φωτογραφίες και βίντεο.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: