Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Εμπλοκή με Τίρανα για υφαλοκρηπίδα


Ως το πιο αρνητικό γεγονός μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας το 1971 χαρακτηρίζουν οι Έλληνες διπλωμάτες την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τη συμμαχία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις  των δύο χωρών τον Απρίλιο του 2009.
Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, το γεγονός αυτό συνιστά αρνητική εξέλιξη σε μια περίοδο που έχει έρθει στην επικαιρότητα το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο με την Τουρκία. Η Αθήνα, πάντως, είχε επενδύσει πολλά στη συμφωνία αυτή, η οποία βασίστηκε στη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτή της «μέσης γραμμής» (την οποία δεν αποδέχεται η Άγκυρα) και αναγνώριζε την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στις Διαπόντιες Νήσους (Οθωνοί, Ερεικούσσα, και Μαθράκι) που βρίσκονται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Έτσι η αξία της σε μελλοντική προσφυγή στη Χάγη σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία είναι αυτονόητη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιχειρηματολογία του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τίθεται θέμα ακριβώς για την υφαλοκρηπίδα αυτών των νησιών, επειδή βρίσκονται σε μεγάλη από την ηπειρωτική Ελλάδα και πολύ κοντά στην Αλβανία, σκεπτικό που χρησιμοποιεί και η Τουρκία για τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Με βάση την αναγνώριση των θαλάσσιων ζωνών θα ρυθμίζονταν μελλοντικά και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, οπότε Ελλάδα και Αλβανία θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα η Αθήνα θα είναι είχε τη δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που έχουν κάνει ήδη τα Τίρανα, ενώ θα οριστικοποιούνταν τα σύνορα στο Ιόνιο και στην Αδριατική, αφού η υφαλοκρηπίδα έχει οριοθετηθεί με την Ιταλία ήδη από το 1977.
Το θέμα παρέμεινε για πολλούς μήνες σε εκκρεμότητα εξαιτίας των εσωτερικών εξελίξεων στην Αλβανία. Ευθύνες για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη υπάρχουν, όμως, και στα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία παρά τους δεσμούς που διατηρούν διαχρονικά με τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας ενήργησαν με τρόπο που θα μπορούσε να δώσει άλλη κατεύθυνση  στις. Και το κυριότερο, δεν έφεραν τη συμφωνία για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Και αυτό παρότι η χώρα μας προχώρησε στην κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε., ενώ διπλωματική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η «Ατζέντα 2014» για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, άρα και της Αλβανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   

 By Elf

Δεν υπάρχουν σχόλια: