Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Η Ελλάδα υπό την βαριά σκιά του ΔΝΤ


Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως ήδη η χώρα τελεί υπό επιτήρηση και «φωτογράφισε» ενεργοποίηση του σχεδίου διάσωσης
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα
Περισσότερο σαφής δεν μπορούσε να ήταν ο πρωθυπουργός: «Ας μη γελιόμαστε. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία της επιτήρησης. Ηδη μας ελέγχει», είπε χθες. Ο κ. Γ. Παπανδρέου με τις φράσεις αυτές κατέδειξε, από του βήματος της Βουλής, ότι είναι θέμα χρόνου ή και απλώς τυπικών διαδικασιών η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, επιχείρησε ν' αποφορτίσει το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο η προοπτική ενεργοποίησης του εν λόγω μηχανισμού, στον οποίο συμμετέχει ενεργά το ΔΝΤ. Το μήνυμα, ωστόσο, είχε ήδη φθάσει στους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, μεγάλος αριθμός των οποίων ήταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Απαντες έκδηλα ανήσυχοι άκουγαν και μουδιασμένοι χειροκρότησαν στο τέλος τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ενας εξ αυτών - εκ των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο έλεγε στην «Κ»: «Μια μεγάλη νύχτα αρχίζει για την Ελλάδα»…
Ο κ. Παπανδρέου εμφανέστατα προβληματισμένος από τις εξελίξεις, και με αφορμή σχετική ερώτηση του κ. Αλ. Τσίπρα, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός κατά την τοποθέτησή του, αν όχι ακριβώς για τον χαρακτήρα των όσων μας περιμένουν, τουλάχιστον για τη χρονική διάρκειά τους: «Ακόμα και η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης περνάει και από το ΔΝΤ όχι μόνο για το 2010, αλλά και για το 2011 και για το 2012». Για να συνεχίσει: «Πράγματι τα μέτρα πονάνε. Αλλά σκεφτείτε τι θα γινόταν αν είχαμε μπει στη χρεοκοπία και στον κατήφορο της διάλυσης». Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει και στην κατηγορία την οποία δέχεται ότι φέρει εκείνος ευθύνη για τις σημερινές εξελίξεις. Απαντώντας και στην προηγηθείσα επισήμανση του κ. Γ. Καρατζαφέρη, ότι «είναι άδικο να είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός που θα πει το «δυστυχώς επτωχεύσαμε» και που θα σκάσει η βόμβα στα δικά του χέρια», ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Η Ελλάδα, εξαιτίας των επιλογών των κυβερνήσεων της Ν.Δ. πήγαινε κατευθείαν στο ΔΝΤ. Χωρίς ευρωπαϊκό μηχανισμό. Εμείς καταφέραμε να υπάρχει και ευρωπαϊκή παρουσία, ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που λειτουργεί σαν ασφαλές καταφύγιο. Ηθελα» τόνισε, «να προστατεύσω τη χώρα από τη χρεοκοπία. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα εξακολουθώ να κάνω». Για να προσθέσει: «Η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού κρίνεται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, την ανάγκη νηνεμίας και ασφάλειας στην κοινωνία και την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά με μόνο γνώμονα το συλλογικό συμφέρον». Απέναντί του, μόνο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φάνηκε ν' ανταποκρίνεται θετικά: «Είμαστε εδώ για εποικοδομητική αντιπολίτευση. Θα κάνουμε προτάσεις», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.
Η κ. Αλ. Παπαρήγα, η οποία είχε ακούσει τον πρωθυπουργό να λέει σε δική της ερώτηση ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, σε μια αποστροφή του λόγου της είπε κάτι το οποίο φάνηκε να είχε αναφορά και στα οικονομικά: «Ανησυχούμε, και ανησυχούμε πρόσθετα τώρα». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του μίλησε για «ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «παραδόθηκε αμαχητί στην αγκαλιά του ΔΝΤ και την υπερατλαντική δικαιοδοσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: