Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Μαύρη σοκολάτα «φάρμακο» για την κίρρωση του ήπατος


ΛΟΝΔΙΝΟ

Ισως σύντομα οι γιατροί θα «συνταγογραφούν» μια δόση μαύρης σοκολάτας σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος, σύμφωνα με νέα μελέτη ισπανών ειδικών που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος (ΕΑSL) στη Βιέννη της Αυστρίας.

Η σκούρα σοκολάτα μειώνει τις βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του ήπατος ασθενών που έχουν εμφανίσει ίνωση του οργάνου (αντικατάσταση δηλαδή του φυσιολογικού ιστού από ουλώδη ιστό) εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή αλκοολισμού. Παράλληλα μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση στο ήπαρ μέσω των αντιοξειδωτικών που περιέχει και τα οποία «καθαρίζουν» το όργανο από βλαβερά μόρια.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης συμμετείχαν 21 ασθενείς με ηπατοπάθεια τελικού σταδίου. Ορισμένοι εξ αυτών ελάμβαναν μεταξύ των γευμάτων τους ένα υγρό γεύμα που περιείχε λευκή σοκολάτα, ενώ οι υπόλοιποι υγρό γεύμα με σκούρα σοκολάτα. Οπως προέκυψε, το γεύμα με τη σκούρα σοκολάτα προκάλεσε μικρότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στο ήπαρ σε σύγκριση με εκείνο της λευκής σοκολάτας. Και αυτό διότι η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει τα φλαβονοειδή του κακάο που διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οπως ανέφερε ο καθηγητής Ηπατολογίας στο Ιmperial College του Λονδίνου και γραμματέας της ΕΑSL Μαρκ Θαρζ, «από τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο προέκυψε σαφής σύνδεση μεταξύ της σκούρας σοκολάτας και της μείωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης στο ήπαρ.Τα αποτελέσματα έδειξαν έτσι τον δρόμο καλύτερης διαχείρισης των κιρρωτικών ασθενών καθώς φαίνεται ότι η σκούρα σοκολάτα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλήματος στο ήπαρ αλλά και να βάλει “φρένο” στην ηπατοπάθεια τελικού σταδίου». 


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: