Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Σύννεφο στάχτης σκέπασε τη μισή Ευρώπη

Η τέφρα έφτασε σε ύψος 11 χλμ. με αποτέλεσμα να κλείσει ολοκληρωτικά ο εναέριος χώρος σε Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία. Σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές «E» 16/4
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Χάος έχει προκαλέσει στις αερομεταφορές της Βόρειας Ευρώπης το πυκνό νέφος στάχτης που προέρχεται από την έκρηξη ηφαιστείου κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ στην Ισλανδία.

Χιλιάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από και προς τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εναέριων μεταφορών
Χιλιάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από και προς τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εναέριων μεταφορών

Το σύννεφο στάχτης, που εκτοξεύτηκε σε ύψος μέχρι και 11 χλμ. στην ατμόσφαιρα, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν ολοκληρωτικά ο ένας μετά τον άλλο οι εναέριοι χώροι σε Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία, ενώ τουλάχιστον 4.000 πτήσεις προς τις περιοχές ακυρώθηκαν προκαλώντας συμφόρηση σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Σύννεφο στάχτης σκέπασε τη μισή Ευρώπη

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, ουδέποτε στο παρελθόν έχει σημειωθεί τόσο εκτεταμένη παράλυση των αερομεταφορών, ενώ η μαζική ακύρωση των πτήσεων εκτίναξε σε επίπεδα-ρεκόρ τις πωλήσεις εισιτηρίων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης.

Οπως επεσήμαναν οι εγχώριες αρχές εναέριας κυκλοφορίας, οι αερομεταφορές ίσως να αποκατασταθούν σταδιακά μέσα στη σημερινή ημέρα εάν και εφόσον κοπάσει η ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη του ηφαιστείου, που βρίσκεται 200 μέτρα κάτω από τον παγετώνα, την Τετάρτη οδήγησε τις αρχές της Ισλανδίας στην εκκένωση της περιοχής, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου ήταν έντονη ήδη από τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί στις αερομεταφορές το νέφος στάχτης δεν αφορά στην έλλειψη ορατότητας.

Κίνδυνος
Οπως επισημαίνουν, ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από τα μικροσκοπικά σωματίδια πέτρας, κρυστάλλων και άμμου που περιέχονται στο σύννεφο και τα οποία είναι σε θέση να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στους κινητήρες των αεροπλάνων, κάτι το οποίο έχει συμβεί στο παρελθόν αναγκάζοντας τα αεροσκάφη να πραγματοποιήσουν αναγκαστική προσγείωση.

Από την άλλη πλευρά, οι υγειονομικές αρχές των χωρών της περιοχής έχουν τεθεί σε επαγρύπνηση για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ηφαιστειακό νέφος στην υγεία των κατοίκων.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι η ηφαιστειακή στάχτη είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι επιστήμονες έσπευσαν να καθησυχάσουν χθες τους κατοίκους της Βόρειας Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι το σύννεφο βρίσκεται πολύ ψηλά ώστε να απειλήσει με οποιονδήποτε τρόπο την υγεία τους.

Μελίνα Χαριτάτου

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: