Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ


Μια σημαντική συλλογή αρχαίων κρητικών νομισμάτων απέκτησε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου, με την άμεση κινητοποίηση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου και μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών. Πρόκειται για 34 αργυρά και χάλκινα νομίσματα που εξυπηρετούσαν τις συναλλαγές στις πόλεις της Ανατολικής Κρήτης και τα οποία αποτελούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό κομμάτια της Συλλογής Traeger που δημοπρατήθηκε στην γερμανική πόλη Όσναμπρουκ τον Μάρτιο.
Μια εβδομάδα πριν από τον πλειστηριασμό και με το Υπουργείο Πολιτισμού να έχει δηλώσει αδυναμία παροχής κονδυλίων για την συμμετοχή του σε αυτόν, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου μάζεψε 4000 ευρώ και όπως αναφέρει ο επικεφαλής του, στην συνέχεια απευθύνθηκαν σε συμπολίτες που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού, που ανερχόταν στις 25000 ευρώ. Η αγορά της Συλλογής έγινε τελικά και το επόμενο βήμα ήταν η δωρεά τους στο τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Από την ίδια δημοπρασία προέρχονται και τα 174 αρχαία νομίσματα που αγοράστηκαν πέρσι έναντι 164.000 ευρώ από το Καζίνο Λουτρακίου για να προσφερθούν ως δωρεά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Με την συμβολή δε της ΚΔ΄και ΚΕ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε μια μικρή ανταλλαγή ανάμεσα στις 2 μουσειακές συλλογές.

Νεκρός αστυνομικός σε πλημμυρισμένο χείμαρρο


Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 39χρονος αστυνομικός στην Εύβοια, που πλήττεται τις τελευταίες ώρες από έντονη βροχόπτωση, ενώ τα φαινόμενα επηρεάζουν και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο άτυχος αστυνομικός, έπεσε με το Ι.Χ του σε πλημμυρισμένο χείμαρρο από την καταρρακτώδη βροχή.

Πρόκειται για υπαρχιφύλακα Ν.Τριανταφύλλου, ο οποίος υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα Αλιβερίου και ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο αστυνομικός το βράδυ της Παρασκευής κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην επαρχιακή οδό Παραλίας Κύμης-Λεπούρων, όταν στο ύψος της γέφυρας Στομίου το όχημα ξέφυγε από την πορεία του, πιθανότατα λόγω της ολισθηρότητας κι έπεσε σε παρακείμενο χείμαρρο ο οποίος είχε πλημμυρίσει.

Μετά από έρευνες πέντε ωρών γύρω στις 2 τα ξημερώματα, συνεργεία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής εντόπισαν το αυτοκίνητο και το ανέσυραν.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, δεκάδες σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει στη Χαλκίδα, την Ερέτρια, την Αμαρύνθο και το Βασιλικό.

Όπως τόνισε μιλώντας στo ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο νομάρχης Θανάσης Μπουραντάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην κεντρική αρτηρία από τη Χαλκίδα προς την Ερέτρια, με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί πολλοί οδηγοί.

Παράλληλα, δεν αποκλείστηκε η περίπτωση ο νομός να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στην Ερέτρια, καταστράφηκε η γέφυρα του Σαρανταπόταμου, καθώς ο χείμαρρος έχει υπερχειλίσει. Από την υπερχείλιση του Σαρανταπόταμου έχουν πλημμυρίσει σπίτια στο χωριό Καλλιθέα και επιπλέον κινδυνεύουν σπίτια από στη συνοικία «Συνοικισμός» της Αμαρύνθου.

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Κλειστό λόγω των καιρικών φαινομένων και το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ προειδοποιεί ότι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα κατά τόπους στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβάνονται οι βόρειες και οι ανατολικές περιοχές της Αττικής) και στην Εύβοια θα συνεχιστούν και το επόμενο εξάωρο. Στη συνέχεια τα φαινόμενα αυτά θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα έως και τις βραδινές ώρες.

Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.


ΠΗΓΗ:www.news247.gr

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Στους οκτώ, γιατί έτσι πρέπει...

Χωρίς να παίξει φανταστικό μπάσκετ η Εθνική δεν κινδύνευσε απέναντι στη Γερμανία, την οποία νίκησε με 76-84 κι έκανε το "4 στα 4" στο Ευρωμπάσκετ εξασφαλίζοντας την πρόκριση για τους προημιτελικούς.

Στο πρώτο μέρος ήταν ο Σπανούλης, στο δεύτερο οι Ζήσης-Σχορτσιανίτης και κάπως έτσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε σε ακόμα μία νίκη στη διοργάνωση χωρίς να ζοριστεί ιδιαίτερα από τη "νασιοναλμανσάφτ".

Μοναδικό σημείο στο οποίο κινδύνευσε η Ελλάδα, ήταν 4 λεπτά πριν τη λήξη όταν οι Γερμανοί μείωσαν στους 4 (66-70), αλλά η συνέχεια άνηκε στους παίκτες του Καζλάουσκας που συγκεντρώθηκαν στην επίθεση και έφτασαν στην τελική επικράτηση παρά την εκπληκτική εμφάνιση του Σαφάρτζικ στο δεύτερο ημίχρονο (είχε 23 πόντους συνολικά) και την πολύτιμη βοήθεια που είχε από τον Μπένζινγκ (14 πόντοι).

Από πλευράς Εθνικής ο Σπανούλης ήταν και πάλι πρώτος σκόρερ με 20 πόντους (είχε και 7 ασίστ), ενώ πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του Σχορτσιανίτη (14), του Ζήση (12) αλλά και τον "τεσσαριών" Φώτση και Πρίντεζη που χτύπησαν σε κρίσιμα σημεία.

Πλέον οι παίκτες θα ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για το επόμενο παιχνίδι της Β' φάσης, την Κυριακή εναντίον της Ρωσίας που μπήκε επίσης με το... δεξί στον Ε' όμιλο επικρατώντας με 60-56 της Κροατίας.

Ο αγώνας
Έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Ζήση και Φώτση η Εθνική μας έκανε καλό ξεκίνημα και προηγήθηκε με 10-6 των Γερμανών που σε εκείνο το σημείο αφυπνίσθηκαν και με δύο "κολλητά" τρίποντα από τους Σαφάρτζικ και Γιάγκλα προηγήθηκαν με 12-10.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε μία σχετική χαλάρωση στην άμυνα και προβληματίστηκε αρχικά από το σκληρό παιχνίδι των Γερμανών, αλλά βρήκε τις λύσεις με τους Σπανούλη και Σχορτσιανίτη οι οποίοι την οδήγησαν στο προβάδισμα με 5 πόντους (19-25) στο τέλος της περιόδου.

Για πρώτη φορά διψήφια
Ξεκινώντας το δεύτερο δεκάλεπτο ελαφρώς νευρικά οι δύο ομάδες δεν σημείωσαν πόντο για σχεδόν ένα τρίλεπτο, αλλά οι Ζήσης και Καλαμπόκης ανέλαβαν να ξεκολλήσουν την Ελλάδα που προηγήθηκε για πρώτη φορά με διαφορά 10 πόντων (19-29). Οι Γερμανοί επιχείρησαν να αντιδράσουν και μείωσαν ξανά σε μονοψήφια διαφορά η οποία διατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του δεκαλέπτου.

Η ομάδα του Καζλάουσκας πάντως έβρισκε λύσεις πότε με τον Περπέρογλου και πότε με τον Σχορτσιανίτη που έκανε μεγάλη ζημιά στην αντίπαλη άμυνα, διατηρούσε την υπέρ της διαφορά σε επίπεδο 7 πόντων μέχρι να την ανεβάσει και πάλι στους 10 (31-41) πριν ο Πλέι διαμορφώσει το 33-41 του ημιχρόνου.

Το καλύτερό της δεκάλεπτο
Το προσωπικό κρεσέντο του Ζήση στο πρώτο λεπτό του δευτέρου μέρους έδωσε "αέρα" στην Εθνική μας που και πάλι αμυντικά παρουσίασε κενά, αλλά διατηρήθηκε σε διαφορές της τάξεως των 9 πόντων χάρη και στη μαχητικότητα του Πρίντεζη.

Οι Γερμανοί κατάφεραν με τα περιφερειακά σουτ να πλησιάσουν ως τους 4 (45-49) με τον Σούλτζε, αλλά σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση η ελληνική φροντ λάιν που με τους Σόφο και Πρίντεζη να είναι ασταμάτητοι κατάφερε να κλείσει το δεκάλεπτο στο +11 (50-61).

Ρεσιτάλ Σαφάρτζικ αλλά χωρίς... συνέπειες
Oι Γερμανοί ευτύχησαν ειδικά στην τελευταία περίοδο να έχουν σε εκπληκτική μέρα τον Σαφάρτζικ που επιχείρησε μόνος του να ανατρέψει τα δεδομένα. Η διαφορά έπεσε στους 4 (66-70) 5 λεπτά πριν τη λήξη του ματς αλλά ακόμα και σ' εκείνο το σημείο οι τυπικά γηπεδούχοι δεν φάνηκαν έτοιμοι για την ανατροπή.

Η βελτίωση της Εθνικής στην άμυνα και οι λύσεις από τους Ζήση-Φώτση οδήγησαν ξανά σε μεγάλη διαφορά την ομάδα μας και όταν ο Σχορτσιανίτης σημείωσε το γκολ-φάουλ 2 λεπτά πριν το τέλος για το 68-76 όλα φάνηκε ότι είχαν τελειώσει. Χρειάστηκαν κάποιες τελευταίες πινελιές από τον Σπανούλη που απάντησε σε όλα τα καλάθια του Σαφάρτζικ διαμορφώνοντας το τελικό 76-84.

Τα δεκάλεπτα: 19-25, 33-41, 50-61, 76-84

Oι σκόρερ των δύο ομάδων:

Γερμανία (Μπάουερμαν): Στάιγκερ 3 (1), Σάφαρτζικ 23 (5), Σούλτσε 3 (1), Ολμπρεχτ 4, Βισόσκι 2, Χάμαν, Γκριν 6, Πλάις 4, Χάρις 4 (1), Φέμερλινγκ 8, Μπένζινγκ 16 (1), Γιάγκλα 3 (1)

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 5 (1), Μπουρούσης 2, Ζήσης 12 (1), Σπανούλης 20 (1), Καλάθης, Φώτσης 12 (2), Πρίντεζης 8, Κουφός 4, Περπέρογλου 7 (1), Σχορτσιανίτης 14

ΠΗΓΗ:www.sport24.gr

ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΣΟΥ......




ΠΗΓΗ:www.postzine.wordpress.com

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ


Ο πατέρας μου ήταν εργοδηγός. Πήγαμε στη Θεσσαλονίκη πριν τον πόλεμο και μείναμε εκεί. Δεν νιώθω Αθηναίος, νιώθω περισσότερο Θεσσαλονικιός. Έμεινα εκεί μέχρι το 1953. Ήμασταν κομπλεξικοί απέναντι στην Αθήνα και τότε. Λέγαμε ότι είμαστε πολύ καλύτεροι από τους Αθηναίους. Είχαμε το κόμπλεξ της συμπρωτεύουσας. Πουθενά στον κόσμο δεν έχω ακούσει να υπάρχει συμπρωτεύουσα. Όλα ήταν, βέβαια, επιφανειακά. Στη Θεσσαλονίκη, φυσικά, δεν μπορούσες να πετύχεις. Θυμάμαι, όταν έφευγα, πήρα μια πέτρα μαύρη και την έριξα πίσω μου. Την αγαπώ, αλλά δεν ήθελα ποτέ να γυρίσω καλλιτεχνικά εκεί πέρα.

Στην Αθήνα πάντα έμενα στο Κολωνάκι. Δεν το αφήνω με τίποτα. Είναι όλα μέσα στα πόδια σου. Όταν τα σπάσανε, ήμουν μπροστά. Δεν τα έσπασαν τα παιδιά, αλλά προβοκάτορες, άνθρωποι της εξουσίας. Τα παιδιά ήταν πολύ ωραία. Για όσους τα βάζουν με τους μετανάστες επίσης, εγώ είμαι με τους μετανάστες. Γιατί και εμείς είμαστε λαός μεταναστών. Κάποτε, στο γαλλικό λεξικό «greek» σήμαινε κλέφτης και το άλλαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Πολιτικά, δεν έχω ασχοληθεί και ούτε θέλω. Ψηφίζω πάντα ΚΚΕ εξαιτίας του πατέρα μου. Ήταν κομμουνιστής και ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ. Εγώ δεν είμαι. Θέλει κότσια για να είσαι.

Στην Αθήνα μετακομίζουν τα πόστα. Στην εποχή μου ήταν η Φωκίωνος Νέγρη. Εκεί μαζευόμασταν όλοι. Στο Select και στη Θράκα. Όλοι ήταν εκεί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και πολλές γυναίκες. Γινότανε χαμός. Πώς είναι τώρα στο Γκάζι; Δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Βγαίνω στο Κολωνάκι στο Tops, στο Γκάζι στο Mamaca's, πηγαίνω συχνά στο Villa Mercedes. Μου αρέσει πολύ. Κάθομαι, τρώω, και μετά βλέπω πώς γίνεται το clubbing.

Η καταξίωση ήρθε όταν είχα ζήτηση. Όταν κατάλαβα ότι με θέλανε, πίστεψα ότι άξιζα. Το σταριλίκι το θεωρούσα ανούσιο. Αν δεν σε αναγνωρίσει το σινάφι, δεν κάνεις τίποτα. Το κοινό σε καθιερώνει, αλλά το σινάφι σε αναγνωρίζει. Η πρώτη μου ταινία ήταν κομπάρσος στο Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται. Τότε το όνειρο, αν ήσουν συνειδητοποιημένος θεατρίνος, ήταν το θέατρο. Το λίκνο, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Μόνο με αυτό καταξιώνεσαι. Αν δεν παίξεις εκεί, δεν είσαι ηθοποιός.

Ήμουνα με τη Σπεράντζα Βρανά μια εποχή. Δεν ήμουν τίποτα τότε. Ένας ηθοποιάκος. Και έχει σημασία αυτό, γιατί η Σπεράντζα με εκτίμησε σαν άνδρα. Είχα και άλλους κρυφούς δεσμούς. Δεν θα σου πω. Ήταν και συνηθισμένο τότε. Μέσα στο θέατρο, όμως, δεν μένει τίποτα κρυφό. Είναι απίστευτα κουτσομπόληδες.

Με τη Μάρθα Καραγιάννη ταιριάξαμε πολύ ως κινηματογραφικό ζευγάρι. Ποτέ δεν είχαμε τίποτα. Γιατί, αν είχαμε κάτι, δεν θα μιλάγαμε σήμερα. Είμαστε πολύ φίλοι τώρα. Αυτό που είχε πει η Μάρθα για μένα ήταν: «Δεν τον είχα βρει ποτέ ελεύθερο». Με ρωτάνε πολλές φορές οι δημοσιογράφοι αν μου αρέσει η γυναίκα και μου φαίνεται περίεργο. Μα δεν είναι φυσικό ένας αρσενικός να κυνηγάει τα θηλυκά; Εξάλλου, δεν ήμουνα ποτέ στημένος, πάντα ήμουνα «κυνηγιάρης».

Δεν έκανα ποτέ τον σταρ όταν φλέρταρα. Αντιθέτως, δεν ήθελα να γίνει ποτέ αιτία η δουλειά μου για να κάνω σχέσεις. Μου φαινόταν ύποπτο, αν μου την πέφτανε. Εγώ κυνηγούσα, γιατί έτσι μου άρεσε. Δεν είχα δεσμό ποτέ στο θίασο. Είχε απαιτήσεις αυτό. Αν έκανα ποτέ κάτι, θα το έκανα στο τέλος της σεζόν, προς το Πάσχα.

Ο μεγαλύτερος γυναικάς απ' όλους ήταν ο Αλεξανδράκης. Δεν του γλίτωνε γυναίκα. Ο Χατζηχρήστος, ο Ρίζος, ο Μπάρκουλης. Το «κορίτσια, ο Μπάρκουλης» βγήκε σε μια παρέλαση στο Καλλιμάρμαρο. Μια κοπέλα το φώναξε και έμεινε. Χάλασε και η παρέλαση, έτρεξαν όλα τα κορίτσια με τις ποδιές στον Μπάρκουλη. Είχαμε πολλές τέτοιες εκδηλώσεις θαυμασμού. Μια φορά, στα Τέμπη, πέσανε πάνω μου και παραλίγο να με πετάξουν από τη γέφυρα.

Δεν υπήρχαν παπαράτσι τότε. Μόνο μια εφημερίδα, του Κουβελογιάννη, και η «Βραδυνή», που είχε τα κουτσομπολιά. Τα περισσότερα σχόλια ήταν κριτική στις ερμηνείες μας και όχι στη ζωή μας. Κάθομαι και κοιτάω τα κοσμικά και γελάω. Λένε κάτι επώνυμα και τίποτα άλλο. Ούτε ξέρεις ποιοι είναι αυτοί. Τα διαβάζουν, φαίνεται, μόνοι τους και περηφανεύονται. Το να είσαι επώνυμος είναι κάτι. Ο Βουτσάς και η Ντενίση, π.χ., που θα ανεβάσουν κάτι στο θέατρο.

Τότε δεν υπήρχαν τα μέσα. Τώρα βγαίνει το Star και λέει πως η τάδε «ξύνει τον κώλο της». Δεν μπορώ να πω, βέβαια, ότι τα μέσα είναι άδικα και σκληρά, γιατί έτσι εξελίχθηκε η ζωή μας. Ο καθένας θέλει να βγει μια φωτογραφία και να εμφανιστεί κάπου. Ήμασταν πιο λίγοι τότε. Άλλος πολιτισμός τότε, άλλος κόσμος.

Μου έτυχε μια φορά να παίξω σε μια μεγάλη ταινία στο εξωτερικό, με την Τζέιν Φόντα. Ήθελαν έναν Έλληνα ηθοποιό να παίξει τον οδηγό. Πήγαν πολλοί ηθοποιοί. Εγώ μόλις είχα κάνει μια ταινία με τον Βέγγο, το Αστροναύτης για δέσιμο. Πάω στη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς να ξέρω λέξη αγγλικά. Άρχισα να κουνιέμαι και να κάνω διάφορα. Του άρεσα του σκηνοθέτη και με επέλεξε. Μετά καταλαβαίνω ότι ήταν πρωταγωνιστικός ρόλος και τον έχασα επειδή δεν ήξερα αγγλικά.

Εγώ πια παίρνω μικρούς ρόλους στον κινηματογράφο. Και εκεί και στην τηλεόραση τα θέματα είναι νεανικά. Να κάνω τον πατέρα, κάνα παράξενο γέρο. Το κάνω επίτηδες, για να δικαιολογήσω τα 61 χρόνια καριέρας. Λογικό είναι να κάνω τον παππού. Για να υπάρχω, πρέπει να συμβαδίζω με την εποχή μου.

Όπως είπε και ο Βάιντα: «Τα τέρατα της υποκριτικής υπάρχουν στους κωμικούς». Γιατί αυτοί έχουν το timing. Δεν με ξένισε έτσι να παίξω τον γκάνγκστερ. Βγαίνει κάποιο γέλιο όταν εμφανίζομαι λόγω και του παρελθόντος μου.

Δεν τρόμαξα με το θέμα του έργου. Βλέπεις αυτό που είναι η ζωή μας: φόνοι, ναρκωτικά, βαποράκια, transexual, αδερφές, κλέφτες. Παλιά, ήταν η εποχή τέτοια, που δεν είχε βρομιά. Γι' αυτό ήταν έτσι και οι ταινίες μας. Βγες έξω να κοιτάξεις έναν, θα σου πει «γιατί με κοιτάς στα μάτια, ρε;». Ξέρεις σήμερα ποιοι μένουν στην πολυκατοικία σου; Δεν ξέρεις. Δεν υπήρχε τότε εγκληματικότητα. Γι' αυτό και οι ταινίες ήταν αγνές. Τα παιδιά έβγαιναν έξω στις αλάνες. Τώρα, πρέπει να πας σε ειδικό γυμναστήριο και σε ποδόσφαιρο για πέντε.

Σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Το εξοχικό του Θεού. Και οι Έλληνες είμαστε απείθαρχοι, κλέφτες, εμφύλιο πόλεμο είχαμε, απατεώνες, κρυψίνοες, τεμπέληδες. Όλα τα καλά έχουμε. Είμαστε, όμως, και αγωνιστές. Δεν τα παρατάμε με τίποτα.

Δεν με κουράζει η αγάπη του κόσμου. Είναι ανιδιοτελής. Δε με αγαπάει γιατί είμαι υπουργός. Δεν είμαι ο Λαμπράκης. Αν μου κάνουν κάνα σχόλιο για το πάχος μου, κάνω ότι δεν καταλαβαίνω. Δεν πρέπει να τον αγνοείς τον κόσμο, γιατί προσβάλλεται. Θυμώνει. Μια φορά, στην Αμερική, η γυναίκα μου πήγε να ζητήσει αυτόγραφο από τον Άντονι Κουίν και αυτός τής μίλησε άσχημα και το πήρε και το έσκισε. Ενώ η Τζίνα Ρόουλαντς το υπέγραψε και είπε εκατό φορές ευχαριστώ. Τι θα πάθεις, ρε μαλάκα; Θα γράψεις Άντονι Κουίν! Ο κόσμος μπορεί να ξεχάσει αυτά που του έχεις πει, αλλά δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτά που τους έκανες να αισθανθούν.

ΠΗΓΗ:WWW.LIFO.GR

ΤΟ ΓΕΛΙΟ


Με θέμα το γέλιο έχουν γραφτεί πολλές εργασίες, έχουν γίνει αρκετές έρευνες και έχουν εκδοθεί ακόμα περισσότερα βιβλία. Σπουδαίοι άνθρωποι διαφόρων εποχών και ιδιοτήτων όπως ο Αριστοτέλης, ο Σπινόζα, ο Δαρβίνος, ο Φρόυντ έχουν ασχοληθεί με το γέλιο προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν το μαγικό μηχανισμό που κάνει τους ανθρώπους να γελάνε.
Το γέλιο συνδέεται με μια συγκίνηση που οφείλεται στην έλλειψη κινδύνου και το κέντρο αυτής της συγκίνησης βρίσκεται ακριβώς στο παλαιότερο τμήμα του εγκεφάλου, εκείνο που δεν έχει αλλάξει από τους προϊστορικούς χρόνους.
Ο Δρ. Henri Rubinstein στο βιβλίο του <<Ψυχοσωματική του Γέλιου>>, αναφέρει πως το γέλιο δημιουργεί μια σχέση ανάμεσα στους γελώντες, ενώ για τα βρέφη και τα παιδιά είναι το πρώτο κοινωνικό φαινόμενο. Μόλις το παιδί αρχίσει να καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω του, ανταποκρίνεται στο χαμόγελο της μητέρας του και στα χαμόγελα του περιβάλλοντός του. Αργότερα, όταν το παιδί μεγαλώνει, μαθαίνει πολύ γρήγορα ότι το χαμόγελο δημιουργεί ένα κοινωνικό δέσιμο και ρίχνει τα φράγματα.
Οι γιατροί συστήνουν πολύ γέλιο στους ασθενείς τους από πολύ παλιά, καθώς έχει ευεργετική ιδιότητα. Όταν γελάμε με την καρδιά μας, η διέγερση του γέλιου προκαλεί βιοχημικές μεταλλαγές στον εγκέφαλο και δημιουργεί μέσα από τους νευρομεταδότες μια κατάσταση ευφορίας.
Στις μέρες μας δυστυχώς οι άνθρωποι δεν γελάνε- οι ειδικοί προτείνουν 7 λεπτά γέλιο την ημέρα- καθώς οι συνθήκες ζωής αποτελούν τροχοπέδη της ευφορίας και του γέλιου. Πολλοί άνθρωποι περιμένουν την στιγμή της πλήρης ευτυχίας για να εκφράσουν γελώντας , ενώ κάποιοι άλλοι έχουν συνδέσει το γέλιο με την ενοχή, μην επιτρέποντας στον εαυτό τους να γελάσει ανάμεσα στην έλλειψη χιούμορ, απουσίας, ευφορίας ή προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γύρω τους.
Ναι, στην εποχή μας στενεύουν τα περιθώρια για γέλιο από καρδιάς και λιγοστεύουν οι συνθήκες που το προκαλούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το γέλιο, το κωμικό και οτιδήποτε προκαλεί γέλιο, υπάρχει παντού και πάντα γύρω μας, αρκεί να μπορείτε να εντοπίζετε αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας.
Μην διστάζετε ποτέ να γελάτε, όταν σας παρουσιάζεται η ευκαιρία γιατί όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί: << Αν σκάβουμε τον τάφο με τα δόντια μας, κάθε ξέσπασμα γέλιου θα καθυστερούσε την στιγμή που ο τάφος θα ήταν έτοιμος>>!!!!!!

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα


Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε την Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τις επόμενες 36 ώρες κατά τόπους στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Τα φαινόμενα αυτά θα επηρεάσουν:

α. το βράδυ της Πέμπτης τη δυτική Κρήτη και πιθανώς τη Μεσσηνία,

β. την Παρασκευή την Κρήτη, την περιοχή των Κυθήρων, τις νότιες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς τις νότιες περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, την ανατολική Μαγνησία, τις βόρειες Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβάνονται οι βόρειες και ανατολικές περιοχές της Αττικής) και αργότερα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το Σάββατο τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ από το μεσημέρι αναμένεται να εξασθενήσουν.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Eurobasket-Ισραήλ-Ελλάδα: 80-106
















Η Εθνική Ελλάδος έκλεισε την πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ με τον πιο εμφατικό τρόπο: με μια άνετη νίκη επί του Ισραήλ, με μια ακόμη θεσπέσια επιθετική βραδιά, το απόλυτο "3 στα 3" και με... κατοστάρα όπως μαρτυρά το 106-80.

Ο Γιόνας Καζλάουσκας κατάφερε να μοιράσει το χρόνο συμμετοχής (εξού κι η διαφορετική αρχική πεντάδα), να ξεκουράσει βασικούς παίκτες όπως ο Γιάννης Μπουρούσης και να "φρεσκάρει" την ομάδα, που έπαιξε ακόμη μια φορά εντυπωσιακό μπάσκετ.

Για τρίτο σερί παιχνίδι η "επίσημη αγαπημένη" είχε υψηλά ποσοστά, ταχύτητα και πολλές λύσεις είτε από πικ-εν-ρολ, είτε μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, είτε από το low-post με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη να εντυπωσιάζει και με τα ποσοστά του στις βολές.

Πλέον η Ελλάδα προκρίνεται στη δεύτερη φάση (μαζί με την Κροατία και την ΠΓΔΜ), όπου θα αντιμετωπίσει -κουβαλώντας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης- τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Στην πρώτη της αναμέτρηση για τον Ε' όμιλο το απόγευμα της Παρασκευής, η Εθνική μας θα παίξει με τη Γερμανία που επικράτησε με 68-62 της Λετονίας και σφράγισε την πρόκρισή της ως τρίτη του Β' ομίλου. Την Κυριακή θα παίξει με τη Ρωσία και την Τρίτη με τη Γαλλία.

Ξεκίνημα με διαφορετικό σχήμα

Με εξασφαλισμένη την πρωτιά ο Γιόνας Καζλάουσκας βρήκε την ευκαιρία να ξεκουράσει τους βασικούς, αλλά και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους παίκτες του πάγκου. Έτσι στο βασικό σχήμα ξεκίνησαν οι Νικ Καλάθης και Κώστας Καϊμακόγλου, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης κι ο Γιάννης Μπουρούσης έμειναν στον πάγκο.

Το ξεκίνημα δεν ήταν... ιδανικό, ωστόσο, με την καλή της άμυνα η ελληνική ομάδα δεν επέτρεψε στους Ισραηλινούς να ξεφύγουν πέρα από το 13-7. Ο Κοζικάρο κι ο Γκριν έκαναν τη ζημιά στο ξεκίνημα, πριν ακολουθήσουν συνεχόμενα σουτ από Καϊμακόγλου-Περπέρογλου που σήμαναν το 14-13.

Όταν, δε, πέρασε στο παρκέ ο Βασίλης Σπανούλης η Εθνική μας ξέφυγε στο σκορ και έφτασε στο +6 (31-25) στο 10' με τον διεθνή πλέι-μέικερ να φτάνει μετά το πικ-εν-ρολ μέχρι μες στη ρακέτα και να σκοράρει με άνεση.

Πάτησε γκάζι

Ο Γιάννης Καλαμπόκης ήταν η... αποκάλυψη για την Ελλάδα στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο 31χρονος γκαρντ έφτασε τους 10 πόντους κι ουσιαστικά έδωσε το σύνθημα για μια διψήφια διαφορά κάνοντας ο ίδιος το 48-42.

Με δεδομένη την καλή επιθετική εικόνα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάστηκε μόνο μερικά λεπτά καλής άμυνας για να κάνει το 56-42 και να πάει στα αποδυτήρια με μια καλή διαφορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι η "επίσημη αγαπημένη" ξεκίνησε με εκπληκτικά ποσοστά. Απόδειξη; Το 77% στα δίποντα, το 45% στα τρίποντα και το 93% στις βολές!

Τυπική διαδικασία

Στην τρίτη περίοδο ο Καζλάουσκας συνέχισε να μοιράζει το χρόνο συμμετοχής. Ο Σπανούλης "χτύπησε" και πάλι στο πικ-εν-ρολ, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, που αυτή τη φορά είχε και πολύ υψηλά ποσοστά στις βολές.

Η διαφορά ξεπέρασε τους 20 πόντους, αν κι οι Ισραηλινοί (παρά τον αποκλεισμό) τους δεν παρέδωσαν τα όπλα. Αντίθετα με κινητήριο μοχλό των Λίμοναντ και τον Ελιγιάχου να βρίσκει σταθερά το δρόμο προς το καλάθι μείωσαν σε 79-65 στο 30'.

Νίκη με... κατοστάρα

Στην τελευταία περίοδο τα υψηλά ποσοστά κι ο γρήγορος ρυθμός της Εθνικής διατηρήθηκαν. Ο Αντώνης Φώτσης ήταν αυτός που πήρε τα... πάνω του οδηγώντας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε μια "100άρα".

Έτσι η Ελλάδα αποχαιρέτησε με πανηγυρικό τρόπο το Πόζναν, καθώς με το 106-80 επί του Ισραήλ έκανε το "3 στα 3" και πανηγύρισε την πρωτιά του ομίλου με απόλυτο και εμφατικό τρόπο.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 15-21, 42-56, 64-79, 80-106

Ισραήλ (Σερφ): Ροθ, Ναϊμί 5 (1), Μέκελ 4, Λίμοναντ 15 (1), Πνίνι 4, Χαλπερίν 7 (1), Μπερστάιν 8 (1), Ελιγιάχου 21, Μιζράχι, Κοζικάρο 8, Γκριν 8, Ταμίρ.

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 12, Μπουρούσης, Ζησης 6, Σπανούλης 18 (2), Καλάθης 5 (1), Φώτσης 16 (4), Πρίντεζης 8, Γλυνιαδάκης 5, Καϊμακόγλου 10 (2), Κουφός 4, Περπέρογλου 6 (2), Σχορτσιανίτης 16.

Για τα αναλυτικά στατιστικά της Ελλάδας πατήστε εδώ. Για τα αναλυτικά στατιστικά του Ισραήλ πατήστε εδώ.

Σχορτσιανίτης: "Χαιρόμαστε το παιχνίδι"

Μετά το τέλος του αγώνα ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης δήλωσε ότι: "Η Εθνική συνήθως ξεκινούσε με μια αργούς ρυθμούς, τώρα παίζουμε πιο γρήγορα κι αυτό σου επιτρέπει να βγάζεις το 100% και να χαίρεσαι το παιχνίδι. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κόσμο.

Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο και βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Χαίρομαι πολύ γιατί με μερικά από τα παιδιά έχουμε μεγαλώσει μαζί στην Εθνική ομάδα. Χαίρομαι που μπορώ να βοηθήσω και βρίσκομαι εδώ.

Υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να τραβήξουν το σκορ. Χθες ο Μπουρούσης, στο πρώτο παιχνίδι ήταν ο Βασίλης. Τώρα άλλοι. Το καλό είναι ότι όλοι έχουν κάποιο ρόλο και ξέρουν που πρέπει να βρίσκονται μες στο γήπεδο.

Πρέπει να βελτιώσουμε τη συγκέντρωση μας και να συνεχίζουμε να το χαιρόμαστε και να έχουμε την ίδια αλληλοστήριξη.

Στη δεύτερη φάση πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα. Δεν υπάρχει ομάδα που δεν βλέπουμε σοβαρά. Έτσι είναι τα Ευρωμπάσκετ, όλες οι ομάδες είναι επικίνδυνες.

Βλέπουμε βήμα-βήμα κάθε παιχνίδι και ελπίζουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται".

Καλαμπόκης: "Η άμυνα... τρόπος ζωής"

Ο Γιάννης Καλαμπόκης τόνισε: "Αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Δεν ήταν καν όνειρο για μένα, αλλά με τον καιρό τα πράγματα ήρθαν καλά. Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα έχει παρουσιάσει ένα πάρα πολύ καλό πρόσωπο και ελπίζουμε να έχουμε ανάλογη συνέχεια.

Παίζουμε καλύτερα στα επίσημα από ότι στα φιλικά κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ήταν δεδομένο ότι θα χρειαστούμε χρόνο γιατί είμαστε νέα ομάδα, με καινούργιο προπονητή.

Να είμαστε ρεαλιστές. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι ένα ανοιχτό Ευρωμπάσκετ με ισοδύναμες ομάδες. Είναι λίγο ριψοκίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις. Το ζητούμενο είναι αγώνα με τον αγώνα να βελτιωνόμαστε και να παίζουμε καλύτερα.

Δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Κάναμε μια καλή επιθετική εμφάνιση, αλλά δεν κάναμε το παιχνίδι που θέλαμε. Ήμασταν αδικαιολόγητα χαλαροί στην άμυνα. Και για μας η άμυνα είναι... τρόπος ζωής.

Αυτό που κρατάει η ομάδα είναι πολύ δυνατή της άμυνα με αλληλόκαλυψη, η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις για εύκολο καλάθι. Ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια μεγαλύτερη ταχύτητα στο πέντε-εναντίον-πέντε.

Το 38ο Φεστιβάλ βιβλίου


Ανοίγει τις πύλες του στις 11 Σεπτεμβρίου το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που φέτος θα φιλοξενηθεί στο Ζάππειο.

Δεκάδες εκδοτικοί οίκοι και χιλιάδες τίτλοι θα δώσουν το ''παρών'' στην καθιερωμένη γιορτή του βιβλίου, που φέτος είναι αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές.

Mε το αφιέρωμά του, ανταποκρίνεται στην παγκόσμια ανησυχία των κλιματικών αλλαγών και λόγω της επικείμενης συνόδου κορυφής για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, συμπράττει για την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος με την Πρεσβεία της Δανίας.

Το αφιέρωμα εκφράζει την ευχή για ένα πράσινο μέλλον και ταυτόχρονα υπογραμμίζει την καταλυτική δύναμη του βιβλίου να αγγίζει και να ευαισθητοποιεί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδική βιβλιοθήκη και διαδραστικά δρώμενα, συναυλία, οικολογικά ντοκιμαντέρ, ξένη και ελληνική λογοτεχνία, που προβάλλουν τον προβληματισμό υπογραμμίζοντας την ωραιότητα και τα θαύματα του κόσμου που θέλουμε να κληροδοτήσουμε. Επίσης θα φιλοξενηθεί και μία έκθεση κόμικς με τίτλο ''Χημεία και Τέρατα'' και θέμα τις επιπτώσεις της χημικής μόλυνσης.

Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου, οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και με συνδιοργανωτές τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.).

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας του Φεστιβάλ Βιβλίου

Δευτέρα - Πέμπτη : 6:00 μ.μ. - 10:30 μ.μ.
Παρασκευή & Σάββατο: 6:00 μ.μ. - 11:00 μ.μ.
Κυριακή: 11:00 π.μ. - 10:30 μ.μ.

Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει από 11 έως 27 Σεπτεμβρίου 2009.

Οπτικές ίνες σε περισσότερα σπίτια


Περισσότερα από 2 εκατ. ευρωπαϊκά νοικοκυριά διαθέτουν πλέον οπτική ίνα που παρέχει στο σπίτι τους άμεση υπερ-ταχεία ευρυζωνική σύνδεση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Οπτική Ίνα στο Σπίτι, που δείχνουν αύξηση 18% σε σχέση με το τέλος του 2008.

Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τη ραγδαία ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το BBC. Η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά την υλοποίηση της οπτικής Ίνας στο Σπίτι, με το 10,9% των σουηδών ευρυζωνικών χρηστών να διαθέτουν πλέον οπτική ίνα.

Ακολουθούν η Νορβηγία με 10,2%, η Σλοβενία με 8,9%, η Ανδόρα με 6,6%, η Δανία με 5,7%, η Ισλανδία με 5,6%, η Λιθουανία με 3,3%, η Ολλανδία με 2,5%, η Σλοβακία με 2,5% και η Φινλανδία με 2,4%. Είναι φανερό από τη λίστα του “Top 10” ότι αφενός κυριαρχούν οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και αφετέρου ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν οι μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συμβουλίου, μέχρι το 2012 13 εκατ. άνθρωποι σε 35 ευρωπαϊκές χώρες θα απολαμβάνουν την Οπτική Ίνα στο σπίτι τους, με ταχύτητα που θα ξεκινά από τα 100 mbps! Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει μια φιλόδοξη πανελλαδική υποδομή για εκτεταμένη εφαρμογή της σχετικής τεχνολογίας και στη χώρα μας.

Σήμερα σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 230 έργα υποδομής για την υλοποίηση της Οπτικής Ίνας στο Σπίτι, κυρίως για την τοποθέτηση των καλωδίων που θα συνδέουν τα κτίρια με την «υπερ-ταχεία» του Ίντερνετ. Πολλά από αυτά τα έργα, σύμφωνα με το Συμβούλιο για την Οπτική Ίνα στο Σπίτι, γίνονται όχι από κυβερνήσεις, αλλά από την τοπική αυτοδιοίκηση ή από μικρές εταιρίες.

Πέρα από τη διασύνδεση των πόλεων με οπτικές ίνες, πολλά έργα υποδομής πλέον αφορούν και την περιφέρεια, ιδιαίτερα τις απομακρυσμένες περιοχές, με στόχο την παροχή υπηρεσιών τηλε-ιατρικής και τηλε-εκπαίδευσης. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι οι υποδομές της Οπτικής Ίνας στο Σπίτι μπορούν να τονώσουν γενικότερα την ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Eurobasket-Πανό-πρόκληση των Σκοπιανών


Τα ψέματα τελείωσαν, λοιπόν, που λέει κι ο Βασίλης Σπανούλης στο blog του. Όση δουλειά ήταν να γίνει, έγινε στη διάρκεια της προετοιμασίας, όσες αναλύσεις και σχέδια επί χάρτου ήταν να ειπωθούν ή να γραφούν, ειπώθηκαν και γράφηκαν. Τώρα ήρθε η ώρα της δράσης. Στις 17.30 (ΝΕΤ) η Εθνική μας ρίχνεται στη μάχη του Ευρωμπάσκετ με πρώτο αντίπαλο τα Σκόπια. Το νικηφόρο ξεκίνημα είναι απαραίτητο για πολλούς λόγους.


Παίκτες και προπονητικό επιτελείο της Εθνικής μας ομάδας έχουν ταξιδέψει στην Πολωνία με πλήρη επίγνωση της αποστολής τους. Από τη μια γνωρίζουν τι σημαίνει Ελλάδα στο παγκόσμιο μπάσκετ, στο οποίο κατέχει εξέχουσα θέση χάρη στις απανωτές επιτυχίες της. Από την άλλη ξέρουν ότι φέτος έχουν αλλάξει πολλά στην ομάδα και κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την πορεία της.

Συνεπώς είναι αισιόδοξοι, αλλά ταυτόχρονα συγκρατημένοι προτιμώντας να δείξουν στο γήπεδο τι μπορούν να καταφέρουν. Για ένα πράγμα, πάντως, παρουσιάζονται βέβαιοι. Για το ότι στην πρεμιέρα πρέπει οπωσδήποτε να νικήσουν τα Σκόπια:

α) Για να πάρουν τη μία από τις τρεις νίκες που θέλουν στην πρώτη φάση, ώστε να μπουν από θέση ισχύος στη δεύτερη. Το είπε άλλωστε και ο αρχηγός Αντώνης Φώτσης: "Θέλουμε το 3/3 για να βρεθούμε σε πλεονεκτική θέση στη συνέχεια".

β) Για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση της ομάδας. Η Ελλάδα είναι το φαβορί σε αυτό τον αγώνα και είναι γνωστό πως οι πρεμιέρες κρύβουν παγίδες στα φαβορί. Επιπλέον η εικόνα στα φιλικά προετοιμασίας ανέδειξε κάποια αγωνιστικά προβλήματα που υπάρχουν και προκαλούν σκεπτικισμό. Η νίκη σήμερα θα δώσει άλλον αέρα στους διεθνείς.

γ) Για να "κλειδώσουν" την πρόκριση στη δεύτερη φάση από σήμερα. Μπορεί στόχος να μην είναι η πρόκριση με μόλις μία νίκη, αλλά κανείς δεν θέλει να φαντάζεται το ενδεχόμενο να τρέχει η Εθνική και να μην φτάνει στους αγώνες με τις δυνατότερες των Σκοπίων ομάδες της Κροατίας και του Ισραήλ. Νίκη, λοιπόν, σήμερα για να μην έχουμε περισσότερο άγχος.

δ) Για να ικανοποιηθούν και όσοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τον αγώνα με τα Σκόπια για λόγους που δεν είναι αγωνιστικοί.

Πανό-πρόκληση

Με ιδιαίτερη ευαισθησία δεν αντιμετωπίζουν μόνον Έλληνες αυτόν τον αγώνα, αλλά και Σκοπιανοί. Ειδικά όσοι εξ αυτών βρίσκονται στο Πόζναν είναι οπωσδήποτε εθνικά... υπερευαίσθητοι.

Απόδειξη το πανό που έχουν φτιάξει, περιφέρουν στην κεντρική πλατεία του Πόζναν και προφανώς θα επιχειρήσουν να αναρτήσουν στο γήπεδο. Τι γράφει; "Kick Hell-ass"! Το λογοπαίγνιο με το όνομα της Ελλάδας είναι για όσους γνωρίζουν αγγλικά προφανές. "Hell" σημαίνει "κόλαση", "ass" είναι τα... οπίσθια και η έκφραση "Kick ass" στην αμερικάνικη αργκό σημαίνει "κλωτσήστε τους στα οπίσθια".

Το λιγότερο αγενείς οι περίπου 200 Σκοπιανοί που βρίσκονται στο Πόζναν...

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Με τον αγώνα της Εθνικής μας με τα Σκόπια (Α' όμιλος), αλλά και αυτόν της κατόχου του τίτλου Ρωσίας με τη Λετονία για τον Β' όμιλο γίνεται το τζάμπολ της διοργάνωσης. Τα δύο αυτά παιχνίδια αρχίζουν στις 17.30 ώρα Ελλάδας και είναι χρονικά τα πρώτα του Ευρωμπάσκετ. Μετά το τέλος τους (20.15) η Κροατία θα παίξει με το Ισραήλ για τον Α' όμιλο και η Γαλλία του Τόνι Πάρκερ με τη Γερμανία, που δεν είναι πια του Ντιρκ Νοβίτσκι, για τον Β'.

Οι άλλοι δύο όμιλοι αρχίζουν λίγο αργότερα. Στον Γ' όμιλο η πρεμιέρα γίνεται στις 19.15 με την αναμέτρηση Μεγ. Βρετανίας-Σλοβενίας, ενώ στις 22.00 για τον ίδιο όμιλος θα παιχτεί το πρώτο σημαντικό ντέρμπι του Ευρωμπάσκετ ανάμεσα στη Σερβία και την Ισπανία.

Στις 19.15 αρχίζει και ο Δ' όμιλος με την αναμέτρηση της οικοδέσποινας Πολωνίας μα τη Βουλγαρία, ενώ στις 22.00 ακολουθεί ένα ακόμα ντέρμπι, αυτό ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιθουανία.

Το εγχειρίδιο του καλού καταπατητή


Αν δινόταν χρυσό μετάλλιο στους αποχαρακτηρισμούς και τις καταπάτησεις δασικών εκτάσεων, σίγουρα θα το κερδίζαμε με το σπαθί μας.
Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δασολόγων, το 60% των δασικών εκτάσεων έχουν καταπατηθεί και τα αυθαίρετα που κτίστηκαν την τελευταία εικοσαετία σ' αυτές ξεπερνούν τα τριάντα χιλιάδες.

Οι «συνταγές» για τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων είναι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και, όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος, επιτυχημένες...
Τα αυθαίρετα στα δάση
Στην τελευταία έκθεση του WWF όπου αποτιμάται η πρόσφατη πυρκαγιά, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 5 χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αττική, ενώ η επέκταση των οικισμών σε φυσικές περιοχές χαμηλής βλάστησης ξεπερνά τα 70 χιλιάδες στρέμματα. Και πώς αλλιώς να γινόταν;
Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις των αυθαίρετων κτισμάτων στα δάση, τα οποία κρίθηκαν κατεδαφιστέα, είναι μπλοκαρισμένες είτε σε κάποια δημόσια υπηρεσία, είτε στο Πρωτοδικείο.

Η μέθοδος;
* Μόλις κοινοποιηθεί το πρωτόκολλο της κατεδάφισης οι καταπατητές προσφεύγουν στο διοικητικό πρωτοδικείο. Σε πρώτη φάση αναστέλλεται η κατεδάφιση και η εκδίκαση της υπόθεσης μεταφέρεται στο πολύ μακρινό μέλλον.
* Οι υποθέσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο προσδιορίζονται ύστερα από 26 μήνες και στο Πολυμελές, σε 21 μήνες: «Στο μεταξύ, τα κυκλώματα των καταπατητών κάνουν τις απαραίτητες πολιτικές επαφές. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε κάθε προεκλογική περίοδο κατατίθεται στη Βουλή και ένα σχέδιο νόμου, το οποίο νομιμοποιεί αυθαίρετα», εξηγεί δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων στη Ραφήνα.
* «Ακόμη, όμως, κι όταν εκδίδονται πρωτόκολλα κατεδάφισης, δεν εκτελούνται. Υπάρχει μία απροθυμία από πλευράς των εντεταλμένων υπαλλήλων και συνεργείων, είτε για κοινωνικούς λόγους, είτε γιατί δέχονται απειλές και φοβούνται να προχωρήσουν», παραδέχονται στην «Κ.Ε.» υπάλληλοι από τη Νομαρχία Αν. Αττικής.

Βιομηχανία πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής.
Η περίφραξη των οικοπέδων νύχτα είναι μια συνήθης και πολλές φορές πετυχημένη συνταγή.
Ο καταπατητής, πάλι, που δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας και θέλει να κτίσει σε δασική έκταση, τα καταφέρνει μια χαρά, ελλείψει μάλιστα και των δασοφυλάκων. Νύχτα θα περιφράξει το οικοπεδάκι με πασάλους και σύρμα.
Στη συνέχεια, θα μεταφέρει δέντρα μεγάλης ηλικίας και πέτρες από παλιά κτίσματα. Οταν τον πάρει χαμπάρι το αρμόδιο δασαρχείο, του επιβάλλει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής για την έκταση που έχει περιφράξει.
* Το πρωτόκολλο προσβάλλεται στο οικείο ειρηνοδικείο και ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα αυθαίρετα.
* Ο καταπατητής παρουσιάζεται με δύο μάρτυρες, οι οποίοι πιστοποιούν το δίκαιο των ισχυρισμών του και συνήθως βγαίνει κερδισμένος, καθώς από την πλευρά του Δημοσίου, συνήθως εμφανίζεται κάποιος υπάλληλος, ο οποίος πολλές φορές δεν γνωρίζει το ιστορικό της περιοχής.
Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι δασικοί υπάλληλοι δεν μένουν στο ίδιο δασαρχείο για πολλά χρόνια.
* Οταν η υπόθεση προωθηθεί για να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, εξετάζεται μόνο ο φάκελος. Ελλείψει επαρκών στοιχείων, από την πλευρά του Δημοσίου, δικαιώνεται τελικά ο καταπατητής.

Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δασολόγων, περίπου το 60% των δασικών εκτάσεων έχει καταπατηθεί την τελευταία εικοσαετία. «Πράγματι, πολλές φορές, κυρίως λόγω των αποδιοργανωμένων δασαρχείων, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την έκβαση μιας τέτοιας υπόθεσης. Και, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ενδέχεται να κρύβονται ακόμη και φαινόμενα διαφθοράς πίσω από τέτοιες περιπτώσεις. Οσο πιο διαλυμένη είναι η δασική διοίκηση, τόσο πιο πλημμελής ο έλεγχος της δημόσιας περιουσίας και, άρα, τόσο πιο συχνή η εμφάνιση των φαινομένων διαφθοράς», μας εξηγεί ο Ν. Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων.

Οικόπεδα μέσα από τη στάχτη
Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι «η πιο εύκολη μέθοδος για να αποχαρακτηριστεί μια δασική έκταση είναι να καεί, μαζί με «καθαρά» χωράφια, να κηρυχθεί αναδασωτέα και, στη συνέχεια, να αποχαρακτηριστεί ως προς ένα τμήμα της».
* Σύμφωνα με τους δασολόγους, επίσης μόνο κατά την τελευταία δεκατετία τουλάχιστον για δέκα χιλιάδες στρέμματα δεν υπάρχει εντολή αναδάσωσης, ειδικά σε περιοχές όπου οι οικιστικές πιέσεις είναι μεγάλες. Η συνήθης αιτιολογία για τις εξαιρέσεις είναι ότι «την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση».
* Οι δασολόγοι δεν συμφωνούν: «Εφόσον ο δασάρχης κατάφερε κι εντόπισε ποιες εκτάσεις δεν έφεραν δασική βλάστηση την ημέρα της πυρκαγιάς ενώ παλιότερα ήταν δασικές, έπρεπε με άλλη απόφασή του, σύντομα, να εισηγηθεί την κήρυξή τους ως αναδασωτέων λόγω εκχέρσωσης. Ο δασικός χαρακτήρας τους δεν χάνεται ακόμη κι αν την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση», εξηγεί ο Τ. Κουρής, γ.γ. της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων.

Οι επιτροπές επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες ζήτησαν με αίτησή τους από τις εν λόγω επιτροπές, την τελευταία δεκαετία τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.
Μάλιστα, οι αιτήσεις αυξάνονται έπειτα από τη δημοσίευση των αναδασωτέων εκτάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
* Οπως μας ενημέρωσαν από τη Διεύθυνση Δασών, οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως κάτοχοι ιδιωτικής δασικής έκτασης ή διαθέτουν διοικητική αναγνώριση, ή έχουν εκδώσει δικαστική απόφαση έπειτα από αντιδικία με το Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία η επίμαχη κάθε φορά έκταση τους ανήκει.
* Αν η απόφαση δεν ικανοποιεί τους αιτούντες, προσφεύγουν στην αντίστοιχη δευτεροβάθμια επιτροπή. Στο μεταξύ, αρκετοί από αυτούς έχουν φροντίσει να προχωρήσουν σε εκχερσώσεις. Και βεβαίως, οι κινήσεις αυτές σιγοντάρονται από την εκάστοτε εξουσία.
* Η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αν. Λιάσκος, λίγο πριν εκπνεύσει το 2008, είναι χαρακτηριστιστική: Ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να συγκροτήσει δεύτερη επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων στο νομό Ευβοίας, για την καλύτερη διεκπεραίωση των υποθέσων σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Βόλεϊ-Σλοβακία-Ελλάδα 2-3


H άνοιξη του ελληνικού βόλεϊ ξεκίνησε από τη Σμύρνη. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Μετά τη νίκη επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης, της Ισπανίας στην πρεμιέρα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε και της Σλοβακίας με 3-2 (25-19, 28-30, 23-25, 25-21, 15-12). Ακόμα και αν αυτή η εμφάνιση δεν ήταν… ατσαλάκωτη όπως εκείνη απέναντι στους "φούριας ρόχας".


Η ελληνική ομάδα προκρίθηκε στην 12άδα και την Κυριακή (6/9, 15.00) ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της στον Γ’ Όμιλο με αντίπαλο τη Σλοβενία. Ό,τι κι αν γίνει έχει τερματίσει 1η στον όμιλο της, καθώς οι Σλοβένοι δεν προλαβαίνουν να προκριθούν. Η ομάδα του έξοχου (και πάλι) Δημήτρη Καζάζη γλυκοκοιτάζει ακόμα και την 4άδα. Ας μην προτρέχουμε όμως!

Kάθε αρχή και δύσκολη
Αρκετά... υπνωτισμένη εμφανίστηκε η εθνικη ομάδα στο πρώτο σετ της αναμέτρησης. Χωρίς αποτελεσματικό σερβίς και ανύπαρκτο μπλοκ αποτέλεσε εύκολη λεία για τους Σλοβάκους που προηγήθηκαν μέχρι και 7 πόντους (14-7) για να λήξει το σετ με 25-19.

Θεατές στο ίδιο σκηνικό και στη συνέχεια, με το Νέμετς να κάνει ό,τι θέλει και την ελληνική υποδοχή να βάλλεται από όλες τις πλευρές. Στο 19-16 υπέρ της Σλοβακίας σκεφτήκαμε ότι το σετ τελείωσε, αλλά η ελληνική ομάδα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Δεν άφησε τους αντιπάλους της να ξεφύγουν στο σκορ και διαμόρφωσε το 23-20 και σε 23-22. Νωρίτερα ο Καζάζης είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο τον Δημήτρη Τζούριτς που... ανανέωσε το παιχνίδι της εθνικής.

Το πήρε πάνω του ο Μπάεφ
Οι Σλοβάκοι αποδείχθηκαν ανίκανοι να τελειώσουν το σετ αν και είχαν αρκετές ευκαιρίες για να το κάνουν. Μέχρι που μίλησε η πείρα του Θοδωρή Μπάεφ. Πρώτα ισοφάρισε (25-25), στη συνέχεια χάρισε το πρώτο σετ μπολ (25-26) και ακολούθησε το δεύτερο (26-27).

Στο 28-27 ο Νέμετς είχε τη δυνατότητα να γίνει ήρωας, αλλά από θέση σερβίς έστειλε τη μπάλα στο φιλέ (28-28). Ο πρωτοεμφανιζόμενος Τζούριτς έδωσε το τρίτο σετ μπολ που ήταν αρκετό και ο ελληνικός πάγκος πανηγύρισε έξαλλα τον άσο του εξαιρετικού και σε αυτό το ματς, Κώστα Προύσαλη που χάρισε το 2ο σετ στη "γαλανόλευκη" ομάδα (28-30).

Με φόρα από το 1-1 και τον αρχηγό Νίκο Ρουμελιώτη να παίρνει τις επιθέσεις, η εθνική ομάδα τέθηκε επικεφαλής στο 3ο σετ. Ωστόσο όταν το σκορ έγινε 14-8 υπέρ των Ελλήνων, ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα. Οι Σλοβάκοι εκματαλλεύτηκαν κάθε δώρο που τους προσέφεραν οι Έλληνες. Τα απανωτά λάθη τους έβαλαν απρόσμενα στη διεκδίκηση του σετ, όμως δεν πέρασαν ποτέ μπροστά.

Το άστοχο σερβίς του Μπάεφ (21-22) προκάλεσε την αγανάκτηση του ελληνικού πάγκου, αλλά τα... τεντωμένα νεύρα του Σόπκο τον οδήγησαν στο να αστοχήσει στο σερβίς (21-23). Διαφορά ασφαλείας! Ένα σετ μπολ χρειάστηκαν οι Έλληνες και αυτό το πρόσφεραν αφιλοκερδώς οι παίκτες του Τζιανίνι (23-25).

Λάθη και πάλι λάθη
Η ελληνική ομάδα βρέθηκε από νωρίς στο 4ο σετ να κυνηγάει στο σκορ (1-5). Η διαφορά άγγιξε τους πέντε πόντους (10-15), αλλά δύο πόντοι από τον Ηλία Λάππα και ένας άσος του Ρουμελιώτη μας έφερε στο -2 (13-15). Κρίμα που ο Λάππας αποδείχθηκε... μοιραίος για την ελληνική ομάδα στο τέλος του σετ και χάσαμε κάθε ελπίδα. Με δύο χαμένες επιθέσεις του ακραίου του Παναθηναϊκού, οι Σλοβάκοι έφτασαν άνετα στο 25-21 και στην ισοφάριση στα σετ (2-2).

Στο τάι μπρέικ με ένα σερί 4-0 και τους κεντρικούς να οργιάζουν, η εθνική αύξησε τη διαφορά από το 4-4 στο 8-4. Ο πολυτιμότερος παίκτης του περσινού πρωταθλήματος, ο Τζούριτς "κάρφωσε" τη Σλοβακία και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα "πέταξε" για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια στην 12άδα.

Ο Νίκος Ρουμελιώτης άλλωστε το εξομολογήθηκε στο SPORT 24. Οι Έλληνες αισθάνονται υπέροχα στη Σμύρνη και εκεί θα παραμείνουν. Όταν τη... βαρεθούν, τους περιμένει η Πόλη μαζί με εκείνες τις ομάδες που έχουν καρδιά σαν την ελληνική.

Τα σετ: 25-19, 28-30, 23-25, 25-21, 15-12

Oι πόντοι της Ελλάδας: 7 άσοι, 63 επιθέσεις, 7 μπλοκ, 33 λάθη αντιπάλων
Οι πόντοι της Σλοβακίας: 6 άσοι, 63 επιθέσεις, 11 μπλοκ, 33 λάθη αντιπάλων.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΕΛΛΑΔΑ (Δ. Καζάζης): Χριστοφιδέλης 11π. (20/25), Προύσαλης 1, Ρουμελιώτης Ν. 23 (18/34, 5 άσοι), Σμαραγδής 11 (8/12), Πανταλέων 1, Μπάεφ 13 (12/25) / Παπαδημητρίου (λ. - 71% υποδοχή), Αρμενάκης, Τζούριτς 10 (7/10), Κουρνέτας, Ανδρεάδης 1, Λάππας 7 (7/10).

ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Τζιανίνι): Μάσνι, Κόχουτ 14π. (10/17), Σόπκο 19 (17/32), Ογκουρτσακ 7 (7/9), Νέμετς 23 (20/36), Κμετ 9 (4/6) / Πίπα (λ. - 71% υποδοχή), Μπενσζ, Ζάτκο, Ντίβιτς 8 (5/9).

Διαιτητές: Παρτιάνεν (Φιλανδία), Λοντέρους (Ολλανδία).