Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ


Μια σημαντική συλλογή αρχαίων κρητικών νομισμάτων απέκτησε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου, με την άμεση κινητοποίηση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου και μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών. Πρόκειται για 34 αργυρά και χάλκινα νομίσματα που εξυπηρετούσαν τις συναλλαγές στις πόλεις της Ανατολικής Κρήτης και τα οποία αποτελούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό κομμάτια της Συλλογής Traeger που δημοπρατήθηκε στην γερμανική πόλη Όσναμπρουκ τον Μάρτιο.
Μια εβδομάδα πριν από τον πλειστηριασμό και με το Υπουργείο Πολιτισμού να έχει δηλώσει αδυναμία παροχής κονδυλίων για την συμμετοχή του σε αυτόν, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου μάζεψε 4000 ευρώ και όπως αναφέρει ο επικεφαλής του, στην συνέχεια απευθύνθηκαν σε συμπολίτες που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού, που ανερχόταν στις 25000 ευρώ. Η αγορά της Συλλογής έγινε τελικά και το επόμενο βήμα ήταν η δωρεά τους στο τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Από την ίδια δημοπρασία προέρχονται και τα 174 αρχαία νομίσματα που αγοράστηκαν πέρσι έναντι 164.000 ευρώ από το Καζίνο Λουτρακίου για να προσφερθούν ως δωρεά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Με την συμβολή δε της ΚΔ΄και ΚΕ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε μια μικρή ανταλλαγή ανάμεσα στις 2 μουσειακές συλλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: