Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Eurobasket-Ισραήλ-Ελλάδα: 80-106
















Η Εθνική Ελλάδος έκλεισε την πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ με τον πιο εμφατικό τρόπο: με μια άνετη νίκη επί του Ισραήλ, με μια ακόμη θεσπέσια επιθετική βραδιά, το απόλυτο "3 στα 3" και με... κατοστάρα όπως μαρτυρά το 106-80.

Ο Γιόνας Καζλάουσκας κατάφερε να μοιράσει το χρόνο συμμετοχής (εξού κι η διαφορετική αρχική πεντάδα), να ξεκουράσει βασικούς παίκτες όπως ο Γιάννης Μπουρούσης και να "φρεσκάρει" την ομάδα, που έπαιξε ακόμη μια φορά εντυπωσιακό μπάσκετ.

Για τρίτο σερί παιχνίδι η "επίσημη αγαπημένη" είχε υψηλά ποσοστά, ταχύτητα και πολλές λύσεις είτε από πικ-εν-ρολ, είτε μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, είτε από το low-post με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη να εντυπωσιάζει και με τα ποσοστά του στις βολές.

Πλέον η Ελλάδα προκρίνεται στη δεύτερη φάση (μαζί με την Κροατία και την ΠΓΔΜ), όπου θα αντιμετωπίσει -κουβαλώντας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης- τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Στην πρώτη της αναμέτρηση για τον Ε' όμιλο το απόγευμα της Παρασκευής, η Εθνική μας θα παίξει με τη Γερμανία που επικράτησε με 68-62 της Λετονίας και σφράγισε την πρόκρισή της ως τρίτη του Β' ομίλου. Την Κυριακή θα παίξει με τη Ρωσία και την Τρίτη με τη Γαλλία.

Ξεκίνημα με διαφορετικό σχήμα

Με εξασφαλισμένη την πρωτιά ο Γιόνας Καζλάουσκας βρήκε την ευκαιρία να ξεκουράσει τους βασικούς, αλλά και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους παίκτες του πάγκου. Έτσι στο βασικό σχήμα ξεκίνησαν οι Νικ Καλάθης και Κώστας Καϊμακόγλου, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης κι ο Γιάννης Μπουρούσης έμειναν στον πάγκο.

Το ξεκίνημα δεν ήταν... ιδανικό, ωστόσο, με την καλή της άμυνα η ελληνική ομάδα δεν επέτρεψε στους Ισραηλινούς να ξεφύγουν πέρα από το 13-7. Ο Κοζικάρο κι ο Γκριν έκαναν τη ζημιά στο ξεκίνημα, πριν ακολουθήσουν συνεχόμενα σουτ από Καϊμακόγλου-Περπέρογλου που σήμαναν το 14-13.

Όταν, δε, πέρασε στο παρκέ ο Βασίλης Σπανούλης η Εθνική μας ξέφυγε στο σκορ και έφτασε στο +6 (31-25) στο 10' με τον διεθνή πλέι-μέικερ να φτάνει μετά το πικ-εν-ρολ μέχρι μες στη ρακέτα και να σκοράρει με άνεση.

Πάτησε γκάζι

Ο Γιάννης Καλαμπόκης ήταν η... αποκάλυψη για την Ελλάδα στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο 31χρονος γκαρντ έφτασε τους 10 πόντους κι ουσιαστικά έδωσε το σύνθημα για μια διψήφια διαφορά κάνοντας ο ίδιος το 48-42.

Με δεδομένη την καλή επιθετική εικόνα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάστηκε μόνο μερικά λεπτά καλής άμυνας για να κάνει το 56-42 και να πάει στα αποδυτήρια με μια καλή διαφορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι η "επίσημη αγαπημένη" ξεκίνησε με εκπληκτικά ποσοστά. Απόδειξη; Το 77% στα δίποντα, το 45% στα τρίποντα και το 93% στις βολές!

Τυπική διαδικασία

Στην τρίτη περίοδο ο Καζλάουσκας συνέχισε να μοιράζει το χρόνο συμμετοχής. Ο Σπανούλης "χτύπησε" και πάλι στο πικ-εν-ρολ, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, που αυτή τη φορά είχε και πολύ υψηλά ποσοστά στις βολές.

Η διαφορά ξεπέρασε τους 20 πόντους, αν κι οι Ισραηλινοί (παρά τον αποκλεισμό) τους δεν παρέδωσαν τα όπλα. Αντίθετα με κινητήριο μοχλό των Λίμοναντ και τον Ελιγιάχου να βρίσκει σταθερά το δρόμο προς το καλάθι μείωσαν σε 79-65 στο 30'.

Νίκη με... κατοστάρα

Στην τελευταία περίοδο τα υψηλά ποσοστά κι ο γρήγορος ρυθμός της Εθνικής διατηρήθηκαν. Ο Αντώνης Φώτσης ήταν αυτός που πήρε τα... πάνω του οδηγώντας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε μια "100άρα".

Έτσι η Ελλάδα αποχαιρέτησε με πανηγυρικό τρόπο το Πόζναν, καθώς με το 106-80 επί του Ισραήλ έκανε το "3 στα 3" και πανηγύρισε την πρωτιά του ομίλου με απόλυτο και εμφατικό τρόπο.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 15-21, 42-56, 64-79, 80-106

Ισραήλ (Σερφ): Ροθ, Ναϊμί 5 (1), Μέκελ 4, Λίμοναντ 15 (1), Πνίνι 4, Χαλπερίν 7 (1), Μπερστάιν 8 (1), Ελιγιάχου 21, Μιζράχι, Κοζικάρο 8, Γκριν 8, Ταμίρ.

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 12, Μπουρούσης, Ζησης 6, Σπανούλης 18 (2), Καλάθης 5 (1), Φώτσης 16 (4), Πρίντεζης 8, Γλυνιαδάκης 5, Καϊμακόγλου 10 (2), Κουφός 4, Περπέρογλου 6 (2), Σχορτσιανίτης 16.

Για τα αναλυτικά στατιστικά της Ελλάδας πατήστε εδώ. Για τα αναλυτικά στατιστικά του Ισραήλ πατήστε εδώ.

Σχορτσιανίτης: "Χαιρόμαστε το παιχνίδι"

Μετά το τέλος του αγώνα ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης δήλωσε ότι: "Η Εθνική συνήθως ξεκινούσε με μια αργούς ρυθμούς, τώρα παίζουμε πιο γρήγορα κι αυτό σου επιτρέπει να βγάζεις το 100% και να χαίρεσαι το παιχνίδι. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κόσμο.

Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο και βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Χαίρομαι πολύ γιατί με μερικά από τα παιδιά έχουμε μεγαλώσει μαζί στην Εθνική ομάδα. Χαίρομαι που μπορώ να βοηθήσω και βρίσκομαι εδώ.

Υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να τραβήξουν το σκορ. Χθες ο Μπουρούσης, στο πρώτο παιχνίδι ήταν ο Βασίλης. Τώρα άλλοι. Το καλό είναι ότι όλοι έχουν κάποιο ρόλο και ξέρουν που πρέπει να βρίσκονται μες στο γήπεδο.

Πρέπει να βελτιώσουμε τη συγκέντρωση μας και να συνεχίζουμε να το χαιρόμαστε και να έχουμε την ίδια αλληλοστήριξη.

Στη δεύτερη φάση πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα. Δεν υπάρχει ομάδα που δεν βλέπουμε σοβαρά. Έτσι είναι τα Ευρωμπάσκετ, όλες οι ομάδες είναι επικίνδυνες.

Βλέπουμε βήμα-βήμα κάθε παιχνίδι και ελπίζουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται".

Καλαμπόκης: "Η άμυνα... τρόπος ζωής"

Ο Γιάννης Καλαμπόκης τόνισε: "Αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Δεν ήταν καν όνειρο για μένα, αλλά με τον καιρό τα πράγματα ήρθαν καλά. Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα έχει παρουσιάσει ένα πάρα πολύ καλό πρόσωπο και ελπίζουμε να έχουμε ανάλογη συνέχεια.

Παίζουμε καλύτερα στα επίσημα από ότι στα φιλικά κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ήταν δεδομένο ότι θα χρειαστούμε χρόνο γιατί είμαστε νέα ομάδα, με καινούργιο προπονητή.

Να είμαστε ρεαλιστές. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι ένα ανοιχτό Ευρωμπάσκετ με ισοδύναμες ομάδες. Είναι λίγο ριψοκίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις. Το ζητούμενο είναι αγώνα με τον αγώνα να βελτιωνόμαστε και να παίζουμε καλύτερα.

Δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Κάναμε μια καλή επιθετική εμφάνιση, αλλά δεν κάναμε το παιχνίδι που θέλαμε. Ήμασταν αδικαιολόγητα χαλαροί στην άμυνα. Και για μας η άμυνα είναι... τρόπος ζωής.

Αυτό που κρατάει η ομάδα είναι πολύ δυνατή της άμυνα με αλληλόκαλυψη, η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις για εύκολο καλάθι. Ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια μεγαλύτερη ταχύτητα στο πέντε-εναντίον-πέντε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: