Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Ελβετία-Ελλάδα 2-0


Για 83 λεπτά η Ελλάδα κρατούσε το μηδέν στην άμυνα, δημιούργησε τις καλύτερες ευκαιρίες του αγώνα, όμως λίγο η άδικη αποβολή του Βύντρα στο 42', λίγο το γκολ του Γκρίχτινγκ στο 83' έφεραν την κατάρρευση και συνεπώς την ήττα με 2-0 στην Ελβετία. Απομακρύνεται η πρώτη θέση, όμως όλα είναι ανοιχτά...

Μεγάλος πρωταγωνιστής για την Ελλάδα το πάθος και η αποφασιστικότητα, MVP για τους Ελβετούς ο Ντε Μπλέκερε που από απέβαλλε τον Βύντρα στο 42ο λεπτό δίχως λόγο και αιτία και άφησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο.

Παρόλα αυτά οι διεθνείς μας άντεξαν, έχασαν μεγάλη ευκαιρία να πάρουν τη νίκη με τον Σπυρόπουλο (67'), όμως το τέρμα του Γκρίχτινγκ 7 λεπτά πριν από την λήξη και του Πανταλίνο στο 88' έφεραν μια πέρα για πέρα άδικη ήττα.

Πάντως η υπόθεση πρόκριση φυσικά και δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα. Ακόμη και την επόμενη αγωνιστική η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη θέση του ομίλου αρκεί να κερδίσει στην Μολδαβία και οι Ελβετοί να χάσουν στην Λετονία. Για να μην είναι στην πρώτη θέση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, θα πρέπει η Λετονία να κερδίσει με πολύ περισσότερα γκολ την Ελβετία απ' ότι η Ελλάδα την Μολδαβία.

Για την ακρίβεια η Ελβετία έχει +7 γκολ, η Ελλάδα +6 και η Λετονία +5. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν μετρούν να αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων αλλά τα γκολ.

Ο αγώνας

Με το αγαπημένο του σύστημα 3-4-3 παρέταξε την Εθνική Ελλάδας ο Ότο Ρεχάγκελ. Την "γαλανόλευκη" εστία υπερασπίστηκε ο Χαλκιάς, στην τριάδα των μπακ ήταν ο Κυργιάκος, ο Παπασταθόπουλος και ο Μόρας, στα χαφ ο Κατσουράνης είχε δίπλα του τον Πατσατζόγλου ενώ στα άκρα ήταν ο Βύντρα (δεξιά) και ο Σπυρόπουλος (αριστερά). Όσο για την επίθεση στο δεξί άκρο ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, αριστερά ο Αμανατίδης, ενώ στην κορυφή ο Άγγελος Χαριστέας.

ΑΜΑΝατίδης... παραλίγο

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους Ελβετούς να μην είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι και τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ να φτάνουν κοντά στο γκολ που θα άλλαζε την εικόνα του αγώνα.

Ο Αμανατίδης στο 1ο μόλις λεπτό είχε την ευκαιρία να σκοράρει όμως το σουτ του μέσα από την περιοχή ήταν αδύναμο και ο Μπενάλιο δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την μπάλα στην αγκαλιά του.

Οι Ελβετοί γλίτωσαν το "σοκ" και τα επόμενα λεπτά δεν άργησαν να συνέλθουν και προσπάθησαν να φτάσουν στην εστία του Κώστα Χαλκιά. Εκεί όμως τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν... Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας μας είχαν γρήγορες επιστροφές, δεν άφηναν κενούς χώρους και έκλειναν σωστά κάθε διάδρομο προς την "γαλανόλευκη" περιοχή.

Στο 7ο λεπτό ο Βύντρα δέχτηκε σωστά την κίτρινη κάρτα όταν σε μια φάση, που δεν χρειαζόταν, σταμάτησε τον αντίπαλο του κρατώντας τον από την μπλούζα. Κι αν αυτή η λεπτομέρεια μοιάζει ασήμαντη, στην συνέχεια θα καταλάβετε ότι δεν είναι...

Όπως και να 'χει οι Ελβετοί προσπάθησαν να βρουν τον ρυθμό τους και απείλησαν για πρώτη φορά τον Χαλκιά στο 19' όμως το σουτ του Φράι κατέληξε στην αγκαλιά του Έλληνα πορτιέρο.

Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 25' οι διεθνείς μας πραγματοποίησαν την πρώτη και μοναδική οργανωμένη επίθεση στο πρώτο μέρος, με την μπάλα να καταλήγει στον Αμανατίδη και τον Έλληνα επιθετικό να κάνει το σουτ, όμως η μπάλα πέρασε άουτ.

Με 10 η Ελλάδα, με... 12 η Ελβετία

Η λήξη του ημιχρόνου πλησιάζε και όλα έδειχναν πως τίποτα δεν θα αλλάξει, όμως ο Ντε Μπλέκερε είχε διαφορετική άποψη... Στο 42ο λεπτό πριν από την εκτέλεση ενός κόρνερ των Ελβετών μέσα στα τραβήγματα και τις... κοκορομαχίες ο διαιτητής της αναμέτρησης ήταν πραγματικά υπερβολικός αφού απέβαλλε τον Βύντρα με δεύτερη κίτρινη κάρτα και άφησε την Εθνική Ελλάδας με 10 παίκτες για το υπόλοιπο παιχνίδι.

Τα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου κύλησαν δίχως κάτι διαφορετικό και οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ μπήκαν στα αποδυτήρια με το 0-0.

Στην επανάληψη η αποστολή της εθνικής Ελλάδας μόνο εύκολη δεν ήταν... Με αριθμητικό μειονέκτημα και τους Ελβετούς αποφασισμένους να πετύχουν το πολυπόθητο γκολ, οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ προσπάθησαν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια το μηδέν στην άμυνα και έδειχναν να τα καταφέρνουν.

Στο 52' ο Φράι είχε την ευκαιρία να σκοράρει, όμως η προβολή του από την μικρή περιοχή δεν βρήκε στόχο κάτι που προκάλεσε ανακούφιση στον ελληνικό πάγκο.

Ελληνικό πάθος, ελβετική τύχη

Αυτή ήταν η μοναδική ευκαιρία των Ελβετών που παρά το γεγονός πως έπαιζαν με παίκτη παραπάνω δεν έδειχναν ικανοί να απειλήσουν τον Κώστα Χαλκιά. Αντίθετα, οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ με πάθος και δίψα για νίκη έμοιαζαν ανίκητοι και έφτασαν μια ανάσα από το 1-0.

Στο 67ο λεπτό οι διεθνείς μας βγήκαν στην αντεπίθεση με τον Σπυρόπουλο να κάνει ένα εξαιρετικό σουτ, όμως ο Μπενάλιο με τρομερή επέμβαση έδιωξε ίσα ίσα την μπάλα που χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και δεν έδωσε την ευκαιρία στον "γαλανόλευκο" πάγκο να πανηγυρίσει.

Το πεντάλεπτο του τρόμου

Το παιχνίδι έφτανε προς το τέλος του και όλα έδειχναν πως το σχέδιο του Ρεχάγκελ θα έχει το ποθητό αποτέλεσμα και το μηδέν στην άμυνα θα μείνει. Λογαρίασαν όμως δίχως τον Χακάν Γιακίν που είχε περάσει αλλαγή στο 68'. Ο Ελβετός στο 83' εκτέλεσε άψογα ένα φάουλ από πλάγια θέση ο Γκρίχτινγκ έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Χαλκιά.

Αυτό ήταν! Οι διεθνείς μας κατάρρευσαν, έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, έδειχναν χαμένοι και το 2-0 δεν άργησε να έρθει. Δράστης ήταν Πανταλίνο που στο 88ο λεπτό με κεφαλιά διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα, κλειδώνοντας τη νίκη.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ελβετία (Ότμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Νεφ (61' Ντερτιγιόνκ), Φον Μπέργκεν, Γκρίχτινγκ, Μανέν, Χούγκελ, Μπαρνέτα, Πανταλίνο, Φερνάντες (68' Γιακίν), Φράι, Ενκουφό (81' Φονλάντεν).

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Χαλκιάς, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης (81' Γκέκας), Σαλπιγγίδης (46' Σαμαράς), Χαριστέας (73' Παπαδόπουλος).

Διαιτητής: Φρανκ Ντε Μπλέκερε (Βέλγιο)

Κόκκινες: 42' Βύντρα (2η κίτρινη)

Κίτρινες: Μανέν - Κυργιάκος, Σπυρόπουλος

Νέος θάνατος αρκούδας στην Εγνατία


Η ανεπαρκής περίφραξη της Εγνατίας Οδού παραμένει στη θέση της, δύο μήνες μετά τις διαβεβαιώσεις για «άμεση» αντικατάστασή της, και η θυσία αρκούδων στην άσφαλτο συνεχίζεται.

Μια μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα, ηλικίας περίπου 25 χρόνων, είναι το έβδομο θύμα σε ισάριθμα τροχαία τους τελευταίους μόλις έξι μήνες στον αυτοκινητόδρομο και η έκτη που χάνει τη ζωή της.

Το ατύχημα, που έγινε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο Τμήμα Γρεβενά - Παναγιά, ήταν ένα από τα πλέον σοβαρά και επικίνδυνα για τους οδηγούς και μόνο από θαύμα δεν θρηνούμε και ανθρώπινα θύματα.

Το ζώο πέρασε τον «προστατευτικό» φράχτη κοντά στον κόμβο των Μαυραναίων, έξι χιλιόμετρα έξω από τα Γρεβενά, διέσχισε το οδόστρωμα, πέρασε πάνω από το διάζωμα και συγκρούστηκε διαδοχικά με τρία οχήματα, ένα ΙΧ και δύο τριαξονικά φορτηγά.
Η σχετική ψυχραιμία των οδηγών απέτρεψε μια πιθανή καραμπόλα μεταξύ των αυτοκινήτων, με τραγικές συνέπειες.
Η αρκούδα συνεθλίβη κάτω από τις ρόδες μιας νταλίκας και χρειάστηκε η επέμβαση γερανού για να σηκώσει το βαρύ όχημα και να ανασυρθεί η σορός του άτυχου ζώου.

Με αφορμή και το νέο ατύχημα, οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις για την άγρια ζωή («Καλλιστώ» και «Αρκτούρος») με σκληρές ανακοινώσεις τους ζητούν την επίσπευση των εργασιών για την άμεση αντικατάσταση της περίφραξης, ενώ η πρώτη απειλεί ακόμα και τη χρήση ένδικων μέσων κατά των υπευθύνων σε αντίθετη περίπτωση.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ακυρώνονται ουσιαστικά αν δεν αντικατασταθεί άμεσα ο φράχτης.

Η "Καλλιστώ" επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε μέσου, ένδικου ή μη, προκειμένου να δοθεί επιτέλους μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αποδεκατισμού του πληθυσμού της αρκούδας στην Πίνδο», τονίζει η οργάνωση, ενώ ο «Αρκτούρος» επισημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων και απαιτεί την άμεση ολοκλήρωση του έργου.
Σημειώνεται πως πρόκειται για την 23η απώλεια αρκούδας τα τελευταία πέντε χρόνια από τροχαία ατυχήματα.
πηγή

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ


Μετά τον εθνικό όλεθρο που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα το Καλοκαίρι του 2007, ανακοινώθηκαν μέτρα, διαγγέλθηκαν ανασυγκροτήσεις δομών και υπηρεσιών, εκπονήθηκαν σχέδια για εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής και προσπάθησαν να διαγράψουν μνήμες και συνειδήσεις με το <<τριχίλιαρο>>.
Τελικά η Κυβέρνηση ποια μέτρα υλοποίησε για να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση με τις φωτιές όπως το 2007?
• Μήπως κάλυψε τα 4000 κενά που παρουσιάζει το Πυροσβεστικό Σώμα στην οργανική δύναμή του επηρέασαν πάρα πολύ την αποτελεσματικότητά του, ενώ αρκετά λειτούργησε σε βάρος της εφαρμογής των αντιπυρικών σχεδίων ο περιορισμένος αριθμός ωρών νυχτερινής απασχόλησης, αργιών και εκτός έδρας για τους εποχιακούς. Οι ίδιες παθογένειες εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.
• Βελτίωσε τον βαθμό της συνεργασίας με την Δασική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα πρόληψης.
• Επισημάνθηκε ως σημαντικό στοιχείο η διαπίστωση πως ο Δασάρχης και οι δασικοί υπάλληλοι συνέδραμαν τους Πυροσβέστες από σπάνια ως καθόλου όταν ξεσπούσε μια φωτιά στην περιοχή τους. Ίδια ακριβώς η εικόνα του σήμερα.
• Τα κυριότερα πρακτικά προβλήματα με σειρά σοβαρότητας προσδιορίστηκαν οι μη προσπελάσιμοι οδοί για πυροσβεστικά οχήματα, απουσία αντιπυρικών ζωνών, απουσία τοπικών αρχών για καθοδήγηση, έλλειψη συντονισμού από τους υπεύθυνους. Και πάλι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Σε ότι αφορά τις μεγαλύτερες ευθύνες για την εθνική καταστροφή του 2007 κατά σειρά σοβαρότητας είναι: η έλλειψη πρόληψης, οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες και οι αδυναμίες του κατασταλτικού μηχανισμού.
Εκτίμησαν ότι όταν η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόστηκαν σε μικρό βαθμό τα προβλεπόμενα αντίστοιχα μέτρα από τους δήμους και τις νομαρχίες για την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους επέλασης των πυρκαγιών, ενώ έκριναν ότι δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης των κατοικημένων περιοχών.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Ο ιος της γριπης των χοιρων ειναι μια πρωτοφανης αναμοιξη ιων που συνηθως υπαρχουν στους χοιρους , τα πτηνα και τους ανθρωπους.
τι ακριβως ειναι
Η γριπη ειναι μια ιδιαιτερη , μεταδοτικη ,οξεια αναπνευστικη ασθενεια των χοιρων. Η νοσηροτητα τεινει να ειναι υψηλη και η θνησιμοτητα χαμηλη .
επιπτωσεις στην ανθρωπινη ηγεια
τα γενικα κλινικα συμπτωματα ειναι παρομοια με την εποχιακη γριπη αλλα η αναφερομενη κλινικη κατασταση κυμαινεται ευρεως, απο την ασυμπτωματικη μολυνση ως της βαριας μορφης πνευμονιας με συνεπεια τον θανατο.
πως μολυνονται οι ανθρωποι
οι ανθρωποι συνηθως αποκτουν τη γριπη των χοιρων απο τους μολυσμενους χοιρους εντουτοις σε μερικες περιπτωσεις που εχουν καταγραφει, υπαρχει ελλειψη επαφης των ανθρωπων με τους χοιρους η το περιβαλον οπου οι χοιροι εχουν βρεθει.
Εχει υπαρξει μεταδοση απο ανθρωπο σε ανθρωπο ομως εχει εμφανιστει σε μερικες περπτωσεις ενω περιοριστηκε στις στενες επαφες και τις στενες ομαδες των ανθρωπων.
Ειναι ασφαλες να τρωει κανεις χοιρινο η προιοντα απο χοιρους;
Ναι ειναι. Η γριπη δεν εχει αποδειχθει πως ματαδιδεται στους ανθρωπους μεσω αυτου του τροπου.Ο ιος της γριπης των χοιρων σκοτωνεται απο τις θερμοκρασιες μαγειρεματος 70 C(περιπου).
Υπαρχει θεραπεια;
Δυο συνηθη αντιγρηπικα φαρμακα το tamiflu και το relekta , φααινεται να ειναι αποτελεσματικα στην αντιμετωπιση των μεχρι τωρα περιστατικων συμφωνα με αμερικανικες αρχες. Επειδη ομως ο ιος μπορει να αναπτυξει αντισταση κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος για ποσο καιρο τα φαρμακα θα ειναι αποτελεσματικα.
Ποιες ειναι οι καταλληλες προφυλαξεις.
Συχνο πλυσιμο χεριων με σαπουνι αποφυγη επαφης των χεριων με την μυτη και το στομα,αποστασεις ασφαλειας απο αρωστους,μασκα προσωπου.
Συμπτωματα
1.πυρετος,ριγος
2.ληθαργια,κουραση
3.βηχας
4.μυικοι πονοι,πονοκεφαλος
5.ανορεξια
6.πονος στο λαιμο
7.ρινορροια
8.ναυτια,εμετοι,διαρροια
9.πνευμονια,αναπνευστικη ανεπαρκεια
10.επιδεινωση χρονιων παθησεων που προυπαρχουν στον ασθενη
Η κλινικη εικονα που παρουσιαζουν οι ασθενεις που προσβαλονται απο γριπη των χοιρων μπορει να ακολουθησει διαφορες πορειες, απο την ηπια εως την χειρηστη με καταληξης του ασθενους. Ειναι σημαντικο να υπαρχει εγρηγορση για τα σημεια που δειχνουν επιδεινωση και αναγκη για αμεση ιατρικη αντιμετωπιση.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

21 ΕΤΩΝ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΣΚΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αν ήταν άνθρωπος θα είχε φτάσει τα 147 χρόνια. Η Σανέλ, ένα ντάσχουντ που κατείχε το Ρεκόρ Guinness ως ο γηραιότερος σκύλος του κόσμου, πέθανε στο Λονγκ Αϊλαντ σε ηλικία 21 ετών

Ο θάνατός της Σανέλ έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την απονομή του πιστοποιητικού Guinness, στη διάρκεια ενός πάρτι που διοργάνωσε για τα γενέθλιά της το Μάιο ένα ξενοδοχείο σκύλων στο Μανχάταν. Η τελευταία της τούρτα είχε γεύση φυστικοβούτυρο, αγαπημένη της λιχουδιά μαζί με τη σοκολάτα.

Η Σανέλ ήταν μόλις έξι εβδομάδων όταν ο Καρλ και η Ντενίς Σογκνέσι την υιοθέτησαν από ένα καταφύγιο σκύλων στη Βιρτζίνια. Πέρασε τα επόμενα εννέα χρόνια στη Γερμανία, όπου είχε μετατεθεί το αφεντικό της ως στρατιωτικός, και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αμερική για την υπόλοιπη ζωή της.

α τελευταία χρόνια φορούσε απαραιτήτως ζακετάκι και σκούρα γυαλιά λόγω καταρράκτη.

ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ

Ο Ιταλός της παρέας:

-Χθες βράδυ όταν κάναμε έρωτα με τη γυναίκα μου, της έτριψα το κορμί
με αρωματικό λάδι πρώτα. Μετά κάναμε παθιασμένο σεξ! Φώναζε για πέντε
λεπτά όταντελείωνε…

-Εμείς, όταν κάναμε έρωτα, είπε ο Γάλλος, έτριψα το κορμί της ολόκληρο
με αρωματικό βούτυρο… Μετά κάναμε παθιασμένο σεξ κι όταν τελείωνε
φώναζε γιαδεκαπέντε λεπτά…

Και ο Έλληνας της παρέας:

-Εμείς όταν κάναμε έρωτα χθες, άλειψα όλο της το κορμί με τριμμένη
σοκολάτα …. Μετά το τέλος του παθιασμένου σεξ μας, φώναζε για τρεις
ώρες!!

Οι άλλοι δυο απόρησαν:

-Καλά, τι μπορεί να έκανες και φώναζε για τρεις ώρες;

-Σκούπισα τα χέρια μου στις κουρτίνες!

Δηλητηριώδης τέφρα στη λίμνη του Μαραθώνα


Σε «τοξική βόμβα» φαίνεται να μετατρέπεται το νερό του φράγματος του Μαραθώνα μετά την καταστρεπτική πυρκαϊά στη Βορειοανατολική Αττική. Στην επιφάνεια του νερού της τεχνητής λίμνης, ενός από τους βασικούς τροφοδότες του Λεκανοπεδίου σε πόσιμο και αρδεύσιμο νερό, έχουν εναποτεθεί ήδη τέφρα και αποκαΐδια, τα οποία, όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες εμπειρίες καταστρεπτικών πυρκαϊών στην Ηλεία και στην Αρκαδία, είναι στοιχεία πλούσια σε διάφορες τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.

Ενδεικτικά, μετά τις φωτιές στον Πάρνωνα και στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007 οι έρευνες του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν καταδείξει ότι στα επιφανειακά ύδατα των πληγεισών από τη φωτιά περιοχών υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις σε αμμωνία, φώσφορο, μόλυβδο, χαλκό και αρσενικό, προϊόντα της καύσης, που σε πολλές περιπτώσεις προέρχονταν από πλαστικά και απορρίμματα παράνομων χωματερών.

Μάλιστα, στη σχετική μελέτη για την Ηλεία που εκπόνησαν οι γεωπόνοι και οι υδρογεωλόγοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου γινόταν λόγος για πλήρη απαγόρευση της πόσης των υδάτων από τους κατοίκους των περιοχών αλλά και από τα κοπάδια αιγοπροβάτων για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ώσπου να διαπιστωθεί το εύρος της επίδρασης στα υπόγεια υδατικά αποθέματα της περιοχής.


Ως αντιστάθμισμα και λύση των προβλημάτων ύδρευσης που θα προέκυπταν, πρότειναν την κατασκευή νέων δεξαμενών, τη μεταφορά νερού από καθαρά υδατικά αποθέματα άλλων περιοχών και τον καθαρισμό των υπαρχουσών υδατοδεξαμενών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ποσοτήτων ύδατος προορισμένων για τη συντήρηση των κοπαδιών.
Στο ίδιο πλαίσιο, προτεινόταν η άμεση διαμόρφωση των πρανών του εδάφους κοντά στις πηγές και άλλα έργα αποστράγγισης, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα διάβρωσης, λασπορροής και μεταφοράς των υπολειμμάτων της πυρκαϊάς ακόμη και σε επιφανειακά ύδατα μακριά από τις εστίες της καταστροφής.

Oπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, «τα βαρέα μέταλλα και τα κατάλοιπα τοξινών που διαπιστώνονται στην τέφραπροέρχονται από τη μάζα του ξύλου που καίγεται, αλλά και από τα απορρίμματα που έχουν συγκεντρωθεί σε δεκάδεςπαράνομες χωματερές. Τα κατάλοιπα αυτά, όταν εναποτίθενται στο έδαφος ή στην επιφάνεια υδάτινων οικοσυστημάτων, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των νερών και, γενικότερα, του υδροφόρου ορίζοντα.

Ετσι η λίμνη του Μαραθώνα, που αποτελεί τη λεκάνη απορροής για την ευρύτερη περιοχή, θα δεχθεί-αποδεδειγμένα-πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τέφρας με τις πρώτες βροχές, αλλά και μέσω των υπόγειων νερών» . Στην παρούσα φάση το εύρος της μόλυνσης στη λίμνη δεν είναι ακόμη γνωστό, ο κ. Λέκκας όμως υποστηρίζει ότι «πρέπει να αποτελέσει μία από τις βασικότερες προτεραιότητεςη μέτρηση των τοξικών ουσιών στο νερό της λίμνης», τονίζοντας παράλληλα ότι «η ποιότητα των νερών εξαρτάται από την ταχύτητα και τη συχνότητα των μετρήσεων αυτών, καθώς και από τα μέτρα διύλισης που θα λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες». Και ο κ. Λέκκας υπογραμμίζει: «Μέχρι νεωτέρας θα χαρακτήριζα την κατανάλωση και τη γενικότερη χρήση νερού από τη λίμνηασφαλείς, αλλά μόνο εφόσον ξεκινήσουν εντατικοί και εξονυχιστικοί έλεγχοι στη λίμνη και σε γειτονικές γεωτρήσεις, αξιοποιώντας και δειγματοληψίες από υπόγειαυδατικά αποθέματα σε όλη την ευρύτερη περιοχή».

Στην περιοχή γύρω από την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα η καταστροφή του δάσους των πεύκων και των κουκουναριών είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Σύμφωνα, με πληροφορίες, ο δήμαρχος της περιοχής κ. Σπύρος Ζαγάρης , φοβούμενος και αυτός τις συνέπειες μόλυνσης του νερού της λίμνης, προσανατολίζεται στην άμεση κατασκευή κορμοδεμάτων και στην αναδάσωση τμήματος του εξαϋλωμένου δάσους, προκειμένου να αποτρέψει την κατολίσθηση εδαφών και στάχτης στο εσωτερικό της λίμνης. «Δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση χωρίς προηγούμενηεμπεριστατωμένη μελέτη» υποστηρίζει ο κ. Λέκκας, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα την αναγκαιότητα περαιτέρω ενεργειών προκειμένου «να μη μετατραπεί η λίμνη του Μαραθώνασε λίμνη τέφρας».

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Βελγικό GP

Όσοι έχουν ζήσει έστω και για λίγο στο Βέλγιο, μιλούν για ένα ανιαρό μέρος. Ο Θεός δεν προίκισε με προσωπικότητα τη χώρα την οποία μοιράζονται, αδιαφορώντας ο ένας για τον άλλο, Φλαμανδοί και Βαλώνοι, ωστόσο είχε μεγάλη έμπνευση όταν οδηγούσε το χέρι των σχεδιαστών Ζουλ ντε Τεΐρ και Ανρί Λανγκλουά Βαν Όφεμ. Των ανθρώπων που προχώρησαν στη χάραξη μίας πίστας στους δρόμους του Σπα-Φρανκοσάμπ. Ή απλά τη γνωστή σε όλους μας πίστα του Σπα.

Στον ελληνικό Τύπο τη μάθαμε ως πίστα-δυναμόμετρο. Οι πραγματικοί οδηγοί τη λατρεύουν και οι πιο θαρραλέοι επιχειρούν να διασχίσουν φλατ άουτ τη διασημότερη στροφή του πρωταθλήματος, την Eau Rouge.

Τα «αφεντικά» του Σπα

Λίγοι οδηγοί έχουν καταφέρει να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της πίστας. Ο Κίμι Ράικονεν είναι ο τωρινός αφέντης της. Ο Φινλανδός οδηγός της Ferrari έχει νικήσει τρεις φορές και θα μπορούσε να είχε κατακτήσει και μία 4η το 2008, εάν η βροχή-μόνιμος επισκέπτης στο Βέλγιο, δεν του ανέτρεπε τα σχέδια στους τελευταίους γύρους.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής «έπιασε» στη Βαλένθια το Νέλσον Πικέ στην 6η θέση της λίστας των οδηγών που έχουν ανέβει περισσότερες φορές στο βάθρο (συνολικά 60). Ο Ράικονεν μοιάζει αναζωογονημένος και τα γραφεία στοιχημάτων αναφέρουν ότι στο Βέλγιο η Ferrari μπορεί να διεκδικήσει με τον Φινλανδό την πρώτη φετινή νίκη της.

Η παράδοση είναι με το μέρος της Ferrari και της McLaren Mercedes (στη Βαλένθια γιόρτασαν τους 250 αγώνες της συνεργασίας τους). Από το 1999 έως το 2008 μονάχα τα μονοθέσια των δύο ομάδων έχουν αντικρίσει πρώτα την καρό σημαία.

Ο τελευταίος νικητής που οδηγούσε διαφορετικό μονοθέσιο ήταν ο Ντέιμον Χιλ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής το 1996 πήρε για λογαριασμό της Jordan μία επεισοδιακή νίκη το 1998. Έκτοτε κανένας Βρετανός οδηγός δεν έχει τερματίσει πρώτος. Ακούτε Λιούις Χάμιλτον και Τζένσον Μπάτον;

Η κατάρα της πολ ποζίσιον

Το Σπα φέρθηκε καλά στον αείμνηστο Άιρτον Σένα ίσως γιατί ο Θεός της πίστας συνειδητοποίησε ότι είχε να κάνει με ένα μύθο. Ο Βραζιλιάνος οδηγός κατέκτησε τέσσερις συνεχόμενες πρωτιές από το 1988 έως το 1991, ξεκινώντας με τη McLaren από την 1η θέση της εκκίνησης.

Από τότε όποιος οδηγός έχει τερματίσει πρώτος στις επίσημες κατατακτήριες δοκιμές, κρατά μικρό καλάθι για τον αγώνα! Βλέπετε, μόνο ΤΡΕΙΣ φορές τα τελευταία 15 χρόνια έχει αναδειχθεί νικητής, ο κάτοχος της πολ ποζίσιον: Ο Φινλανδός Μίκα Χάκινεν με McLaren Mercedes το 2000, ο Μίκαελ Σουμάχερ με Ferrari το 2002 και ο Κίμι Ράικονεν επίσης με Ferrari το 2007.

«Σούμι» ο πολυνίκης!

Το Σπα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Γερμανό. Εκεί πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη Φόρμουλα 1 (1991 με τη Jordan), εκεί νίκησε για πρώτη φορά (1992 με Benetton Renault). Πήρε ακόμα πέντε νίκες η μία καλύτερη από την άλλη έως το 2002. Θα ήταν επτά οι πρωτιές του στη βελγική πίστα εάν δεν αποκλείονταν το 1994.

Το 1998 μάλιστα λίγο έλειψε να πιαστεί στα χέρια με τον Ντέιβιντ Κούλθαρντ. Στην προσπάθεια του να ρίξει γύρο στον Σκωτσέζο, ο τελευταίος εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας τον εμβόλισε από την πίστα. Όρμησε στο γκαράζ της McLaren κατηγορώντας τον Κούλθαρντ ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει. Πέντε χρόνια αργότερα ο τελευταίος αναγνώρισε το λάθος του.

Γιορτές και πανηγύρια

Ο Φλάβιο Μπριατόρε δεν θα χάσει την ευκαιρία για λίγη δημοσιότητα ακόμα και αν ο Φερνάντο Αλόνσο δεν έχει καλή διάθεση, αφού δήλωσε ότι δεν βλέπει να πετυχαίνει νίκη φέτος.

Όπως και να έχει ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής θα συμπληρώσει 100 εκκινήσεις με τη Renault στο Βέλγιο. Ο Αλόνσο αναμένεται να εγκαταλείψει την ομάδα για τρίτη φορά στο τέλος της σεζόν ή το 2010 και έτσι δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει το ρεκόρ τριών παλιών αντιπάλων του.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ έχει συμμετάσχει τις περισσότερες φορές σε αγώνες με την ίδια ομάδα. Μετράει 179 για τη Ferrari, αριθμός που πιθανότατα θα μεγαλώσει. Ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ έχει 150 και ο Μίκα Χάκινεν 131 για τη McLaren.

Ο Λιούις Χάμιλτον χάρισε το 2008 στη Μεγάλη Βρετανία την 200η νίκη οδηγού της στη Φόρμουλα 1 και είναι υποψήφιος για να της δώσει την 200η πολ ποζίσιον.

Όπως είναι εύκολο να κατανοηθεί η Μεγάλη Βρετανία καμαρώνει στην κορυφή της σχετικής λίστας με 199 πολ ποζίσιον μπροστά από τη Βραζιλία (124) και τη Γερμανία (82).

Η περίπτωση Μπαρικέλο

Ο νικητής στη Βαλένθια κατέκτησε την πρώτη πολ ποζίσιον στην καριέρα του πριν από 15 χρόνια στο Σπα. Ωστόσο ποτέ δεν τερμάτισε πρώτος, έχει δύο δεύτερες θέσεις το 2002 και το 2003 πίσω από τον (τότε) τιμέιτ του στη Ferrari, Μίκαελ Σουμάχερ.

Ο χορός της βροχής

Αναφέραμε και παραπάνω ότι στο Σπα βρέχει σχεδόν πάντα. Από τους 41 αγώνε που έχουν γίνει στην πίστα, στους 14 έχουν ανοίξει οι ουρανοί (ποσοστό 34%). Όταν ο αγώνας γίνεται τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεβαίνει στο 45% δηλαδή εννέα φορές στους τελευταίους 20 αγώνες!

Τα σημαντικότερα κομμάτια της πίστας

Στο Βέλγιο και στο Σπα θα διεξαχθεί το 12ο φετινό grand prix. Σε μια ιδιαίτερη και προκλητική πίστα, οι πιλότοι καλούνται σε αυτό το κομβικό σημείο του πρωταθλήματος να διατηρήσουν το ενδιαφέρον... ζεστό.

Το Σπα αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά σιρκουί και χαρακτηρίζεται κυρίως για τις μεγάλες ευθείες και τις απαιτητικές στροφές.

Η Eau Rouge, μία από τις πιο φημισμένες στροφές ανεβάζει τον δείκτη δυσκολίας αισθητά μιας και οι πιλότοι θα πρέπει να συνηθίζουν αμέσως την διαφορά υψομέτρου.

Απρόβλεπτη, τρομακτική, προκλητική και θεαματική. Με αυτά τα επίθετα αποκρυπτογραφείται η πίστα του Σπα.

Επικρατέστερο το σενάριο των εκλογών

Eν αναμονή των αποφάσεων του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με το ζήτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αυτή τη στιγμή, η διεξαγωγή εκλογών τον Οκτώβριο (4 ή 11 του μήνα), φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο, παρά τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει ο Κώστας Καραμανλής από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του.

Θερμότερος υποστηρικτής της προσφυγής στις κάλπες είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος συγκεντρώνει τα πυρά των στελεχών που θεωρουν πολιτική αυτοκτονία τις εκλογές.

Ποια στελέχη διαφωνούν

"Όχι" στις πρόωρες εκλογές έχουν πει οι υπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Α. Λυκουρέντζος. Στους παραπάνω
υπουργούς έρχονται να προστεθούν οι Μιχάλης Λιάπης, Σάββας Τσιτουρίδης, Αργύρης Ντινόπυλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κατερίνα Παπακώστα, Γιάννης Τραγάκης και Μαριέττα Γιαννάκου.

Παράλληλα και ο Γιάννης Μανώλης, με τη χθεσινή του παραίτηση "φωτογράφισε" Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργο Σουφλιά λέγοντας ότι ορισμένοι "ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος, έστω και αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο."

Παραιτήθηκε ο Μανώλης

Ο βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Μανώλης, παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, πράξη την οποία είχε προαναγγείλει από καιρό. Τη θέση του θα λάβει ο κ. Δημήτρης Κρανιάς, πρώτος επιλαχών στον ίδιο νομό.

Ο κ. Μανώλης γνωστοποίησε την αποχώρησή του με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου - όπως δήλωσε - να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό «να μην υποκύψει σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας».

Σε εκλογικό συναγερμό η Ιπποκράτους

Συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πεπεισμένη ότι η χώρα οδεύει προς εθνικές εκλογές και γι' αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει ετοιμότητα των κομματικών μηχανών.

"Η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη ακυβερνησία και κάθε μέρα, που περνάει, είναι μια χαμένη μέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες", δήλωσε ο γραμματέας του Κινήματος, Γιάννης Ραγκούσης και επανέλαβε ότι "ο τόπος χρειάζεται άμεσα μια νέα πορεία, που προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης και βεβαίως, αλλαγή πρωθυπουργού."

Με την ομιλία του κ.Γ.Παπανδρέου, στο Θησείο στις 3 Σεπτέμβρη, για τα 35 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα ξεκινά πολιτική εξόρμηση σε ολόκληρη τη χώρα.

Αμέσως μετά, από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, και για τις επόμενες εβδομάδες, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική εξόρμηση (ομιλίες και άλλες δράσεις), με τη συμμετοχή κεντρικών στελεχών του Κινήματος.

Πού κρύψατε τον αεροδιάδρομο;

Ένας 65χρονος ερασιτέχνης πιλότος στη Γερμανία, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης -λόγω μπύρας και κρασιού- αποφάσισε να πετάξει στους αιθέρες με το σκάφος τύπου Τσέσνα, χάνοντας όμως στη συνέχεια ακόμη και τον... αεροδιάδρομο.

Ο πιλότος κατανάλωσε αλκοόλ και κατά την ώρα της πτήσης. Όπως είναι φυσιολογικό, δεν μπόρεσε να διαβάσει τις οδηγίες για να προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Schoengleida. Μιλώντας με τον πύργο ελέγχου, ο μεθυσμένος 65χρονος είπε: "Ξέρω ότι είστε εκεί κάτω. Πού έχετε κρυφτεί;"

Oι υπάλληλοι ανέφεραν ότι, επίσης τραγούδησε στον ασύρματο, είπε ένα ανέκδοτο και ότι τους ζήτησε να σταυρώσουν τα δάχτυλά τους διότι είχε να πάει "σε ένα πάρτυ."

Για παν ενδεχόμενο, οι Αρχές του αεροδρομίου έστειλαν ένα σωστικό ελικόπτερο στο χώρο προσγείωσης. Ευτυχώς, ο 65χρονος πραγματοποίησε ομαλή προσγείωση.

Ο πιλότος του σωστικού ελικοπτέρου οσμίστηκε αμέσως το αλκοόλ στην ανάσα του 65χρονου, ο οποίος τρέκλιζε μέχρι να πάει στο σταθμευμένο αυτοκίνητό του.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και τον σταμάτησε στο δρόμο. Το αλκοτέστ έδειξε ότι βρισκόταν 4 φορές πάνω από το όριο για τη δυνατότητα οδήγησης. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Nα χάσει τα διπλώματα οδήγησης αεροπλάνου και αυτοκινήτου.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Φονιάδες των δασών

Τα πεύκα είναι γυμνόσπερμα(ντροπή τους), αειθαλή, ρητινοφόρα κωνοφόρα δένδρα με 90 περίπου είδη ανά τον κόσμο, που ανήκουν στην τρομοκρατική ομάδα Πευκίδες.

Ο φλοιός είναι παχύς και αυλακωτός, τα φύλλα βελονοειδή και φύονται κατά σπονδύλους ανά δύο, τρία ή πέντε, για να μπορούν να έχουν αλληλοκάλυψη σε περίπτωση που πέσουν σε αστυνομικό μπλόκο.

Στη βάση τους περιβάλλονται από ένα μεμβρανώδη κολεό και επειδή είναι γνωστό τοις πάσι ότι κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο ο κολιός, η επίθεση των πεύκων έγινε Αύγουστο.

Το χρώμα τους είναι ανοιχτό ως σκούρο πράσινο που σημαίνει ότι μάλλον τα πεύκα πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, επομένως ξέρουμε ότι πίσω από τη δράση της οργάνωσης κρύβεται ο κομαντάντε Γιώργος.

Συνήθως είναι ήσυχα και ομορφαίνουν το περιβάλλον, αλλά μερικές φορές όταν συναντήσουν τον άνεμο κάνουν σκανδαλιές. Πώς λέγανε οι παλιοί ένα παιδάκι ένα αγγελάκι, δύο παιδάκια δύο διαβολάκια. Ε, αυτό ακριβώς. Και αν δεν πιστεύετε εμένα, το είπε και ο κυβερνητικός διπρόσωπος, που μιλάει πάντα τη γλώσσα της αλήθειας...

Τα πεύκα λοιπόν φταίνε για τις πυρκαγιές. Τις βάζουν, τις φουντώνουν, τις εξαπλώνουν και με τη βοήθεια του ανέμου καταστρέφουν τα πάντα. Όχι τα κενά στη νομοθεσία, που μετατρέπουν τη δασική έκταση σε χορτολιβαδική και μετά σε οικιστική, όχι οι συνεταιρισμοί και οι μονές που καταπατούν με σχέδιο και δίνουν την εντολή στα ανθρωποειδή που βάζουν τις φωτιές.

Φταίνε τα πεύκα και ο στρατηγός άνεμος, όχι οι ελλείψεις στην πυροσβεστική(έχουμε αγροφύλακες, τι να τους κάνεις τους πυροσβέστες;), ούτε τα στρέμματα που τυχαία μένουν έξω από την αναδάσωση, όταν και όποτε αυτή γίνεται,.

Φταίνε τα πεύκα και όχι ηγεσία της πυροσβεστικής για το γεγονός ότι μια μικρή φωτιά υποτιμήθηκε με αποτέλεσμα να καεί η βορειοανατολική Αττική.

Φταίνε τα πεύκα και όχι εσύ και εγώ που ονειρευόμαστε ένα σπίτι μέσα στο δάσος και συναλλασσόμαστε με κάθε ερπετό για να το χτίσουμε, είτε πρόκειται για εργολάβο είτε πρόκειται για γαλάζιο ή πράσινο έμπορο ρουσφετιών .

Και πάνω απ' όλα φταίνε τα πεύκα, η μοίρα, ο νόμος του Μέρφι, ο στρατηγός άνεμος, η ασύμμετρη απειλή και ποτέ μα ποτέ(πιπέρι στο στόμα) ο γαλάζιος στρατός κατοχής που ρημάζει τη χώρα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε για όσους κακεντρεχείς πολίτες πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα για όλα αυτά, ότι ο Κώστας Καραμανλής πήγε τρεις ολόκληρες φορές στο συντονιστικό της πυροσβεστικής με τζάκετ αλά Τζορτζ Μπους στους δίδυμους πύργους και τζιν παντελόνι, γιατί είναι άνθρωπος του λαού και της δράσης.

Για όσα βρώμικα μυαλά ζητάνε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικής καταστροφής θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έμεινε στη θέση του στις φωτιές της Ηλείας όταν έχασαν τη ζωή τους 80 άνθρωποι, έμεινε στη θέση του όταν ένα 15χρονο παιδί έπεσε νεκρό από πυρά αστυνομικού, έμεινε στη θέση του όταν η Αθήνα έγινε φλαμπέ μετά τον φόνο του παιδιού. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να φύγει τώρα για μερικά καμένα δέντρα και σπίτια.

Δεν το θέλουμε άλλωστε, διότι όπως έχουμε πει και σε παλαιότερο κείμενο, τη μέρα που θα παραιτηθεί αυτός ο γίγας της πολιτικής θα σημαίνει ότι θα είμαστε όλοι νεκροί και η χώρα θα έχει ισοπεδωθεί.

Και εμείς οι φοβισμένοι μικροαστοί τι θα κάνουμε απέναντι στη νέα τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Πεύκων; Τι θα κάνουμε απέναντι στο κύκλωμα που καίει εδώ και χρόνια τα δάση και φτιάχνει αυθαίρετα για να στεγάσουμε τη βλακεία και την ξιπασιά μας;

Η μεγάλη καταστροφή φέρνει απελπισία, αλλά η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Για κάθε τομάρι εμπρηστή, για κάθε άθλιο εργολάβο, για κάθε γαντζωμένο στην καρέκλα του πολιτικάντη υπάρχουν εθελοντές που κινδυνεύουν για να σώσουν δάση και περιουσίες αγνώστων τους, υπάρχουν πυροσβέστες άυπνοι και κουρασμένοι που δεν τα παρατάνε μέχρι να νικήσουν, υπάρχουν πιλότοι που παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα μέσα στους καπνούς. Όσο αυτή η σπάνια πάστα ανθρώπων δίνει το παράδειγμα θα υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι κάποια μέρα οι πολλοί θα ακολουθήσουν.

Ας ευχηθούμε μόνο όταν έρθει εκείνη η μέρα να έχει μείνει κανένα πεύκο στη χώρα και ας είναι και πεύκο-εμπρηστής που θα έλεγε και ο Αντώναρος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εκλογές

Με διαφορά που ξεπερνά το 6% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το "Έθνος της Κυριακής", το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,7% έναντι 27,5% της Νέας Δημοκρατίας, ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,8%, ο ΛΑΟΣ με 5.7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%.

Σε έρευνα της Alco για το "Πρώτο Θέμα", το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,7% έναντι της 25,7% της ΝΔ, ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%.

Και στις δύο δημοσκοπήσεις οι Οικολόγοι-Πράσινοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών ήταν άφαντοι, έχουν ποσοστά κάτω από το 3%.

Στην δημοσκόπηση της Alco, ο Γιώργος Παπανδρέου για πρώτη φορά θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 33,7% έναντι 32,5% του κ. Καραμανλή, τον οποίο ξεπερνά ο "κανένας" με 32,5%.

Περιμένοντας τον Καραμανλή

Εν τω μεταξύ στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται μυστική δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτή η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι τέτοια, που αναγκάζει τον πρωθυπουργό να προβεί σε πρωτοβουλίες, εφόσον η ακινησία δεν μπορεί πλέον να προσφέρει τίποτα στον ίδιο και την κυβέρνηση.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κλειδώσει η απόφαση είτε για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, είτε για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Την τελευταία επιλογή στηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί όπως ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Παπαθανασίου, που θεωρούν ότι όσο καθυστερούν οι εκλογές τόσο χειρότερο θα είναι το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία.