Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Ο ιος της γριπης των χοιρων ειναι μια πρωτοφανης αναμοιξη ιων που συνηθως υπαρχουν στους χοιρους , τα πτηνα και τους ανθρωπους.
τι ακριβως ειναι
Η γριπη ειναι μια ιδιαιτερη , μεταδοτικη ,οξεια αναπνευστικη ασθενεια των χοιρων. Η νοσηροτητα τεινει να ειναι υψηλη και η θνησιμοτητα χαμηλη .
επιπτωσεις στην ανθρωπινη ηγεια
τα γενικα κλινικα συμπτωματα ειναι παρομοια με την εποχιακη γριπη αλλα η αναφερομενη κλινικη κατασταση κυμαινεται ευρεως, απο την ασυμπτωματικη μολυνση ως της βαριας μορφης πνευμονιας με συνεπεια τον θανατο.
πως μολυνονται οι ανθρωποι
οι ανθρωποι συνηθως αποκτουν τη γριπη των χοιρων απο τους μολυσμενους χοιρους εντουτοις σε μερικες περιπτωσεις που εχουν καταγραφει, υπαρχει ελλειψη επαφης των ανθρωπων με τους χοιρους η το περιβαλον οπου οι χοιροι εχουν βρεθει.
Εχει υπαρξει μεταδοση απο ανθρωπο σε ανθρωπο ομως εχει εμφανιστει σε μερικες περπτωσεις ενω περιοριστηκε στις στενες επαφες και τις στενες ομαδες των ανθρωπων.
Ειναι ασφαλες να τρωει κανεις χοιρινο η προιοντα απο χοιρους;
Ναι ειναι. Η γριπη δεν εχει αποδειχθει πως ματαδιδεται στους ανθρωπους μεσω αυτου του τροπου.Ο ιος της γριπης των χοιρων σκοτωνεται απο τις θερμοκρασιες μαγειρεματος 70 C(περιπου).
Υπαρχει θεραπεια;
Δυο συνηθη αντιγρηπικα φαρμακα το tamiflu και το relekta , φααινεται να ειναι αποτελεσματικα στην αντιμετωπιση των μεχρι τωρα περιστατικων συμφωνα με αμερικανικες αρχες. Επειδη ομως ο ιος μπορει να αναπτυξει αντισταση κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος για ποσο καιρο τα φαρμακα θα ειναι αποτελεσματικα.
Ποιες ειναι οι καταλληλες προφυλαξεις.
Συχνο πλυσιμο χεριων με σαπουνι αποφυγη επαφης των χεριων με την μυτη και το στομα,αποστασεις ασφαλειας απο αρωστους,μασκα προσωπου.
Συμπτωματα
1.πυρετος,ριγος
2.ληθαργια,κουραση
3.βηχας
4.μυικοι πονοι,πονοκεφαλος
5.ανορεξια
6.πονος στο λαιμο
7.ρινορροια
8.ναυτια,εμετοι,διαρροια
9.πνευμονια,αναπνευστικη ανεπαρκεια
10.επιδεινωση χρονιων παθησεων που προυπαρχουν στον ασθενη
Η κλινικη εικονα που παρουσιαζουν οι ασθενεις που προσβαλονται απο γριπη των χοιρων μπορει να ακολουθησει διαφορες πορειες, απο την ηπια εως την χειρηστη με καταληξης του ασθενους. Ειναι σημαντικο να υπαρχει εγρηγορση για τα σημεια που δειχνουν επιδεινωση και αναγκη για αμεση ιατρικη αντιμετωπιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: