Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Ελβετία-Ελλάδα 2-0


Για 83 λεπτά η Ελλάδα κρατούσε το μηδέν στην άμυνα, δημιούργησε τις καλύτερες ευκαιρίες του αγώνα, όμως λίγο η άδικη αποβολή του Βύντρα στο 42', λίγο το γκολ του Γκρίχτινγκ στο 83' έφεραν την κατάρρευση και συνεπώς την ήττα με 2-0 στην Ελβετία. Απομακρύνεται η πρώτη θέση, όμως όλα είναι ανοιχτά...

Μεγάλος πρωταγωνιστής για την Ελλάδα το πάθος και η αποφασιστικότητα, MVP για τους Ελβετούς ο Ντε Μπλέκερε που από απέβαλλε τον Βύντρα στο 42ο λεπτό δίχως λόγο και αιτία και άφησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο.

Παρόλα αυτά οι διεθνείς μας άντεξαν, έχασαν μεγάλη ευκαιρία να πάρουν τη νίκη με τον Σπυρόπουλο (67'), όμως το τέρμα του Γκρίχτινγκ 7 λεπτά πριν από την λήξη και του Πανταλίνο στο 88' έφεραν μια πέρα για πέρα άδικη ήττα.

Πάντως η υπόθεση πρόκριση φυσικά και δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα. Ακόμη και την επόμενη αγωνιστική η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη θέση του ομίλου αρκεί να κερδίσει στην Μολδαβία και οι Ελβετοί να χάσουν στην Λετονία. Για να μην είναι στην πρώτη θέση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, θα πρέπει η Λετονία να κερδίσει με πολύ περισσότερα γκολ την Ελβετία απ' ότι η Ελλάδα την Μολδαβία.

Για την ακρίβεια η Ελβετία έχει +7 γκολ, η Ελλάδα +6 και η Λετονία +5. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν μετρούν να αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων αλλά τα γκολ.

Ο αγώνας

Με το αγαπημένο του σύστημα 3-4-3 παρέταξε την Εθνική Ελλάδας ο Ότο Ρεχάγκελ. Την "γαλανόλευκη" εστία υπερασπίστηκε ο Χαλκιάς, στην τριάδα των μπακ ήταν ο Κυργιάκος, ο Παπασταθόπουλος και ο Μόρας, στα χαφ ο Κατσουράνης είχε δίπλα του τον Πατσατζόγλου ενώ στα άκρα ήταν ο Βύντρα (δεξιά) και ο Σπυρόπουλος (αριστερά). Όσο για την επίθεση στο δεξί άκρο ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, αριστερά ο Αμανατίδης, ενώ στην κορυφή ο Άγγελος Χαριστέας.

ΑΜΑΝατίδης... παραλίγο

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους Ελβετούς να μην είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι και τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ να φτάνουν κοντά στο γκολ που θα άλλαζε την εικόνα του αγώνα.

Ο Αμανατίδης στο 1ο μόλις λεπτό είχε την ευκαιρία να σκοράρει όμως το σουτ του μέσα από την περιοχή ήταν αδύναμο και ο Μπενάλιο δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την μπάλα στην αγκαλιά του.

Οι Ελβετοί γλίτωσαν το "σοκ" και τα επόμενα λεπτά δεν άργησαν να συνέλθουν και προσπάθησαν να φτάσουν στην εστία του Κώστα Χαλκιά. Εκεί όμως τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν... Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας μας είχαν γρήγορες επιστροφές, δεν άφηναν κενούς χώρους και έκλειναν σωστά κάθε διάδρομο προς την "γαλανόλευκη" περιοχή.

Στο 7ο λεπτό ο Βύντρα δέχτηκε σωστά την κίτρινη κάρτα όταν σε μια φάση, που δεν χρειαζόταν, σταμάτησε τον αντίπαλο του κρατώντας τον από την μπλούζα. Κι αν αυτή η λεπτομέρεια μοιάζει ασήμαντη, στην συνέχεια θα καταλάβετε ότι δεν είναι...

Όπως και να 'χει οι Ελβετοί προσπάθησαν να βρουν τον ρυθμό τους και απείλησαν για πρώτη φορά τον Χαλκιά στο 19' όμως το σουτ του Φράι κατέληξε στην αγκαλιά του Έλληνα πορτιέρο.

Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 25' οι διεθνείς μας πραγματοποίησαν την πρώτη και μοναδική οργανωμένη επίθεση στο πρώτο μέρος, με την μπάλα να καταλήγει στον Αμανατίδη και τον Έλληνα επιθετικό να κάνει το σουτ, όμως η μπάλα πέρασε άουτ.

Με 10 η Ελλάδα, με... 12 η Ελβετία

Η λήξη του ημιχρόνου πλησιάζε και όλα έδειχναν πως τίποτα δεν θα αλλάξει, όμως ο Ντε Μπλέκερε είχε διαφορετική άποψη... Στο 42ο λεπτό πριν από την εκτέλεση ενός κόρνερ των Ελβετών μέσα στα τραβήγματα και τις... κοκορομαχίες ο διαιτητής της αναμέτρησης ήταν πραγματικά υπερβολικός αφού απέβαλλε τον Βύντρα με δεύτερη κίτρινη κάρτα και άφησε την Εθνική Ελλάδας με 10 παίκτες για το υπόλοιπο παιχνίδι.

Τα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου κύλησαν δίχως κάτι διαφορετικό και οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ μπήκαν στα αποδυτήρια με το 0-0.

Στην επανάληψη η αποστολή της εθνικής Ελλάδας μόνο εύκολη δεν ήταν... Με αριθμητικό μειονέκτημα και τους Ελβετούς αποφασισμένους να πετύχουν το πολυπόθητο γκολ, οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ προσπάθησαν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια το μηδέν στην άμυνα και έδειχναν να τα καταφέρνουν.

Στο 52' ο Φράι είχε την ευκαιρία να σκοράρει, όμως η προβολή του από την μικρή περιοχή δεν βρήκε στόχο κάτι που προκάλεσε ανακούφιση στον ελληνικό πάγκο.

Ελληνικό πάθος, ελβετική τύχη

Αυτή ήταν η μοναδική ευκαιρία των Ελβετών που παρά το γεγονός πως έπαιζαν με παίκτη παραπάνω δεν έδειχναν ικανοί να απειλήσουν τον Κώστα Χαλκιά. Αντίθετα, οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ με πάθος και δίψα για νίκη έμοιαζαν ανίκητοι και έφτασαν μια ανάσα από το 1-0.

Στο 67ο λεπτό οι διεθνείς μας βγήκαν στην αντεπίθεση με τον Σπυρόπουλο να κάνει ένα εξαιρετικό σουτ, όμως ο Μπενάλιο με τρομερή επέμβαση έδιωξε ίσα ίσα την μπάλα που χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και δεν έδωσε την ευκαιρία στον "γαλανόλευκο" πάγκο να πανηγυρίσει.

Το πεντάλεπτο του τρόμου

Το παιχνίδι έφτανε προς το τέλος του και όλα έδειχναν πως το σχέδιο του Ρεχάγκελ θα έχει το ποθητό αποτέλεσμα και το μηδέν στην άμυνα θα μείνει. Λογαρίασαν όμως δίχως τον Χακάν Γιακίν που είχε περάσει αλλαγή στο 68'. Ο Ελβετός στο 83' εκτέλεσε άψογα ένα φάουλ από πλάγια θέση ο Γκρίχτινγκ έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Χαλκιά.

Αυτό ήταν! Οι διεθνείς μας κατάρρευσαν, έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, έδειχναν χαμένοι και το 2-0 δεν άργησε να έρθει. Δράστης ήταν Πανταλίνο που στο 88ο λεπτό με κεφαλιά διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα, κλειδώνοντας τη νίκη.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ελβετία (Ότμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Νεφ (61' Ντερτιγιόνκ), Φον Μπέργκεν, Γκρίχτινγκ, Μανέν, Χούγκελ, Μπαρνέτα, Πανταλίνο, Φερνάντες (68' Γιακίν), Φράι, Ενκουφό (81' Φονλάντεν).

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Χαλκιάς, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης (81' Γκέκας), Σαλπιγγίδης (46' Σαμαράς), Χαριστέας (73' Παπαδόπουλος).

Διαιτητής: Φρανκ Ντε Μπλέκερε (Βέλγιο)

Κόκκινες: 42' Βύντρα (2η κίτρινη)

Κίτρινες: Μανέν - Κυργιάκος, Σπυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: