Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ


Μετά τον εθνικό όλεθρο που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα το Καλοκαίρι του 2007, ανακοινώθηκαν μέτρα, διαγγέλθηκαν ανασυγκροτήσεις δομών και υπηρεσιών, εκπονήθηκαν σχέδια για εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής και προσπάθησαν να διαγράψουν μνήμες και συνειδήσεις με το <<τριχίλιαρο>>.
Τελικά η Κυβέρνηση ποια μέτρα υλοποίησε για να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση με τις φωτιές όπως το 2007?
• Μήπως κάλυψε τα 4000 κενά που παρουσιάζει το Πυροσβεστικό Σώμα στην οργανική δύναμή του επηρέασαν πάρα πολύ την αποτελεσματικότητά του, ενώ αρκετά λειτούργησε σε βάρος της εφαρμογής των αντιπυρικών σχεδίων ο περιορισμένος αριθμός ωρών νυχτερινής απασχόλησης, αργιών και εκτός έδρας για τους εποχιακούς. Οι ίδιες παθογένειες εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.
• Βελτίωσε τον βαθμό της συνεργασίας με την Δασική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα πρόληψης.
• Επισημάνθηκε ως σημαντικό στοιχείο η διαπίστωση πως ο Δασάρχης και οι δασικοί υπάλληλοι συνέδραμαν τους Πυροσβέστες από σπάνια ως καθόλου όταν ξεσπούσε μια φωτιά στην περιοχή τους. Ίδια ακριβώς η εικόνα του σήμερα.
• Τα κυριότερα πρακτικά προβλήματα με σειρά σοβαρότητας προσδιορίστηκαν οι μη προσπελάσιμοι οδοί για πυροσβεστικά οχήματα, απουσία αντιπυρικών ζωνών, απουσία τοπικών αρχών για καθοδήγηση, έλλειψη συντονισμού από τους υπεύθυνους. Και πάλι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Σε ότι αφορά τις μεγαλύτερες ευθύνες για την εθνική καταστροφή του 2007 κατά σειρά σοβαρότητας είναι: η έλλειψη πρόληψης, οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες και οι αδυναμίες του κατασταλτικού μηχανισμού.
Εκτίμησαν ότι όταν η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόστηκαν σε μικρό βαθμό τα προβλεπόμενα αντίστοιχα μέτρα από τους δήμους και τις νομαρχίες για την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους επέλασης των πυρκαγιών, ενώ έκριναν ότι δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης των κατοικημένων περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: