Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΝΤΟΥΣΚΟ-ΤΙΜΟΥΡ



Ήταν καλοκαίρι του 1994 όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, κόντρα στο ρεύμα της εποχής και την αμφισβήτηση για το πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η (τρις σερί) πρωταθλήτρια τότε ΑΕΚ με την αγορά της (υποτίθεται) υποδεέστερης ποδοσφαιρικά Κύπρου, αποφάσισε την απόκτηση του Τιμούρ Κετσπάγια από την Ανόρθωση. Ποιος φανταζόταν ότι 15 χρονιά μετά θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσει ως προπονητή του Ολυμπιακού και μάλιστα στο ντεμπούτο του Γεωργιανού στη Σούπερ Λίγκα;

Στους πρώτους μήνες παραμονής του γεωργιανού μεσοεπιθετικού στην Ελλάδα, γελούσαν και τα τσιμέντα στις εξέδρες του "Νίκος Γκούμας" από την ατσαλοσύνη του Τιμούρ. "Μα πως είναι δυνατόν να γλιστράει συνέχεια, ακόμα και όταν έχει λιακάδα;" ήταν η μόνιμη απορία των ΑΕΚτζήδων οπαδών για έναν ποδοσφαιριστή που εξ αρχής αμφισβητήθηκε έντονα, αλλά ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει στον εαυτό του. Σε συνέντευξή του στην "Ώρα για Σπορ" της εποχής, είχε απαντήσει σχετικά:

"Δεν έχω βρει ακόμα τον εαυτό μου. Ξέρω ότι ο κόσμος περιμένει πολλά από μένα, ξέρω ότι ο Μπάγεβιτς δέχεται αυστηρή κριτική επειδή με επέλεξε. Να είναι όλοι σίγουροι ότι θα τους δικαιώσω. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και θέλω να κάνω σπουδαία καριέρα στην ΑΕΚ. Δεν σας κρύβω μάλιστα ότι στο μυαλό μου έχω πάντοτε την επιθυμία να αγωνιστώ σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης" έλεγε τότε ο Κετσπάγια (που κανονικά θα έπρεπε να προσφωνείται… Τεμούρι Κετσμπάια, εφόσον τηρηθεί πιστά η γεωργιανή προφορά).

Η επιμονή του Μπάγεβιτς

Την περίοδο της έντονης αμφισβήτησης _ για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι _ ο Μπάγεβιτς αποτελούσε το σημαντικότερο στήριγμα του Κετσπάγια. "Δεν είναι δυνατόν αυτός ο παίκτης να μην κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα. Έχει προσόντα για να παίξει στο εξωτερικό, είναι σύμπτωση το ότι βρέθηκε στην Κύπρο και ότι τον ανακαλύψαμε εκεί" έλεγε τότε στον στενό συνεργάτη του Πέτρο Ραβούση.

Ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν την εκτόξευσή του την επόμενη περίοδο (1995-96), όταν πλέον είχε ξεπεράσει κι έναν ιδιαίτερα σοβαρό τραυματισμό που του απαγόρευσε να παίξει περισσότερα από 20 ματς κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν του στην ΑΕΚ. Οι Κιτρινόμαυροι έχασαν τον τίτλο (μάζεψαν τότε 81 βαθμούς, μόλις δύο λιγότερους από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό) αλλά κατέκτησαν το κύπελλο Ελλάδας με τον Γεωργιανό να τελειώνει τη χρονιά σημειώνοντας 15 γκολ σε 35 εμφανίσεις στις εγχώριες διοργανώσεις. Ήταν απολαυστικός!

Η πρώτη μεγάλη συνάντηση

Το Σάββατο 22 ή την Κυριακή 23 Αυγούστου (δεν έχει οριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής του ντέρμπι), ο Τιμούρ Κετσπάγια, περπατώντας στους χώρους του ΟΑΚΑ, είναι βέβαιο ότι θα αισθανθεί περίεργα. Την ΑΕΚ την αγάπησε και ουδέποτε το έκρυψε, άλλωστε αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη μεταπήδησή του στην αγγλική Νιούκαστλ, με τη φανέλα της δεν έγινε απλώς δημοφιλής στους οπαδούς των "Καρακαξών", αλλά αναγνωρίστηκε διεθνώς για την ποδοσφαιρική αξία του.

Εκείνο το βράδυ ωστόσο θα είναι προπονητής του Ολυμπιακού, θα είναι αντίπαλος, θα είναι "εχθρός" στα μάτια των "ενωσιτών". Ενδέχεται να ακούσει και πράγματα που δεν θα του αρέσουν, αν και η πλατιά μάζα των οπαδών της ΑΕΚ πάντοτε θα αναγνωρίζει την προσφορά του στην ομάδα και το γεγονός ότι δέθηκε μαζί της την περίοδο που φορούσε τη φανέλα της. Ο Τιμούρ δεν ήταν απλώς ποδοσφαιριστής της Ένωσης, τότε ήταν και φανατικός οπαδός της.

Η επιρροή του Μπάγεβιτς

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Κύπρο, ο Κετσπάγια τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό θεωρεί τον εαυτό του αυτόφωτο, ωστόσο δεν έκρυψε ότι μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση του προπονητικού χαρακτήρα του άσκησε ο Μπάγεβιτς. Ειδικά στα θέματα πειθαρχίας, προγραμματισμού και προσέγγισης των ποδοσφαιριστών. Εξελίχθηκε σε έναν ιδιαίτερα αυστηρό τεχνικό ο οποίος θέλει πάντοτε να έχει τον τελευταίο λόγο σε ότι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα, ότι δηλαδή ισχύει και για τον προπονητή της ΑΕΚ.

Το σίγουρο είναι ότι η πρεμιέρα του πρωταθλήματος αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της μάχης του δάσκαλου με τον (τρόπον τινά) μαθητή του. Ο Κετσπάγια δεν πρόκειται να χαριστεί στον Μπάγεβιτς για τη μεγάλη βοήθεια που του παρείχε στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας του, ενώ ο δεύτερος καλείται να αποδείξει στον πρώτο ότι όταν η αλεπού πιάνει τα 100, το αλεπουδάκι δεν μπορεί να πάει στο 101. Ή μήπως μπορεί;

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Όπως και τα περισσότερα πράγματα που βρίσκω πλέον στο internet, έτσι κι αυτό, μου ήρθε από πρόταση ενός φίλου: «Μπες, δες το και πες μου εντυπώσεις». Οπότε, όπως ήταν φυσικό δεν τον άκουσα και αντί να μπω στο παιχνίδι, μπήκα στη Wikipedia για να μάθω πρώτα τι φρούτο είναι αυτό. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα online παιχνίδι για πολλούς παίκτες, το οποίο παίζεται αποκλειστικά μέσω browser. Σαν το Ikariam, αλλά χωρίς τα 15χρονα.
Προσωπικά θα το περιέγραφα σαν έναν εξομειωτή διακρατικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ξεκινάς ως πολίτης μιας χώρας και ψάχνεις να δεις πώς μπορείς να κάνεις το χαρακτήρα σου δυνατό στρατιώτη, ή εκλεγμένο πολιτικό ή πετυχημένο επιχειρηματία. Μπορείς να πολεμάς σε πολέμους, να ιδρύεις κόμματα ή να δημιουργείς εταιρίες προκειμένου να πετύχεις το σκοπό σου.

Όταν είχα μπει λοιπόν, παρόλο που επέλεξα να τοποθετηθώ στην Ελλάδα, η Ελλάδα τότε δεν υπήρχε. Υπήρχε μόνο ως χώρα υποδουλωμένη στην Τουρκία. Φρίκη! Τα ημερήσια νέα από τις ημερήσιες εφημερίδες ήταν αποκλειστικά στα τούρκικα και οι διοικητικές θέσεις του κράτους ήταν διαθέσιμες μόνο σε Τούρκους πολίτες που έπαιζαν eRepublik.

Οι Έλληνες, ως υποδουλωμένος λαός, εργάζονταν χωρίς να πολυξοδεύουν χρυσό (το νόμισμα του παιχνιδιού) για πολυτέλειες για να αγοράσουν όπλα. Με τα όπλα και λίγη καλή συνεννόηση έκαναν επανάσταση και έτσι σήμερα έχουν καταφέρει να απελευθερώσουν κάποιες περιοχές.

Σήμερα, το ελληνικό κράτος στο παιχνίδι υπάρχει, αλλά χρειάζεται βοήθεια, καθώς είναι υποπολλαπλάσιο σε online πληθυσμό από το τουρκικό.

Για να είμαι ειλικρινής, η πρώτη φορά ήταν δύσκολη μέχρι να συνηθίσω το πού είναι το κάθε τι στα μενού (δεν υπήρχαν τα video tutorials τότε) και μου την έπαιξε στα νεύρα μέχρι να ανεβάσω λίγο το χαρακτήρα μου, αλλά αν θέλετε να αφιερώνετε 5-10 λεπτά σε ένα online παιχνίδι για να δείτε πώς λειτουργεί ένα κράτος, σίγουρα το συστήνουμε.

Ανεπίφυλακτα το προτείνουμε βέβαια και σε όσους σπούδασαν πολιτικές επιστήμες!

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΝΤΕΡΜΠΙ....

Με το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός που θα διεξαχθεί στο τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα Super League 2009-10. Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η κλήρωση, από την οποία προέκυψε το αναλυτικό πρόγραμμα των αγώνων όλων των αγωνιστικών του πρωταθλήματος, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Αίσθηση προκάλεσε σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση η απουσία του προέδρου της Super League, Κώστα Πηλαδάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, απουσίαζε εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά, όπως διαβάζουμε στο sport.gr, στα “πηγαδάκια” που στήθηκαν τα σχόλια διαδέχονταν το ένα το άλλο…

Το πρόγραμμα αγώνων
1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - Π.Α.Ο.Κ.
SKODA ΞΑΝΘΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ
ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ
ΑΡΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ.
Α.Ε.Κ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - SKODA ΞΑΝΘΗ
Π.Α.Ο.Κ. - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΡΗΣ
ΛΑΡΙΣΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - Α.Ε.Κ.

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ. - SKODA ΞΑΝΘΗ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - Π.Α.Ο.Κ.
ΑΡΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ
Α.Ε.Κ. - ΗΡΑΚΛΗΣ
ΛΑΡΙΣΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ.

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ.
SKODA ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ
Π.Α.Ο.Κ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - Α.Ε.Κ.
ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ.
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ. - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΑΡΗΣ - SKODA ΞΑΝΘΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Α.Ε.Κ. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - Π.Α.Ο.Κ.
ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΑΡΗΣ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
SKODA ΞΑΝΘΗ - Α.Ε.Κ.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ
Π.Α.Ο.Κ. - ΗΡΑΚΛΗΣ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ

7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ. - ΑΡΗΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Α.Ε.Κ. - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΛΑΡΙΣΑ - SKODA ΞΑΝΘΗ
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Π.Α.Ο.Κ. - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ.
ΑΡΗΣ - Α.Ε.Κ.
ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ
SKODA ΞΑΝΘΗ - ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Π.Α.Ο.Κ.

9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ. - Α.Ε.Κ.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΛΑΡΙΣΑ - ΑΡΗΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
Π.Α.Ο.Κ. - SKODA ΞΑΝΘΗ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ.
Α.Ε.Κ. - ΛΑΡΙΣΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ
ΑΡΗΣ - ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ
ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - Π.Α.Ο.Κ.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
SKODA ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ. - ΛΑΡΙΣΑ
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ.
ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ - Α.Ε.Κ.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Π.Α.Ο.Κ. - ΑΡΗΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
SKODA ΞΑΝΘΗ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ.
ΛΑΡΙΣΑ - ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Α.Ε.Κ. - Π.Α.Ο.Κ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΑΡΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - SKODA ΞΑΝΘΗ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ. - ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Π.Α.Ο.Κ. - ΛΑΡΙΣΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - Α.Ε.Κ.
SKODA ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ.
ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ - Π.Α.Ο.Κ.
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - SKODA ΞΑΝΘΗ
Α.Ε.Κ. - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
ΑΡΗΣ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ.ΕΝ. - Π.Α.Ο.Κ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ
SKODA ΞΑΝΘΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ.
ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - Α.Ε.Κ.
ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Στην δύσκολη χρονιά που περνάει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, έρχονται και οι ξενοδόχοι και εμφανίζουν <<διπλούς>> τιμοκατάλογους: άλλον για όσους αναζητούν δωμάτιο μέσω Διαδικτύου και άλλον για όσους ψάχνουν κατάλυμα μέσω τηλεφώνου.
Η δύσκολη συγκυρία και οι <<κακές>> προβλέψεις φαίνεται ότι δεν είναι <<καμπανάκι>> για όλους τους ξενοδόχους. Πολλοί ψάχνουν για ευκαιρίες μέχρι και την τελευταία στιγμή. Σε έρευνα που έγινε για κρατήσεις στα τέλη Ιουνίου, διαπιστώθηκε ότι το Ιντερνέτ έχει μεγάλο πλεονέκτημα. Αντίθετα ένα τηλεφώνημα μπορεί να ισοδυναμεί με σίγουρη χασούρα και αυτό γιατί όταν τηλεφώνησαν, τους έδωσαν τιμή ως και 51% πιο ακριβή σε σχέση με αυτή του Ιντερνέτ. Στα ίδια ξενοδοχεία, για τις ίδιες ημερομηνίες και για τον ίδιο τύπο δωματίων.
Παρακάτω θα αναφέρω μερικά παραδείγματα:
-Ξενοδοχείο 4 αστέρων στην πλατεία Συντάγματος με 125 ευρώ στο ίντερνετ και 155 τηλεφωνικώς.
-Ξενοδοχείο 5 αστέρων στο κέντρο της Αθήνας, το δίκλινο 90 ευρώ μέσω ιντερνέτ και 130 μέσω τηλεφώνου.
-Ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ρόδο 120 ευρώ μέσω ιντερνέτ και 182 μέσω τηλεφώνου.
Πολλοί ξενοδόχοι έχουν εξισώσει τις τιμές που προσφέρουν μέσω ίντερνετ και μέσω τηλεφώνου. Άλλοι <<ρίχνουν >> τις τιμές τους στο ίντερνετ για να <<ψαρέψουν>> κυρίως ξένους πελάτες αλλά δεν κάνουν το ίδιο για τους ντόπιους. Έτσι, αν ψάξει κανείς δωμάτια μέσω ίντερνετ θα αντιμετωπιστεί ως <<ξένος>> και θα βρει καλή τιμή. Αντίθετα αν δεν <<σερφάρει>> κινδυνεύει να χάσει πολλά χρήματα.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ, ΔΙΚΗ ΣΑΣ…….

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο

Χθες, Τρίτη 30 Ιουνίου, δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση, που συνοδεύει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος και η οποία εστάλη σε όλους τους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας, καθώς επίσης και προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Με απόφαση του υπουργού Δ. Αβραμόπουλο συγκροτήθηκε και το Σώμα Επιθεωρητών του «Τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ» του ΣΕΥΥΠ.

Βάσει της Υπουργικής Απόφασης:

1. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του αρθ. 3 του Ν. 3730/2008 «Προστασία των ανηλίκων από τον καπνό, τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 262/2008), επιτρέπεται να δημιουργηθεί χώρος για καπνίζοντες πελάτες στις ακόλουθες περιπτώσεις και βάσει των εξής προϋποθέσεων:

Εφόσον η συνολική επιφάνεια του καταστήματος, όπως προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, έχει μικτό εμβαδόν μέχρι 70 τμ, η επιχείρηση μπορεί να επιλέξει να λειτουργήσει αποκλειστικά, ως χώρος καπνιζόντων, με δήλωση του κατά νόμου υπευθύνου του καταστήματος στην αρμόδια για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας του Δημόσια Αρχή. Για τη λειτουργία του καταστήματος ως χώρου καπνιζόντων θα πρέπει να τροποποιηθεί η άδεια λειτουργίας του. Η τροποποίηση αυτή προϋποθέτει τα παρακάτω:

Το κατάστημα πρέπει να διαθέτει ή να εξοπλιστεί, με κατάλληλα και επαρκή μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Πρέπει να αναρτηθεί από τον υπεύθυνο λειτουργίας στην πρόσοψη, αλλά και στο εσωτερικό ειδικό σήμα, που θα αναφέρει ότι «το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες».
Τα καταστήματα που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως καταστήματα καπνιζόντων, με την παραπάνω διαδικασία, υπόκεινται στην πλήρη απαγόρευση καπνίσματος από την 1η Ιουλίου 2009.

2. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με συνολική επιφάνεια από 70 τμ έως 300 τμ έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων. Για τη δημιουργία του χώρου αυτού απαιτείται αίτηση του υπεύθυνου λειτουργίας της επιχείρησης στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, που χορηγεί την άδεια λειτουργίας του καταστήματος και υποβολή όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Ο χώρος καπνιζόντων πρέπει:

Να έχει κατά μέγιστο εμβαδό ίσο με το 30 % του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος.
Να είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα.
Να είναι εξοπλισμένος με τα κατάλληλα για τον εξαερισμό του και τον καθαρισμό του εσωτερικού του αέρα μηχανήματα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Να έχει εμφανή επιγραφή τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στην εξωτερική επιφάνεια του διαχωριστικού του από το υπόλοιπο κατάστημα, ότι πρόκειται για χώρο καπνιζόντων. Σε όλο το υπόλοιπο κατάστημα πρέπει να αναρτηθούν σε εμφανή σημεία επιγραφές ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.
Για τη χορήγηση της άδειας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια Δημόσια Αρχή σχετική μελέτη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου καπνιζόντων και πλήρης κάτοψη και τοπογραφικό του καταστήματος.
Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή στους χώρους καπνιζόντων. Απαγορεύεται επίσης η είσοδος και παραμονή των ανηλίκων στους ως χώρους αυτούς ακόμα και στις περιπτώσεις ιδιωτικών εκδηλώσεων, ανεξάρτητα εάν συνοδεύονται από ενήλικες.

3. Κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τμ έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν χώρο για καπνίζοντες, με εμβαδό ίσο, κατά μέγιστο, με το 40% του συνολικού χώρου του καταστήματος. Ο χώρος καπνιζόντων διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που έχει ελάχιστο ύψος δύο μέτρα.

Ο εξαερισμός του χώρου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους όρους των περιπτώσεων 3, 4 και 5 της παραγράφου 2 παραπάνω. Εκτός του χώρου καπνιζόντων ο υπεύθυνος λειτουργίας του κέντρου πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα όπως η τοποθέτηση επιγραφών, η μη ύπαρξη σταχτοδοχείων και η ενημέρωση από το προσωπικό για να τονιστεί ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα. Η χορήγηση της άδειας για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων, με επακριβή καθορισμό αυτού, γίνεται από την αρμόδια για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του Δημόσιας Αρχής, μετά από αίτηση του υπεύθυνου λειτουργίας του κέντρου, υποβολής των δικαιολογητικών και βάσει των όρων που αναφέρονται στην περίπτωση 5 της παραγράφου 2 παραπάνω.

4. Τα καζίνο διέπονται από το Ν.2206/1994 και οι όροι σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στις αίθουσες παιχνιδιού, θα καθοριστούν κατόπιν διαβούλευσης με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Στους υπόλοιπους χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν μέσα στο καζίνο, καθώς και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε ξενοδοχεία, πλοία και τρένα, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 1, 2 και 3 παραπάνω, ως προς τους όρους εφαρμογής της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Στους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους υγιεινής των καζίνο και του συνόλου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους, απαγορεύεται το κάπνισμα.

5. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους, που δεν έχουν άδεια δημιουργίας χώρου καπνιζόντων, υπάγονται στην απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού. Στο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης του νόμου, δεν εμπίπτουν οι εξωτερικοί χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτοί περιγράφονται στην άδεια λειτουργίας τους, ακόμη και αν καλύπτονται με σκέπαστρο. Οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν σε εμφανή σημεία του καταστήματος επιγραφές για την απαγόρευση του καπνίσματος, να αποσύρουν το σύνολο των σταχτοδοχείων, να ενημερώνουν τους πελάτες για την απαγόρευση και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την απομάκρυνση των πελατών που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις.

6. Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των παραβάσεων που αφορούν στη κατανάλωση προϊόντων καπνού σε χώρους που εμπίπτουν στην απαγόρευση του καπνίσματος είναι ο Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας). Τους επιθεωρητές συνδράμουν στο έργο τους οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές. Οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο, την βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων στους κατά νόμο υπεύθυνους, θα καθοριστούν με την προβλεπόμενη από την παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν.3730/ 2008, Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

7. Στους χώρους των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα. Εξαιρούνται τα ψυχιατρικά ιδρύματα και οι μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς για τους ασθενείς τους αποκλειστικά, δύναται να επιτραπεί το κάπνισμα κατόπιν έγγραφης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού για θεραπευτικούς και μόνο λόγους.

8. Στους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, επιτρέπεται η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες, υπό τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

Η δημιουργία χώρου για καπνίζοντες επιτρέπεται, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από το αρμόδιο όργανο των εργαζομένων μόνο στις περιπτώσεις των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους.
Οι χώροι για καπνίζοντες, σε καμία περίπτωση δεν είναι χώροι εργασίας και θα είναι πλήρως διαχωρισμένοι από τους εργασιακούς χώρους και τους χώρους εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων και των επισκεπτών της δημόσιας υπηρεσίας ή της ιδιωτικής επιχείρησης. Το εμβαδό των χώρων καπνιζόντων θα καθοριστεί για τους χώρους της δημόσιας υπηρεσίας με απόφαση της διοίκησης μετά από συμφωνία με το αρμόδιο όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων και για τους χώρους της ιδιωτικής επιχείρησης κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζομένων.
Οι χώροι για καπνίζοντες θα διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό και κατάλληλα μηχανήματα για τον καθαρισμό του εσωτερικού τους αέρα, σύμφωνα με την εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ, βάσει των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι χώροι για καπνίζοντες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας ή της κατά περίπτωση ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αποτελούν ούτε δύνανται να περιλάβουν τμήμα των κοινόχρηστων χώρων ή των χώρων υγιεινής.
Στους χώρους καπνιζόντων πρέπει να υπάρχουν στην είσοδο, αλλά και στο εσωτερικό, εμφανείς επιγραφές ότι επιτρέπεται το κάπνισμα και δεν επιτρέπεται σε αυτούς η είσοδος ανηλίκων.
Στις περιπτώσεις που δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν διαμορφώσουν χώρο καπνιζόντων θα υπάγονται στην πλήρη απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού.
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 απαγορεύεται επίσης κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Η διαφήμιση προιόντων καπνού επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προιόντων καπνού.

Το φάρμακο που σκότωσε τον Τζάκσον

Σε ενα ισχυρό ναρκωτικό που βρέθηκε στο σπίτι του Τζάκσον, ίσως οφείλεται ο θάνατος του καλλιτέχνη. Αποκαλύψεις από πρώην νοσοκόμα του.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα TMZ ένα πολύ ισχυρό και επικίνδυνο ναρκωτικό που χρησιμοποείται για αναισθησία σε εγχειρίσεις βρέθηκε στο σπίτι του Μάικλ Τζάκσον και ίσως σε αυτό οφείλεται ο θάνατος του "βασιλιά της ποπ". Το φάρμακο ονομάζεται Propofol, είναι πολύ ισχυρό και χορηγείται μόνο από ιατρούς σε νοσοκομεία.

Το φάρμακο αυτό χορηγείται με ένεση και σε συνδυασμό με το ναρκωτικό λιδοκαΐνη, που χρησιμοποιείται για να μειώνει τον πόνο, από το κάψιμο που προκαλεί το Propofol. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα λιδοκαΐνη είχε βρεθεί δίπλα στον Μάικλ Τζάκσον.

Μια από τις κυριότερες παρενέργειες του Propofol είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή καρδιάς, αν ληφθεί μαζί με παυσίπονα, αν και είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να σκοτώσει κάποιον ακόμα και αν δεν έχει πάρει κανένα άλλο φάρμακο.

Η αποκάλυψη αυτή δένει με τις αποκαλύψεις πρώην νοσοκόμας Σερλίν Λι του Μάικλ Τζάκσον, η οποία είπε ότι ο Τζάκσον την ικέτευε να του δώσει το ναρκωτικό Diprivan, το οποίο είναι η εμπορική ονομασία του Propofol, ώστε να μπορέσει να κοιμηθεί, καθώς υπέφερε από αϋπνία.

Η νοσοκόμα δήλωσε στο CNN ότι αρνήθηκε να του το δώσει παρά τις εκκλήσεις του. "Θέλω απλώς να κοιμηθώ. Δεν με καταλαβαίνεις. Θέλω να είμαι αναίσθητος και να κοιμάμαι" της έλεγε. "Του είπα ότι αυτό είναι τόσο ισχυρό που αν το πάρεις μπορεί να μην ξυπνήσεις ξανά" δήλωσε η Σερλίν.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, είναι εντελώς ανεύθυνο να χορηγηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο σε ασθενή, εκτός από ειδικές συνθήκες και πάντα από ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομείο.

Λαϊκό προσκύνημα στη "Νέβερλαντ"

Στο διάσημο ράντσο της "Χώρας του Ποτέ", στην κεντρική Καλιφόρνια, αναμένεται να μεταφερθεί την Πέμπτη η σορός του Μάικλ Τζάκσον καθώς την Παρασκευή θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, όπως μετέδωσε το CNN.

Αυτοκινητοπομπή η οποία θα αποτελείται από περίπου 30 οχήματα θα συνοδεύσει τη σορό του Μάικλ Τζάκσον μέχρι το ράντσο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Λος Ολιβος, βόρεια της Σάντα Μπάρμπαρα.

Σύμφωνα με το CNN και την ιστοσελίδα TMZ.com, η οικογένεια του "βασιλιά της ποπ" θα τελέσει ιδιωτική επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή, η οποία επίσης θα πραγματοποιηθεί στη "Χώρα του Ποτέ".

Η οικογένεια θα πραγματοποιήσει την κηδεία σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στο παραμυθένιο καταφύγιο του Τζάσκον στην κεντρική Καλιφόρνια. Άλλες λεπτομέρειες για τη νεκρώσιμη ακολουθία δεν έχουν γίνει γνωστές

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Καταρρέει το Δολάριο;

Αρκετά φαίνεται να είναι τα επιχειρήματα αυτών που θέλουν το δολάριο να
χάνει «έδαφος» στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
1. Τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος αντί του δολαρίου, μέσω των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων, πρότειναν η Ρωσία και η Κίνα στην πρόσφατη συνάντηση του G20.
2. Η Κίνα, συγχρόνως, στα πλαίσια προώθησης του δικού της νομίσματος και μέσω της κεντρικής της τράπεζας, πρόσφερε γουάν σε Αργεντινή και Ινδονησία, καθώς επίσης και στη Βραζιλία, ανταλλάσοντας τα με πέσος και ρουπίες, ώστε στο μεταξύ τους εμπόριο, οι πληρωμές να μην γίνονται πλέον σε δολάρια.
3. Επίσης, ένα αποθεματικό ταμείο ΝΑ Ασίας (κάτι σαν το ΔΝΤ) δημιούργησε η Κίνα με σκοπό την τη δανειοδότηση οποιασδήποτε χώρας της περιφέρειας σε γουάν.
4. Για τη Ρωσία, το δολάριο έπαψε να αποτελεί το βασικό αποθεματικό της νόμισμα. Αρχές του 2008 οι συναλλαγματικές της τοποθετήσεις ήταν 47% σε δολάρια και 42% σε ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2009 οι αναλογίες αντιστράφηκαν σε 47,5% σε ευρώ και 41,5% σε δολάρια.
5. Η Κίνα έχει πέσει στην «παγίδα του δολαρίου», αφού έχει συγκεντρώσει 1,5 τρις. δολ. συναλλαγματικά διαθέσιμα – επί συνόλου 1,95 τρις. – και έχει επενδύσει μεγάλο μέρος αυτών σε αμερικάνικα κρατικά ομόλογα που τώρα βλέπει την αξία τους να κινδυνεύει, καθώς οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου στις ΗΠΑ κυριολεκτικά καλπάζουν και η μαζική εκτύπωση νομίσματος για την κάλυψη τους υποτιμά δυνητικά το δολάριο.

Σύμφωνα με τον Brad Setser, μία ανατίμηση του γουάν κατά 30% έναντι του δολαρίου θα σημάνει απώλειες 450 δις. δολ. Για την Κίνα (όσο το 10% της οικονομίας της). Γι’ αυτό τελευταία πληθαίνουν συνεχώς οι επίσημες κινεζικές διαμαρτυρίες προς τις ΗΠΑ για την ακολουθούμενη πληθωριστική νομισματική επέκταση.

Με σκοπό τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, η Κίνα επενδύει σε ξένες παραγωγικές εταιρίες και στην αγορά πολύτιμων μετάλλων ή άλλων απαραίτητων για τη βιομηχανία εμπορευμάτων.

Η δημοσιονομική και νομισματική αποσταθεροποίηση στις ΗΠΑ έχει επισήμως ξεκινήσει με την πολιτική νομισματοποίησης των χρεών. Μέχρι το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση οφείλει να εκδώσει 1 τρις. δολ. κρατικών ομολόγων. Το ερώτημα είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει αντίστοιχες εκδόσεις τουλάχιστον 5 τρις. την προσεχή 4ετία.

Ο ΤΖΙΜΑΚΟΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ

Ο Τζίμης Πανούσης μιλαει σε νέα του συνέντευξη στο Nitro για όλους και για όλα. Για τον εαυτό του λέει ότι θέλει να γίνει τιμονιέρης μονόφθαλμος, με το μάτι βουλωμένο από αγκυλωτό φαλλοσταυρό.

Μιλάει για όλους και για όλα. Του αρέσει να βλέπει σκουπίδια και να χαλαρώνει με Μπίλιω Τσουκαλά. Για τον Άδωνη Γεωργιάδη λέει ότι Αδωνίζεται ολοκληρωτικά. για την Βάσια Λόη λέει τι λεφτά να πάρει αφού είναι πολύ φθηνή; Για την Πάνια και τον Καρβέλα λέει: Τους φοβάμαι - και πού να τους πετύχεις νύχτα... Να μηνξεχνάμε όμως ότι από αυτούς ξεκίνησε ο Δεκέμβρης, που λέμε ότι από μόνος τουξεκίνησε ο κόσμος. Παραμύθια. Εάν δεν υπάρχει ο ηγέτης, εάν δεν υπήρχε ηαντίσταση του Καρβέλα και της Πάνια στην εξουσία, θα ξύπναγε ο κόσμος νακατέβει κάτω στα οδοφράγματα; Κι αυτό το ζευγάρι πέρασε πολιτικά ανεκμετάλλευτο, κανένα κόμμα δεν έσκυψε πάνω από αυτές τις προσωπικότητες.Ωστόσο, αυτά τα παιδιά έχουν κάτι που με φοβίζει, δεν ξέρω. Για τη Βίσση λέει: Για Βίσση δε λέωτίποτα, τι να πω, γριά γυναίκα, προηγήθηκε και εμού στο εξώφυλλο του Nitro. Kαι με μεγάλη συνέντευξη- δεν τη διάβασε κανείς. Ούτετη δική μας θα τη διαβάσει κανείς.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ

Εδώ και λίγες μέρες μετά το θάνατο του ποπ συμβόλου όλοι ψάχνουν να βρουν τα αίτια του θανάτου του. Σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις ο Μάικλ Τζάκσον κατανάλωνε πολλά φάρμακα. Βρέθηκε στο στομάχι του μεγάλη ποσότητα χαπιών η οποία δεν είχε προλάβει να διαλυθεί. Ακόμη οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι του χορηγούνταν και ενέσεις αδρεναλίνης.

Παραλλήλως συνεχίζεται και η έρευνα από δικαστικής πλευράς. Βρέθηκε ο γιατρός ο οποίος θεωρείται ότι είναι υπεύθυνος για το θάνατο αυτού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο γιατρός δεν είχε χαρτί ασκήσεως επαγγέλματος.

Πέραν όμως από τα αίτια θανάτου του Μάικλ, τείθονται ερωτήματα για την κληρονομιά και για το πως ζούσε ο ίδιος ο Μάικλ. Σχετικά με την κληρονομιά, αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι η διαθήκη που είχε συντάξει ο ίδιος ο τραγουδιστής λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει. Την περιουσία του την έγραψε στην μητέρα του, στα τρία του παιδιά και σε ιδρύματα. Στον πατέρα του δεν έγραψε τίποτα, αφού ήταν εκείνος που τον κακοποιούσε συστηματικά όταν ήταν μικρό παιδί.


Εκτός όμως από την συμπεριφορά του πατέρα προς τον μικρό Μάικλ, τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε και άλλα πράγματα για την ζωή του τραγουδιστή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μητέρες των παιδιών του Μάικλ ισχυρίζονται ότι όλα τα παιδιά έχουν γεννηθεί από εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα δύο βέβαια έχουν γεννηθεί από σπέρμα άλλου ανδρός.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό menshealth το αυτοκίνητο τώρα το καλοκαίρι θέλει τον δείκτη προστασίας, αλλιώς κινδυνεύει άμεσα. Σύμφωνα με το άρθρο κινδυνεύει η μηχανή του από τις υψηλές θερμοκρασίες και το χρώμα του από το αλάτι, από την άμμο, από το ρετσίνι και από τον ήλιο.

Γιαυτό θα πρέπει να λάβετε προληπτικά μέσα πριν δημιουργήσετε ανεπανόρθωτα προβλήματα.

Ελεγξτε ο δείκτης θερμοκρασίας να είναι στη μέση (όριο 90°)
Προσέξτε το νερό να είναι πάντα επαρκές
Μην πλησιάζετε στην παραλία εκεί που έχει άμμο
Μην παρκαρετε κοντά στο κύμα
Μην παρκάρετε κάτω από πεύκα
Παρκάρετε σε σκιερό μέρος
Αγοράστε κουκούλα
Περάστε το αυτοκίνητο με κερί

ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ


Πολλά ακούγονται και γράφονται ότι τώρα που υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, έρχεται η ώρα που οι Βρετανοί θα μας επιστρέψουν τα κλεμμένα <<ελγίνεια>> μάρμαρα. Όσοι το πιστεύουν είναι μακριά νυχτωμένοι. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν μια αυτοκρατορία στηριγμένη στην εκμετάλλευση του κάθε κατακτημένου λαού, στην αρπαγή του πλούτου της κάθε χώρας χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, ανθρώπινες ζωές, πολιτιστική κληρονομιά, περιβάλλον. Το σύνθημα που μπορεί να τους χαρακτηρίζει είναι : <<Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν>>.
Για όσους έχουν <<ασταθή>> μνήμη, θα σας θυμίσω πως συμπεριφέρθηκαν στον Αιγυπτιακό λαό. Μην ξεχνάμε ότι μια αίθουσα του Βρετανικού μουσείου είναι γεμάτη με κλεμμένους αιγυπτιακούς θησαυρούς. Ακόμα στον Ινδικό λαό, σους Κύπριους και φυσικά σε εμάς τους Έλληνες. Οι Ινδοί και οι Πακιστανοί ακόμα δεν έχουν διαφορές χάρη της πολιτικής της Βρετανίας που διαιρεί και βασίλευε. Το ίδιο ισχύει και στην Κύπρο όπου οι Βρετανοί έδωσαν υπέρμετρες εξουσίες στην μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων και τα αποτελέσματα τα πληρώνουν μέχρι και σήμερα. Για εμάς τους Έλληνες και τι δεν έκαναν οι <<φίλοι>> μας οι Βρετανοί….
Αυτοί δεν ήταν που μας έσπρωξαν στο να γίνει ο Εμφύλιος Πόλεμος για να μας ελέγχουν σαν χώρα, να σταματήσουν την δημοκρατική στροφή των Ελλήνων και την εθνική μας αναγέννηση; Ειδικά αυτός ο μεγάλος ηγέτης ο Τσόρτσιλ, με τις εντολές του δεν αιματοκύλησε την Αθήνα; Οι ίδιοι δεν ήταν που μετέτρεψαν τον Δεκέμβρη του 1944 την Ακρόπολη σε φρούριο με ότι αυτό συνεπάγεται για το μεγαλύτερο μνημείο της ανθρωπότητας για να σκοτώνουν καλύτερα τους Έλληνες; Αυτός δεν έδωσε εντολή προς τον Στρατηγό Σκόμπυ να μην διστάσει να φερθεί σαν σε κατακτημένη πόλη;
Τι να περιμένουμε λοιπόν Έλληνες από τους Άγγλους; Δείγματα πολιτισμού και ανθρωπιάς, άγνωστες λέξεις. Από τον Τσόρτσιλ μέχρι εκείνο το χαζοχαρούμενο σκυλάκι των Αμερικάνων Μπλερ και τον <<σοσιαλιστή>> Γκόρντον Μπράουν , τα ίδια αυτοκρατορικά μυαλά κουβαλάνε. Τότε την πληρώναμε εμείς, οι Ινδοί και οι Αφρικανοί, τώρα οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί.
Αν θέλουμε να επιστραφούν τα μάρμαρα ένας τρόπος υπάρχει. Τα να καταλάβουν ότι έχουν μεγαλύτερο κόστος οικονομικό και πολιτικό να κρατήσουν τα μάρμαρα από ότι αν μας τα επιστρέψουν. Για να γίνει αυτό θέλει μια υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική ηγεσία, πράγμα δύσκολο στους καιρούς μας, που θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Μια πρόταση είναι να απαγορευτεί κάθε βρετανική εταιρεία από τα εξοπλιστικά μας προγράμματα, που δεν είναι και λίγα, μέχρι να επιστραφούν τα μάρμαρα. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί αν έχουμε την τόλμη και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Άλλωστε εκεί έχουμε για τις προμήθειες το <<Μέγα>> χορηγό Siemens!!!!!!

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Το ύψος της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης είναι συνάρτηση των ετών που έχει απασχοληθεί κάποιος στον ίδιο εργοδότη. Όσο περισσότερα τα χρόνια, τόσο μεγαλύτερη και η αποζημίωση. Ένα μισθό θα λάβουν όσοι εργάζονταν από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο. Η μέγιστη αποζημίωση φτάνει τους 24 μήνες και καταβάλλεται σε αυτούς που έχουν συμπληρώσει πάνω από 28 έτη στον ίδιο εργοδότη. Δεν δικαιούνται αποζημίωση όσοι δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από 2 μήνες στον ίδιο εργοδότη.
Για την αποζημίωση απόλυσης ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:
-υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα. Τακτικές αποδοχές είναι και οι παροχές στον εργαζόμενο όπως οι υπερωρίες, τα κυριακάτικα ή τα bonus.
-Φορολογείται με συντελεστή 20% μόνο αν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, διαφορετικά είναι αφορολόγητη.
-Σε περίπτωση που ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο ότι θα τον απολύσει ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η αποζημίωση περιορίζεται κατά 50%.
-Δεν υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές στην αποζιμίωση.