Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Καταρρέει το Δολάριο;

Αρκετά φαίνεται να είναι τα επιχειρήματα αυτών που θέλουν το δολάριο να
χάνει «έδαφος» στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
1. Τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος αντί του δολαρίου, μέσω των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων, πρότειναν η Ρωσία και η Κίνα στην πρόσφατη συνάντηση του G20.
2. Η Κίνα, συγχρόνως, στα πλαίσια προώθησης του δικού της νομίσματος και μέσω της κεντρικής της τράπεζας, πρόσφερε γουάν σε Αργεντινή και Ινδονησία, καθώς επίσης και στη Βραζιλία, ανταλλάσοντας τα με πέσος και ρουπίες, ώστε στο μεταξύ τους εμπόριο, οι πληρωμές να μην γίνονται πλέον σε δολάρια.
3. Επίσης, ένα αποθεματικό ταμείο ΝΑ Ασίας (κάτι σαν το ΔΝΤ) δημιούργησε η Κίνα με σκοπό την τη δανειοδότηση οποιασδήποτε χώρας της περιφέρειας σε γουάν.
4. Για τη Ρωσία, το δολάριο έπαψε να αποτελεί το βασικό αποθεματικό της νόμισμα. Αρχές του 2008 οι συναλλαγματικές της τοποθετήσεις ήταν 47% σε δολάρια και 42% σε ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2009 οι αναλογίες αντιστράφηκαν σε 47,5% σε ευρώ και 41,5% σε δολάρια.
5. Η Κίνα έχει πέσει στην «παγίδα του δολαρίου», αφού έχει συγκεντρώσει 1,5 τρις. δολ. συναλλαγματικά διαθέσιμα – επί συνόλου 1,95 τρις. – και έχει επενδύσει μεγάλο μέρος αυτών σε αμερικάνικα κρατικά ομόλογα που τώρα βλέπει την αξία τους να κινδυνεύει, καθώς οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου στις ΗΠΑ κυριολεκτικά καλπάζουν και η μαζική εκτύπωση νομίσματος για την κάλυψη τους υποτιμά δυνητικά το δολάριο.

Σύμφωνα με τον Brad Setser, μία ανατίμηση του γουάν κατά 30% έναντι του δολαρίου θα σημάνει απώλειες 450 δις. δολ. Για την Κίνα (όσο το 10% της οικονομίας της). Γι’ αυτό τελευταία πληθαίνουν συνεχώς οι επίσημες κινεζικές διαμαρτυρίες προς τις ΗΠΑ για την ακολουθούμενη πληθωριστική νομισματική επέκταση.

Με σκοπό τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, η Κίνα επενδύει σε ξένες παραγωγικές εταιρίες και στην αγορά πολύτιμων μετάλλων ή άλλων απαραίτητων για τη βιομηχανία εμπορευμάτων.

Η δημοσιονομική και νομισματική αποσταθεροποίηση στις ΗΠΑ έχει επισήμως ξεκινήσει με την πολιτική νομισματοποίησης των χρεών. Μέχρι το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση οφείλει να εκδώσει 1 τρις. δολ. κρατικών ομολόγων. Το ερώτημα είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει αντίστοιχες εκδόσεις τουλάχιστον 5 τρις. την προσεχή 4ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: