Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΝΤΡΑΜΕΡ!!!!!

Το Βατικανό βλάπτει σοβαρά την υγεία....

Το Βατικανό βρίσκεται και πάλι στην δίνη δικαστικών περιπετειών. Κατηγορούν το Βατικανό ότι οι 60 τεράστιες δορυφερικές κεραίες που έχει εγκαταστήσει τις τελευταίες δεκαετίες στα χωράφια τους, ευθύνονται για τους θανάτους των παιδιών τους από καρκίνο. Έπειτα από χρόνια πιέσεων οι δικαστικές αρχές έδωσαν εντέλει εντολή σε ένα από τα πλέον αξιόπιστα ιταλικά ερευνητικά κέντρα να πραγματοποιήσει επιδημιολογική μελέτη στις εν λόγω περιοχές.Ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια μελετών, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι τα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα παιδικού καρκίνου που εξακολουθούν και καταγράφονται στην περιοχή, συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη των δορυφορικών κεραιών του Βατικανού που μεταδίδουν τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της σε όλο τον κόσμο.
Αλλά στο ότι το Βατικανό αρνείται ακόμα και σήμερα να αποδεχθεί τις ευθύνες του, <<παρατάσσοντας>> στις δικαστικές αίθουσες απέναντι στους απλούς, καθολικούς κατά πάσα πιθανότητα, ιταλούς πολίτες τους πιο ακριβοπληρωμένους δικηγόρους για να αποδείξουν την <<αθωότητά>>, της ώστε να μην χρειαστεί να καταβάλει οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση. Με αυτή την φιλοσοφία, το Βατικανό κέρδισε μία από τις δεκάδες δίκες που βρίσκονται σε αναμονή, με την αιτιολογία της παραγραφής του αδικήματος λόγω καθυστέρησης στην εκδίκασή  του.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Ο ΠΟΝΤΙΦΙΚΑΣ...ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ???? ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΓΧΩΡΩΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!!!!

Πως να γίνετε «οικολογική» μητέρα

Θηλασμός σημαίνει οικολογία!

Μπορεί στην καθημερινότητά μας να κάνουμε προσπάθειες για ανακύκλωση και μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, ωστόσο αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν μια γυναίκα γίνει μητέρα. Εμείς σας παραθέτουμε δέκα προτάσεις για να σας βοηθήσουμε να γίνετε οικολογική μητέρα, επενδύοντας πραγματικά στο μέλλον του μωρού σας.

1. Χρησιμοποιείτε πάνες πολλαπλών χρήσεων
Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια βρεφικές πάνες πετιούνται κάθε βδομάδα, εκ των οποίων οι περισσότερες καταλήγουν σε χωματερές, όπου χρειάζονται γύρω στα 500 χρόνια για να αποσυντεθούν; Αναμφίβολα οι πάνες μιας χρήσης είναι η εύκολη λύση, ωστόσο δεν είναι το πιο φιλικό για το περιβάλλον προϊόν. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι πάνες πολλαπλής χρήσης αποτελούν τη νέα τάση. Ξεχάστε τα παλιά δύσχρηστα πετσετάκια. Σήμερα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από πραγματικές πάνες πιο εύχρηστες από ποτέ. Τρελαίνεστε στη σκέψη ότι θα πλένετε τα κακά του; 
Μην ανησυχείτε. Θα βρείτε πάνες με βιοδιασπώμενη επένδυση, την οποία αφαιρείτε και πετάτε μαζί με τις ακαθαρσίες. Μετά τις πλένετε κανονικά στο πλυντήριο. Ίσως βέβαια αυτό σημαίνει περισσότερες πλύσεις, όμως μακροπρόθεσμα οι πάνες πολλαπλών χρήσεων είναι πολύ πιο οικονομικές.
2.
Προτιμήστε τις οργανικές τροφές
Οι οργανικές τροφές είναι οι καλύτερες για το μωρό σας, γιατί περιέχουν συστατικά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί χωρίς συνθετικά λιπάσματα και χημικά παρασιτοκτόνα. Σήμερα είναι αρκετά εύκολο να βρείτε οργανικές τροφές στο εμπόριο. Αν και είναι πιο ακριβές από τις συμβατικές, μπορείτε να μειώσετε το κόστος ετοιμάζοντας μόνη σας τα γεύματα του μωρού σας από τη μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων που θα βρείτε σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και ειδικά καταστήματα. Στην κουζίνα ολοταχώς, λοιπόν!
3. Φροντίστε το δέρμα του
Επιλέγοντας οργανικά ή φυσικά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος του μωρού σας, το μπάνιο του και την αλλαγή της πάνας, θα προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα του από συνθετικά προϊόντα που προκαλούν ερεθισμούς και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνετε το περιβάλλον.
4. Ντύστε το οικολογικά από την κορυφή ως τα νύχια
Σκεφτείτε οικολογικά ακόμη και όταν οργανώνετε την γκαρνταρόμπα του μικρού. Η μη οργανική αγροκαλλιέργεια δεν αφορά μόνο τη διατροφή. Το ένα τέταρτο των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως αφορά την καλλιέργεια βάμβακος. Τα οργανικά υλικά καλλιεργούνται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ αποφεύγεται το βάψιμο με συνθετικές βαφές. Ντύνοντας, λοιπόν, το μωρό σας με ρούχα από οικολογικές ίνες προστατεύετε το δέρμα του από τις χημικές ουσίες. Και μην ανησυχείτε: το ότι τα ρούχα αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον δεν σημαίνει ότι δεν είναι κομψά και χαριτωμένα.
5. Κάνετε το δωμάτιό του οικολογικό
Μεταμορφώστε το παιδικό δωμάτιο σε οικολογικό παράδεισο. Εάν θέλετε να κάνετε σωστή δουλειά, αγοράστε κλινοσκεπάσματα χωρίς πλαστικά υλικά και άλλα χημικά. Καθώς το νεογέννητό σας θα είναι για πολλές ώρες στο κρεβατάκι του, εξασφαλίστε του το καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Προτιμήστε σεντόνια και στρώματα φτιαγμένα από οργανικό βαμβάκι και μαλλί.
6. Μάθετε την ανακύκλωση
Με κάθε νοικοκυριό να παράγει κατά μέσο όρο έναν τόνο σκουπιδιών ετησίως και πάνω από το 80% των απορριμμάτων μας να καταλήγει σε χωματερές, ο χώρος μειώνεται συνεχώς. Επιπλέον, οι χωματερές απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον. Όπως θα διαπιστώσετε, όταν προστίθεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια, τα σκουπίδια σας αυξάνονται σημαντικά. Αλλά θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσα από αυτά που πετάτε μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Φυλάξτε χαρτιά, πλαστικά, μπουκάλια, τενεκεδάκια, ακόμη και παλιά ρούχα, και πηγαίνετέ τα στον πιο κοντινό κάδο ανακύκλωσης.
7. Όλα έχουν μια δεύτερη χρήση
Μειώστε τα σκουπίδια σας, ξαναχρησιμοποιώντας όσα περισσότερα προϊόντα μπορείτε. Επίσης, χρησιμοποιείτε προϊόντα μιας χρήσεως, όπως μωρομάντιλα και σαλιάρες, μόνο όταν σας είναι πραγματικά απαραίτητα (π.χ. όταν ταξιδεύετε). Διαφορετικά, θα κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας με ένα βρεγμένο πανάκι ή μια υφασμάτινη σαλιάρα. Όταν χύνεται κάτι, να το μαζεύετε με ένα σφουγγάρι και όχι με χαρτί κουζίνας. Φροντίστε επίσης να γεμίζετε το καροτσάκι του σούπερ μάρκετ με ανακυκλωμένα προϊόντα (π.χ. χαρτί τουαλέτας, σακούλες για τα σκουπίδια, φακέλους).
8. Προτιμήστε μη χημικά καθαριστικά
Να χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση φυτικά προϊόντα, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα δυσκολευτείτε λίγο να τα βρείτε στο εμπόριο. Αναζητήστε τα, όμως. Αξίζει τον κόπο. Έτσι, θα προστατεύσετε και την υγεία της οικογένειάς σας και το περιβάλλον.
9.
Εξοικονομήστε ενέργεια!
Οι συσκευές παρακολούθησης του μωρού και τα απανωτά πλυντήρια σημαίνουν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι. Δεδομένου ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκλύουν στην ατμόσφαιρα αέρια που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καλό θα ήταν να κάνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία. Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν πράγματι διαφορά, καθώς έχουν τον ίδιο βαθμό φωτεινότητας, αλλά καταναλώνουν μόνο το ένα πέμπτο της ενέργειας σε σχέση με τους απλούς. Αρχικά στοιχίζουν λίγο παραπάνω, αλλά τελικά έχουν 12 φορές μεγαλύτερη διάρκεια κι έτσι μακροπρόθεσμα κάνετε οικονομία. Φροντίστε επίσης να βάζετε πλυντήριο μόνον όταν είναι γεμάτο και να μην αφήνετε την τηλεόραση με αναμμένο το κουμπί stand-by. Μια ευχάριστη έκπληξη θα σας περιμένει όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός του ηλεκτρικού. 
10.
Θηλασμός σημαίνει οικολογία!
Αν θέλετε να γίνετε η τέλεια οικολογική μαμά, προτιμήστε τον θηλασμό από το μπιμπερό! Δεν καταφέρουν όλες οι μαμάδες να θηλάσουν τα μωρά τους, γι' αυτό μην ανησυχήσετε εάν δεν είστε τυχερές. Εάν όμως τα καταφέρνετε, συνεχίστε όσο μπορείτε. Θα ωφελήσετε και το περιβάλλον. Με τον θηλασμό δεν χρειάζεστε πλαστικά μπουκάλια, συνθετικές πιπίλες, αποστειρωτές, γάλα σκόνη και τις συσκευασίες, με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται. Έτσι κάνετε μεγάλη οικονομία χρημάτων, αλλά και από οικολογικής πλευράς εξοικονομείτε ενέργεια και μειώνετε τα σκουπίδια. 
 

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές στη Σάμο. Από το πρωί και εναέριες δυνάμεις στην κατάσβεση των μεγάλων φωτιών. Υψηλός ο κίνδυνος σήμερα για πυρκαγιές σε Αν.Αττική και Εύβοια



Σε ύφεση είναι από το πρωί οι φωτιές σε δασική έκταση κοντά στα χωριά Μυτιληνοί και Μαυρατζαίοι στη Σάμο μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι πυροσβέστες.
Το πρωί επιχειρούν στην περιοχή 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ εκτιμάται ότι οι εστίες θα τεθούν υπό έλεγχο εντός της ημέρας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας, είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε από τρία μέτωπα και δεν απειλεί περιοχή «φιλέτο».
Πολύ υψηλός είναι και την Παρασκευή ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αθήνα, Ανατολική Αττική και Εύβοια:


ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Τρία αδέλφια καλλιεργούσαν χασίς στο Αργος


Χασισοφυτεία εντοπίστηκε και στο Ναύπλιο. Ο δράστης την πότιζε κλέβοντας νερό από το κοντινό υδραγωγείο!






Ναύπλιο :Σε αγρόκτημα της περιοχής ένας άνδρας καλλιεργούσε 17 δενδρύλλια χασίς, ύψους 2 μέτρων, τα οποία πότιζε με λάστιχο 30 μέτρων απο παρακείμενο υδραγωγείο.
Ο δράστης εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς στο αγρόκτημα την ώρα που πότιζε τα δένδρα. Προσπάθησε να διαφύγει αλλά μετά από καταδίωξη μιας ώρας έπεσε στα χέρια των αρχών.

Άργος : Επιχείρηση σε ορεινή περιοχή του Αργου οργάνωσε η αστυνομία και εντόπισε 25 δενδρύλλια χασίς, ύψους απο 2 έως 3 μέτρα, επιμελώς κρυμμένα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, περιφραγμένο με μεταλλικό πλέγμα, μέσα σε ευμεγέθη πουρνάρια, πίσω απο στάνη, ιδιοκτησίας δύο αδελφών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του τρίτου αδελφού της οικογένειας, στην περιοχή του Αργους, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν ένα κυνηγητικό όπλο, μια σιδηρογροθιά και μικρή ποσότητα χασίς.

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Όσοι υπογράφουμε παρακάτω ζητάμε από την πολιτεία, το Αττικό Πάρκο τους χορηγούς που το στηρίζουν, αλλά και από όσους με την σύμφωνη γνώμη τους ή με την αδιαφορία τους στηρίζουν την διατήρηση των ζώων σε αιχμαλωσία, να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό που αρμόζει στα ζώα που βρίσκονται έγκλειστα στις εγκαταστάσεις του Αττικού Πάρκου.

Η διατήρηση των ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας, παρόλο που τους παρέχεται τροφή, νερό, και στοιχειώδης ιατρική περίθαλψη, δεν παύει να είναι μια φυλακή που εξασφαλίζει ως ένα βαθμό την επιβίωσή τους, απαγορεύει όμως την ευζωία τους.

O αφύσικος τρόπος ζωής που προκύπτει από την έλλειψη ερεθισμάτων, τον περιορισμένο ζωτικό χώρο, την αδυναμία εκδήλωσης φυσιολογικών συμπεριφορών, και την διαρκή έκθεση στον ανθρώπινο παρατηρητή, δεν μας διδάσκει τίποτα για τα ίδια τα ζώα.

Στην πραγματικότητα μας μεταφέρει μια αλλοιωμένη μόνο εικόνα των άγριων συγγενών τους ενώ πλέον το διαδίκτυο, τα ντοκιμαντέρ, αλλά και η δική μας διακριτική και υπομονετική παρουσία στην φύση μπορούν να μας μάθουν πολύ περισσότερα για τις πραγματικές τους συνήθειές, τις ανάγκες τους και τις θαυμαστές τους ικανότητες.

Αντίθετα στις αρχές της οικολογίας που αντιμετωπίζει κάθε ζωντανό οργανισμό ως μέρος ενός πολύπλοκου συνόλου με το δικό του μοναδικό ρόλο στην διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων, τα ζώα που βρίσκονται στο Αττικό Πάρκο και σε κάθε κήπο, αναγκάζονται να ζουν απομονωμένα σε ένα στείρο, ξένο για αυτά περιβάλλον.

Ξεχνάμε με αυτόν τον τρόπο ότι για να σταματήσουν να απειλούνται και μην εξαφανιστούν αυτά τα είδη, δεν χρειάζεται μόνο να κρατήσουμε μερικά ζώα ως δείγματα, αλλά να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε το φυσικό τους περιβάλλον, τόσο για εκείνα όσο και για εμάς τους ίδιους.

Η έκθεση ζώων και τα θεάματα που τα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή τους.

Η διατήρηση των ζώων σε αιχμαλωσία για την δική μας διασκέδαση, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των άλλων ειδών.

Ούτε ο στόχος της ευαισθητοποίησης δεν μπορεί να επιτευχθεί, όταν μικροί και μεγάλοι διδάσκονται ότι η απλή διασκέδαση του επισκέπτη, μπαίνει πάνω από το σεβασμό για τη ζωή και το διαφορετικό, και αξίζει περισσότερο από την ελευθερία του άλλου.

Αντίθετα, αυτό που μαθαίνουμε είναι να μουδιάζουμε τα αισθήματα συμπόνιας για τα πλάσματα που υποφέρουν μπροστά μας και απλώς να τα προσπερνούμε συνεχίζοντας τη βόλτα μας. Είναι αυτή η αντίληψη για τον κόσμο και την σχέση μεταξύ όλων των ζωντανών οργανισμών που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας, όταν τα φέρνουμε να δουν τα δελφίνια τα Σαββατοκύριακα;

Αν μας διδάσκει κάτι η έκθεση των ζώων σε πάρκα και δεξαμενές αυτό είναι η βίαιη φύση του ανθρώπου.
Του ανθρώπου που θέλει να κυριαρχεί στη φύση και χρησιμοποιεί τα ζώα ως σημάδια της δύναμης του, όπως τα χρησιμοποιούσε άλλοτε για να δείξει το μεγαλείο των αυτοκρατοριών του.
Του ανθρώπου που γυρνώντας επιλεκτικά και επιδεικτικά την πλάτη στην επιστήμη, αρνείται την εξελικτική συνέχεια των ζωντανών οργανισμών και χρησιμοποιεί τα κάγκελα για να διαχωρίσει στη συνείδησή του τη θέση του από τα μη ανθρώπινα ζώα.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε τώρα το Αττικό Πάρκο και οι χορηγοί του να σταματήσουν να προωθούν το βασανισμό ζώων, ξεκινώντας από τα δελφίνια και τα θαλάσσια λιοντάρια, να σταματήσουν άμεσα τις εξευτελιστικές παρουσιάσεις των ζώων, να σταματήσουν τη χρήση τους για αναπαραγωγή, και να τα επιστρέψουν εκεί που τα πήραν δείχνοντας με τη στάση τους ότι πέρα από το κέρδος, τους ενδιαφέρει η ευζωία των ζώων, και ταυτόχρονα ότι σέβονται τον κοινό νου με το να μην κρύβουν το βασανισμό πίσω από τα χαμογελαστά πρόσωπα κάποιων ζώων.

ΠΗΓΗ: http://rokar-rokar.blogspot.com

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία - Νεκροί και οι 2 χειριστές ελικοπτέρου Απάτσι που συνετρίβη στα Μέγαρα

Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ελικοπτέρου Απάτσι που έπεσε στις 11.49 π.μ.



στην βάση των Μεγάρων. Το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες και παρά την άμεση επέμβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής και οι δυο χειριστές ανασύρθηκαν νεκροί.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε 18 μήνες.

Το NewsiT αποκαλύπτει πως το ελικόπτερο με τους δυο χειριστές, ξαφνικά άρχισε να χάνει απότομα ύψος. Πεντακόσια μέτρα πριν το έδαφος, αποκολλήθηκε το πίσω στροφείο (έλικας) του μαχητικού ελικοπτέρου. Το ελικόπτερο έπεσε σε περιδίνηση και αμέσως μετά κατέπεσε στο έδαφος.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είδε την συντριβή και ενημέρωσε την Πυροσβεστική και στη συνέχεια ενημερώθηκε το αρμόδιο Φρουραρχείο.

Το ελικόπτερο έπεσε σε στρατιωτική περιοχή. Το ελικόπτερο προερχόταν από τεχνική επιθεώρηση λένε οι πληροφορίες. Σημειώνεται οτι το συγκεκριμένο ελικόπτερο (AH-64DHA) ήταν ένα από τα 12 καινούρια ελικόπτερα Απάτσι που είχαμε παραλάβει πριν από μερικούς μήνες.

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ: ΙΚΑΡΙΑ


Kαλώς ήρθατε στο νησί του Ικάρου!

Kαι βέβαια δεν πρέπει να συνδέετε το νησί μόνο με τις ιαματικές πηγές, για τις οποίες είναι διάσημο, γιατί σίγουρα κάνετε λάθος. Tα τελευταία χρόνια η Iκαρία προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο. Γιατί όχι άλλωστε; Ξεχωρίζει το νησί αυτό για τις όμορφες ακρογιαλιές του, το φτηνό κόστος, την ήρεμη ζωή του και τους ...ανέμελους, ιδιόμορφους κατοίκους του. Aπό την πρωτεύουσα του νησιού, τον Αγιο Kήρυκο, θα εξορμήσετε για τα γραφικά χωριά και τις ωραίες παραλίες. Θα κολυμπήσετε στις πλατιές ακρογιαλιές του Kάμπρου, τη Mεσακτή και το Λιβάδι. Θα ανεβείτε στο κάστρο της Nικαριάς, θα ηρεμήσετε σε ήσυχα λιμανάκια, θα επισκεφθείτε τα ιαματικά λουτρά και θα παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία
παραγωγής κρασιού, αφού οι κάτοικοι της Iκαρίας καλλιεργούν ακόμα αμπέλια. Θα πάτε σε μοναστήρια, σε ψαροχώρια και θα κάνετε περιπάτους στις κατάφυτες πλαγιές βουνών.

Ιστορία της Ικαρίας

H Ικαρία κατοικήθηκε, όταν έγινε για πρώτη φορά ενδιάμεσος σταθμός ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την μικρασιατική ακτή στις αρχές της εποχής του Χαλκού, καθώς αναπτύχθηκαν οι εμπορικές επαφές ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία και οι
ταξιδιώτες περνούσαν από την μία ήπειρο στην άλλη ακολουθώντας τη διαδρομή: Πάρος, Νάξος, Δήλος, Σύρος, Μύκονος, Ικαρία, Σάμος.


Σύμφωνα με τον Αναξιμένη τον Λάμψακινό, η Μίλητος αποίκησε την Ικαρία μεταξύ 8ου και 7ου αιώνα π.Χ. Η πρώτη αποικία των Μιλησίων στην Ικαρία ιδρύθηκε μάλλον στην υπήνεμη νότια πλευρά του νησιού, στην περιοχή των Θέρμων που βλέπουν προς την Μίλητο, στην αντικρινή μικρασιατική ακτή. Η δεύτερη ήταν στην Οινόη, στη βόρεια προσήνεμη πλευρά του νησιού, την ακτή που οι ναυτικοί απέφευγαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν πνέουν τα μελτέμια.


5ος ΑΙΩΝΑΣ π.Χ. Περισσότερο φιλόδοξοι από τους Λύδιους, οι Πέρσες δεν σταμάτησαν στις ακτές της Μικράς Ασίας, αλλά διείσδυσαν στο Αιγαίο και περιέλαβαν στο κράτος τους τις Ανατολικές Σποράδες -μεταξύ αυτών την Ικαρία-, για να χρησιμοποιήσουν τα νησιά ως βάσεις για την κατάκτηση της κυρίως Ελλάδας. όμως , όταν το 499 π.Χ. διέσχισαν το Ικάριο Πέλαγος και προσπάθησαν να καταλάβουν τη Νάξο, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν και απέκρουσαν τους Πέρσες, γεγονός που έδωσε ελπίδες στους Έλληνες και πρόσφερε το έναυσμα για να ξεσπάσει επανάσταση στις πόλεις της Ιωνίας.


Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ. Μετά την αποχώρηση των Σπαρτιατών, η νέα συμμαχία ιδρύθηκε επίσημα το 478 π.Χ., υπό την ηγεσία των Αθηναίων χάρη στη γενική εκτίμηση που απολάμβαναν ανάμεσα στους Έλληνες για την αποφασιστική συμβολή της πόλης τους στις νίκες κατά των Περσών. Ωστόσο, οι Αθηναίοι δεν πίστεψαν ότι αυτό αρκούσε για να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία, αλλά θέλησαν να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο την θέση τους, ακολουθώντας την παλαιά πετυχημένη τακτική του Πεισίστρατου, να τονίζουν, δηλαδή, όσο μπορούσαν, τα κοινά στοιχεία της ιωνικής πολιτισμικής κληρονομιάς που ένωναν τους κατοίκους της Αττικής με τους Μικρασιάτες και τους νησιώτες του Αιγαίου. Ανάμεσα στους Αιγαιοπελαγίτες Ίωνες συγκαταλέγονταν και οι κάτοικοι της Ικαρίας, όπως υποδηλώνουν διάφορα τοπωνύμια κοινά με την Αττική καθώς και άλλα ίχνη ιωνικών καταβολών. Έτσι, μπορεί κανείς να υποθέσει
ότι η προσπάθεια αναζωπύρωσης των παραδοσιακών δεσμών ανάμεσα στους Ίωνες πρέπει να βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στον πληθυσμό της Ικαρίας, ο οποίος αποδέχτηκε με ευχαρίστηση την πρόταση της υποψηφιότητας της Αθήνας για την αρχηγεία της Συμμαχίας.
Στα πλαίσια της συνομοσπονδίας, ανανεώθηκαν, φαίνεται, επίσης οι παραδοσιακοί δεσμοί της Ικαρίας με την Μίλητο.


Ο πληθυσμός της Ικαρίας στις ευτυχισμένες δεκαετίες του 5ου αιώνα π.Χ. μπορεί να συγκριθεί ως προς το μέγεθος με ανάλογη περίοδο ακμής από τη νεότερη ιστορία του νησιού. Το 1892, όταν οι παλαιοί διασκορπισμένοι και ασήμαντοι μικροοικισμοί έγιναν οργανωμένες και οικονομικά ισχυρές οικιστικές ενότητες σύμφωνα με έγκυρες καταγραφές, ο πληθυσμός του νησιού
έφτασε τους 12.800 κατοίκους. Το ίδιο ίσως και τον 5ο αιώνα π.Χ. μπορεί κανείς να υπολογίσει κατά προσέγγιση ότι ο συνολικός πληθυσμός της Ικαρίας ήταν 13.000 κάτοικοι. Για τα δεδομένα της εποχής, οι πόλεις της Ικαρίας ήταν αρκετά πυκνοκατοικημένες, με τον κύριο όγκο του πληθυσμού συγκεντρωμένο γύρω από την Οινόη, ενώ κάτι λιγότερο από το ήμισυ των κατοίκων ,αγρότες προφανώς, ζούσαν σε διάφορα χωριά, με πυκνότητα 3-4 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο- αγροτικός πληθυσμός πολύ ικανοποιητικός σε αριθμό, αν λάβει υπόψη πόσο ανώμαλη είναι η διαμόρφωση του εδάφους στην ενδοχώρα του νησιού.
Αυτή η εκτίμηση συνάγεται τουλάχιστον από τα ευρήματα του Καταφυγίου, τους τάφους του 5ου αιώνα στην Αρέθουσα, τα πήλινα ειδώλια από την Ακαμάτρα, την επιγραφή της Δάφνης ή τα ίχνη του αρχαίου οικισμού στη Λεγκαρομάντρα και τα ερείπια στο Καστέλι, ένα ευρύ σύνολο ενδείξεων που στηρίζουν την άποψη ότι στην Ικαρία του 5ου αιώνα π.Χ. υπήρχαν πολλά χωριά, τόσα ίσως, όσα ιδρύθηκαν αργότερα στη σύγχρονη εποχή, κατά την ανθηρή δεκαετία του 1890.
Αυτή την περίοδο, οι Ικάριοι ζούσαν συγκεντρωμένοι σε χωριά της βόρειας πλευράς του νησιού, όχι μακρά από την Οινόη και είχαν μάλλον πολύ στενή σχέση με τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.


Πού θα φάτε

Άρτεμις Εστιατόριο
Με θεά τον πανέμορφο κόλπο του Να και τον αρχαίο Ναό της Θεάς Αρτέμιδος, σε ένα φιλικό και ήρεμο περιβάλλον, ανοιχτά από το πρωί.

Γευτείτε ποικιλία ορεκτικών και μεζέδων, επιλεγμένες ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, πιάτα για χορτοφάγους φίλους και πεντανόστιμα σπιτικά γλυκά.
Δοκιμάστε τυροκαφτερή στο πήλινο, κατσικάκι μαγειρεμένο στη γάστρα, σουβλάκι α λά Νας, σουβλάκι λαχανικών, γαρίδες σαγανάκι... και για το τέλος σπιτικό ρυζόγαλο.
Το απόγευμα χαλαρώστε, απολαμβάνοντας ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα που έχετε δει ποτέ...

Το Γεφύρι




ΠΗΓΗ: travelstyle.gr




Μπακλαβάς






Προετοιμασία: 1.5-2 ώρες,

Μαγείρεμα: 45-60 λεπτά


Υλικά
για την ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
λίγο ξίδι
για την γέμιση:
9 φλιτζάνες τσαγιού καρύδι
8 φλιτζάνες τσαγιού αμύγδαλο
1 φλιτζάνα τσαγιού σουσάμι
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
μισή κούπα ζάχαρη
για το σιρόπι:
10 φλιτζάνια τσαγιού νερό
5,5 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 ξύλο κανέλλας
10 γαρύφαλλα
χυμό ενός λεμονιού
για την διαδικασία:
λάδι
νεσεστέ
Τρόπος παρασκευής

Αρχικά ετοιμάζουμε την ζύμη. Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και αφού ανοίξουμε μια τρύπα στην μέση, ρίχνουμε το νερό με το ξίδι και ανακατεύουμε. Σιγά-σιγά ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε την ζύμη του μπακλαβά. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 περίπου λεπτά, σκεπάζοντάς την με βαμβακερή πετσέτα.

Όταν έχει ξεκουραστεί, την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια.

Στην συνέχεια ανοίγουμε διαδοχικά τα φύλλα, κάθε μπαλάκι είναι και ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε το πλαστήρι με λίγο νεσεστέ για να μην κολλάει και ανοίγουμε το κάθε φύλλο στο μέγεθος του ταψιού και ψιλούτσικο. Σε πρώτη φάση ανοίγουμε μόνο τρία φύλλα για να μην ξεραθούν σε περίπτωση που τα ανοίξουμε όλα μαζί.

Το δεύτερο στάδιο είναι το στρώσιμο του μπακλαβά στο ταψί. Έτσι, αφού αλείψουμε το ταψί με λίγο λάδι, στρώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα. Έπειτα, ρίχνουμε λίγη από την γέμιση, που αποτελείται από όλα τα παραπάνω υλικά ψιλοκομμένα και ανακατεμένα. Ανοίγουμε άλλα τέσσερα φύλλα, στα οποία βάζουμε ανάμεσα τους γέμιση και τα λαδώνουμε το καθένα ξεχωριστά με ένα πινελάκι. Τέλος, ανοίγουμε ακόμη τρία φύλλα και τα στρώνουμε πάνω από τον υπόλοιπο μπακλαβά, σκέτα.

Σε ένα τηγάνι καίμε αρκετό λάδι και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφού χαράξουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους περιχύνουμε το κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά τη σούπας καυτό λάδι. Τον ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα. Στο τέλος, το κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Σε τελευταία φάση σιροπιάζουμε τον ζεστό μπακλαβά με το κρύο σιρόπι. Τον αφήνουμε για τέσσερις ώρες να πιει το σορόπι και είναι έτοιμος.

Καλή όρεξη!


ΠΗΓΗ: http://www.otenet.gr/portal/portal/womantoday/recipies_home/sweets

Σουτζουκάκια με πράσινες ελιές









Προετοιμασία: 1.5-2 ώρες,
Μαγείρεμα: 45-60 λεπτά


Υλικά½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ γλυκού κύμινο
1 κουτ γλυκού μπούκοβο
1 αβγό
1 φλ φρυγανιά τριμμένη
1 ποτηράκι ρετσίνα
αλάτι
ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι
για τη σάλτσα:
250 γρ πράσινες ελιές Χαλκιδικής
2 φλ σάλτσα ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο ξίδι
λίγη ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
λίγο νερό

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα, ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη φρυγανιά, τη ρετσίνα, 1 κουταλάκι μπούκοβο, 1 κουταλάκι κύμινο, 1 κουταλάκι αλάτι και λίγο σκόρδο. Σπάμε ένα αβγό, ρίχνουμε λίγο λάδι και ανακατεύουμε. Στο τέλος, προσθέτουμε τον κιμά και ζυμώνουμε καλά. Ο κιμάς πρέπει πάντα να είναι φρέσκος. Αν έχουμε σκοπό να τον κρατήσουμε μέρες, καλύτερα είναι να τον ζυμώσουμε πρώτα και να τον διατηρήσουμε έτσι στο ψυγείο. Αλλιώς… "κατάψυξη"!

Μόλις τα υλικά γίνουν ένα, αφήνουμε τον κιμά για καμιά ώρα στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις και οι ευωδιές αναμεταξύ τους.

Στο μεταξύ έχουμε βάλει τις ελιές να ξεπικρίσουν. Θέλουν βράσιμο για 3-4 λεπτά και αφού δοκιμάσουμε τη γεύση τους αποφασίζουμε για το πόσα νερά θα τις περάσουμε. Δυο - τρία είναι το πιθανό, μέχρι να σταματήσουν να τσούζουν στο στόμα. Αν τσιρτσιράνε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι γιατί οι ελιές βγάζουν λάδι.

Επιστροφή στον κιμά… Πλάθουμε τα σουτζουκάκια - μεγαλούτσικα - και τα αλευρώνουμε. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και περιμένουμε να κάψει. Μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει, τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια καλά, γυρίζοντάς τα από όλες τις μεριές. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο λάδι ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Τσιγαρίζουμε λίγο σκορδάκι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι και λίγη ζάχαρη, για να μην ξινίσει η ντομάτα. Συμπληρώνουμε νερό, αφήνουμε να σιγοβράσει και μόλις δέσει, βάζουμε τις ελιές. Περιμένουμε για 2-3 λεπτά να πάρουν μυρωδιά και σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα.

Καλή μας όρεξη!



ΠΗΓΗ: http://www.otenet.gr/portal/portal/womantoday/recipies_home

Ορέστης (ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ)


O Ορέστης του Ευριπίδη, ένα από τα πιο πολιτικά και συνταρακτικά ανθρώπινα κείμενα της αρχαιότητας, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Χουβαρδά, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 30 και 31 Ιουλίου.

Στο ρόλο του Ορέστη ο Νίκος Κουρής, ενώ την Ηλέκτρα ερμηνεύει η Στεφανία Γουλιώτη.

Στον «Ορέστη», ο Ευριπίδης πραγματεύεται την τύχη των νεαρών μητροκτόνων μετά το έγκλημα, ένα θέμα γνωστό από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου. Ο Ευριπίδης φέρνει το μύθο πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα. Καταθέτοντας ένα έργο με συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό, θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών, των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, Σκηνικά- Κοστούμια: Γιοχάννες Σουτς, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Πρόγραμμα περιοδείας:
ΙΟΥΛΙΟΣ
30, 31: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
4: Θέατρο Βράχων, Βύρωνας / 7: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα / 22: Αρχαίο Θέατρο Άργους / 25: Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ., Γιάννενα / 29: Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
6: Ρωμαϊκό Ωδείο, Πάτρα / 10: Αττικό Άλσος / 14: Άλσος, Νέα Σμύρνη / 18: Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα / 24, 25, 26: Βιτσέντζα, Τεάτρο Ολίμπικο
Θέατρο: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Συγγραφέας: Ευριπίδης

Σκηνοθέτης: Γιάννης Χουβαρδάς

Ηθοποιοί: Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Ακύλλας Καραζήσης, Τάνια Τρύπη, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Βασαρδάνης, Μανώλης Μαυροματάκης, Γεωργιάννα Νταλάρα, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γλάστρας. Χορός: Λαμπρινή Αγγελίδου, Πολυξένη Ακλίδη, Ελένη Βεργέτη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Άννα Καλαϊτζίδου, Κόρα Καρβούνη, Γιάννης Κλίνης, Ρηνιώ Κυριαζή, Ζωή Κυριακίδου, Ηρώ Μπέζου, Λένα Παπαληγούρα, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Γιώργος Τζαβάρας, Θάνος Τοκάκης, Ηρώ Χιώτη

Κατηγορία: ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Διεύθυνση: Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου

Ημέρες - Ώρες: Πα: 30/7: 21.00 Σα: 31/7: 21.00

Πρεμιέρα: 09/07/2010


Ανακαλύφθηκαν τα μεγαλύτερα μόρια άνθρακα στο διάστημα



Αντίθετα με τον γραφίτη και το διαμάντι (τους άλλους δύο τύπους άνθρακα), που συναντώνται ευρέως στη Γη, τα γιγάντια μόρια-μπάλες είχαν δημιουργηθεί μόνο σε επιστημονικά εργαστήρια πριν από 25 χρόνια και η ύπαρξή τους δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στο σύμπαν μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC, υπό τον Γιαν Κάμι του καναδικού πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, όπως αναφέρουν σε σχετική μελέτη που παρουσίασαν στο περιοδικό "Science", χρησιμοποίησαν το υπέρυθρο τηλεσκόπιο "Σπίτσερ" της NASA και εντόπισαν τα buckyballs σε ένα νέφος κοσμικής σκόνης που περιβάλλει ένα μακρινό άστρο, στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, σε απόσταση περίπου 6.500 ετών φωτός από τη Γη.

Οι επιστήμονες αναζητούσαν κάτι άλλο, όταν τυχαία ανίχνευσαν την υπέρυθρη "υπογραφή" κάποιων μεγάλων αντικειμένων, τα οποία, μετά από εξέταση, αποδείχτηκε ότι ήσαν τα μεγάλα μόρια του "τρίτου τύπου" άνθρακα.

Τα buckyballs είναι μόρια αποτελούμενα 60 άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε εναλλασσόμενα πενταγωνικά και εξαγωνικά σχήματα κι ενωμένα μαζί σε μια σφαίρα, που έχουν πάρει το όνομα του διάσημου αρχιτέκτονα και εφευρέτη Μπακμίνστερ Φούλερ, δημιουργού του γεωδαιτικού θόλου στον οποίο μοιάζουν πολύ τα μόρια.

Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν ποιο ποσοστό του άνθρακα του σύμπαντος βρίσκεται "κλειδωμένο" σε αυτά τα γιγάντια σφαιρικά μόρια, καθώς επίσης να αξιοποιήσουν τις γνωστές ιδιότητές τους.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/science.1192035
Τα μεγαλύτερα μόρια άνθρακα που έχουν ποτέ βρεθεί στο διάστημα, ανακαλύφθηκαν από καναδούς, αμερικανούς και γάλλους επιστήμονες. Πρόκειται για τον λεγόμενο "τρίτο τύπο" άνθρακα, που αποτελείται από τρισδιάστατα σφαιρικά μόρια σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου (buckyballs).

Πηγή ΑΠΕ

Better mood

Κάποιοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους διαβάζοντας ένα βιβλίο. Άλλοι νιώθουν καλά μόνο όταν έχουν ακίνητα και πολλά χρήματα στην τράπεζα. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι όμως λένε ότι αυτό που μας φτιάχνει τη διάθεση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τους οπαδούς της θετικής σκέψης, υπάρχουν συγκεκριμένες προτεινόμενες ενέργειες που μπορούν να μεγαλώσουν τον βαθμό ικανοποίησής σας από τη ζωή. Είναι εκείνες που μπορούν να διώξουν το άγχος σας και να σας κάνουν να χαμογελάσετε με αυτοπεποίθηση. Εμείς σας προτείνουμε τα εξής:
1. Κάντε έναν περίπατο: Το περπάτημα είναι ένας εγγυημένος τρόπος να χαλαρώσετε. Περπατήστε αργά σε κάποιο πάρκο, κατά προτίμηση με κάποιο σκυλάκι. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

2. Κουβεντιάστε: Όταν σας στεναχωρεί κάτι, είναι καλό να μιλήσετε σε κάποιον και να μην το κρατάτε μέσα σας. Όσο γίνεται περισσότερο μιλήστε με κάποιον που αγαπάτε, ακόμα και από το τηλέφωνο.

3. Γελάστε: Όπως λένε το χιούμορ είναι ένα δωρεάν ταξίδι στην ευτυχία. Είναι καλό για την καρδιά σας και για την ψυχολογία σας.

4. Δείτε μια ταινία: Οι ταινίες είναι ένας οικονομικός τρόπος να αλλάξετε διάθεση. Επιλέξτε κάποια που σας αρέσει πραγματικά και είναι διασκεδαστική. Δεν χρειάζεται να έχει βαθειά νοήματα. Πρέπει να σας κάνει να χαμογελάσετε.

5. Κάντε ένα ντους: Απλά κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε καθώς το νερό κάνει μασάζ στο σώμα σας. Θα ηρεμήσετε.

6. Ακούστε μουσική: Ένας εξαιρετικός τρόπος να «ανεβείτε» είναι να βάλετε την αγαπημένη σας χορευτική μουσική και να καθίσετε αναπαυτικά για να την ακούσετε. Έρευνες έδειξαν ότι η μουσική ενεργοποιεί το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου που ελευθερώνει ντοπαμίνη. Σας δίνει τόση χαρά όση ένα κομμάτι σοκολάτα ή το sex.

7. Κάντε κούρα ομορφιάς ή shopping: Βάλτε λίγη κρέμα στο πρόσωπο ή κάντε μία μάσκα και πάρτε έναν σύντομο υπνάκο σε έναν ήσυχο χώρο του σπιτιού. Εναλλακτικά αφιερώστε χρόνο για να αγοράσετε ένα όμορφο δώρο για τον εαυτό σας.

8. Ξεκινήστε κάτι καινούριο: Τίποτα δεν μπορεί να σας ενθουσιάσει περισσότερο. Δοκιμάστε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει. Αρχίστε μαθήματα χορού ή νέα ξένης γλώσσας. Σερφάρετε στο Internet για να μάθετε κάτι που δεν γνωρίζατε.

9. Τελειώστε κάτι που αναβάλατε. Ολοκληρώνοντας μια εργασία ή διαδικασία που αναβάλατε πολύ καιρό, σας ανακουφίζει. Καθαρίστε το γραφείο ή την ντουλάπα σας που ήταν ακατάστατα εδώ και μήνες ή κάντε επιτέλους ένα ραντεβού που εκκρεμεί.

10. Κάντε κάποιον ευτυχισμένο. Ακούστε ένα φίλο, μεταδώστε τις γνώσεις σας, χαρείτε με τις επιτυχίες του ή συγχωρήστε τον για μία πράξη του.

11. Κάντε διαλείμματα. Μην δουλεύετε ασταμάτητα επειδή φοβάστε ότι θα χάσετε το ρυθμό σας. Κάντε εναλλαγές εντατικής δουλειάς και επαναφόρτισης με όμορφες εμπειρίες, όπως καφεδάκι με έναν καλό φίλο.


ΠΗΓΗ: http://www.otenet.gr/portal/portal/womantoday

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Ωφέλιμοι καβγάδες

Γιατί κάποιοι γάμοι αντέχουν στα καβγαδάκια; Οι ειδικοί λένε ότι ζευγάρια με σημαντικά προβλήματα ταύτισης, ωφελούνται λόγω των χαμηλών προσδοκιώνπου διατηρούν. Αν και ένας επιτυχημένος γάμος δεν θεωρείται «επιστήμη», οι επιστήμονες εξηγούν ότι σε κάποια ζευγάρια οι αρνητικές σκέψεις και πράξεις μπορεί να είναι ευεργετικές μακροπρόθεσμα. Για τα ζευγάρια αυτά που αντιμετωπίζουν πολλά θέματα,αρνητική συμπεριφορά όπως καταλογισμός ευθυνών στο σύντροφο, εκδήλωση της απαίτησης να διορθωθούν ελαττώματα και μειωμένη ανεκτικότητα ως προς τα λάθη και τις ανευθυνότητες, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάει η σχέση ένα βήμα μπροστά. Μπορεί αυτό να αντιτίθεται στην κοινή γνώμη όμως όπως λέει ο James McNulty, ψυχολόγος στο University of Tennessee, αυτό που λειτουργεί σε ένα ευτυχισμένο γάμο, δεν λειτουργεί απαραίτητα σε ένα ζευγάρι με προβλήματα.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο και σκέπτονται πιο θετικά. «Αυτό δεν παράγει την ευτυχία αλλά την αντανακλά», προσθέτει ο McNulty.
Η πρόσφατη έρευνα οδηγεί τους θεραπευτές στο να ενθαρρύνουν τα ζευγάρια με προβλήματα να ασκούν εντονότερη κριτική. Πρέπει επομένως ο ένας να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας στον άλλο έστω κι αν αυτή είναι ιδιαίτερα σκληρή. Η θεωρία αυτή είναι βασισμένη σε τέσσερις έρευνες που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία. Σε μια από αυτές 82 νιόπαντρα ζευγάρια ανέφεραν 8 φορές μέσα σε 4 χρόνια το βαθμό ικανοποίησης που τους πρόσφερε ο γάμος τους. Τους ρώτησαν επίσης αν περίμεναν ότι η σχέση τους θα γινόταν καλύτερη μέσα στο γάμο. Οι υψηλές προσδοκίες βοήθησαν μόνο όσα ζευγάρια ανταποκρίθηκαν σε αυτές. Αντίθετα, οι χαμηλές προσδοκίες βοήθησαν όσα ζευγάρια είχαν ήδη αρκετά προβλήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Επιπλέον βρέθηκε ότι στα ζευγάρια με προβλήματα, εκείνος που είχε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση, συγχωρούσε εύκολα τον άλλο και απέδιδε την αρνητική συμπεριφορά σε εξωτερικούς παράγοντες όπως άγχος από φόρτο εργασίας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αρνητική συμπεριφοράπαροτρύνει τον άλλο να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη δική τουγια να ανταποκριθεί στις ειδικές συνθήκες και στα ζητούμενα της σχέσης.

ΠΗΓΗ: www.otenet.gr