Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Πως να γίνετε «οικολογική» μητέρα

Θηλασμός σημαίνει οικολογία!

Μπορεί στην καθημερινότητά μας να κάνουμε προσπάθειες για ανακύκλωση και μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, ωστόσο αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν μια γυναίκα γίνει μητέρα. Εμείς σας παραθέτουμε δέκα προτάσεις για να σας βοηθήσουμε να γίνετε οικολογική μητέρα, επενδύοντας πραγματικά στο μέλλον του μωρού σας.

1. Χρησιμοποιείτε πάνες πολλαπλών χρήσεων
Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια βρεφικές πάνες πετιούνται κάθε βδομάδα, εκ των οποίων οι περισσότερες καταλήγουν σε χωματερές, όπου χρειάζονται γύρω στα 500 χρόνια για να αποσυντεθούν; Αναμφίβολα οι πάνες μιας χρήσης είναι η εύκολη λύση, ωστόσο δεν είναι το πιο φιλικό για το περιβάλλον προϊόν. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι πάνες πολλαπλής χρήσης αποτελούν τη νέα τάση. Ξεχάστε τα παλιά δύσχρηστα πετσετάκια. Σήμερα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από πραγματικές πάνες πιο εύχρηστες από ποτέ. Τρελαίνεστε στη σκέψη ότι θα πλένετε τα κακά του; 
Μην ανησυχείτε. Θα βρείτε πάνες με βιοδιασπώμενη επένδυση, την οποία αφαιρείτε και πετάτε μαζί με τις ακαθαρσίες. Μετά τις πλένετε κανονικά στο πλυντήριο. Ίσως βέβαια αυτό σημαίνει περισσότερες πλύσεις, όμως μακροπρόθεσμα οι πάνες πολλαπλών χρήσεων είναι πολύ πιο οικονομικές.
2.
Προτιμήστε τις οργανικές τροφές
Οι οργανικές τροφές είναι οι καλύτερες για το μωρό σας, γιατί περιέχουν συστατικά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί χωρίς συνθετικά λιπάσματα και χημικά παρασιτοκτόνα. Σήμερα είναι αρκετά εύκολο να βρείτε οργανικές τροφές στο εμπόριο. Αν και είναι πιο ακριβές από τις συμβατικές, μπορείτε να μειώσετε το κόστος ετοιμάζοντας μόνη σας τα γεύματα του μωρού σας από τη μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων που θα βρείτε σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και ειδικά καταστήματα. Στην κουζίνα ολοταχώς, λοιπόν!
3. Φροντίστε το δέρμα του
Επιλέγοντας οργανικά ή φυσικά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος του μωρού σας, το μπάνιο του και την αλλαγή της πάνας, θα προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα του από συνθετικά προϊόντα που προκαλούν ερεθισμούς και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνετε το περιβάλλον.
4. Ντύστε το οικολογικά από την κορυφή ως τα νύχια
Σκεφτείτε οικολογικά ακόμη και όταν οργανώνετε την γκαρνταρόμπα του μικρού. Η μη οργανική αγροκαλλιέργεια δεν αφορά μόνο τη διατροφή. Το ένα τέταρτο των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως αφορά την καλλιέργεια βάμβακος. Τα οργανικά υλικά καλλιεργούνται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ αποφεύγεται το βάψιμο με συνθετικές βαφές. Ντύνοντας, λοιπόν, το μωρό σας με ρούχα από οικολογικές ίνες προστατεύετε το δέρμα του από τις χημικές ουσίες. Και μην ανησυχείτε: το ότι τα ρούχα αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον δεν σημαίνει ότι δεν είναι κομψά και χαριτωμένα.
5. Κάνετε το δωμάτιό του οικολογικό
Μεταμορφώστε το παιδικό δωμάτιο σε οικολογικό παράδεισο. Εάν θέλετε να κάνετε σωστή δουλειά, αγοράστε κλινοσκεπάσματα χωρίς πλαστικά υλικά και άλλα χημικά. Καθώς το νεογέννητό σας θα είναι για πολλές ώρες στο κρεβατάκι του, εξασφαλίστε του το καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Προτιμήστε σεντόνια και στρώματα φτιαγμένα από οργανικό βαμβάκι και μαλλί.
6. Μάθετε την ανακύκλωση
Με κάθε νοικοκυριό να παράγει κατά μέσο όρο έναν τόνο σκουπιδιών ετησίως και πάνω από το 80% των απορριμμάτων μας να καταλήγει σε χωματερές, ο χώρος μειώνεται συνεχώς. Επιπλέον, οι χωματερές απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον. Όπως θα διαπιστώσετε, όταν προστίθεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια, τα σκουπίδια σας αυξάνονται σημαντικά. Αλλά θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσα από αυτά που πετάτε μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Φυλάξτε χαρτιά, πλαστικά, μπουκάλια, τενεκεδάκια, ακόμη και παλιά ρούχα, και πηγαίνετέ τα στον πιο κοντινό κάδο ανακύκλωσης.
7. Όλα έχουν μια δεύτερη χρήση
Μειώστε τα σκουπίδια σας, ξαναχρησιμοποιώντας όσα περισσότερα προϊόντα μπορείτε. Επίσης, χρησιμοποιείτε προϊόντα μιας χρήσεως, όπως μωρομάντιλα και σαλιάρες, μόνο όταν σας είναι πραγματικά απαραίτητα (π.χ. όταν ταξιδεύετε). Διαφορετικά, θα κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας με ένα βρεγμένο πανάκι ή μια υφασμάτινη σαλιάρα. Όταν χύνεται κάτι, να το μαζεύετε με ένα σφουγγάρι και όχι με χαρτί κουζίνας. Φροντίστε επίσης να γεμίζετε το καροτσάκι του σούπερ μάρκετ με ανακυκλωμένα προϊόντα (π.χ. χαρτί τουαλέτας, σακούλες για τα σκουπίδια, φακέλους).
8. Προτιμήστε μη χημικά καθαριστικά
Να χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση φυτικά προϊόντα, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα δυσκολευτείτε λίγο να τα βρείτε στο εμπόριο. Αναζητήστε τα, όμως. Αξίζει τον κόπο. Έτσι, θα προστατεύσετε και την υγεία της οικογένειάς σας και το περιβάλλον.
9.
Εξοικονομήστε ενέργεια!
Οι συσκευές παρακολούθησης του μωρού και τα απανωτά πλυντήρια σημαίνουν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι. Δεδομένου ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκλύουν στην ατμόσφαιρα αέρια που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καλό θα ήταν να κάνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία. Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν πράγματι διαφορά, καθώς έχουν τον ίδιο βαθμό φωτεινότητας, αλλά καταναλώνουν μόνο το ένα πέμπτο της ενέργειας σε σχέση με τους απλούς. Αρχικά στοιχίζουν λίγο παραπάνω, αλλά τελικά έχουν 12 φορές μεγαλύτερη διάρκεια κι έτσι μακροπρόθεσμα κάνετε οικονομία. Φροντίστε επίσης να βάζετε πλυντήριο μόνον όταν είναι γεμάτο και να μην αφήνετε την τηλεόραση με αναμμένο το κουμπί stand-by. Μια ευχάριστη έκπληξη θα σας περιμένει όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός του ηλεκτρικού. 
10.
Θηλασμός σημαίνει οικολογία!
Αν θέλετε να γίνετε η τέλεια οικολογική μαμά, προτιμήστε τον θηλασμό από το μπιμπερό! Δεν καταφέρουν όλες οι μαμάδες να θηλάσουν τα μωρά τους, γι' αυτό μην ανησυχήσετε εάν δεν είστε τυχερές. Εάν όμως τα καταφέρνετε, συνεχίστε όσο μπορείτε. Θα ωφελήσετε και το περιβάλλον. Με τον θηλασμό δεν χρειάζεστε πλαστικά μπουκάλια, συνθετικές πιπίλες, αποστειρωτές, γάλα σκόνη και τις συσκευασίες, με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται. Έτσι κάνετε μεγάλη οικονομία χρημάτων, αλλά και από οικολογικής πλευράς εξοικονομείτε ενέργεια και μειώνετε τα σκουπίδια. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: