Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ: ΙΚΑΡΙΑ


Kαλώς ήρθατε στο νησί του Ικάρου!

Kαι βέβαια δεν πρέπει να συνδέετε το νησί μόνο με τις ιαματικές πηγές, για τις οποίες είναι διάσημο, γιατί σίγουρα κάνετε λάθος. Tα τελευταία χρόνια η Iκαρία προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο. Γιατί όχι άλλωστε; Ξεχωρίζει το νησί αυτό για τις όμορφες ακρογιαλιές του, το φτηνό κόστος, την ήρεμη ζωή του και τους ...ανέμελους, ιδιόμορφους κατοίκους του. Aπό την πρωτεύουσα του νησιού, τον Αγιο Kήρυκο, θα εξορμήσετε για τα γραφικά χωριά και τις ωραίες παραλίες. Θα κολυμπήσετε στις πλατιές ακρογιαλιές του Kάμπρου, τη Mεσακτή και το Λιβάδι. Θα ανεβείτε στο κάστρο της Nικαριάς, θα ηρεμήσετε σε ήσυχα λιμανάκια, θα επισκεφθείτε τα ιαματικά λουτρά και θα παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία
παραγωγής κρασιού, αφού οι κάτοικοι της Iκαρίας καλλιεργούν ακόμα αμπέλια. Θα πάτε σε μοναστήρια, σε ψαροχώρια και θα κάνετε περιπάτους στις κατάφυτες πλαγιές βουνών.

Ιστορία της Ικαρίας

H Ικαρία κατοικήθηκε, όταν έγινε για πρώτη φορά ενδιάμεσος σταθμός ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την μικρασιατική ακτή στις αρχές της εποχής του Χαλκού, καθώς αναπτύχθηκαν οι εμπορικές επαφές ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία και οι
ταξιδιώτες περνούσαν από την μία ήπειρο στην άλλη ακολουθώντας τη διαδρομή: Πάρος, Νάξος, Δήλος, Σύρος, Μύκονος, Ικαρία, Σάμος.


Σύμφωνα με τον Αναξιμένη τον Λάμψακινό, η Μίλητος αποίκησε την Ικαρία μεταξύ 8ου και 7ου αιώνα π.Χ. Η πρώτη αποικία των Μιλησίων στην Ικαρία ιδρύθηκε μάλλον στην υπήνεμη νότια πλευρά του νησιού, στην περιοχή των Θέρμων που βλέπουν προς την Μίλητο, στην αντικρινή μικρασιατική ακτή. Η δεύτερη ήταν στην Οινόη, στη βόρεια προσήνεμη πλευρά του νησιού, την ακτή που οι ναυτικοί απέφευγαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν πνέουν τα μελτέμια.


5ος ΑΙΩΝΑΣ π.Χ. Περισσότερο φιλόδοξοι από τους Λύδιους, οι Πέρσες δεν σταμάτησαν στις ακτές της Μικράς Ασίας, αλλά διείσδυσαν στο Αιγαίο και περιέλαβαν στο κράτος τους τις Ανατολικές Σποράδες -μεταξύ αυτών την Ικαρία-, για να χρησιμοποιήσουν τα νησιά ως βάσεις για την κατάκτηση της κυρίως Ελλάδας. όμως , όταν το 499 π.Χ. διέσχισαν το Ικάριο Πέλαγος και προσπάθησαν να καταλάβουν τη Νάξο, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν και απέκρουσαν τους Πέρσες, γεγονός που έδωσε ελπίδες στους Έλληνες και πρόσφερε το έναυσμα για να ξεσπάσει επανάσταση στις πόλεις της Ιωνίας.


Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ. Μετά την αποχώρηση των Σπαρτιατών, η νέα συμμαχία ιδρύθηκε επίσημα το 478 π.Χ., υπό την ηγεσία των Αθηναίων χάρη στη γενική εκτίμηση που απολάμβαναν ανάμεσα στους Έλληνες για την αποφασιστική συμβολή της πόλης τους στις νίκες κατά των Περσών. Ωστόσο, οι Αθηναίοι δεν πίστεψαν ότι αυτό αρκούσε για να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία, αλλά θέλησαν να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο την θέση τους, ακολουθώντας την παλαιά πετυχημένη τακτική του Πεισίστρατου, να τονίζουν, δηλαδή, όσο μπορούσαν, τα κοινά στοιχεία της ιωνικής πολιτισμικής κληρονομιάς που ένωναν τους κατοίκους της Αττικής με τους Μικρασιάτες και τους νησιώτες του Αιγαίου. Ανάμεσα στους Αιγαιοπελαγίτες Ίωνες συγκαταλέγονταν και οι κάτοικοι της Ικαρίας, όπως υποδηλώνουν διάφορα τοπωνύμια κοινά με την Αττική καθώς και άλλα ίχνη ιωνικών καταβολών. Έτσι, μπορεί κανείς να υποθέσει
ότι η προσπάθεια αναζωπύρωσης των παραδοσιακών δεσμών ανάμεσα στους Ίωνες πρέπει να βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στον πληθυσμό της Ικαρίας, ο οποίος αποδέχτηκε με ευχαρίστηση την πρόταση της υποψηφιότητας της Αθήνας για την αρχηγεία της Συμμαχίας.
Στα πλαίσια της συνομοσπονδίας, ανανεώθηκαν, φαίνεται, επίσης οι παραδοσιακοί δεσμοί της Ικαρίας με την Μίλητο.


Ο πληθυσμός της Ικαρίας στις ευτυχισμένες δεκαετίες του 5ου αιώνα π.Χ. μπορεί να συγκριθεί ως προς το μέγεθος με ανάλογη περίοδο ακμής από τη νεότερη ιστορία του νησιού. Το 1892, όταν οι παλαιοί διασκορπισμένοι και ασήμαντοι μικροοικισμοί έγιναν οργανωμένες και οικονομικά ισχυρές οικιστικές ενότητες σύμφωνα με έγκυρες καταγραφές, ο πληθυσμός του νησιού
έφτασε τους 12.800 κατοίκους. Το ίδιο ίσως και τον 5ο αιώνα π.Χ. μπορεί κανείς να υπολογίσει κατά προσέγγιση ότι ο συνολικός πληθυσμός της Ικαρίας ήταν 13.000 κάτοικοι. Για τα δεδομένα της εποχής, οι πόλεις της Ικαρίας ήταν αρκετά πυκνοκατοικημένες, με τον κύριο όγκο του πληθυσμού συγκεντρωμένο γύρω από την Οινόη, ενώ κάτι λιγότερο από το ήμισυ των κατοίκων ,αγρότες προφανώς, ζούσαν σε διάφορα χωριά, με πυκνότητα 3-4 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο- αγροτικός πληθυσμός πολύ ικανοποιητικός σε αριθμό, αν λάβει υπόψη πόσο ανώμαλη είναι η διαμόρφωση του εδάφους στην ενδοχώρα του νησιού.
Αυτή η εκτίμηση συνάγεται τουλάχιστον από τα ευρήματα του Καταφυγίου, τους τάφους του 5ου αιώνα στην Αρέθουσα, τα πήλινα ειδώλια από την Ακαμάτρα, την επιγραφή της Δάφνης ή τα ίχνη του αρχαίου οικισμού στη Λεγκαρομάντρα και τα ερείπια στο Καστέλι, ένα ευρύ σύνολο ενδείξεων που στηρίζουν την άποψη ότι στην Ικαρία του 5ου αιώνα π.Χ. υπήρχαν πολλά χωριά, τόσα ίσως, όσα ιδρύθηκαν αργότερα στη σύγχρονη εποχή, κατά την ανθηρή δεκαετία του 1890.
Αυτή την περίοδο, οι Ικάριοι ζούσαν συγκεντρωμένοι σε χωριά της βόρειας πλευράς του νησιού, όχι μακρά από την Οινόη και είχαν μάλλον πολύ στενή σχέση με τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.


Πού θα φάτε

Άρτεμις Εστιατόριο
Με θεά τον πανέμορφο κόλπο του Να και τον αρχαίο Ναό της Θεάς Αρτέμιδος, σε ένα φιλικό και ήρεμο περιβάλλον, ανοιχτά από το πρωί.

Γευτείτε ποικιλία ορεκτικών και μεζέδων, επιλεγμένες ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, πιάτα για χορτοφάγους φίλους και πεντανόστιμα σπιτικά γλυκά.
Δοκιμάστε τυροκαφτερή στο πήλινο, κατσικάκι μαγειρεμένο στη γάστρα, σουβλάκι α λά Νας, σουβλάκι λαχανικών, γαρίδες σαγανάκι... και για το τέλος σπιτικό ρυζόγαλο.
Το απόγευμα χαλαρώστε, απολαμβάνοντας ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα που έχετε δει ποτέ...

Το Γεφύρι




ΠΗΓΗ: travelstyle.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: