Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Σουτζουκάκια με πράσινες ελιές









Προετοιμασία: 1.5-2 ώρες,
Μαγείρεμα: 45-60 λεπτά


Υλικά½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ γλυκού κύμινο
1 κουτ γλυκού μπούκοβο
1 αβγό
1 φλ φρυγανιά τριμμένη
1 ποτηράκι ρετσίνα
αλάτι
ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι
για τη σάλτσα:
250 γρ πράσινες ελιές Χαλκιδικής
2 φλ σάλτσα ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο ξίδι
λίγη ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
λίγο νερό

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα, ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη φρυγανιά, τη ρετσίνα, 1 κουταλάκι μπούκοβο, 1 κουταλάκι κύμινο, 1 κουταλάκι αλάτι και λίγο σκόρδο. Σπάμε ένα αβγό, ρίχνουμε λίγο λάδι και ανακατεύουμε. Στο τέλος, προσθέτουμε τον κιμά και ζυμώνουμε καλά. Ο κιμάς πρέπει πάντα να είναι φρέσκος. Αν έχουμε σκοπό να τον κρατήσουμε μέρες, καλύτερα είναι να τον ζυμώσουμε πρώτα και να τον διατηρήσουμε έτσι στο ψυγείο. Αλλιώς… "κατάψυξη"!

Μόλις τα υλικά γίνουν ένα, αφήνουμε τον κιμά για καμιά ώρα στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις και οι ευωδιές αναμεταξύ τους.

Στο μεταξύ έχουμε βάλει τις ελιές να ξεπικρίσουν. Θέλουν βράσιμο για 3-4 λεπτά και αφού δοκιμάσουμε τη γεύση τους αποφασίζουμε για το πόσα νερά θα τις περάσουμε. Δυο - τρία είναι το πιθανό, μέχρι να σταματήσουν να τσούζουν στο στόμα. Αν τσιρτσιράνε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι γιατί οι ελιές βγάζουν λάδι.

Επιστροφή στον κιμά… Πλάθουμε τα σουτζουκάκια - μεγαλούτσικα - και τα αλευρώνουμε. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και περιμένουμε να κάψει. Μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει, τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια καλά, γυρίζοντάς τα από όλες τις μεριές. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο λάδι ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Τσιγαρίζουμε λίγο σκορδάκι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι και λίγη ζάχαρη, για να μην ξινίσει η ντομάτα. Συμπληρώνουμε νερό, αφήνουμε να σιγοβράσει και μόλις δέσει, βάζουμε τις ελιές. Περιμένουμε για 2-3 λεπτά να πάρουν μυρωδιά και σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα.

Καλή μας όρεξη!



ΠΗΓΗ: http://www.otenet.gr/portal/portal/womantoday/recipies_home

Δεν υπάρχουν σχόλια: