Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Ωφέλιμοι καβγάδες

Γιατί κάποιοι γάμοι αντέχουν στα καβγαδάκια; Οι ειδικοί λένε ότι ζευγάρια με σημαντικά προβλήματα ταύτισης, ωφελούνται λόγω των χαμηλών προσδοκιώνπου διατηρούν. Αν και ένας επιτυχημένος γάμος δεν θεωρείται «επιστήμη», οι επιστήμονες εξηγούν ότι σε κάποια ζευγάρια οι αρνητικές σκέψεις και πράξεις μπορεί να είναι ευεργετικές μακροπρόθεσμα. Για τα ζευγάρια αυτά που αντιμετωπίζουν πολλά θέματα,αρνητική συμπεριφορά όπως καταλογισμός ευθυνών στο σύντροφο, εκδήλωση της απαίτησης να διορθωθούν ελαττώματα και μειωμένη ανεκτικότητα ως προς τα λάθη και τις ανευθυνότητες, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάει η σχέση ένα βήμα μπροστά. Μπορεί αυτό να αντιτίθεται στην κοινή γνώμη όμως όπως λέει ο James McNulty, ψυχολόγος στο University of Tennessee, αυτό που λειτουργεί σε ένα ευτυχισμένο γάμο, δεν λειτουργεί απαραίτητα σε ένα ζευγάρι με προβλήματα.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο και σκέπτονται πιο θετικά. «Αυτό δεν παράγει την ευτυχία αλλά την αντανακλά», προσθέτει ο McNulty.
Η πρόσφατη έρευνα οδηγεί τους θεραπευτές στο να ενθαρρύνουν τα ζευγάρια με προβλήματα να ασκούν εντονότερη κριτική. Πρέπει επομένως ο ένας να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας στον άλλο έστω κι αν αυτή είναι ιδιαίτερα σκληρή. Η θεωρία αυτή είναι βασισμένη σε τέσσερις έρευνες που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία. Σε μια από αυτές 82 νιόπαντρα ζευγάρια ανέφεραν 8 φορές μέσα σε 4 χρόνια το βαθμό ικανοποίησης που τους πρόσφερε ο γάμος τους. Τους ρώτησαν επίσης αν περίμεναν ότι η σχέση τους θα γινόταν καλύτερη μέσα στο γάμο. Οι υψηλές προσδοκίες βοήθησαν μόνο όσα ζευγάρια ανταποκρίθηκαν σε αυτές. Αντίθετα, οι χαμηλές προσδοκίες βοήθησαν όσα ζευγάρια είχαν ήδη αρκετά προβλήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Επιπλέον βρέθηκε ότι στα ζευγάρια με προβλήματα, εκείνος που είχε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση, συγχωρούσε εύκολα τον άλλο και απέδιδε την αρνητική συμπεριφορά σε εξωτερικούς παράγοντες όπως άγχος από φόρτο εργασίας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αρνητική συμπεριφοράπαροτρύνει τον άλλο να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη δική τουγια να ανταποκριθεί στις ειδικές συνθήκες και στα ζητούμενα της σχέσης.

ΠΗΓΗ: www.otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: