Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Αύξηση του ΑΕΠ σε χώρες της Αφρικής...

Οι αριθμοί μπορεί να είναι απατηλοί όσο και οι μέσοι όροι, όταν αναφέρονται σε ανθρώπους και κοινωνίες.
Ο θετικός δείκτης οικονομικής ανάπτυξης που σημείωσαν πολλές αφρικάνικες χώρες την δεκαετία του 2000 δεν οδήγησε σε μείωση της φτώχειας που πλήττει την ήπειρο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης δεν σημειώθηκε σε τομείς όπως η γεωργία όπου εργάζονται οι φτωχές μάζες  ή στην ύπαιθρο όπου κατοικεί η πλειοψηφία των φτωχών  και απλώς δεν είχε κανένα θετικό αντίκτυπο στην εργασία και την ζωή τους.
Είναι ενδεικτικό πως από το 2001 ως το 2009, μόνο 3 από τις 14 αφρικάνικες χώρες των οποίων ο ρυθμός αύξησης των ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερος του μέσου όρου της ηπείρου έχουν να επιδείξουν μείωση των ποσοστών φτώχειας του πληθυσμού. Το 75% των επενδύσεων στην Αφρική, έγινε στην πετρελαιοβιομηχανία ή σε εξαγωγικές βιομηχανίες που ελάχιστα συνδέονται με την εγχώρια οικονομία.
Η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα έχει αντίκρυσμα στο σύνολο του πληθυσμού και θα συνεχίσει να αποτελεί προνόμιο των λίγων. Οι κυβερνήσεις, πρέπει να επενδύσουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας, σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και στην προώθηση οικονομικών ευκαιριών για πλατιά στρώματα του πληθυσμού.
Η <<αραβική άνοιξη>> αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι ένας απατηλός δείκτης της ευημερίας. Το 2010 η Λιβύη είχε ρυθμό ανάπτυξης 7,4%, η Αίγυπτος 5,1%, το Μαρόκο 4,9% και η Τυνησία 3,7%. Αλλά αυτή δεν είχε κανένα αντίκτυπο  στη ζωή των φτωχών  και νεόφτωχων, που βρέθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας την ανατροπή των αυταρχικών και διεφθαρμένων κυβερνήσεών τους.

Η οικονομία μας......

Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία όλου του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδος δεν υπερβαίνει τα 10 δις ευρώ, 11 φορές λιγότερα από τα 110 δις ευρώ που έχει δώσει η κυβέρνηση για τις τράπεζες. Από το μνημόνιο θα πάρει η Ελλάδα 110 δις ευρώ συν τα όποιο δις ευρώ από το μεσοπρόθεσμο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν 55-60 δις ευρώ σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. Ο Κος Παπανδρέου μαζί με τον Κο Βενιζέλο πανυγίριζαν για το μεσοπρόθεσμο, γιατί η Ελλάδα θα κερδίσει 21 δις χρέος και τάχα από αυτά τα δις θα οφεληθεί ο ελληνικός λαός. Κρατήστε τους αριθμούς γιατί θα χρειαστούν παρακάτω:
Λοιπόν Κε Παπανδρέου, Κε Βενιζέλε και εσείς στην Τρόϊκα, αφού σας νοιάζει τόσο πολύ ο ελληνικός λαός και το υποτιθέμενο χρέος του, γιατί με αυτά τα λεφτά που παίρνετε από το ΔΝΤ και την ΕΕ δεν αγοράζετε κάποιες τράπεζες ώστε να αποκτήσει η κυβέρνηση το ανάλογο χρέος από τις τράπεζες και κατ' επέκταση να μειωθεί ανάλογα. Π.χ Η Εθνική έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 4 δις ευρώ οπου το 22% ελέγχεται έμμεσα από το κράτος και κατέχει περίπου τα μισά ομόλογα από τα 55-60 δις. Άρα η κυβέρνηση με 3 δις αγοράζει ελληνικό χρέος 10πλάσιο, δηλαδή 30 δις. Εφόσον η κυβέρνηση αρχίζει να αγοράζει μετοχές τραπεζών, το Χρηματιστήριο θα αρχίσει να ανεβαίνει και μαζί με αυτό και η αξία των τραπεζών.
Σας επισημαίνω εδώ ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πέσει σε τιμές επί Μητσοτάκη. Για να καταλάβουμε πόσο χαμηλά είναι οι τιμές θα πω το παράδειγμα της Εθνικής:
Από τα 40 ευρώ ανά μετοχή στα ψηλά της, έχει πέσει κάτω από 4 ευρώ. Αλλά και η αξία των τραπεζών να ανέβει, το κράτος πάλι κέρδος θα έχει, γιατί θα ανέβει η αξία των κρατικών τραπεζών και ναζί με όλα αυτά θα παρασύρει και τις αξίες των άλλων εταιρειών, είτε κρατικών είτε ιδιωτικών. Και φυσικά με όλο αυτό θα πέσει χρήμα στην αγορά με αποτέλεσμα την ανάπτυξη και με ότι συνεπάγεται. Άρα Κε Παπανδρέου, αν πράξετε αυτά, θα μπορέσετε να πουλήσετε τις κρατικές εταιρείες σε καλύτερες τιμές και θα ελαφρύνετε το χρέος.  Βέβαια δεν θα μπορέσουν οι <<φίλοι>> μας οι δανειστές να αγοράσουν της στρατηγικής σημασίας εταιρείες του Δημοσίου για ένα κομμάτι ψωμί για να βγάλουν τρελά κέρδη. Τσάμπα μας δανείζουν οι <<φίλοι>> μας, δεν θα βγάλουν κατιτίς?
Όλα αυτά γίνονται γιατί το παγκόσμιο σύστημα και φυσικά το ελληνικό, είναι δομημένο γύρω από τις τράπεζες και το κεφάλαιο. Τα λεφτά δίνονται στην Ελλάδα, όχι για τον ελληνικό λαό αλλά για να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης  από τις τράπεζες και τους κεφαλαιούχους στον ευρωπαϊκό λαό και φυσικά στον ελληνικό λαό. Τώρα που ήρθε η ώρα για να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο για τον τρόπο ανάπτυξης που υπέβαλλαν τα τελευταία χρόνια στα κράτη, έρχονται οι διάφοροι κυβερνώντες και χρηματοδοτούν με λεφτά των φορολογούμενων τις τράπεζες για την διάσωσή τους. Γιατι?
Κύριοι εσείς δεν ήσασταν που λέγατε για την ελεύθερη οικονομία και για την ελεύθερη αγορά που θα ισορροπήσει μόνη της και καταγγέλλετε τις παρεμβάσεις των κρατών για τον έλεγχο της αγοράς? Τώρα τι λέτε για αυτά? Ήρθε η ώρα, κάποιοι να  χρεοκοπήσουν για τα ρίσκα που πήρατε όλα αυτά τα χρόνια. Τα ρίσκα πρέπει να ξέρετε, μπορεί να έχουν πολλά κέρδη αλλά ενίοτε και ζημιές. Έτσι γίνεται και με τα ελληνικά ομόλογα όπου έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο από τα γερμανικά και άλλων χωρών λόγω ρίσκου. Αλλά διακρίνω ότι το κεφάλαιο είναι καπιταλιστές στα κέρδη και κομμουνιστές στις ζημιές. Έτσι γίνεται επιχειρηματίας και ο σκύλος μου.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ <<ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ>>....


ΕΓΡΑΨΕ Ο BLACK ROSE....

Μυστήριο η ηλικία της Σελήνης

Μυστήριο η ηλικία της Σελήνης

Ίσως να είναι 200 εκατ. χρόνια νεότερη από ό,τι πιστεύεται

Η Σελήνη είναι περίπου 200 εκατ. χρόνια νεότερη από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς που, αν επιβεβαιωθούν, τότε ίσως θα έπρεπε να ξαναγραφεί η ιστορία του φεγγαριού.

Η Σελήνη πιστεύεται ότι σχηματίστηκε, κατά την ταραχώδη πρώιμη φάση δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4,5 δισ. χρόνια, μετά από μία σύγκρουση ανάμεσα στον πλανήτη μας και σε ένα άλλο ουράνιο σώμα με μέγεθος όσο ο Άρης.

Τα καυτά λιωμένα συντρίμμια της πρόσκρουσης εκτινάχθηκαν στο διάστημα, τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και σταδιακά ψύχθηκαν και συγκολλήθηκαν σε ένα ενιαίο σώμα-δορυφόρο.

Τώρα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωχημικό Λαρς Μποργκ του Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έκαναν νέες γεωχημικές αναλύσεις σε δείγματα σεληνιακών βράχων (που έφερε το 1972 η αποστολή «Απόλλων 16») εφαρμόζοντας νέες τεχνικές χρονολόγησης. Υπολόγισαν έτσι ότι έχουν ηλικία 4,36 δισεκατομμυρίων ετών (με περιθώριο λάθους συν/πλην τρία εκατ. χρόνια), δηλαδή περίπου 200 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων στερεών υλικών σωμάτων στο ηλιακό σύστημα.

Μέχρι σήμερα, εκτιμάτο ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε μόνο 30 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος, που θεωρείται ότι έχει ηλικία 4,57 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι είτε η πρόσκρουση από την οποία προέκυψε το φεγγάρι, συνέβη πιθανότατα αρκετά αργότερα σε σχέση με τις επικρατούσες θεωρίες (αν και είναι νωρίς για να πειστεί η επιστημονική κοινότητα για αυτό, μέχρι να προκύψουν νέα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη νέα θεωρία), είτε είναι λανθασμένη η σημερινή κυρίαρχη θεωρία σχετικά με το πώς ψύχθηκε και διαμορφώθηκε ο πρώτος φλοιός του φεγγαριού, οπότε πρέπει να αναθεωρηθεί η γεωλογική ιστορία του δορυφόρου.

Η νέα νεότερη χρονολόγηση της ηλικίας της Σελήνης είναι ανάλογη της ηλικίας των παλαιότερων πετρωμάτων που έχουν βρεθεί στη Γη (ζιρκόνιο στη Δυτική Αυστραλία), κάτι που παραπέμπει στην υπόθεση ότι οι αρχαιότεροι φλοιοί της Γης και του δορυφόρου της σχηματίστηκαν την ίδια περίπου εποχή, λίγο μετά τη γιγάντια σύγκρουση με ένα τρίτο ουράνιο σώμα.

Ο λόγος που οι γάτες αρέσκονται να «ενοχλούν» τους γείτονες

Ο λόγος που οι γάτες αρέσκονται να «ενοχλούν» τους γείτονες

Όλα είναι θέμα χώρου τελικά

Την απάντηση στο γιατί οι οικόσιτες γάτες προτιμούν να κάνουν την «ανάγκη» τους σε γειτονικά σπίτια ή κήπους, έδωσε μια νέα έρευνα. Απ’ ό,τι φαίνεται, όλα έχουν να κάνουν με το «σημάδεμα» της περιοχής που ανήκει στο κάθε ζώο.

Οι γάτες που μεγαλώνουν στους ρυθμούς της πόλης έχουν συγκριτικά λιγότερο διαθέσιμο χώρο σε σχέση με τις αντίστοιχες της εξοχής. Αυτό τις αναγκάζει να ψάξουν τον χώρο που τους λείπει σε ελεύθερα πεδία κοντά στο σπίτι τους. Βέβαια, εννοείται ότι αυτό δεν αφορά τις γάτες που μένουν σε διαμερίσματα και πολυκατοικίες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ανιχνευτών GPS, οι οποίοι παρακολούθησαν εννέα περιπτώσεις οικόσιτων γατών για μια περίοδο οκτώ ημερών. Στις γάτες αυτές τοποθετούνταν κατά καιρούς και μικροκάμερες οι οποίες βοηθούσαν στην άμεση κατανόηση της συμπεριφοράς τους.

«Η οριοθέτηση μιας περιοχής από τα κατοικίδια μπορεί να γίνει πηγή σοβαρής παρεξήγησης μεταξύ γειτόνων», επισημαίνει το ειδικός στις ζωικές συμπεριφορές, κ. Roger Tabor και προσθέτει:

«Αν δεν προσέχει κανείς μπορεί να οδηγήσει τους ενοχλημένους μέχρι και στη μετακόμιση. Αν έχει κάποιος έναν μικρό κήπο και δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τους γείτονες θα ήταν καλό να αφήσει μια ελεύθερη περιοχή στο έδαφος στο τέλος του κήπου, την οποία θα καθαρίζει μόνο όταν είναι απαραίτητο».

Ανάμεσα στα αποτελέσματα της έρευνας, παρατηρήθηκε επίσης ότι μια μέση γάτα ξοδεύει περίπου 12 ώρες την ημέρα καθισμένη στο αγαπημένο της μέρος το οποίο όμως έχει επιλέξει έτσι ώστε να μπορεί να παρατηρεί την προσωπική της περιοχή.

Ποδηλασία στις ακτές του βόρειου Ευβοϊκού

Ποδηλασία στις ακτές του βόρειου Ευβοϊκού

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

Ποδηλασία κατά μήκος του βόρειου Ευβοϊκού διοργανώνει το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου ο Ποδηλατικός Σύλλογος «Προβομάστορες». Η ομάδα θα συναντηθεί στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στις 9:30 και στη συνέχεια θα κινηθεί σε δρόμο με άσφαλτο δίπλα στον αυτοκινητόδρομο έως την Αρκίτσα Φθιώτιδας.

Αφού διασχίσουν το χωριό οι ποδηλάτες θα συνεχίσουν παραλιακά προς Λιβανάτες. Θα κάνουν στάση στο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής και στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που δεσπόζει πάνω από το αρχαίο λιμάνι του Κύνου, το σημαντικότερο λιμάνι των Οπούντιων Λοκρών. Αν εξασφαλιστεί άδεια θα περιηγηθούν στον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο και μετά θα συνεχίσουν έως τη παραλία Λιβανατών και θα επιστρέψουν από τα ίδια στο λιμάνι της Αρκίτσας.

Στη συνέχεια θα κινηθούν σε παραλιακό χωματόδρομο που οδηγεί στο Καλύψω, θα βγουν και πάλι στον παράδρομο του αυτοκινητόδρομου και θα καταλήξουν στον Άγιο Κων/νο όπου τελειώνει η διαδρομή.

Προαιρετικά θα πάνε για χαλαρωτικό μπάνιο στις καλλυντικές πηγές Κουνιαβίτη.

Αρκετά εύκολη διαδρομή, ενδείκνυται για ποδηλάτες με σχετικά καλή φυσική κατάσταση.
(Β.Δ.1-Ω.Π.5 -Υ.Δ.100μ.- Μήκος 50χλμ)

Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε τμήμα της διαδρομής σε συνεννόηση με τους συντονιστές.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως τις 2 Σεπτεμβρίου στις 10:00.

Συντονιστής της Δράσης αυτής είναι ο Νίκος Ρίζος, τηλ. 6977984569.

Για περισσότερες πληροφορίες: Κωστής Πετρόπουλος, τηλ.6974507311, email kostaspetro2003@yahoo.gr.

«Μεταμφιέζεται» για να γλιτώσει

«Μεταμφιέζεται» για να γλιτώσει

Το σωτήριο τέχνασμα της πεταλούδας Heliconius numata

Ένα μυστήριο που τους απασχολούσε εδώ και αιώνες έλυσαν οι ερευνητές μελετώντας τις πεταλούδες Heliconius numata: το πώς αντιγράφουν τα σχέδια των φτερών άλλων ειδών για να ξεφύγουν από τους εχθρούς τους.

Οι επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού και τα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Έξετερ, μελέτησαν την πεταλούδα Heliconius numata, η οποία ζει στον Αμαζόνιο. Για πρώτη φορά επιβεβαίωσαν ότι εφαρμόζει ένα «τέχνασμα», που στη Βιολογία είναι γνωστό ως «Μιλλεριανός μιμητισμός» και το οποίο βασίζεται στη λογική ότι ένας θηρευτής που έχει μάθει να αποφεύγει έναν οργανισμό με συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, θα αποφύγει και όσα είδη του μοιάζουν.

«Τον Κάρολο Δαρβίνο τον προβλημάτιζε το πώς οι πεταλούδες ανέπτυξαν παρόμοια σχέδια και προειδοποιητικούς χρωματισμούς», λέει ο Δρ. Σιου Φάι Λι από το Τμήμα Γενετικής και Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. «Εμείς λύσαμε αυτό το μυστήριο εντοπίζοντας την περιοχή των χρωμοσωμάτων που ευθύνονται για τις αλλαγές στο σχέδιο των φτερών».

Η πεταλούδα αυτού του είδους, η οποία έχει έντονα καφέ φτερά, εμφανίζεται σε επτά διαφορετικές παραλλαγές, καθεμία από τις οποίες «μιμείται» αυτές ενός άλλου τοπικού είδους πεταλούδων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, ακριβώς όπως και το δεύτερο είδος, έτσι και η πεταλούδα Heliconius numata είναι δηλητηριώδης για να κρατάει μακριά τους εχθρούς της.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα «υπεργονίδιο», το οποίο επιτρέπει στα έντομα να προσλαμβάνουν διάφορες μορφές. Διαφορετικοί τύποι αυτού του «υπεργονιδίου» αντιστοιχούν ακόμη και στα πιο εξεζητημένα σχέδια φτερών που απαντώνται στο συγκεκριμένο είδος πεταλούδας.

Τριχεχίδες, μη σας ξεγελά η όψη τους

Τριχεχίδες, μη σας ξεγελά η όψη τους

Στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα φιλικά πλάσματα

Οποιοσδήποτε εάν συναντούσε ένα από αυτά τα τεράστια θαλάσσια θηλαστικά το πιο σίγουρο είναι να νιώσει ένα αίσθημα πανικού.

Ωστόσο, αυτά τα ολοστρόγγυλα πλάσματα δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από το τα χαϊδέψει κάποιος στην κοιλιά τους, καθώς αυτά κολυμπούν στα θερμά νερά κοντά στο Crystal River, της Καλιφόρνιας.

Αρκετές πηγές γλυκού νερού προσελκύουν τις τριχεχίδες, των οποίων ο συνήθης βιότοπος είναι ο ωκεανός, που όμως κατά την χειμερινή περίοδο, η θερμοκρασία πέφτει αρκετά χαμηλά.

Ο φωτογράφος υποβρύχιων λήψεων, Alex Mustard, ταξίδεψε μέχρι τα δυτικά παράλια της Φλόριντα για να τραβήξει μερικά καρέ από αυτά τα πλάσματα, καθώς αυτά προσπαθούν βρουν λίγη ζεστασιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτογράφιση των θηλαστικών ήταν μία αρκετά εύκολη υπόθεση, εξαιτίας της χαλαρής φύσης τους. Εάν δεν γίνεις ενοχλητικός σε αφήνουν να τις προσεγγίσεις και ακόμα και να τις χαϊδέψεις.

Απολαύστε τα ειρηνικά και παιχνιδιάρικα πλάσματα.







http://www.newsbeast.gr

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Το κορίτσι που ήθελε να δίνει

Το τελευταίο δώρο γενεθλίων της Ρέιτσελ Μπέκγουιθ ήταν πόσιμο νερό για χιλιάδες ανθρώπους.

Στα εννέα χρόνια της ζωής της η Ρέιτσελ Μπέκγουιθ πρόλαβε να δωρίσει τρεις φορές τις κοτσίδες της. Η πρώτη φορά ήταν στα πέντε της: στο σχολείο πληροφορήθηκε πως μια οργάνωση (Locks of Love ή Κοτσίδες της Αγάπης) συγκέντρωνε μαλλιά για να φτιάχνει περούκες για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Η Ρέιτσελ δεν δίστασε καθόλου. Εβαλε τη μητέρα της Σαμάνθα να την κουρέψει και μετά περίμενε να...
ξαναμεγαλώσουν τα μαλλιά της. Και τα έκοψε και πάλι.

Η τρίτη φορά ήταν στις 23 Ιουλίου, την ημέρα που σκοτώθηκε σε τροχαίο: οι γονείς της δώρισαν τα όργανα της Ρέιτσελ μαζί με την τελευταία της κοτσίδα.

"Ο μεγαλύτερος Βιολόγος της ιστορίας, ήταν Ελληνας!"


Ο Αριστοτέλης - εκτός από μεγάλος φιλόσοφος- ήταν και ο ιδρυτής της επιστήμης της Βιολογίας, υποστηρίζει ο Armand Marie Leroi , καθηγητής της Εξελικτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου.
  Όπως εξηγεί σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες στους κυριακάτικους "Times", "στην ερώτηση "ποιος είναι ο μεγαλύτερος βιολόγος της ιστορίας;", οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι είναι ο Δαρβίνος.
 Κι όμως τον τίτλο του μεγαλύτερου επιστήμονα της Βιολογίας, ίσως και ολόκληρης της επιστήμης, τον αξίζει ο Αριστοτέλης, αφού δεν έφερε απλώς μια επιστημονική επανάσταση στην βιολογία, αλλά την δημιούργησε".
   Ο Armand Marie Leroi, αφού ολοκλήρωσε μία πολυετή έρευνα για τον Δαρβίνο (1809- 1882 μ.Χ), ανακάλυψε ότι η μελέτη της Βιολογίας θα ήταν ελλειπής αν δεν συνοδευόταν από αντίστοιχη έρευνα για τον αρχαίο Έλληνα φιλοσοφο. Ετσι πρότεινε στο BBC να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Αριστοτέλη (384- 322 π.Χ.).
Το "άγνωστο" έργο του Αριστοτέλη
  Ο dr Armand Leroi, βίωσε μία "αποκάλυψη", όπως την αποκαλεί ο ίδιος, όταν το 2000 βρισκόταν για διακοπές στην Αθήνα και αποφάσισε να ταξιδέψει και στη Λέσβο. Πριν ξεκινήσει, αναζήτησε στο τμήμα Κλασσικών Συγγραφέων ενός βιβλιοπωλείου στο Μοναστηράκι, βιβλία για το νησί.
  Εκεί ανακάλυψε το βιβλίο του Αριστοτέλη "Περί τα Ζώα Ιστορίαι", σε αγγλική μετάφραση, από το βιολόγο D’ Arcy Thompson, το οποίο περιέχει μία εξαιρετική έρευνα πάνω στη βιολογία των ζώων, που ο μεγάλος φιλόσοφος διεξήγαγε στη Λέσβο. Στο βιβλίο ο Αριστοτέλης αναφέρει την περιοχή της Αρχαίας Πύρρας, που βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής, και περιγράφει τα πάνω από 150 είδη ψαριών και ζώων που μελέτησε σε αυτόν!
  "Ο Αριστοτέλης ταξίδεψε στη Λέσβο, πιθανώς για να συναντηθεί με το φίλο του Θεόφραστο. Φτάνοντας στο νησί, άλλαξε το αντικείμενό του και από φιλόσοφος έγινε  βιολόγος, ιδρύοντας έτσι, μαζί με το βοτανολόγο Θεόφραστο, την επιστήμη της Βιολογίας. Η Αρχαία Πύρρα υπήρξε για τον Αριστοτέλη ό,τι τα νησιά Γκαλάπαγκος για το Δαρβίνο.", εξηγεί ο καθηγητής.









"Η λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη"
  Συγκλονισμένος από την "αποκάλυψη", ο δε Leroi, μόλις επέστρεψε στο Λονδίνο πρότεινε στο ΒΒC να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τον Αριστοτέλη και την προσφορά του στη Βιολογία. Ετσι προέκυψε "Η Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη"!
  Το έργο του χαρακτηρίστηκε  "δυσνόητο", αφού όπως ο ίδιος εξηγεί "ναι, είναι δυσνόητο, γιατί ο ίδιος ο Αριστοτέλης ήταν πάντοτε δυσνόητος. Ομως είναι ένα όμορφο ντοκιμαντέρ! Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό αφού ασχολείται με την Ελλάδα, με τα ζώα, με την επιστήμη, και τέλος με την προσπάθεια ενός ανθρώπου να κατανοήσει την απέραντη ποικιλία και ομορφιά του φυσικού κόσμου, 2.300 χρόνια πριν".
Η μελέτη του Αριστοτέλη στην Λέσβο
  "Το 345 πΧ ο Αριστοτέλης πήγε για πρώτη φορά στο νησί της Λέσβου σε ηλικία 39 ετών. Εκεί συχνά επισκεπτόταν συχνά τον κόλπο της Καλλονής και μελετούσε οτιδήποτε ζούσε σε αυτούς, τα ψάρια, τα σαλιγκάρια, τα οστρακόδερμα, τα χταπόδια, τα δελφίνια. Ενδιαφερόταν επίσης για τα πουλιά, τα ερπετά και τα έντομα που ζούσαν στις πλαγιές του νησιού.

  Τα παρατηρούσε, τα κατηγοριοποιούσε, εξέταζε την ανατομία τους. Η μελέτη του δεν εξηγούσε μόνο τον τρόπο δράσης των ζώων, αλλά και το γιατί δρούσαν έτσι. Τα γραπτά του συμπεριλάμβαναν βιβλίο αναλυτικής ανατομίας, ένα άλλο για την φυσιολογία, ένα για κίνηση των ζώων, άλλα και για την αναπαραγωγική διαδικασία, ένα για τον θάνατό τους και μια διατριβή για την ψυχή.
  Ο Αριστοτέλης, ήταν εκείνος που άνοιξε ένα αυγό κότας, παρατήρησε την καρδιά από το κοτοπουλάκι που χτυπούσε και έγραψε ακόμη ένα βιβλίο. Έκανε τους ζωντανούς οργανισμούς το κέντρο του κόσμου και της σκέψης του, και οτιδήποτε σκέφτηκε όρισε την επιστήμη της βιολογίας για τα επόμενα 2.000 χρόνια". 

pyles.tv

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μεγάλε, είσαι χαζός

Είμαι πάλι εδώ. Μεγαλύτερος, πιο ώριμος  . Και; Είναι οι άλλοι έτοιμοι να αντέξουν κάτι τέτοιο; Ένα παιδί, που δεν είναι στην ουσία παιδί; Για μένα η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Όχι. Όλους τους συμφέρει να είμαι παιδί. Ή μάλλον όλοι το προτιμούν. Κανείς δεν μπορεί να χωνέψει ότι τον ξεπέρασα (δεν είμαι ψώνιο, απλά ρεαλιστής) σε θέματα που απαιτούν καρδιά και λογική. Τελεία και παύλα, αυτό λέει η εμπειρία μου (γέλια). Η αυλαία πέφτει, τέλος επεισοδίου. Προσεχώς: Εγώ, αυτή(ές) και ο εαυτός μου.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΓΙ'ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΣΟΓΛΑΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;







 
 
 
 
 

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΟΣΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ FACEBOOK ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Οι επισκέψεις υπαλλήλου στο Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες κατά την ώρα της εργασίας αποτελούν νόμιμο λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση, έκρινε το Πρωτοδικείο της Αθήνας και δικαίωσε αεροπορική εταιρεία η οποία απέλυσε υπάλληλό της, καθώς επισκεπτόταν καθημερινά και επί ώρες διάφορες ιστοσελίδες και μάλιστα «πιάστηκε στα πράσα» από το διευθυντή της να επισκέπτεται το Facebook.
    Τον Ιανουάριο του 1989, γυναίκα προσελήφθη από αεροπορική εταιρεία με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ως υπάλληλος γραφείου, προκειμένου να πραγματοποιεί κρατήσεις θέσεων και να εκδίδει εισιτήρια. Από το 2000 ασχολείτο μόνο με τις κρατήσεις εισιτηρίων, ενώ μέχρι το 2008 ελάμβανε και bonus λόγω της καλής απόδοσής της.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Φυτώριο δάσους......

Πριν από 3 δεκαετίες, οι Ινδιάνοι Ζαποτέκ που ζουν στο Μεξικό, εξασφάλισαν το δικαίωμα να διαχειρίζονται μόνοι τους το δάσος. Πρίν από αυτό, η εκμετάλλευση των δασικών πόρων ανήκε σε κρατικές εταιρείες, οι οποίες έκλειναν συμφωνίες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα. Με τον καιρό, οι Ινδιάνοι δημιούργησαν την δικιά τους βιομηχανία ξυλείας και άρχισαν να μελετούν τρόπους για να προστατεύσουν το δάσος. Σήμερα, οι επιχειρήσεις του Ιξτλάν απασχολούν 300 εργαζόμενους, που μαζεύουν ξύλα, κατασκευάζουν έπιπλα και φροντίζουν τις δασικές εκτάσεις. Στο Μεξικό, το συγκεκριμένο μοντέλο επεκτείνεται από τα δάση με μαόνι της χερσονήσου του Γιουκατάν μέχρι τα δάση με τις αμερικάνικες βελανιδιές της δυτικής Σιέρα Μάντρε.
Σύμφωνα με έρευνα της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα και τις Πλουτοπαραγωγικές Πηγές, πάνω από το ένα τέταρτο των δασών στις αναπτυσσόμενες χώρες τελούν τώρα υπό την διαχείριση τοπικών κοινοτήτων. Πρόκειται για παγκόσμια τάση, από την Κίνα μέχρι την Βραζιλία. Στο Ιξτλάν, με βάση τις παραδόσεις, όλες οι αποφάσεις για τα δάση και τις επιχειρήσεις γύρω από αυτά παίρνονται από μια γενική συνέλευση 390 πολιτών.  

Κόκκκινη Γυάρος.....

Η Γυάρος είναι πια ιστορικός τόπος με την βούλα του επίσημου κράτους.
Όμως τον τελευταίο καιρό, επανήλθαν τα σχέδια για εγκατάσταση στο μικρό νησί, μεγάλης επένδυσης τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Σχέδια που έρχονται σε αντίθεση με την κρατική νομοθεσία που το προστατεύει:<< Κηρυγμένος ιστορικός τόπος αναπόσπαστα συνδεδεμένος με την ιστορία της νεότερης Ελλάδος>>, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΠΟ το 2001. Το Υπουργείο Πολιτισμού το 2005 ενέκρινε μελέτη του ΕΜΠ, που εκπονήθηκε κατόπιν σύμβασης με το Υπουργείο Αιγαίου, για την δημιουργία διαδρομών περιήγησης στην Γυάρο. Μελέτη που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, παρ΄όλο που τα μνημεία βρίσκονται σε απόλυτη εγκατάλειψη.
Η Γυάρος υπήρξε τόπος εξορίας ήδη από την εποχή των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών. Στα νεότερα χρόνια πέρασαν από εκεί συνολικά 22.000 πολιτικοί κρατούμενοι. Σήμερα καμιά φροντίδα δεν υπάρχει για την συντήρηση των ιστορικών κτηρίων. δεν έχουν καν περισυλλέξει τα βλήματα από ασκήσεις που έκανε το Πολεμικό Ναυτικό.
Τον Απρίλιο του 2009, ο τότε γ.γ του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλλας, έχει στα χέρια του 2 μελέτες, 2 μεγάλων επενδυτών, για αιολικά πάρκα. Η πρώτη έρχεται από από την κοινοπραξία J & P Αβαξ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΙΤΑ και η δεύτερη από την Ελληνική Τεχνοδομική-Ακτωρ μέσω της θυγατρικής Αιολική Ολύμπου Ευβοίας.
Πέρσι τον Μάρτιο, οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, ζητώντας αναοριοθέτηση, με άλλα λόγια εξαίρεση από τον χαρακτηρισμό <<ιστορικός τόπος>> τόσης έκτασης όσης χρειάζεται για την υλοποίηση της επένδυσης.
Για να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση της κήρυξης, πρέπει να έχουν τροποποιηθεί οι λόγοι για τους οποίους η Γυάρος κηρύχθηκε ολόκληρη μνημείο.

Φέρτε πίσω τα λεφτά!

Φέρτε πίσω τα λεφτά!

Μήνυμα της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες

«Φέρτε τα λεφτά στην Ελλάδα για επενδύσεις» είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στους Έλληνες επιχειρηματίες, καλώντας τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ιταλών. Αντί να «επενδύουν» σε σπίτια στο κέντρο του Λονδίνου και να γεμίζουν θυρίδες στην Ελβετία, τους ζητεί να στηρίξουν τη χειμαζόμενη από την ύφεση ελληνική οικονομία με παραγωγικές επενδύσεις, όπως γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής».

«Να έρθουν εδώ τα χρήματα» επαναλαμβάνει μονότονα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και καλεί σε κινητοποίηση «για λόγους συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια» τους επιχειρηματίες, τον ναυτιλιακό κόσμο και τον απόδημο Ελληνισμό. Την ίδια στιγμή, 24 Ιταλοί μεγαλοεπιχειρηματίες βγήκαν μπροστά για να βοηθήσουν τη χώρα τους, «βάζοντας τα γυαλιά» στους Έλληνες συναδέλφους τους. «Οχι, δεν θα μείνουμε αδρανείς να παρακολουθούμε την Ιταλία να μένει αδέκαρη» υπογράμμισαν σε διακήρυξή τους οι επικεφαλής μερικών από τις ισχυρότερες εταιρείες της Ιταλίας, όπως ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε της Τod΄s, οι Στέφανο Λουτσίνι και Πάολο Σκαρόνι του πετρελαϊκού γίγαντα Εni, ο Φραντσέσκο Μιτσέλι και η Μισέλ Λουτσίνι της Salvatore Ferragamo, ο Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα της Ρirelli και ο Κάρλο Πεζέντι της Ιtalcementi. «Αν η Ιταλία χρειάζεται τη βοήθειά μας, εμείς είμαστε εδώ» τονίζουν- προσθέτοντας με νόημα ότι ήδη «περίπου το 50% του δημόσιου χρέους της Ιταλίας βρίσκεται σε ιταλικά χέρια».

«Είμαστε μια ισχυρή, πλούσια χώρα, με ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά με ένα συνδυασμένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος σημαντικά χαμηλότερο απ΄ αυτό της Βρετανίας καιαπ΄ αυτό της Γερμανίας» αναφέρεται στη διακήρυξή τους, η οποία υπογράφεται επίσης από οικονομολόγους και διευθυντές επενδυτικών κεφαλαίων.

Τι ενώνει τους ιταλούς μεγιστάνες- εκτός από τον πατριωτισμό τους; Η δέσμευσή τους για αγορά κρατικών ομολόγων συνοδεύεται από την πλήρη υποστήριξή τους στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη στήριξη της ανάπτυξης.

Τι... δεν περιλαμβάνει; Μα φυσικά αυξήσεις φόρων, και ιδιαίτερα αυξήσεις φόρων για τα υψηλά εισοδήματα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αρέσει τόσο στους ιταλούς πολυεκατομμυριούχους, με πρώτο κερδισμένο τον ίδιο τον κροίσο ιταλό πρωθυπουργό.

50 δισ. ευρώ έκαναν φτερά

Όταν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ξεσπούσε η κρίση στην Ελλάδα, οι έλληνες κροίσοι όχι μόνο δεν προθυμοποιήθηκαν να στηρίξουν τα ελληνικά ομόλογα αλλά, αντίθετα, έσπευσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Χρήματα που ως επί το πλείστον είχαν «παρκάρει» στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έναν χρόνο νωρίτερα, όταν η παγκόσμια πιστωτική κρίση είχε ταρακουνήσει συθέμελα τραπεζικούς κολοσσούς, όπως η ελβετική UΒS η αμερικανική Citigroup και η βρετανική Βarclay΄s. Τότε οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν είχαν ασχοληθεί με τοποθετήσεις σε στεγαστικά δάνεια subprime και άλλα «εξωτικά» επενδυτικά προϊόντα, αποτελούσαν ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους. Ωστόσο με την πρώτη αναταραχή το «έξυπνο» χρήμα αποχαιρέτησε τη χώρα. Ηταν η εποχή που οι τιμές των ακινήτων στο Μayfair και στο Chelsea του Κεντρικού Λονδίνου και στο προάστιο Ηampstead της βρετανικής πρωτεύουσας απογειώνονταν από τις αγορές των Ελλήνων, όπως έγραφε ο βρετανικός Τύπος.

Περισσότερα από 50 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες από την αρχή της κρίσης. Ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ. Και σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι χρήματα από παραδοσιακά και νέα επιχειρηματικά και εφοπλιστικά τζάκια της χώρας.

Βεβαίως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Παραδοσιακά οι έλληνες επιχειρηματίες μετέφεραν στο εξωτερικό το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους και πάντοτε ήταν φειδωλοί στο να τα επαναεπενδύουν. Σε αντίθεση με τους ιταλούς συναδέλφους τους που έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις με ιστορία δεκαετιών, οι έλληνες επιχειρηματίες, κρατικοδίαιτοι στην πλειονότητά τους, έχουν μικρό χρονικό ορίζοντα. Στόχος τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, η συσσώρευση των κερδών και η δημιουργία περιουσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βεβαίως αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά από τους ιταλούς συναδέλφους τους. Οι βασικότερες διαφορές βρίσκονται στα μεγέθη. «Οι ιταλικές επιχειρήσεις είναι μεγάλες, με διεθνή δραστηριότητα, έχουν τεράστια κερδοφορία και επιχειρούν σε μια χώρα που δεν βρίσκεται σε ύφεση» αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος σημειώνει ότι το 2010 οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν συνολικές ζημιές ύψους 3 δισ. ευρώ. «Πόσες επιχειρήσεις έχουν κέρδη για να αγοράσουν ομόλογα;» προσθέτει ο ίδιος.

Αγκάθι η χρηματοδότηση

Οι έλληνες επιχειρηματίες θεωρούν ότι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ειδικότερα οι τράπεζες, οι οποίες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των χορηγήσεων, απαγορεύει στις ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αγορές ελληνικών ομολόγων και να βοηθήσουν την οικονομία, όπως προθυμοποιήθηκαν να κάνουν οι μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις.

«Οι ιταλικές επιχειρήσεις αγοράζουν ομόλογα διότι έχουν την απόλυτη στήριξη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο έχει ακόμη τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την οικονομία, αφού ούτε μείωση καταθέσεων είχε ούτε απομείωση ενεργητικού λόγω των κρατικών ομολόγων ούτε αποκοπή από τις διεθνείς χρηματαγορές του “επέβαλε” το Δημόσιο, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ευ. Μυτιληναίος , πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου.

Η άποψη του κ. Μυτιληναίου, αλλά και άλλων ελλήνων επιχειρηματιών που είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΣΕΒ, είναι ότι οι ιταλοί επιχειρηματίες μπορούν να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα διότι υποστηρίζονται από το ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες, παρ΄ όλο που είναι υγιείς, πληρώνουν το τίμημα των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων του Ελληνικού Δημοσίου που συνοψίζονται στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και στο δημόσιο χρέος. Από την πλευρά τους πάντως, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι «οι ελληνικές τράπεζες από την αρχή της κρίσης δεν έχουν πουλήσει ελληνικά ομόλογα» και ότι «στηρίζουν το Δημόσιο αγοράζοντας σε αυτή τη συγκυρία τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει».

«Αυτό που έχει σημασία για εμάς, στο σημείο που βρίσκονται σήμερα τα πράγματα, δεν είναι να αγοράσουν οι επιχειρήσεις ομό λογα του Δημοσίου. Σημασία έχει να γίνουν πιο εξωστρεφείς και πιο ανταγωνιστικές. Μόνο έτσι θα αρχίσουν πάλι να προσλαμβάνουν» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Την ανάγκη να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε επενδύσεις για να επιστρέψει η χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς επισημαίνει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Τώρα είναι η στιγμή για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να τολμήσει επενδύσεις και να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, στρέφοντας παράλληλα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη» σημειώνει.

Επενδύσεις με το σταγονόμετρο

Ωστόσο η έλλειψη χρηματοδότησης εμποδίζει τα όποια επενδυτικά σχέδια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα 10 μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, όπως οι Τιτάν, Βιοχάλκο, Μotoroil, ΕΛΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία κυρίως με επενδύσεις, περιμένουν όμως τη βελτίωση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που θα τους λύσει τα χέρια.

Οι ιταλοί συνάδελφοί τους έχουν ήδη στα χέρια τους αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα και για τον λόγο αυτόν μπορούν να επενδύουν αλλά και να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα.

Η έλλειψη χρηματοδότησης φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ελληνικές επιχειρήσεις και όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Οπως αναφέρει ο κ. Μυτιληναίος, η εταιρεία του οποίου ολοκληρώνει επενδυτικό πρόγραμμα πάνω από 800 εκατ. ευρώ στην ενέργεια και στη βιομηχανία, «το γεγονός ότι η εγχώρια τραπεζική χρηματοδότηση παρέχεται πλέον με το σταγονόμετροθέτει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μειονεκτικότερη θέση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ξεκίνησε, έναντι π.χ. των γερμανικών, οι οποίες διαθέτουν ρευστότητα αλλά και χαμηλότερο κόστος χρήματος, 3%-4% έναντι 8%-10% των ελληνικών» .

Πάντως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που καταβάλλουν ισχυρές προσπάθειες για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστική όμως είναι και η περίπτωση του κλάδου των σουπερμάρκετ. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων που διαρκεί η οικονομική κρίση, οι επενδύσεις των μεγάλων αλυσίδων όχι μόνο δεν έχουν περιοριστεί αλλά, αντιθέτως, έχουν αυξηθεί κατά 40%, διατηρώντας ή και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι επενδύσεις από 389 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007 ανήλθαν σε 530 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2010.

Οπως αναφέρει ο κ. Ν. Βερόπουλος , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης αλυσίδας σουπερμάρκετ, «όλη μας η προσπάθεια συνίσταται στο να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παραμείνουν εν λειτουργία τα καταστήματα. Σε όλα αυτά τα χρόνια κάναμε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αναπτύσσοντας το δίκτυό μας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας» .

Πανσέληνος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Πανσέληνος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Μαγική βραδιά με ολόγιομο φεγγάρι

Την πανσέληνο του Αυγούστου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που θα παραμείνουν ανοιχτοί σήμερα το βράδυ, εκτός της Ακρόπολης και του Σουνίου όπου πραγματοποιούνται έργα αναστήλωσης.

Για το κοινό της Αθήνας θα είναι ανοιχτό το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ενώ με πρωτοβουλία των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, θα δοθεί συναυλία από το Μίμη Πλέσσα και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις συμπληρώνουν το πρόγραμμα της βραδιάς, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης «υποδέχεται» την πανσέληνο με μια μουσική βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια και λόγια μουσική της Ανατολής. Τα τραγούδια θα παρουσιάσουν οι Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι, λαούτο) και Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι, τραγούδι). Ανοιχτός για το κοινό της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει και ο χώρος του Επταπυργίου, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Στους εξωτερικούς χώρους του σπηλαίου των Πετραλώνων στη Χαλκιδική, ο δήμος Νέας Προποντίδας θα διοργανώσει μουσική εκδήλωση με θέμα «Νότες στο φως του φεγγαριού».

Στον αύλειο χώρο του μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών θα βρεθεί ο Βασίλης Λέκκας που θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Στον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας θα εμφανιστεί το μουσικό σχήμα «Μέλισμα». Ανοιχτός θα παραμείνει και ο αρχαιολογικός χώρος της Έδεσσας.

Μουσική εκδήλωση θα διοργανωθεί και στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, σε συνεργασία με το δήμο Δίου.

Ανοιχτό για το κοινό με ξενάγηση θα παραμείνει το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Το κοινό της Κοζάνης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αιανής.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Καλής Βρύσης στη Δράμα, το Μουσικό Γυμνάσιο Δράμας θα παρουσιάσει μουσική παράσταση με τίτλο «Κοντά στο Διόνυσο με το φεγγάρι».

Στη Θάσο θα παραμείνει ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα διοργανωθεί μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι.

Στη Θράκη ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων θα φιλοξενήσει βραδιά αστροπαρατήρησης, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Μικρής Δοξιπάρας- Ζώνης του Έβρου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τζαζ μουσική. Επίσης, θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη.

Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

Οι προκλήσεις σε έναν κόσμο δεξιόχειρων

Η 13η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων το 1992 από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και με το χρόνο απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.

Ως στόχο έχει την ενημέρωση των αριστερόχειρων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ζώντας σ' ένα κόσμο δεξιόχειρων.

Στατιστικά Στοιχεία:

-Η πλειονότητα των αριστερόχειρων ζωγραφίζει φιγούρες, που βλέπουν προς τα δεξιά.
-Υπάρχει μεγάλη στατιστική πιθανότητα το ένα από τα δίδυμα να γεννηθεί αριστερόχειρας.
-Η δυσαρθρία και η δυσλεξία εμφανίζονται συχνότερα στους αριστερόχειρες, ειδικότερα σε όσους έχουν εξαναγκασθεί να αλλάξουν χέρι γραψίματος στην παιδική τους ηλικία.
-Οι αριστερόχειρες είναι πολλές φορές απρόθυμοι να δουν υποβρυχίως.
-Οι αριστερόχειρες συνήθως διαπρέπουν στο τένις, στο μπέιζμπολ, στην κολύμβηση και την ξιφασκία.
-Οι αριστερόχειρες εισέρχονται στην εφηβεία 4 με 5 μήνες νωρίτερα από τους δεξιόχειρες.
-4 από τους 5 σχεδιαστές των υπολογιστών Μάκιντος ήταν αριστερόχειρες.
-1 στους 4 αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος της NASA «Απόλλων» ήταν αριστερόχειρες - 250% περισσότερο από το φυσιολογικό επίπεδο.
-Οι αριστερόχειρες είναι γενικώς πιο έξυπνοι, όμορφοι, ευφάνταστοι και πολυτάλαντοι από τους δεξιόχειρες, σύμφωνα με το Κλαμπ των Αριστερόχειρων!

Πηγή: sansimera.gr

Τα φιστίκια Αιγίνης κάνουν καλό στην καρδιά

Τα φιστίκια Αιγίνης κάνουν καλό στην καρδιά

Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης

Εκτός του ότι είναι απολαυστικά, μπορούν ταυτόχρονα να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, αφού έρευνα που έγινε στην Πενσιλβάνια έδειξε ότι καταναλώνοντας 40 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης την ημέρα για 4 εβδομάδες και διπλασιάζοντας την ποσότητα για 4 επιπλέον εβδομάδες, η LDL χοληστερόλη πέφτει κατά 9% το πρώτο διάστημα και 12% το επόμενο.

Η κατανάλωση φιστικιών και τα δύο αυτά διαστήματα μείωσε κατά 15% τα επίπεδα της ιντερλευκίνης – 1, ενός δείκτη φλεγμονής που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φιστίκια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή σε ακόρεστα, ενώ δεν περιέχουν καθόλου τρανς λιπαρά οξέα.

Πηγή: omorfamistika