Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Κόκκκινη Γυάρος.....

Η Γυάρος είναι πια ιστορικός τόπος με την βούλα του επίσημου κράτους.
Όμως τον τελευταίο καιρό, επανήλθαν τα σχέδια για εγκατάσταση στο μικρό νησί, μεγάλης επένδυσης τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Σχέδια που έρχονται σε αντίθεση με την κρατική νομοθεσία που το προστατεύει:<< Κηρυγμένος ιστορικός τόπος αναπόσπαστα συνδεδεμένος με την ιστορία της νεότερης Ελλάδος>>, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΠΟ το 2001. Το Υπουργείο Πολιτισμού το 2005 ενέκρινε μελέτη του ΕΜΠ, που εκπονήθηκε κατόπιν σύμβασης με το Υπουργείο Αιγαίου, για την δημιουργία διαδρομών περιήγησης στην Γυάρο. Μελέτη που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, παρ΄όλο που τα μνημεία βρίσκονται σε απόλυτη εγκατάλειψη.
Η Γυάρος υπήρξε τόπος εξορίας ήδη από την εποχή των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών. Στα νεότερα χρόνια πέρασαν από εκεί συνολικά 22.000 πολιτικοί κρατούμενοι. Σήμερα καμιά φροντίδα δεν υπάρχει για την συντήρηση των ιστορικών κτηρίων. δεν έχουν καν περισυλλέξει τα βλήματα από ασκήσεις που έκανε το Πολεμικό Ναυτικό.
Τον Απρίλιο του 2009, ο τότε γ.γ του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλλας, έχει στα χέρια του 2 μελέτες, 2 μεγάλων επενδυτών, για αιολικά πάρκα. Η πρώτη έρχεται από από την κοινοπραξία J & P Αβαξ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΙΤΑ και η δεύτερη από την Ελληνική Τεχνοδομική-Ακτωρ μέσω της θυγατρικής Αιολική Ολύμπου Ευβοίας.
Πέρσι τον Μάρτιο, οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, ζητώντας αναοριοθέτηση, με άλλα λόγια εξαίρεση από τον χαρακτηρισμό <<ιστορικός τόπος>> τόσης έκτασης όσης χρειάζεται για την υλοποίηση της επένδυσης.
Για να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση της κήρυξης, πρέπει να έχουν τροποποιηθεί οι λόγοι για τους οποίους η Γυάρος κηρύχθηκε ολόκληρη μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: