Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Αύξηση του ΑΕΠ σε χώρες της Αφρικής...

Οι αριθμοί μπορεί να είναι απατηλοί όσο και οι μέσοι όροι, όταν αναφέρονται σε ανθρώπους και κοινωνίες.
Ο θετικός δείκτης οικονομικής ανάπτυξης που σημείωσαν πολλές αφρικάνικες χώρες την δεκαετία του 2000 δεν οδήγησε σε μείωση της φτώχειας που πλήττει την ήπειρο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης δεν σημειώθηκε σε τομείς όπως η γεωργία όπου εργάζονται οι φτωχές μάζες  ή στην ύπαιθρο όπου κατοικεί η πλειοψηφία των φτωχών  και απλώς δεν είχε κανένα θετικό αντίκτυπο στην εργασία και την ζωή τους.
Είναι ενδεικτικό πως από το 2001 ως το 2009, μόνο 3 από τις 14 αφρικάνικες χώρες των οποίων ο ρυθμός αύξησης των ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερος του μέσου όρου της ηπείρου έχουν να επιδείξουν μείωση των ποσοστών φτώχειας του πληθυσμού. Το 75% των επενδύσεων στην Αφρική, έγινε στην πετρελαιοβιομηχανία ή σε εξαγωγικές βιομηχανίες που ελάχιστα συνδέονται με την εγχώρια οικονομία.
Η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα έχει αντίκρυσμα στο σύνολο του πληθυσμού και θα συνεχίσει να αποτελεί προνόμιο των λίγων. Οι κυβερνήσεις, πρέπει να επενδύσουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας, σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και στην προώθηση οικονομικών ευκαιριών για πλατιά στρώματα του πληθυσμού.
Η <<αραβική άνοιξη>> αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι ένας απατηλός δείκτης της ευημερίας. Το 2010 η Λιβύη είχε ρυθμό ανάπτυξης 7,4%, η Αίγυπτος 5,1%, το Μαρόκο 4,9% και η Τυνησία 3,7%. Αλλά αυτή δεν είχε κανένα αντίκτυπο  στη ζωή των φτωχών  και νεόφτωχων, που βρέθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας την ανατροπή των αυταρχικών και διεφθαρμένων κυβερνήσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: