Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τα πολεμικά σχέδια των Τούρκων στρατηγών για την Ελλάδα




Πύραυλος εδάφους – αέρος από τουρκική βάση χτυπάει δύο πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας που ίπτανται στο Αιγαίο και αμέσως το αρχηγείο αεροπορίας της Άγκυρας «φορτώνει» την κατάρριψη των δύο αεροπλάνων σε ελληνικά πυρά.
Ξεκινάει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Αποβατικές ομάδες Τούρκων κομάντος αποβιβάζονται στις Οινούσες που βρίσκονται στο δίαυλο Χίου – Τσεσμέ στην είσοδο σχεδόν του στρατηγικού κόλπου της Σμύρνης.

Πριν φτάσει ο ελληνικός στόλος για να αποκρούσει τους εισβολείς οι Τούρκοι κάνουν αποβατικές ενέργειες σε Θύμαινα , Φούρνους και Άγιο Μηνά της Ικαρίας.
Ο τρίτος στόχος των Τούρκων είναι η κατάληψη της Λέρου. Οι ελληνικές δυνάμεις για αντιπερισπασμό επιτίθενται σε ευρεία κλίμακα στον Έβρο.
Η πόρτα του «φρενοκομείου» έχει ανοίξει από τους Τούρκους στρατηγούς. Το πολεμικό αυτό σενάριο βρέθηκε στη ναυτική βάση του Γκιολτσούκ όπου έγγραφα και σχέδια της συνωμοσίας των Κεμαλικών στρατηγών που ήταν μπλεγμένοι στο σχέδιο πραξικοπήματος «βαριοπούλα» με στόχο την ανατροπή Ερντογάν, αποκάλυπταν τη δημιουργία μιας προκατασκευασμένης κρίσης με την Ελλάδα.

Το παράρτημα αυτό του σχεδίου «Βαριοπούλα» είχε το κωδικό όνομα suga, όπου φαίνεται από το 2002 υπήρχε ομάδα 31 ανωτέρων αξιωματικών του τουρκικού στρατού με αρχηγό των υποναύαρχο Αχμέτ Σεγιάζ Ογκούτσου, που στόχος ήταν να σχεδιάσουν μια ναυτική κρίση τύπου Ιμίων στα ελληνικά νησιά.

Τελικά το σχέδια suga στην οριστική του μορφή το έκανε ο διοικητής ναυτικών δυνάμεων της Σμύρνης, Οσντέν Ορνέσκ.

Πριν από 10 μέρες η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της επιβεβαίωσε την προβοκάτσια που ετοιμαζόταν σε βάρος τη Ελλάδας και το σχέδιο suga που τελικά δεν εφαρμόστηκε γιατί αποκαλύφθηκε η συνομωσία της «βαριοπούλας». Αυτή την στιγμή αποτελεί υλικό της δικαστικής έρευνας στην Τουρκία κατά της στρατιωτικής ηγεσίας που ήθελε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα για να ανατρέψει τον Ερντογάν.

ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Σκληρή προπαγάνδα κατά της Ελλάδας εμπεριέχεται στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας. Μίσος, φανατισμός και πλαστογραφημένη Ιστορία που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική, διδάσκεται από την αλβανική κυβέρνηση στους μαθητές των σχολείων. Οι νεαροί Αλβανοί, μέσα από τα επίσημα
σχολικά βιβλία τους, μαθαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η Βορειοδυτική Ελλάδα, από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίο "αιμοσταγείς" Έλληνες πραγματοποίησαν "εθνοκάθαρση" στους Τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά».

Η νέα γενιά Αλβανών μαθαίνει, μεταξύ άλλων, πως έχει ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτά τυπώθηκαν και φέτος στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια με την έγκριση του αλβανικού υπουργείου Παιδείας, την ώρα που η αλβανική κυβέρνηση ζητά τη στήριξη της Ελλάδας για ένταξη στην Ε.Ε.

Στο νέο βιβλίο «Γεωγραφία της Αλβανίας», που εκδόθηκε φέτος και ήδη αποτελεί διδακτική ύλη στα λύκεια της χώρας, οι μαθητές διδάσκονται όχι μόνο για τη γεωγραφία της χώρας τους αλλά και για περιοχές όμορων χωρών που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, κατοικούνται από Αλβανούς. Στις «αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) που έμειναν εκτός αλβανικού κράτους περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και βέβαια ολόκληρη η ΒΔ Ελλάδα, με τους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, αλλά και το βόρειο τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Στο κεφάλαιο «Οι αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», αναφέρονται τα εξής ανθελληνικά: «Υπάρχουν αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913. Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων δυσκολεύουν τον προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των συγκεκριμένων περιοχών. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της "Μακεδονίας" και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές Τσαμουριά, Φλώρινα, κ.λπ.».

Οι συγγραφείς του βιβλίου υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει «εθνοκάθαρση» με στόχο τον αφανισμό των Αλβανών που ζούσαν εκεί. Ο χάρτης με τη Μεγάλη Αλβανία και τις όμορες «αλβανικές περιοχές» κοσμεί μάλιστα το εξώφυλλο τόσο του βιβλίου όσο και του τετραδίου ασκήσεων των μαθητών που καλούνται, για παράδειγμα, να ζωγραφίσουν τις περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν Αλβανοί ή να απαντήσουν στα ερωτήματα: «Ποιες είναι οι αλβανικές περιοχές της Ελλάδας;» ή «Αναφέρετε τις εκδιώξεις που υπέστησαν οι Αλβανοί από τις ελληνικές αρχές».


Να σημειωθεί πως στο βιβλίο Γεωγραφίας δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, παρά μόνο πως στη χώρα οι διάφορες μειονότητες (Έλληνες, Σκοπιανοί και Μαυροβούνιοι) αγγίζουν συνολικά το 2%, ενώ τους Βλάχους, που στην πλειονότητα τους έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, τους χαρακτηρίζει «πολιτιστική μειονότητα».

Στη «Γεωγραφία της Αλβανίας» που διδάσκεται στην Γ’ Λυκείου των σχολείων της χώρας, οι μαθητές δε μαθαίνουν μόνο για τα σημερινά όρια του Αλβανικού κράτους αλλά, και για τις περιοχές που «αδίκως» - όπως λέει αρκετές φορές στο βιβλίο – το Συμβούλιο των Πρεσβευτών του 1913 άφησε εκτός των ορίων του κράτους Αλβανικές περιοχές (Treva Shqiptare). Στις περιοχές αυτές... περιλαμβάνονται 3 νομοί του Μαυροβουνίου, όλο το Κόσσοβο και άλλες τρεις περιοχές της Σερβίας, το μεγαλύτερο μέρος του κράτους των Σκοπίων και 8 νομοί της Ελλάδος. Το βιβλίο αυτό που διδάσκονται και τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, έχει εξώφυλλο το χάρτη της Αλβανίας να πλαισιώνεται από τις «Αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) εκτός συνόρων.

Σε άλλο βιβλίο («Ιστορία του Αλβανικού Έθνους») υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την Τσαμουριά, με την επισήμανση πως «βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Κάτω Αλβανίας», όπως αποκαλεί το νότιο τμήμα της Ηπείρου. «Η επέλαση των Ελλήνων το 1913 στην Τσαμουριά σημαδεύτηκε από βαρβαρότητες που ανάγκασαν χιλιάδες Τσάμηδες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Οι Έλληνες κατακτητές επιτάχυναν την εκδίωξη των Τσάμηδων και των υπολοίπων Αλβανών, με στόχο τον αφανισμό του αλβανικού εθνικού στοιχείου από τις περιοχές που είχαν καταλάβει», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συγγραφείς του βιβλίου, συνεχίζοντας: «Με τον καθορισμό των συνόρων το 1913 αποκόπηκαν από τον αλβανικό εθνικό κορμό όχι μόνο η περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά σχεδόν ολόκληρη η Τσαμουριά, οι επαρχίες Φιλιατών, Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς, Μαργαριταρίου, Πάργας και Πρέβεζας, καθώς και οι περιοχές της Φλώρινας, της Καστοριάς και των χωριών του Γράμμου».

Βεβαίως, πουθενά στο βιβλίο Ιστορίας δεν γίνεται αναφορά στη συνεργασία των Τσάμηδων με τα στρατεύματα κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στις μαζικές εκτελέσεις στις οποίες προχώρησαν κατά του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού.

Για την αλβανική ιστοριογραφία τα αρχαία ηπειρωτικά φύλα (Θεσπρωτοί, Χάονες, Μολοσσοί κ.ά.) είναι ιλλυρικής και όχι ελληνικής προέλευσης, όπως είναι γενικά αποδεκτό. Έτσι ο βασιλιάς Πύρρος της Ηπείρου, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα και πολλοί άλλοι ανήκουν στο πάνθεον των Αλβανών ηρώων.

Ήδη κατατέθηκε σχετική ερώτηση στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με το ερώτημα εάν λειτουργεί η Διακρατική Επιτροπή των υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών η οποία είχε συσταθεί επί υπουργίας Αρσένη για την εξάλειψη εθνικιστικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια.

«Η νέα γενιά των Αλβανών γαλουχείται επίσημα με την ιδέα πως η μισή Βορειοδυτική Ελλάδα είναι τμήμα της ιστορικής Αλβανίας και πως οι Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο και στην υπόλοιπη χώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Τα αποτελέσματα αυτού του φανατισμού και της προπαγάνδας τα βιώσαμε με τραγικό τρόπο τον περασμένο Αύγουστο, με την άγρια δολοφονία του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, επειδή μιλούσε ελληνικά», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας.

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/02/blog-post_8409.html#ixzz1D5TQXioZ

Το παιδί μου δεν μπορεί να πει κάποια γράμματα. Τι συμβαίνει;




Τα προβλήματα άρθρωσης είναι πολύ κοινά στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Ανάλογα με την ηλικία, συγκεκριμένα αρθρωτικά λάθη θεωρούνται τυπικά
και δε χρήζουν θεραπείας. Όμως, όσο χαριτωμένη μπορεί να ακούγεται η αλλοίωση μιας λέξης από ένα παιδί 2-3 ετών, τόσο ανησυχητική μπορεί να γίνει όταν το παιδί είναι δυσκατάληπτο πλέον από τρίτους στα 5-6 χρόνια. Έχουν τεθεί, λοιπόν κάποια αναπτυξιακά όρια για την κατάκτηση των φθόγγων που φτάνουν τα 6-7 έτη. Βέβαια, όπως συμβαίνει και σε άλλους ψυχοκινητικούς τομείς, πολλά παιδιά κατακτούν κάποια στάδια ανάπτυξης νωρίτερα από άλλα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι διαθέτουν υψηλότερη διανοητική ικανότητα.

Τι είναι όμως τα προβλήματα άρθρωσης;
Πρόκειται για κινητικού τύπου διαταραχές που οδηγούν σε δυσκολία παραγωγής ενός φωνητικού ήχου και οφείλονται σε οργανικά ή λειτουργικά αίτια. Η άρθρωση του ήχου δηλαδή επηρεάζεται από την κατάσταση των στοματο-προσωπικών οργάνων (γλώσσα, χείλη, δόντια κλπ.) και από τον τρόπο που αυτά λειτουργούν.

Ο γονέας πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό για την αξιολόγηση της άρθρωσης και τη διαφοροδιάγνωση του προβλήματος. Ο λογοθεραπευτής εξετάζει το στοματοπροσωπικό σύστημα και αξιολογεί την ομιλία του. Σύμφωνα με τα ευρήματα, καταρτίζει ένα πρόγραμμα παρέμβασης που αφορά τον περιορισμό της αιτίας εφαρμόζοντας ειδικές ασκήσεις των οργάνων που παρουσιάζουν δυσλειτουργία και παρεμβαίνει στην παραγωγή του φθόγγου ώστε να οδηγήσει το παιδί να τοποθετήσει σωστά τους αρθρωτές και να εκφέρει τον ήχο με τον σωστό τρόπο. Η θεραπεία ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια μέχρι να καταφέρει το παιδί να χρησιμοποιεί τον ήχο αυθόρμητα στον ελεύθερο λόγο. Η διάρκεια θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση.

Γενικά, οι διαταραχές άρθρωσης πρέπει να αποκαθίστανται με λογοθεραπεία πριν το παιδί ενταχθεί στο Δημοτικό σχολείο. Ένας έντονα διαταραγμένος προφορικός λόγος μπορεί να έχει επιπτώσεις και στον γραπτό με συνέπεια να επηρεάσει τη σχολική επίδοση του παιδιού. Άλλωστε, η καλή λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική και για την ομαλή κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού.

Ευαγγελία Σούπη
Λογοθεραπεύτρια

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» του νέου μισθολογίου

Έρχονται μεγάλες ανατροπές

Ανατροπές φέρνει το νέο μισθολόγιο με την εξισορρόπηση των αποδοχών υπαλλήλων και τη συνολική αναδιάρθρωση των επιδομάτων που θα φτάσουν μέχρι και μειώσεις 40% στις αποδοχές περίπου 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο, που λαμβάνουν υψηλές αμοιβές λόγω των πολλαπλών και ακριβών επιδομάτων.

Αντίστοιχα, συνάδελφοί τους που έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα αλλά αμείβονται λιγότερο, θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται μέχρι και 15%.

Σύμφωνα με το Έθνος, στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του πλαισίου διαλόγου σχετικά με την αναδιοργάνωση του κράτους, για πρώτη φορά περιγράφηκε με σαφή τρόπο από κυβερνητικά χείλη ότι:

* Το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί για το σύνολο των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

* Δεν θα υπάρξει μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους, που υπολογίζεται σε 16 δισ. ευρώ για το 2011.

* Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα εξισορροπήσει μισθολογικές ανισότητες μεταξύ εργαζομένων που έχουν την ίδια προϋπηρεσία και ανήκουν στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο αμοιβών, που θα συνδεθεί με την παραγωγικότητα και τη θέση ευθύνης, έτσι ώστε οι γραμματείς να μην αμείβονται με μισθούς υψηλότερους από τους γιατρούς, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις.

Στις προτάσεις, που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι η διαμόρφωση τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα που ανήκουν οι εργαζόμενοι: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Ο εισαγωγικός μισθός για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 711 ευρώ, Δευτεροβάθμιας 830, Τεχνικής 938 και Πανεπιστημιακής 984 ευρώ. Ο καταληκτικός μισθός θα διαμορφωθεί γύρω στις 2.100 ευρώ, προκειμένου να επικρατήσει η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού στο ένα προς τρία, όπως ισχύει στα μισθολόγια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Ελλάδα, σήμερα, η σχέση μεταξύ εισαγωγικού μισθού ενός υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με τον καταληκτικό μισθό ενός υπαλλήλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι 1 προς 2,34.

Τα 40 γενικά επιδόματα, που ισχύουν σήμερα, θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. Θα διατηρηθούν μόνο τέσσερα επιδόματα: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας.

Σήμερα τα επιδόματα καταλαμβάνουν το 40% -κατά μέσο όρο- των αμοιβών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος του Ενιαίου Μισθολογίου, εάν αποφασιστεί να ενσωματωθούν τα γενικά επιδόματα στον βασικό μισθό, θα είναι στις τελικές αποδοχές να καταλαμβάνει ο μισθός τουλάχιστον το 70% και τα επιδόματα το 30%.

Μετάβαση

Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (παλαιών και νεοεισερχόμενων), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Οικονομικοί αναλυτές, όμως, επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί μια χρονική περίοδος ήπιας προσαρμογής για τους εργαζομένους, προκειμένου να μην ανατραπεί ο οικογενειακός τους προγραμματισμός. Η ΑΔΕΔΥ σε μελέτες, που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν, επισήμανε την ανάγκη για επταετές πρόγραμμα προσαρμογής. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει προτάσεις για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου (από 5 έως και 10 έτη), προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του μισθολογίου.

Εξάλειψη των ανισοτήτων
Μισθός νεοδιορισμένου στα 1.640


Στόχος του νέου μισθολογίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα είναι η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου επιπέδου προφανώς με συμπίεση προς τα κάτω της τελικής δαπάνης που αφορά τους καλύτερα αμειβόμενους. Για παράδειγμα, σήμερα ο νεοεισερχόμενος υπάλληλος πανεπιστημιακής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας λαμβάνει 1.260 ευρώ όταν ο συνάδελφός του στο υπουργείο Οικονομικών παίρνει πρώτο μισθό -μαζί με τα επιδόματα- 2.309 ευρώ.

Με βάση το σενάριο για το Ενιαίο Μισθολόγιο που θέλει την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τότε οι απολαβές όλων των νεοεισερχόμενων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον στενό δημόσιο τομέα θα διαμορφωθεί περίπου στα 1.640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα.

Ο υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα βγει ωφελημένος κατά 180 ευρώ, δηλαδή θα έχει αύξηση 14%, ενώ ο νεοεισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών θα λάβει αποδοχές μειωμένες 669 ευρώ, δηλαδή κατά 40,7%. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ λαμβάνουν «ακριβά» επιδόματα περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Το 80% των υπαλλήλων αμείβονται με μισθούς που κυμαίνονται από 1.000 - 1.500 ευρώ.

Υπάρχουν όμως κατηγορίες υπαλλήλων σε υπουργεία που η πλειονότητα των αποδοχών τους προέρχεται από τα επιδόματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πάλι στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι αποδοχές πέρα από τον βασικό μισθό κατέχουν το 57,38% των τελικών αποδοχών στους νεοδιόριστους ενώ σε υπάλληλο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια προϋπηρεσία στο σύνολο των 3.194 ευρώ που λαμβάνει ως μισθό, τα 1.849 αφορούν επιδόματα (57,89%).

newsbeast

Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης Αφιέρωμα στον Λόρκα

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Ορέστης Σοφοκλέους και Όθωνας Μεταξάς
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Ορέστης Σοφοκλέους και Όθωνας Μεταξάς
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης ανοίγει το αφιέρωμα του εορτασμού των 75 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, παρουσιάζοντας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την παράσταση «Η Τελευταία Μέρα».

Πρόκειται για μια θεατρική σύνθεση, που γεννήθηκε από πεζά και άλλα κείμενα των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ.

Στην παράσταση ο θεατής συναντάται με ένα κείμενο που αφορά στην τελευταία ημέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη, ένα μήνα περίπου πριν από τον τραγικό θάνατό του στις 19 Αυγούστου 1936, όπως την αφηγείται ο άνθρωπος που διέσωσε το μέχρι τότε άγνωστο χειρόγραφο του έργου «Το Κοινό».

Φράση κλειδί του έργου: «Όταν φεύγουμε ταξίδι ή όταν λέμε καληνύχτα σε ένα πρόσωπο που αγαπάμε, πάντα σκεφτόμαστε το θάνατο που παραμονεύει. Νιώθω φρίκη και μόνο στην ιδέα πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχαιρετήσω και τον ίδιο μου τον εαυτό».

Το έργο «Η Τελευταία Μέρα» περιγράφει το τραγικό δίλημμα του Φ. Γκ. Λόρκα για το αν πρέπει να μείνει στη Μαδρίτη ή να φύγει στη Γρανάδα, όπου τελικά έγινε και η σύλληψή του λίγες μέρες αργότερα και η εκτέλεσή του από τις φασιστικές δυνάμεις.

Mέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο σκηνικό, ο Λόρκα είναι ένα πρόσωπο της φαντασίας και υπάρχει μέσα από τις μνήμες του φίλου του Ραφαέλ, που γίνεται ο μοναδικός μάρτυρας της αγωνίας του, για τη ζωή του και τα έργα του. Ένα συγκινητικό ντοκουμέντο που καθρεφτίζει τον παραλογισμό ενός εμφυλίου που δεν δίστασε μέσα από το φανατισμό να δολοφονήσει έναν Ποιητή.

Εκτός από τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Ιορδανίδης υπογράφει και τη σύνθεση του θεατροποιημένου αυτού κειμένου, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και βοηθοί σκηνοθέτη είναι οι Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος και Σωτήρης Καρκαλέμης. Τους δύο βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Όθωνας Μεταξάς και ο Ορέστης Σοφοκλέους.
Στα πλαίσιο αυτού του αφιερώματος ο σκηνοθέτης θα διευθύνει, επίσης, και ένα Master Class με θέμα: «Η Απόγνωση και η Βία στον Ματωμένο Γάμο» (πρόκειται για τέσσερα 5ωρα σεμινάρια – workshops) για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών.

Θα προσεγγίσει τους ρόλους του «Ματωμένου Γάμου» μέσα από μια σύγχρονη υποκριτική οπτική που αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση του έργου αναζητώντας αναλογίες με το σήμερα.

Το Master Class θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12, την Κυριακή 13, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 (12:00 - 17:00). Πληροφορίες-Εγγραφές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στη συνέχεια, προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις όπως μία Έκθεση Βιβλίου με θέμα «Φ. Γκ. Λόρκα: 65 Χρόνια στις Ελληνικές Εκδόσεις (1945-2011)», καθώς και ένα Κινηματογραφικό αφιέρωμα.

tovima

Το τελευταίο αντίο

Η Μαρία Σνάιντερ, η ηθοποιός που συμπρωταγωνίστησε στο πλευρό του Μάρλον Μπράντο στο «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» (1972), αλλά και στο «Επάγγελμα ρεπόρτερ» του Αντονιόνι, πέθανε χθες ύστερα από μακρά ασθένεια.
Ηταν μόνο 58 ετών. Στην ταινία του Μπερτολούτσι εμφανίζεται πολλές φορές ολόγυμνη, κάτι που δεν ξαναέκανε ποτέ. Το 1976 εγκατέλειψε τα πλατό του «Καλιγούλα» του Τίτο Μπρας και εισήχθη σε μια ψυχιατρική κλινική της Ρώμης. Επειδή αρνήθηκε να εμφανιστεί γυμνή την αντικατέστησαν. Είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή της ότι μετά το «Τανγκό» τη μεταχειρίζονταν ως σύμβολο του σεξ και όχι ως ικανή ηθοποιό. Σάλο προκάλεσε και η δήλωσή της ότι ένιωσε να βιάζεται από τον Μάρλον Μπράντο στη σκηνή με το βούτυρο. «Ηταν δική του ιδέα. "Μαρία, είναι απλά μια ταινία", μου είπε. Εγώ όμως ένιωσα προσβεβλημένη, θυμάμαι ότι έκλαιγα. Ευτυχώς τη γυρίσαμε μια κι έξω»... Τότε ήταν μόλις 19 ετών.

 enet

Δίωξη κατά Βγενόπουλου για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου ως νοµίµου εκπροσώπου της τράπεζας Marfin για το αδίκηµα της «απόπειρας εκβίασης» του ιδρύµατος «Ερρίκος Ντυνάν» παρήγγειλε µε διάταξή του στην εισαγγελία Πρωτοδικών ο κ. Π. Στραγάλης, εισαγγελέας Εφετών Αθηνών.


Δίωξη κατά Βγενόπουλου για το «Ερρίκος Ντυνάν»
Η δίωξη θα στραφεί και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ενώ, µε τη διάταξη του κ. Στραγάλη, ζητείται να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί και το αδίκηµα της «απιστίας».
Η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε µε την υπόθεση µετά από µήνυση για εκβίαση, αθέµιτο ανταγωνισµό και απιστία που είχε υποβάλει το κοινωφελές ίδρυµα «Ερρίκος Ντυνάν» (δια του προέδρου του, κ. Ανδρέα Μαρτίνη) κατά της Marfin Bank.
Με αφορµή τη µήνυση ακολούθησε προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελέα Πρωτοδικών ο οποίος κατέληξε στο συµπέρασµα ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήµατα και ζήτησε η µήνυση να τεθεί στο αρχείο. Ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών, Παντελής Στραγάλης, δεν συµφώνησε µε αυτή την άποψη και εξέδωσε την προαναφερόµενη διάταξη.
Το Iδρυµα µε τη µήνυσή του είχε κάνει λόγο για αθέµιτο ανταγωνισµό από την πλευρά της τράπεζας µε σκοπό «να διατηρηθεί το ολιγοπώλιο των µαιευτηρίων που ανήκουν στον όµιλο συµφερόντων της», αλλά και για προσβολή του νοµικού προσώπου του κοινωφελούς ιδρύµατος. Μετά τη διάταξη του κ. Στραγάλη, η εισαγγελία Πρωτοδικών αναµένεται να πράξει την παραγγελία του εντός των ηµερών.
ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

ethnos

"Έφυγε" ο μεγάλος Ιάκωβος Καμπανέλλης




http://img.protothema.gr/7580598D5AEC24C20095947D2914B5BF.jpg
Από τη ζωή έφυγε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, ο σημαντικός θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Νοσηλευόταν εδώ και δύο 24ωρα στην εντατική νοσοκομείου της Αθήνας, καθώς το χρόνιο πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας που αντιμετώπιζε είχε επιδεινωθεί.

Ο Ι. Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο το 1922. Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Στην κατοχή αναμείχθηκε στην αντίσταση αλλά όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945 οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Όταν γυρίζει στην Αθήνα, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον συναρπάζουν... «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου». Αν και δεν ολοκλήρωσε γυμνασιακή μόρφωση έδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν "ο Χορός πάνω στα στάχυα" που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.

Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι "Έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Η Αυλή των θαυμάτων", "Ηλικία της νύχτας", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Γειτονιά των Αγγέλων", "Βίβα Ασπασία", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", "Αποικία των τιμωρημένων", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο εχθρός λαός" και "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα".

Επίσης ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνέγραψε και το βιβλίο "Μαουτχάουζεν". Έργα του έχουν μεταφρασθεί και παιχτεί στην Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σουηδία. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία στις εφημερίδες "Ελευθερία" (1963-65), "Ανένδοτος" (1965-66) και από το 1975 στα "Νέα". Υπήρξε επίσης μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

protothema

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΣΕ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΝΩ

5.500 ευρώ πρόστιμο στο Βοσκόπουλο



Ποινή φυλάκισης τριών ετών επέβαλε το Ζ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλο, σύζυγο της γνωστής βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου, για το αδίκημα της φοροδιαφυγής που αφορά την περίοδο 1993-97 και για ποσό που, με τις προσαυξήσεις, φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής με 5 ευρώ ημερησίως.

Ο Βοσκόπουλος, που ήταν απών από το δικαστήριο, εκπροσωπήθηκε από.... το συνήγορο του, κ. Β. Δημακόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι ο τραγουδιστής έκανε αίτηση να υπαχθεί σε ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που θα του έδινε το δικαίωμα να τύχει έκπτωσης 100% επί των προσαυξήσεων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο δικηγόρος, το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Όπως είπε ο κ. Δημακόπουλος, ο οποίος προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφο με προσφυγή του Βοσκόπουλου κατά της αρνητικής απάντησης υπαγωγής στη ρύθμιση, όλοι οι λογαριασμοί του εντολέα του είναι μηδενικοί και όλες τις αμοιβές του τις εισέπρατε η πρώην σύζυγός του, κ. Τζούλια Παπαδημητρίου, η οποία και υπέβαλε τις φορολογικές δηλώσεις. Στο δικαστήριο κατέθεσε η υπάλληλος της αρμόδιας ΔΟΥ, κ. Βασιλική Τσουκαλά, η οποία είπε ότι ο Βοσκόπουλος δεν έχει καταβάλλει, μέχρι στιγμής, καθόλου χρήματα για την οφειλή του και δεν υπήχθη στη ρύθμιση καθώς έχει στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας 660.000 ευρώ.


Ο λογιστής του τραγουδιστή κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του δεν μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση, καθώς οι υπέρογκες προσαυξήσεις θα καθιστούσαν εξαιρετικά υψηλή τη μηνιαία δόση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Κατέθεσε, επίσης, ότι τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του είναι δεσμευμένα.


Στην πρότασή της περί ενοχής η εισαγγελέας έδρας εισηγήθηκε στο δικαστήριο να του επιβάλλει φυλάκιση τεσσάρων ετών.


spnews

Σεξ τώρα! 8+1 λόγοι υγείας για να κάνεις σεξ απόψε!


Έχεις πονοκέφαλό; Αϋπνίες; Ψάχνεις έναν ανώδυνο τρόπο να κάψεις ακόμη περισσότερες θερμίδες; Κάνε σεξ είναι η απάντηση και θα με θυμηθείς...


Είμαι σίγουρη ότι τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι μόλις πέφτεις στο κρεβάτι είναι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να βελτιώσεις την καρδιοαγγειακή σου κυκλοφορία και να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Κι αν σου έλεγα ότι αυτά και άλλα μπορείς να τα καταφέρεις απλά κάνοντας σεξ;


Σεξ κατά του άγχους


Ένα από τα οφέλη του σεξ στην υγεία σου είναι και η μείωση του άγχους. Ερευνητές από την Σκωτία μελέτησαν τη συμπεριφορά 24 γυναικών και 22 αντρών υπό στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτοί που είχαν καλή σεξουαλική ζωή τις αντιμετώπισαν σαφώς καλύτερα. Κι όλα αυτά γιατί το σεξ μειώνει την πίεση στο αίμα.


Το σεξ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα


Καλή σεξουαλική ζωή σημαίνει και καλή υγεία του σώματος. Δεν θα σε ζαλίσω με ιατρικούς όρους, απλά έχε στο μυαλό σου ότι το να κάνεις σεξ δυο φορές την εβδομάδα ανεβάζεις τα επίπεδα ενός αντισώματος που σε προστατεύει από κρυώματα και άλλες μολύνσεις. Άσε λοιπόν τα ντεπόν και τις εχινάκιες και ρίξε το στο σεξ.


Με το σεξ καις θερμίδες


Όπως δηλαδή και με κάθε αερόβια άσκηση. Με 30 λεπτά σεξ καις περίπου 85 θερμίδες ή και περισσότερο. Και όσο ανεβάζεις το χρόνο και τη συχνότητα, τόσο ανεβαίνει και ο αριθμός των θερμίδων. Αν δεν έχεις λοιπόν χρόνο και χρήμα για γυμναστήριο είσαι τυχερός που μπορείς να έχεις το γυμναστήριο στο κρεβάτι σου.


Το σεξ βελτιώνει το καρδιοαγγειακό σύστημα


Ενώ κάποιοι μεγαλύτεροί σου ανησυχούν μήπως πάθουν κανένα εγκεφαλικό την ώρα του σεξ, ερευνητές από την Αγγλία τα διαψεύδουν όλα. Όχι μόνο δεν κινδυνεύεις από εγκεφαλικό, άλλα σύμφωνα με έρευνά τους μειώνεις τις πιθανότητες στο μισό τόσο για εγκεφαλικό όσο και για ανακοπή, αν κάνεις σεξ δύο φορές την εβδομάδα. Καρδιογράφημα ή σεξ;


Το σεξ ανεβάζει την αυτοεκτίμησή σου


Η αυτοεκτίμηση ήταν ένας από τους 237 λόγους που ανέφερε το Πανεπιστήμιο του σεξ στο ερώτημα γιατί κάνουν σεξ οι άνθρωποι. Κοτζάμ πανεπιστήμιο το έβαλε, εγώ δεν θα το έβαζα στη λίστα μου;


Το σεξ βοηθά στην οικειότητα του ζευγαριού


Όπως κατάλαβες μιλώ από ιατρικής πλευράς, όποτε δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες της σχέσης. Θα σου πω όμως ότι το σεξ και οι οργασμοί αυξάνουν τα επίπεδα της λεγόμενης «ορμόνης της αγάπης», που βοηθά στο να αναπτυχθούν δεσμοί ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι. Φυσικά όλο αυτό δημιουργεί το αίσθημα την οικειότητας, αλλά και της γενναιοδωρίας προς τον σύντροφό μας. Δεν τα λέω εγώ, η επιστήμη.


Σεξ κατά του πόνου


Που σημαίνει αν έχεις πονοκέφαλο κτλ κάνε σεξ. Κι αυτό γιατί με το σεξ αυξάνονται τα επίπεδα της ενδορφίνης στον οργανισμό σου. Η συγκεκριμένη χημική ουσία οφείλεται για το αίσθημα της χαράς που νιώθεις και παράλληλα μειώνει το αίσθημα του πόνου. Για να σου δώσω κι ένα παράδειγμα να καταλάβεις, 48 άτομα που τους τρύπησαν το δάχτυλο με βελόνα, φυσικά μετά από σεξουαλική επαφή, δεν κατάλαβαν και πολλά.


Το σεξ μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη


Όχι μόνο το σεξ, αλλά η εκσπερμάτωση γενικότερα. Αλλά υπάρχει καλύτερη από αυτή του σεξ; Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους μεγαλύτερους. Από την ηλικία των 20 περίπου αρχίζει να δρα η εκσπερμάτωση σαν πρόληψη. Όποτε ξεκίνα τώρα και μέχρι τα 40 σου θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Σεξ κατά της αϋπνίας


Μια ουσία που εκκρίνεται στο σώμα σου κατά την διάρκεια του οργασμού βοηθά στον ύπνο. Και σίγουρα θα έχεις διαβάσει ότι ο καλός ύπνος βοηθά. Ξέχνα τη βαλεριάνα, κάνε σεξ, κι αν η καλή σου παραπονιέται γιατί κοιμάσαι αμέσως μετά, ρίξε τα όλα στην ωκυτοκίνη.


http://networkedblogs.com/dRVVW

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ!!!!


Έρχονται οι αλκυονίδες. Βελτίωση του καιρού



Όσο προλάβατε να βραχείτε, να τουρτουρίσετε και να νιώσετε χειμώνα, προλάβατε! 

Από το μεσημέρι ο καιρός βελτιώνεται και μάλιστα με... ραγδαίο τρόπο, θυμίζοντας το γνωστό ρητό «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Μέχρι την Κυριακή, μάλιστα, αναμένεται να εξασθενήσουν οι άνεμοι, να επικρατήσει σε όλη τη χώρα ηλιοφάνεια και άπνοια, αλλά και να ανέβει ο υδράργυρος κατακόρυφα φτάνοντας ακόμα και τους 15 βαθμούς κελσίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, από το μεσημέρι βελτιώνεται ο καιρός, αρχικά από τα δυτικά και τα βόρεια. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν μόνο στις Κυκλάδες, την Κρήτη και κυρίως τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Ακόμα πιο μεγάλη βελτίωση θα υπάρξει το Σάββατο, που λίγες βροχές θα σημειωθούν το πρωί μόνο ανατολικότερα και νοτιότερα, ενώ την Κυριακή θα υπάρχει... χαρά Θεού: ο ορισμός της Αλκυονίδας ημέρας!

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, όλη η Κυριακή θα είναι ηλιόλουστη, σχεδόν άπνοια θα υπάρχει στα πελάγη, ενώ σε άνοδο θα βρίσκεται η θερμοκρασία. Ο υδράργυρος δεν θα πέσει κάτω από το μηδέν ούτε τη νύχτα, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν οι παγετοί, ενώ θα ανέβει μέχρι τους 12 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 15 στα νησιά

Βέβαια, αυτές οι απότομες εναλλαγές του καιρού θέλουν και προσοχή, αφού είναι γνωστό ότι αποτελούν την... χαρά της γρίπης. Για το λόγο αυτό, αποφύγετε να βγάλετε τα... κοντομάνικα, αλλά μην φασκιωθείτε και βγείτε στον δρόμο ντυμένοι σαν κρεμμύδια, γιατί θα ιδρώσετε και θα κινδυνεύσετε να την αρπάξετε. Οι ειδικοί προειδοποιούν για έξαρση της γρίπης, αφού την ευνοούν οι συγκεκριμένες συνθήκες. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά απεργούν γιατροί και φαρμακοποιοί, οπότε δεν είναι οι κατάλληλη στιγμή για να αρρωστήσετε...


ierosagon

Πέντε ασκήσεις για καλύτερο σεξ!



Νιώθετε ότι η σεξουαλική σας ζωή έχει βαλτώσει; Αν τα αίτια δεν είναι ψυχολογικά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ιδρώσετε με λίγη άσκηση...


Με αυτό τον απλό και ανέξοδο τρόπο μπορείτε να διπλασιάσετε τη σεξουαλική σας ικανοποίηση, λένε οι γυμναστές. Αν και οι ακόλουθες ασκήσεις για καλύτερο σεξ συνδέονται κυρίως με τους άνδρες, δουλεύουν τέλεια και για τις γυναίκες που θέλουν μια… ώθηση.



Pushups


Αν πρόκειται να κάνετε μόνο μία άσκηση, αυτό είναι η καλύτερη για όλους τους προφανείς λόγους. Αρχίστε με πιέσεις στον τοίχο με στόχο 3 σετ των 12-15 επαναλήψεων. Όταν είστε έτοιμοι, συνεχίστε pushups με τα γόνατα στο πάτωμα. Μόλις είστε έτοιμοι να πάτε την προπόνηση ένα βήμα παρακάτω, συνεχίστε στα παραδοσιακά pushups.


Κοιλιακοί


Οι κοιλιακοί σας είναι το δεύτερο σημαντικότερο σημείο που πρέπει να γυμνάσετε για καλύτερο σεξ. Ξεκινήστε με τους παραδοσιακούς κοιλιακούς στοχεύοντας σε 3-5 σετ των 15-20 επαναλήψεων, ανάλογα τη φυσική σας κατάσταση.


Άρσεις με βαράκια


Αυτή η άσκηση θα κρατήσει την πλάτη σας όσο πιο δυνατή γίνεται και θα δώσει δύναμη στα πόδια σας και στον κορμό σας. Με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα σηκώστε τα βαράκια και λυγίστε τους αγκώνες προς τα έξω φέρνοντας το βαράκι στο ύψος του στήθους.


Ραχιαίοι


Αποτελούν την ιδανική άσκηση για να γυμνάσετε την πλάτη σας αλλά και τους κοιλιακούς σας. Ξαπλώστε μπρούμυτα σε ένα στρώμα γυμναστικής φέρτε τα χέρια στο ύψος του κεφαλιού, κατά προτίμηση χωρίς να το ακουμπάτε και ανασηκώστε το πάνω μέρος του σώματος περίπου 3-5 εκατοστά από το έδαφος. Κάντε 3-5 σετ των 15-20 επαναλήψεων.



10me3

Σοβαρά προβλήματα σε όλη την Αττική από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν όλη τη χώρα. Σοβαρά προβλήματα στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας. Ουρά 10 δέκα χιλιομέτρων στην έξοδο της Αθηνών-Κορίνθου, από το Παλατάκι Χαϊδαρίου έως τη Χαλυβουργική, λόγω συσώρρευσης υδάτων. Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα και στην Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Πειραιά από Ελληνικό έως το Καλαμάκι. Επίσης, στην Πάρνηθα κλειστός είναι ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, από χθες παραμένουν κλειστοί, λόγω συγκέντρωσης υδάτων, η λεωφόρος Αρίων στην Αρτέμιδα, από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος, και η οδός Αγίου Χριστοφόρου στον οικισμό Πετμεζά, στα Σπάτα, ενώ επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη διασταύρωση Μαραθώνος και Αγίας Κυριακής στο Πικέρμι, και στην επαρχιακή οδό Μαρκόπουλου-Καλάμου από τη γέφυρα Σώτου.

Μέχρι πριν από λίγη ώρα, η πυροσβεστική είχε δεχθεί, συνολικά από χθες, περίπου 420 κλήσεις για πλημμύρες και για κοπές δέντρων σε όλο το λεκανοπέδιο. Τριάντα έξι συνεργεία με 80 πυροσβέστες βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο και επεμβαίνουν στα σημεία που δέχονται κλήσεις για προβλήματα.

Σε ισχύ, λόγω των πολύ θυελλωδών ανέμων στα πελάγη, απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ με κλειστού τύπου πλοία εκτελούνται τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Κλειστά τα πορθμεία Αρκίτσας-Αιδηψού, Πρίνου-Καβάλας και Κυλλήνης-Ζακύνθου.

Σφοδρές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου και την ευρύτερη περιοχή Λαμίας. Έκκληση της τροχαίας στους οδηγούς που κινούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. 


Πηγή:www.capital.grhttp://www.capital.gr/News.asp?id=1128936

Πολλοί αναζητούν εργασία στο εξωτερικό

Ελενα Καρανατση
Τα φτερά τους για το εξωτερικό ανοίγουν ολοένα και περισσότεροι νέοι Ελληνες, οι οποίοι βλέπουν την έξοδο από τη χώρα ως λύση για την αναζήτηση εργασίας. Μέσα στο 2010, οι Ελληνες που συμπλήρωσαν τα βιογραφικά τους στην ευρωπαϊκή πύλη Europass ήταν 48.811, ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός αν συγκριθεί –αναλογικά με τον πληθυσμό– με αυτούς άλλων χωρών. Σε απόλυτους αριθμούς, οι πρώτες χώρες είναι η Ιταλία και η Ισπανία και έπονται Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία.
Τα στοιχεία κατάταξης των χωρών ανάλογα με το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί μέσω του Europass έχει δώσει η επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και πολυγλωσσίας κ. Α. Βασιλείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Το Europass αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης εργασίας. Μάλιστα, από το 2005 έως σήμερα έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιογραφικά σημειώματα, από τα οποία τα 3,5 εκατ. εστάλησαν κατά το 2010. Το 70% όσων αξιοποίησαν την πύλη ως εργαλείο αναζήτησης εργασίας ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών. Πιο συγκεκριμένα, το 13% ήταν κάτω των 20, το 34% ήταν μεταξύ 20 και 25 και το 24% μεταξύ 25 και 30 ετών. Επιπλέον, περίπου το 1/3 των χρηστών του Europass δεν διέθετε επαγγελματική εμπειρία, ενώ άλλο ένα 30% είχε προϋπηρεσία μικρότερη των πέντε ετών.
Συνήθως η «Κινητικότητα Europass» αξιοποιείται από τους ενδιαφερόμενους στο στάδιο της αρχικής επαγγελματικής τους κατάρτισης ή από νέους πτυχιούχους που αναζητούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

kathimerini

Σαραντάωρο και απογευματινή λειτουργία στο Δημόσιο

Tης Φωτεινης Kαλλιρη
Aλλαγές στο ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων με διεύρυνσή του κατά μισή ώρα, δηλαδή, δυόμισι ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς επιπλέον αμοιβή, αλλά και στη λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής, που πλέον θα είναι ανοιχτές και τα απογεύματα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούσης στην ΑΔΕΔΥ. Επί της ουσίας, με την επιμήκυνση του ωραρίου, εξομοιώνονται οι ώρες εργασίας με εκείνες που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «εξοικονομούνται 350.000 εργατοώρες που αντιστοιχούν σε 45.000 προσλήψεις»!
Σαφείς αποστάσεις από τις νέες ρυθμίσεις κράτησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Ηλ. Βρεττάκος, είπε εμφαντικά ότι «με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του πολίτη, η κυβέρνηση προχωράει στην αύξηση των ωρών εργασίας, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση και τη σύνδεσή του με το νέο μισθολόγιο, έχοντας ως στόχο την επέκταση και στο Δημόσιο της ελαστικότητας που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα». «Η επίκληση των αναγκών του πολίτη γίνεται για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση με τις περικοπές δαπανών λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και το πάγωμα των προσλήψεων έχει οδηγήσει και οδηγεί σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες», τονίζεται σε ανακοίνωση.
Το νέο, προτεινόμενο ωράριο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο, προκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους και δεν θα είναι διακεκομμένο. «Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε μία υπάλληλο σε απογευματινή εργασία εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα στον παιδικό σταθμό», τόνισε ο κ. Ραγκούσης. H απογευματινή λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών που παίζουν καθοριστικό ρόλο κρίνεται αναγκαία, είπε ο υπουργός, για να εξυπηρετηθούν όσοι πολίτες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες δεν μπορούν να συνδιαλλαγούν τις πρωινές ώρες με το Δημόσιο.
Μισθοί, προσλήψεις, μετατάξεις και Πειθαρχικό Δίκαιο βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης, με το επικείμενο «ψαλίδισμα» στις επικουρικές συντάξεις και την περαιτέρω περικοπή των αποδοχών μέσα από την κατάργηση επιδομάτων και την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου να αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την ΑΔΕΔΥ.
Για το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να θιγούν περαιτέρω οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. «Θα γίνει όμως μια ανακατανομή του συνολικού μισθοδοτικού κόστους», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους «μετόχους» του Δημοσίου. «Εάν η κρατική μηχανή πάει καλά, εκείνοι θα είναι και οι πρώτοι που θα ωφεληθούν», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι από τη συζήτηση για το μισθολόγιο, η ΑΔΕΔΥ κρατάει τη θέση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενιαία εφαρμογή σε νέους και παλιούς εργαζομένους.
Για το ωράριο λειτουργίας σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος γενικευμένης εφαρμογής, καθώς αυτή θα δημιουργούσε προβλήματα και πρόσθεσε ότι ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοσίων υπαλλήλων θα πάρει θέση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, τονίζοντας ότι η όποια αλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση δεν πρόκειται να προκύψει «από υποταγή στο λογική του Μνημονίου». Στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ τέθηκε επίσης η ανάγκη θέσπισης αυστηρότερου πλαισίου πειθαρχικών ποινών στους δημοσίους υπαλλήλους.

kathimerini

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Νταλίκα δίπλωσε στο 18ο χιλιόμετρο Τρίπολης-Σπάρτης

Νταλίκα δίπλωσε στο 18ο χιλιόμετρο Τρίπολης-Σπάρτης προκαλώντας μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σκυρίτιδας Κ. Κατσαβάνα και τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα, περισσότερες απο 10 νταλίκες και πολλά ΙΧ έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, αρκετά αυτοκίνητα έχουν τρακάρει και έχουν βγει από το δρόμο, ενώ υπάρχουν και μικροτραυματισμοί.
Εν μέσω έντονης χιονόπτωσης, τέσσερα μηχανήματα κατάφεραν τελικά να ανοίξουν το δρόμο και να απεγκλωβίσουν τα αυτοκίνητα.
Περίπου μία ώρα μετά το μεσημέρι, ο δρόμος στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης άνοιξε και η κυκλοφορία αποκαθίσταται σταδιακά (γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες).
Με αλυσίδες διεξάγεται και η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Αργους καθώς και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της Αρκαδίας και της ορεινής Πελοποννήσου.

naftemporiki

Εξουδετερώθηκε παγιδευμένο δέμα για τον υπ. Δικαιοσύνης


Του Γιαννη Σουλιωτη
Παγιδευμένο δέμα με τελικό παραλήπτη τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη, χθες το μεσημέρι. Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο, οι δράστες να έχουν ταχυδρομήσει και άλλους φακέλους - βόμβες. Το δέμα με παραλήπτη τον υπουργό στάλθηκε νωρίς το πρωί από υποκατάστημα courier της εταιρείας «Γενική Ταχυδρομική» στη Ν. Ιωνία. Ως αποστολέας εμφανιζόταν η «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Ασκούμενων Δικηγόρων» και αποδέκτης ο ίδιος ο υπουργός. Ο φάκελος ταχυδρομήθηκε χθες το πρωί και παραδόθηκε στο υπουργείο στις 12.00 το μεσημέρι. Η αλληλογραφία του υπουργείου συνεχίζει (μετά τα όμοια περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος) να μην ελέγχεται με μηχάνημα x - ray, με συνέπεια το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα να φτάσει στον 3ο όροφο του υπουργείου, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Καστανίδη.
Τον φάκελο - βόμβα εντόπισε υπάλληλος του υπουργείου, η οποία αρχικά φέρεται να παραξενεύτηκε από τον όγκο του δέματος. Προχώρησε σε περαιτέρω έλεγχο καλώντας αριθμό κινητού τηλεφώνου που αναγράφονταν στον φάκελο και διαπίστωσε ότι το νούμερο αντιστοιχούσε σε άτομο που διαμένει στη Βόρεια Ελλάδα και το οποίο δήλωσε πλήρη άγνοια για την υπόθεση. Το παγιδευμένο δέμα μεταφέρθηκε σε εξωτερικό χώρο στάθμευσης του υπουργείου, όπου εξουδετερώθηκε από κλιμάκιο του τμήματος Εκρηκτικών της ΕΛ.ΑΣ. Από την επεξεργασία των υπολειμμάτων διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος περιείχε ένα χάρτινο ντοσιέ μέσα στο οποίο υπήρχαν 200 γραμμάρια μαύρης πυρίτιδας, όμοιας με αυτή που χρησιμοποιείται στα είδη πυροτεχνίας. Ο μηχανισμός αποτελείτο ακόμα από μανταλάκια και 8 μπαταρίες των 1.5 V.
Μέτριας ισχύος βόμβαΣύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς πρόκειται για μέτριας ισχύος βόμβα, όμοια με αυτές που είχαν ταχυδρομήσει τον περασμένο Νοέμβριο τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».
Στο υποκατάστημα της εταιρείας ταχυμεταφορών δεν λειτουργεί κάμερα ασφαλείας, κάτι που πιθανόν γνώριζε ο αποστολέας της βόμβας. Η υπάλληλος της εταιρείας που παρέλαβε το δέμα έδωσε κατάθεση στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του αποστολέα. Στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας φέρονται να βρίσκονται τα καταζητούμενα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Ο συμβολισμός άλλωστε του στόχου παραπέμπει ευθέως στην εν εξελίξει δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί κάθε άλλο ενδεχόμενο.

kathimerini

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τουλάχιστον 2.400 άμαχοι σκοτώθηκαν το 2010 στο Αφγανιστάν








Η σύγκρουση στο Αφγανιστάν προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 2.400 αμάχων το 2010, δηλαδή τουλάχιστον έξι ημερησίως -αριθμός ρεκόρ στα εννέα χρόνια του πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η αφγανική μη κυβερνητική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Afghan Rights Monitor (ARM) κάνοντας επίσης λόγο για 3.200 τραυματίες.
Οι οργανώσεις των ανταρτών ευθύνονται για σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών, οι διεθνείς δυνάμεις για το 21% και οι αφγανικές δυνάμεις με τις ένοπλες οργανώσεις που είναι σύμμαχοί τους για το 12%, επισημαίνει η ARM στην ετήσια έκθεσή της για τους άμαχους- θύματα του πολέμου.
Ενώ ο πόλεμος εισέρχεται στη δέκατη χρονιά και οι διεθνείς με τις αφγανικές δυνάμεις ουδέποτε αριθμούσαν τόσους πολλούς άνδρες, «ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή εκτοπίστηκαν έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ», υπογραμμίζει η αφγανική ΜΚΟ. «Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2010 τουλάχιστον 2.421 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν και 3.270 τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα σε περιστατικά που έχουν σχέση με την σύγκρουση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα, 6 με 7 άμαχοι σκοτώνονταν και 8 με 9 τραυματίζονταν», τονίζει η έκθεση.
Το 2009 η ARM είχε καταγράψει 2.332 θανάτους αμάχων.
Οι αυτοσχέδιες βόμβες που τοποθετούνταν από τους αντάρτες παραμένουν το πιο αιματηρό όπλο: 693 πολίτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.800 τραυματίστηκαν το 2010, σύμφωνα με την ΜΚΟ.
Οι «φερόμενοι ως Ταλιμπάν» που σκοτώνονται από τον διεθνή συνασπισμό είναι συνήθως απλοί πολίτες, κάτι που «πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία των διεθνών στρατευμάτων στα μάτια πολλών Αφγανών», τονίζει η ARM.
Η έκθεση της ΜΚΟ καταγγέλλει επίσης τις πάμπολλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση ένοπλες οργανώσεις που πολεμούν τους Ταλιμπάν, τους οποίους οι χωρικοί χαρακτηρίζουν εγκληματίες και πλιατσικολόγους.
Η οργάνωση καταγγέλλει ακόμη το καθεστώς της ατιμωρησίας υπό το οποίο λειτουργούν οι ιδιωτικές υπηρεσίας ασφαλείας οι οποίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ευθύνονται για πολλά αιματηρά περιστατικά.
Το Αφγανιστάν στερείται των «βασικών προϋποθέσεων για μια διαρκή ειρήνη: μια νόμιμη κυβέρνηση, ικανή και ανεξάρτητη», σύμφωνα με τη ARM η οποία κατηγορεί το πολιτικό σύστημα που είναι «άκρως διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό, που ανταμείβει κυρίως τους πολέμαρχους, τους εγκληματίες, τους εμπόρους ναρκωτικών».
Η ARM διερωτάται για την πιθανή χρήση βομβών διασποράς από τις αμερικανικές δυνάμεις υπογραμμίζοντας ότι τα αίτια των εκρήξεων που πλήττουν αμάχους παραμένουν συχνά άγνωστα (αυτοσχέδιες βόμβες, νάρκες, εκρηκτικά που χρονολογούνται από προγενέστερες συγκρούσεις, άλλες βόμβες κ.λπ.).
Τουλάχιστον 400 «μη πολεμιστές» (δημόσιοι λειτουργοί, φύλαρχοι) δολοφονήθηκαν από τους αντάρτες και 237 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας που αποδόθηκαν στις ένοπλες οργανώσεις τους, προσθέτει η ARM.
Περισσότεροι από 217 άμαχοι σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού και 192 έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά στρατιωτών της διεθνούς δύναμης.


kathimerini

Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα η Αθήνα

Την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, η συζήτηση του οποίου αρχίζει την Τετάρτη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Έντονα τα κυκλοφοριακά προβλήματα στους περισσότερους δρόμους του λεκανοπεδίου.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στο μετρό αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία παρότι αυτή κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο, ύστερα από την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση της ΑΜΕΛ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η απεργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, θα περιφρουρηθεί από τους ίδιους του εργαζόμενους και ως εκ τούτου οι συρμοί του Μετρό δεν πρόκειται να κινηθούν.
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία απεργούν σήμερα, Τρίτη, και αύριο, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα.
Επίσης οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο αποφάσισαν δύο 24ωρες απεργίες για αύριο και την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν σήμερα και αύριο, ενώ την Παρασκευή οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι.
Να αφήσουν το συντεχνιακό τους όφελος έναντι του κοινωνικού συνόλου κάλεσε τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας με ομιλία του στη Βουλή.
«Είναι σαφές ότι τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση. Σεβόμαστε τους συνδικαλιστές, αλλά δεν θα νομοθετήσουν αυτοί. Πρέπει να αφήσουν το συντεχνιακό κλαδικό όφελος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τίποτα δεν θα πάει καλά αν οι εργαζόμενοι δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες ευθύνης και δεν αντιληφθούν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι για να επιβραβεύουν τον πολίτη που τα επιλέγει» δήλωσε. Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα μετατάξεων του ΟΣΕ προχωρεί χωρίς προβλήματα και ότι οι αλλαγές είναι επίπονες, αλλά για το καλό όλων. Όσον αφορά στις επικρίσεις για τις αυξήσεις των εισιτηρίων που ξεκινούν από σήμερα, τόνισε πως η Αθήνα εξακολουθεί να έχει χαμηλό επίπεδο τιμών.
Πέραν των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θετικά εκφράστηκε για το σχέδιο νόμου και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε «οι ρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το στοίχημα όμως της κυβέρνησης είναι αν θα εφαρμόσει αυτά που υπάρχουν στα χαρτιά».
Μπήκαν οι αυξήσεις στα εισιτήρια
Σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα νέα, αυξημένα, εισιτήρια. Ειδικότερα το ενιαίο εισιτήριο για χρήση σε όλα τα μέσα κοστίζει πλέον 1,40€, έναντι 1 ευρώ σήμερα, ενώ δημιουργείται εισιτήριο για χρήση σε μία διαδρομή και με μόνο ένα μέσο από τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, με κόστος 1,2 ευρώ.
Η τιμή της ενιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών (που κόστιζε  35 ευρώ) αναπροσαρμόζεται στα 45 ευρώ, ενώ καταργούνται οι κάρτες για αποκλειστική χρήση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του μετρό, οι οποίες κόστιζαν 25 και 30 ευρώ αντίστοιχα.

enet

Κηπουρική για παιδιά

Από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά αλλά και ενήλικες, είναι η ενασχόληση με την κηπουρική. Άνθρωποι κάθε ηλικίας αρέσκονται να ασχολούνται με τα φυτά γιατί μέσα από αυτή την απασχόληση όχι μόνο έρχονται σε επαφή με την φύση, αλλά χαλαρώνουν και ηρεμούν από το καθημερινό άγχος.
gardening
Η ενασχόληση με την κηπουρική μπορεί να προσφέρει στα παιδιά μια δημιουργική διέξοδο στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους.
Το πότισμα με το ποτιστήρι, το σκάλισμα με το σκαλιστήρι και γενικά όλες οι δραστηριότητες που αφορούν τα φυτά, και ιδίως το ανακάτεμα με το χώμα, είναι πολύ ευχάριστες και χαλαρωτικές κυρίως για τα παιδιά.
Μέσα από τέτοιες δραστηριότητες ενθαρρύνεται η τάση τους για εξερεύνηση, συλλέγουν πληροφορίες, έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και μαθαίνουν να σέβονται την φύση. Παράλληλα αρχίζουν να κατανοούν τις έννοιες του χρόνου, τις εποχές, τις ημέρες κτλ, αναπτύσσουν την πρωτοβουλία και την υπευθυνότητα, οικοδομούν τον αυτοσεβασμό, ακονίζουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι εκτονώνουν την αστείρευτη ενεργητικότητά τους, μαθαίνουν να παρατηρούν και να υπακούν τους κανόνες, να εφαρμόζουν τις σωστές πρακτικές, να χειρίζονται τα υλικά και τα αντικείμενα, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να αναγνωρίζουν την σχέση αιτία- αποτέλεσμα (φυτεύω ένα σπόρο και σε λίγο δημιουργείται ένα φυτό).
Ο κήπος λοιπόν μπορεί να αποτελέσει μια θετική προσέγγιση για να μπορέσουν και οι ίδιοι οι γονείς να κατανοήσουν την προσωπικότητα των παιδιών τους και να συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξή της. 
Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν νέες γνώσεις και επιδεξιότητες, να τους επιτρέψουν να κάνουν επιλογές, να παίρνουν αποφάσεις, να νιώσουν θετικά συναισθήματα (αυτοπεποίθηση, ικανοποίηση, ενθουσιασμό), να ενισχύεται η μεταξύ τους συνεργασία και η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Ασφάλεια στον Κήπο

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει να ασφαλιστούν. Φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και πάσης φύσεως εντομοκτόνα θα πρέπει να είναι καλά φυλαγμένα σε ασφαλές σημείο που να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά.
Τα εργαλεία κήπου που θα χρησιμοποιούν τα παιδιά θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και να έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για τα παιδικά χεράκια. Πρωτίστως πρέπει να τους διδαχτεί η σωστή χρήση του κάθε εργαλείου, ώστε αυτά να μην χρησιμοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο και γίνουν αιτία να προκληθεί κάποιο ατύχημα. Να σημειωθεί ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά εργαλεία κήπου αλλά και εξοπλισμός που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά.
Σε περιπτώσεις που αντί για κήπο έχουμε μόνο βεράντα, θα πρέπει οι γλάστρες ή τα παρτέρια να τοποθετηθούν σε τέτοιο σημείο ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ως σκαλοπάτι για πτώση. Οι γλάστρες και όλα τα πιθανά αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά ως γλάστρες, τενεκεδάκια, κουβάδες, μπαούλα, τεντζερέδες να είναι φινιρισμένα στο τελείωμά τους και να μην έχουν ακίδες ξύλινες ή μεταλλικές που μπορεί να τραυματίσουν το παιδί.
Καλό θα είναι να υπάρχει πάντα ένας συνοδός κοντά στο παιδί καθ’ όλη την διάρκεια της δραστηριότητας. Φυσικά απαραίτητα χρειάζεται να είναι κοντά τους κάποιος από τους δύο γονείς. Όταν όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ο παππούς ή η γιαγιά είναι από τα αγαπημένα πρόσωπα των παιδιών που μπορούν να τα διδάξουν με τις γνώσεις που διαθέτουν, ότι αφορά την περιποίηση των φυτών και του κήπου.

Πώς να ξεκινήσετε

Έχοντας αποφασίσει ότι θα ασχοληθείτε με την κηπουρική, πρέπει να οριοθετήσετε ένα κομμάτι κήπου το οποίο θα φροντίζει αποκλειστικά το παιδί.  
Επιλέξτε μαζί με το παιδί σας πόσο και ποιο είναι το δικό του τμήμα και αποφασίστε μαζί τι φυτά θα καλλιεργήσετε: λαχανικά ή ανθοφόρα.
Προτείνετε στο παιδί να διαλέξετε μαζί κάποια χρήσιμα εργαλεία και τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ίδιο όπως γάντια, επιγονατίδες, σκαμπό, καρότσι κήπου, φτυαράκι, σκαλιστήρι, αξίνα, κουβαδάκι, για να κρατάτε αμείωτο το ενδιαφέρον του.
Επιλέξτε να φυτέψετε σπόρους από λαχανικά όπως κολοκύθα, ντομάτες, πιπεριές, φασόλια, μαρούλια, που αναπτύσσονται γρήγορα ή μεταφυτέψτε μικρά φυτά όπως φραουλιές και αφήστε το να παρακολουθεί καθημερινά την ανάπτυξή τους. Εναλλακτικά μπορείτε να φυτέψετε ανθοφόρα φυτά με εύκολη και γρήγορη ανάπτυξη όπως τα γεράνια, οι βιολέτες ή ακόμα και ηλίανθους ή βότανα όπως βασιλικό, δυόσμο, μέντα, φασκόμηλο και άλλα.
Προτρέψτε το να κρατάει ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφει, γράφοντας ή ζωγραφίζοντας, την ανάπτυξη των φυτών.
Αναθέστε του αρμοδιότητες όπως το καθημερινό πότισμα των φυτών και το συμμάζεμα των εργαλείων μετά το τέλος την καθημερινής περιποίησης.
Επιβραβεύστε τη κάθε του προσπάθεια και ενθαρρύνετέ το σε περίπτωση πιθανής αποτυχίας.
Αποφύγετε κάθε χρήση χημικών και λιπασμάτων και παροτρύνετε το παιδί να δοκιμάσει να φάει από τα λαχανικά που καλλιέργησε: αγγουράκια, ντομάτες, φασολάκια, μαρούλια φτιάχνοντας τις δικές του σαλάτες κτλ. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά τα λαχανικά.
Την ίδια ταχτική μπορείτε να ακολουθήσετε αν μένετε σε διαμέρισμα απλά αντί για τμήμα κήπου, δώστε του ένα παρτέρι, ένα ξύλινο κασόνι ή οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε αυτοσχέδια γλάστρα, για να αναλάβει την ευθύνη τους.
Αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι αν ασχοληθούν τα παιδιά με τον κήπο και το χώμα οπωσδήποτε θα λερωθούν. Για αυτό να τους φοράτε πάντα πρόχειρα ρούχα και να μην τα μαλώνετε ποτέ μιας και η επαφή του με το χώμα είναι από τις βασικές επιδιώξεις.
Συμπληρωματικά μπορείτε να του πάρετε έναν μεγενθυτικό φακό για να παρατηρεί με μεγαλύτερη ευκολία τις διαφορές στο φύλλωμα των φυτών και πιθανά προβλήματα ή ασθένειες που μπορεί να προκύψουν ή ακόμα και τα έντομα που θα επισκέπτονται τον κήπο.
Όλες οι σχετικές δραστηριότητες βοηθούν το παιδί να έρθει σε επαφή με την φύση και το περιβάλλον, να κατανοήσει τον κύκλο της ζωής, το θαύμα της δημιουργίας με τέτοιο τρόπο ώστε επιστήμη, γνώση και ανθρώπινες σχέσεις δημιουργούνται και εξελίσσονται με τον πιο βιωματικό τρόπο.
 

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Στο φως η συμφωνία για τα Ίμια, 15 χρόνια μετά

Δεκαπέντε χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και που για πολλούς άφησε τις βραχονησίδες να θεωρούνται "γκρίζα ζώνη" έρχεται στο...φως επιστολή του τότε αμερικανού ΥΠΕΞ που περιγράφει πως και με ποια ανταλλάγματα δεν οδηγηθήκαμε σε πόλεμο.
Το έγγραφο έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, από την Καθημερινή της Κυριακής. Συντάχθηκε - μετα τη μεσολάβηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο οποίος χειρίστηκε την κρίση και την απεμπλοκή, εκ μερους των ΗΠΑ που φοβούνταν σύρραξη- από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ. Απευθυνόταν προς τους ομολόγους του Ελλάδας και Τουρκίας και φέρει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996.
Σε αυτή αναφέρεται: “Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες – με έναν αλληλοδιάχικο και συντονισμένο τρόπο – επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μίας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνησης της άλλης χώρας”.
Την επιστολή παρέδωσαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής στους κ.κ. Πάγκαλο και Μπαικάλ, ο πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάιλς και ο επιτετραμένος στην 'Αγκυρα Φρ. Ρίτσαρντοόυν στις 6 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.
Η σχετική δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας, επιβεβαιώνεται την επόμενη όταν στην προσπάθεια αποτροπής νέας πρόκλησης εκ μέρους της Τουρκίας στην Καλόλιμνο αυτή τη φορά, η Αθήνα διαμηνύει στην Ουάσινγκτον ότι η συμφωνία που εξασφάλισε ο Χόλμπρουκ αφορούσε μόνο τα Ίμια.
Τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον κ. Κρίστοφερ Γουώρεν, αναφέρει: “Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στη νησία της Καλολίμνου κοντά στα Ίμια / Καρντάκ, το υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, είπαν ότι μόνο η νησίδα των Ιμίων καλύπτεται από τη συμφωνία απεμπλοκής που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Έτσι κατά την άποψή τους, η παρακείμενη νησιδα της Καλολίμνου δεν υπάγεται στη συμφωνία και δεν επιβεβαιώνουν ουτε διαψεύδουν την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων (ή άλλων προσώπων) στην Καλόλιμνο (ή σε άλλα νησιά / νησίδες του Αιγαίου)”.
Το τηλεγράφημα επισημαίνει ότι “η πρεσβεία ενεργεί θεωρώντας πως η συμφωνία περί επανόδου στο προηγούμενο καθεστώς καλύπτει μόνο τα Ίμια / Καρντάκ και όχι άλλα γειτονικά νησιά / νησίδες” και ζητά την σχετική επιβεβαίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πράγματι στις 8 Φεβρουαρίου το αμερικανιικό ΥΠΕΞ απαντά ότι η Καλόλιμνος είναι ελληνική και ότι η συμφωνία αφορούσε μόνο τα Ίμια. "Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο, παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ίμια, την αποχώρηση των πολεμικων σκαφών και τη μη επιστροφή τους" αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
"Καταστήσαμε σαφές ότι δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα τους να αναπτύξουν αυτα τα στρατεύματα αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι δυνατόν να παρερμηνευθούν και να προκαλέσουν αντιδράσεις στην 'Αγκυρα. Ο πρέσβης Τσίλας μεταβίβασε το μήνυμά αυτό στους υπουργούς Εξωτερικών Πάγκαλο και 'Αμυνας Αρσένη. Παραπονέθηκαν ότι επρόκειτο για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος και ότι δεν ήταν θέμα προς συζήτηση", προσθέτει

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/01/15_31.html#ixzz1Cd2DWwpC

«Αυλαία» για την Καίτη Λαμπροπούλου

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά της λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων του πατέρα της.
Ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας Λαμπροπούλου με πρώτο τον αδερφό της Ηρακλή και τρίτη την αδερφή της Τοτό. Το 1942, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια, ξεκίνησε τα μαθήματα στο θέατρο Τέχνης -κρυφά απο την οικογένειά της. Συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν το 1942-1943, στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν.
Με το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε στα έργα «Σουάνεβιτ», «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Βυσσινόκηπος», «Στέλλα Βιολάντη», «Το πρώτο έργο της Φάννυ», «Δεν μπορείς να ξέρεις», «Χαρούμενα νιάτα», «Βρικόλακες».
Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη και πήρε μέρος στις παραστάσεις: «Φοιτηταί», «Ζητείται υπηρέτης», «Συρανό ντε Μπερζεράκ» «Το φιντανάκι» «Λοκαντιέρα», «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ» κ.ά.
Ακολούθησε τον Ροντήρη στην Ελληνική Σκηνή, αλλά συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις.
Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην ταινία «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει». Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στο περίφημο «Θέατρο της Δευτέρας».
Σύζυγός της ήταν ο δημοσιογράφος και σεναριογράφος Γεώργιος Ρούσσος.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2004, απονεμήθηκε στην ίδια και τη Σμαρούλα Γιούλη το έπαθλο «Κυβέλη» για τη συνολική τους θεατρική προσφορά.

naftemporiki

ΟΠΕΚ: Ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, αλλά δεν παίρνει μέτρα

Ο ΟΠΕΚ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά δεν βλέπει λόγο για άμεση αύξηση της παραγωγής του καθώς δεν υφίστανται ελλείψεις σε πετρέλαιο, είπε σήμερα ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Αμπντάλα αλ Μπάντρι.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο αλ Μπάντρι είπε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θεωρεί αναγκαία τη σύγκλιση συνάντησης του οργανισμού σε υπουργικό επίπεδο πριν από την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι ρευστή, λέγοντας ότι «πριν την κρίση στην Τυνησία και την Αίγυπτο δεν βλέπαμε πιθανότητα έκτακτης συνάντησης. Τώρα όμως δεν γνωρίζω κατά πόσον η κρίση θα κλιμακωθεί. Ελπίζω πως όχι».
Επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και οι καταναλώτριες χώρες στο περιθώριο διεθνούς ενεργειακής διάσκεψης στη Σαουδική Αραβία στις 22 Φεβρουαρίου, αλλά εκτίμησε ότι είναι απίθανο να ληφθεί επίσημη απόφαση. «Η διάσκεψη στο Ριαντ δεν είναι συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του ΟΠΕΚ. Κανείς δεν μου ζήτησε να ετοιμάσω κάτι και κατά συνέπεια δεν μπορώ να σας πως τίποτα», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.
Το περασμένο Σάββατο, ο Νομπούο Τανάκα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, είπε στο Ρόιτερ ότι θα ήθελε να είναι πιο ευέλικτος ο ΟΠΕΚ ενόψει της αναταραχής στον αραβικό κόσμο και να δράσει ταχύτατα αν χρειαστεί.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ είπε ότι δεν περιμένει να επηρεάσει η αναταραχή στην Αίγυπτο τη ροή πετρελαίου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και του πετρελαιαγωγού Σούμεντ. «Νομίζω ότι η ροή θα συνεχιστεί», είπε. Διευκρίνισε, παράλληλα, στην τηλεόραση του Ρόιτερ ότι δεν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση γιατί διακυβεύεται μια σεβαστή ποσότητα πετρελαίου και αν υπάρξει εκεί πρόβλημα πρέπει να κάνουμε κάτι. Η αγορά είναι καλά τροφοδοτημένη, αλλά αν δούμε κάποια πραγματική έλλειψη θα παρέμβουμε», είπε ο αλ Μπάντρι.
«Τα επίπεδα των διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου είναι υψηλά και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητά μας ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Δεν βλέπω γιατί έχουμε αυτή την υψηλή τιμή», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι στηρίζει «ήπιες» ρυθμίσεις για τον περιορισμό των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.
Ισορροπημένη, βραχυπρόθεσμα, η αγορά πετρελαίου
Μιλώντας σε διάσκεψη στη Γενεύη, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Άλι αλ Ναΐμι είπε ότι η αγορά πετρελαίου είναι ισορροπημένη βραχυπρόθεσμα.
«Συνειδητοποιούμε ότι έχουμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Έχουμε προσκαλέσει περισσότερους από 80 υπουργούς από όλον τον κόσμο να έλθουν τον επόμενο μήνα στη Σαουδική Αραβία για να υπογράψουν το νέο χάρτη του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας», τόνισε ο αλ Ναΐμι. Είπε, επίσης, ότι εμμένει στην προτιμούμενη τιμή των 70 έως 80 δολαρίων για το βαρέλι πετρελαίου και ότι η διατήρηση πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ισορρόπηση των αγορών.
«Η πολιτική μας είναι να διατηρήσουμε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα τουλάχιστον 1,5 έως 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε παραστεί ανάγκη. Σήμερα, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μας ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

kathimerini