Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Σαραντάωρο και απογευματινή λειτουργία στο Δημόσιο

Tης Φωτεινης Kαλλιρη
Aλλαγές στο ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων με διεύρυνσή του κατά μισή ώρα, δηλαδή, δυόμισι ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς επιπλέον αμοιβή, αλλά και στη λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής, που πλέον θα είναι ανοιχτές και τα απογεύματα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούσης στην ΑΔΕΔΥ. Επί της ουσίας, με την επιμήκυνση του ωραρίου, εξομοιώνονται οι ώρες εργασίας με εκείνες που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «εξοικονομούνται 350.000 εργατοώρες που αντιστοιχούν σε 45.000 προσλήψεις»!
Σαφείς αποστάσεις από τις νέες ρυθμίσεις κράτησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Ηλ. Βρεττάκος, είπε εμφαντικά ότι «με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του πολίτη, η κυβέρνηση προχωράει στην αύξηση των ωρών εργασίας, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση και τη σύνδεσή του με το νέο μισθολόγιο, έχοντας ως στόχο την επέκταση και στο Δημόσιο της ελαστικότητας που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα». «Η επίκληση των αναγκών του πολίτη γίνεται για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση με τις περικοπές δαπανών λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και το πάγωμα των προσλήψεων έχει οδηγήσει και οδηγεί σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες», τονίζεται σε ανακοίνωση.
Το νέο, προτεινόμενο ωράριο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο, προκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους και δεν θα είναι διακεκομμένο. «Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε μία υπάλληλο σε απογευματινή εργασία εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα στον παιδικό σταθμό», τόνισε ο κ. Ραγκούσης. H απογευματινή λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών που παίζουν καθοριστικό ρόλο κρίνεται αναγκαία, είπε ο υπουργός, για να εξυπηρετηθούν όσοι πολίτες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες δεν μπορούν να συνδιαλλαγούν τις πρωινές ώρες με το Δημόσιο.
Μισθοί, προσλήψεις, μετατάξεις και Πειθαρχικό Δίκαιο βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης, με το επικείμενο «ψαλίδισμα» στις επικουρικές συντάξεις και την περαιτέρω περικοπή των αποδοχών μέσα από την κατάργηση επιδομάτων και την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου να αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την ΑΔΕΔΥ.
Για το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να θιγούν περαιτέρω οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. «Θα γίνει όμως μια ανακατανομή του συνολικού μισθοδοτικού κόστους», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους «μετόχους» του Δημοσίου. «Εάν η κρατική μηχανή πάει καλά, εκείνοι θα είναι και οι πρώτοι που θα ωφεληθούν», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι από τη συζήτηση για το μισθολόγιο, η ΑΔΕΔΥ κρατάει τη θέση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενιαία εφαρμογή σε νέους και παλιούς εργαζομένους.
Για το ωράριο λειτουργίας σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος γενικευμένης εφαρμογής, καθώς αυτή θα δημιουργούσε προβλήματα και πρόσθεσε ότι ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοσίων υπαλλήλων θα πάρει θέση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, τονίζοντας ότι η όποια αλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση δεν πρόκειται να προκύψει «από υποταγή στο λογική του Μνημονίου». Στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ τέθηκε επίσης η ανάγκη θέσπισης αυστηρότερου πλαισίου πειθαρχικών ποινών στους δημοσίους υπαλλήλους.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: