Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Πολλοί αναζητούν εργασία στο εξωτερικό

Ελενα Καρανατση
Τα φτερά τους για το εξωτερικό ανοίγουν ολοένα και περισσότεροι νέοι Ελληνες, οι οποίοι βλέπουν την έξοδο από τη χώρα ως λύση για την αναζήτηση εργασίας. Μέσα στο 2010, οι Ελληνες που συμπλήρωσαν τα βιογραφικά τους στην ευρωπαϊκή πύλη Europass ήταν 48.811, ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός αν συγκριθεί –αναλογικά με τον πληθυσμό– με αυτούς άλλων χωρών. Σε απόλυτους αριθμούς, οι πρώτες χώρες είναι η Ιταλία και η Ισπανία και έπονται Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία.
Τα στοιχεία κατάταξης των χωρών ανάλογα με το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί μέσω του Europass έχει δώσει η επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και πολυγλωσσίας κ. Α. Βασιλείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Το Europass αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης εργασίας. Μάλιστα, από το 2005 έως σήμερα έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιογραφικά σημειώματα, από τα οποία τα 3,5 εκατ. εστάλησαν κατά το 2010. Το 70% όσων αξιοποίησαν την πύλη ως εργαλείο αναζήτησης εργασίας ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών. Πιο συγκεκριμένα, το 13% ήταν κάτω των 20, το 34% ήταν μεταξύ 20 και 25 και το 24% μεταξύ 25 και 30 ετών. Επιπλέον, περίπου το 1/3 των χρηστών του Europass δεν διέθετε επαγγελματική εμπειρία, ενώ άλλο ένα 30% είχε προϋπηρεσία μικρότερη των πέντε ετών.
Συνήθως η «Κινητικότητα Europass» αξιοποιείται από τους ενδιαφερόμενους στο στάδιο της αρχικής επαγγελματικής τους κατάρτισης ή από νέους πτυχιούχους που αναζητούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: