Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Νεος προϋπολογισμός και αντιδράσεις

Ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος προκαλεί η υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2011. Το γεγονός χαιρέτησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστίνα Αρίγκο, λέγοντας ότι αποτελεί την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας. ΟιΦαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές προκλήσεις, παρά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.

Για προϋπολογισμό «εικονικής πραγματικότητας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σημειώνοντας πως «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις επιπλέον απαιτήσεις, καθώς εξαντλήθηκαν οικονομικά το 2010. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα βγάλουμε πέρα. Είμαι αισιόδοξος γιατί γνωρίζω τις ικανότητες και τις αντιστάσεις του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Τα... «έψαλαν» στην πολιτική ηγεσία


Με χαρούμενες φωνές και τη μελωδία από τα παραδοσιακά κάλαντα, «πλημμύρισαν» την Παρασκευή τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών, από συλλόγους και χορωδίες απ’ όλη την Ελλάδα, των οποίων κοινή ευχή προς όλους ήταν "ευτυχία, υγεία, χαρά και δημιουργία".

Επ’ ευκαιρία των εορτών, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν παρέλειψαν να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη με αφορμή την τρέχουσα συγκυρία.

"Η χώρα μας χρειάζεται μία αχτίδα φωτός"
Στο Ίδρυμα «Μαζί για το Παιδί» στην Παλλήνη βρέθηκαν το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του, όπου και άκουσαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τα φιλοξενούμενα στο χώρο παιδιά.

Την προσφορά του ιδρύματος και του προσωπικού του εξήρε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η δουλειά που επιτελούν είναι πολύ σημαντική, ιδίως σε μία δύσκολη εποχή, που η Ελλάδα χρειάζεται αυτές τις προσπάθειες και αυτή την αλληλεγγύη.

Αποχωρώντας ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε πολύ τα παιδιά και το προσωπικό για τη χαρά, όπως είπε, που του έδωσαν, επισημαίνοντας ότι είναι μία αχτίδα φωτός, που η χώρα μας χρειάζεται.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα βγάλουμε πέρα»
Την αισιοδοξία του ότι «θα τα βγάλουμε πέρα» εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις του μετά τα Κάλαντα που έψαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο η Ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων, η Προεδρική Φρουρά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο Σύλλογος «Το Χοροστάσι», το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ναούσης και μέλη των Special Olympics.

«Αγάπη σε όλους και ελπίδα για την πατρίδα»
Στο γραφείο του στην οδό Ρηγίλλης άκουσε τα κάλαντα και δέχθηκε τις παραδοσιακές ευχές για τα Χριστούγεννα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Τα κάλαντα έψαλαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη σύζυγό του Γεωργία, η παιδική χορωδία των υπαλλήλων της ΕΛΑΣ. Στα παιδιά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χάρισε χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και σοκολατένιους Άγιους Βασίληδες.

Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τα μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στα οποία ο κ. Σαμαράς χάρισε γούρια για το νέο έτος.

«Χρόνια Πολλά, υγεία σε όλους, αγάπη σε όλους και ελπίδα για την πατρίδα», ήταν οι ευχές του προέδρου της ΝΔ προς όσους έσπευσαν να του ευχηθούν για τις γιορτές και το νέο έτος.

«Δεν σταυρώνουμε τα χέρια»
Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με την χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής υποδέχθηκε στον Περισσό η γγ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

«Μπροστά στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση που εξαπλώνεται, εμείς δε μοιρολογούμε ούτε σταυρώνουμε τα χέρια. Οπλιζόμαστε με οργή, με γνώση και αγωνιζόμαστε», ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

«Η γέννηση του Χριστού να φέρει ελπίδα»
Μήνυμα αισιοδοξίας με αφορμή τις εορτές έστειλε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος άκουσε τα κάλαντα των Χριστουγέννων από μέλη του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

«Είθε η γέννηση του Χριστού να φέρει ελπίδα και αισιοδοξία σε ένα εξαιρετικά ταλαιπωρημένο λαό από τα μέτρα της κυβέρνησης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ εξέφρασε και την εκτίμησή του προς τους Κρητικούς.

«Η Κρήτη είναι ένα από τα σημαντικότερα, και σαφώς, ιστορικότερα κομμάτια του Ελληνισμού. Είμαστε μέσα στη ψυχή των Κρητών. Το ξέρουμε, και γι αυτό τους αγαπάμε ακόμα περισσότερο», δήλωσε κατά την ανταλλαγή ευχών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Να αντισταθούμε»
Στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες εορτάζονται φέτος τα Χριστούγεννα εστίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος άκουσε τα κάλαντα των Χριστουγέννων από μέλη της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

«Σήμερα είναι μέρα γιορτής και ελπίδας. Είναι μέρα που πρέπει να στοχαστούμε ότι χιλιάδες συνάνθρωποί μας, συμπολίτες μας ζουν τα φετινά Χριστούγεννα σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πιο φτωχικό από ποτέ άλλοτε», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τους πάντες να αναλογιστούν τη συλλογική τους ευθύνη.

«Είναι μέρα να αναλογιστούμε τη συλλογική ευθύνη να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε ώστε οι επόμενες γιορτές να μην είναι χειρότερες από τις φετινές. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε η χρονιά που έρχεται να είναι απαρχή μεγάλων κοινωνικών ανατροπών. Να είναι χρονιά ελπίδας και προσμονής κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι χρονιά καταστροφής», κατέληξε.

skai.gr

Θεσσαλονίκη: Συλήψεις για παιδική πορνογραφία


Δύο άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία ότι διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για έναν 41χρονο ιδιοκτήτη πιτσαρίας κι έναν ομογενή, ηλικίας 23 ετών, άεργο, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Στη διάρκεια αιφνιδιαστικών ερευνών, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, στην περιοχή Φαλήρου και στην Περαία, αντίστοιχα, βρήκαν στους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών φορητών τους υπολογιστών μεγάλο αριθμό αρχείων παιδικής πορνογραφίας, σε μορφή βίντεο, που οδήγησαν στη σύλληψή τους.

Οικολογικές σακούλες!!!!!!!

Έχουμε ήδη μάθει πως η κλασική πλαστική σακούλα, μένει στο περιβάλλον για δεκαετίες, αφού για να αποσυντεθεί χρειάζεται  400-1000 χρόνια!!! Είναι η χειρότερη επιλογή και αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε αν θέλουμε να κάνουμε οικολογική μεταφορά τροφίμων και προϊόντων.
Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες σακούλες που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα με την φήμη των οικολογικών?
Για τις βιοδιασπώμενες πλαστικές, αν και περιέχουν μικρότερεσ ποσότητες προσθετικών, ώστε να διασπώνται γρηγορότερα, ενδέχεται να προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση, αφού λόγω των ιδιαίτερων χημικών πρόσθετων, είναι ακατάλληλες όχι μόνο για ανακύκλωση, αλλά και για κομποστοποίηση......
Για να παρασκευαστεί ένας τόνος χαρτιού χρειάζονται περισσότερα από 10 δέντρα, σχεδόν 45 χιλιάδες λίτρα νερό και 8000 kW ηλεκτρικής ενέργειας.Ενώ από ανακυκλωμένο χαρτί χρειάζονται 2000 λίτρα νερού περίπου, και σχεδόν 3000kW ηλεκτρικής ενέργειας.
Τελικά δαίνεται πως η μοναδική ασφαλής επιλογή για οικολογική μεταφορά προϊόντων είναι η σακούλα πολλαπλών χρήσεων.

Υποβαθμίζει την Πορτογαλία ο Fitch

O oίκος αξιολόγησης αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενος την αργή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και το δυσκολότερο περιβάλλον στις αγορές για τη χώρα αλλά και για το τραπεζικό της σύστημα.

Σύμφωνα με τον τρίτο σε παγκόσμιο επίπεδο οίκο αξιολόγησης, ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει θέσει η Πορτογαλία για το 2011, δηλαδή η μείωση του ελλείμματος σε λίγο πάνω από το 4% του ΑΕΠ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδίως αν, όπως η Fitch αναμένει, η οικονομία πέσει σε....


ύφεση το επόμενο έτος.

Αφότου κατέγραψε ένα δημόσιο έλλειμμα ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ το 2009, η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί για τη μείωση του στο 7,3% φέτος, και στο 4,6% στα τέλη του 2011.

Ο Fitch είχε ήδη υποβαθμίσει το Μάρτιο κατά μια βαθμίδα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, δηλώνοντας απαισιόδοξος όσον αφορά την ικανότητα της χώρας για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της και τη μείωση του χρέους της.

Η αντίπαλος της, η Moody's Investors Service, δήλωσε από την πλευρά της την Τρίτη ότι εξετάζει μια πιθανή μείωση κατά δυο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Λισαβόνας, που σήμερα είναι στο "A1" για το μακροπρόθεσμο χρέος της, λόγω των επιπτώσεων του σχεδίου λιτότητας στη δυναμική της οικονομίας της.

Ο άλλος μεγάλος διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο Standard and Poors, έχει τοποθετήσει την πιστοληπτική ικανότητα του πορτογαλικού κράτους στο (Α +) με "αρνητική πρόβλεψη" στις 30 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή, ο οίκος Fitch υποβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας κατά μία μονάδα σε ΒΒΒ-, μόλις μία μονάδα πριν το junk.

«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ουγγαρίας αντανακλά μια ουσιαστική επιδείνωση στην υφιστάμενη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική θέση» ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο η Fitch για την Αναδυόμενη Ευρώπη.

Η Βουδαπέστη, εκτιμά ο οίκος, είνευάλωτη σε σοκ εξαιτίας τoυ σχετικά υψηλού επιπέδου του δημόσιου, εξωτερικού και εγχώριου τραπεζικού χρέους σε ξένο συνάλλαγμα.
 
τρελοκουνελι

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πρόγραμμα ναυπήγησης πλοίων

Το γιγάντιο πρόγραμμα ναυπήγησης 768 πλοίων, που υλοποιείται στις μέρες μας, φέρνει τεράστια έσοδα σε Κίνα-Ιαπωνία-Νότια Κορέα και Ινδία.
Έτσι, ενώ η χώρα μας αναγνωρίζεται ως ναυτιλιακή <<υπερδύναμη>> από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα, δεν έχει καταφέρει να μεταφράσει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα σε χειροπιαστά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Η χώρα μας, κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως βάσει των πλοίων που διαχειρίζονται εταιρείες ελληνικών συμφερόντων και στην κορυφή των παραγγελιών για τη ναυπήγηση νέων, αλλά ελαχίστων εξ αυτών στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, κυβερνήσεις χωρών όπως η Κίνα, αξιοποιούν ταχύτατα τις ευκαιρίες.Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, οι Έλληνες εφοπλιστές έμειναν χωρίς φορτία για μεταφορά και χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να ολοκληρώσουν τη ναυπήγηση των πλοίων τους. Οι Κινέζοι έσπευσαν να δημιουργήσουν ένα άτυπο ταμείο για να <<μεταγγίσουν>> κεφάλαια στους έλληνες εφοπλιστές και δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να τους προσφέρουν 5 δις δολάρια. Βοηθώντας όμως τους εφοπλιστές, ουσιαστικά στηρίζουν τη ναυπηγική τους βιομηχανία και τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης σε αυτή.
<<Χτίζουν>> τα πλοία τους οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα. Ακόμα και στη γειτονική Τουρκία έχουν δώσει παραγγελίες έλληνες εφοπλιστές. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων XRTC, αυτή την περίοδο οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν 768 πλοία. Από αυτά τα 388 κατασκευάζονται σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, 317 στην Κίνα, 35 στην Ιαπωνία και 14 στην Ινδία. Η αξία των πλοίων ελληνικών συμφερόντων που ναυπηγούνται αυτή την στιγμή σε κινέζικα ναυπηγεία φτάνει τα 14,2 δις δολάρια.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σε καταστήματα και εμπορικούς δρόμους


Χριστουγεννιάτικα δέντρα με δεκάδες λαμπιόνια, φάτνες, γιρλάντες, αγγελάκια και Άγιοι Βασίληδες κοσμούν τις τελευταίες ημέρες τις βιτρίνες των καταστημάτων και τους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Το άρωμα των Χριστουγέννων είναι πλέον έντονο, το κλίμα γιορτινό η ατμόσφαιρα ευχάριστη όμως η κίνηση παραμένει υποτονική.
Οι καταναλωτές επιφυλακτικοί, μουδιασμένοι κοιτούν βιτρίνες, κάνουν έρευνα αγοράς αναζητώντας τις φθηνότερες τιμές όχι πλέον για δώρα αλλά για τις καθημερινές τους ανάγκες. Τα είδη ένδυσης και υπόδησης στις περισσότερες των περιπτώσεων μοιάζουν με πολυτέλεια αφού οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σήμαναν αυτόματα περικοπές και στα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Το ένα ευρώ έχει πλέον μεγάλη αξία για όλους τους καταναλωτές για αυτό και έχουν επιδοθεί στο κυνήγι των φθηνότερων προϊόντων.

Η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους, χθες Τρίτη, τέσσερις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ήταν ενδεικτική του αρνητικού κλίματος. Καταστήματα άδεια με τους επαγγελματίες και τους λιγοστούς πλέον υπαλλήλους να επιμελούνται το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και τους καταναλωτές με άδεια χέρια να περπατούν βιαστικοί και να εμφανίζονται σχεδόν αδιάφοροι για το πνεύμα των Χριστουγέννων που υπό άλλες συνθήκες θα επέβαλε απαραιτήτως από ένα δωράκι για τα αγαπημένα πρόσωπα.

«Οι τιμές είναι καλές, βλέπω ότι και οι καταστηματάρχες προσπαθούν να τις κατεβάσουν όσο μπορούν για να μπορέσουμε και εμείς να αγοράσουμε. Βέβαια, τα πράγματα είναι δύσκολα και φέτος είμαστε συγκρατημένοι και κοιτάμε πάντα τις τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μαρία.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Με τι λεφτά να ψωνίσω; 230 ευρώ παίρνω σύνταξη, πώς να ζήσω με αυτά τα χρήματα;» μας είπε απογοητευμένος ένας συνταξιούχος.

«Δράμα η κατάσταση, δώρο δεν πήραμε, τι να ψωνίσουμε. Μόνο τα απαραίτητα για τα χριστουγεννιάτικο τραπέζι», ανέφερε βιαστικά ένας περαστικός.

Στην αντίπερα όχθη οι καταστηματάρχες εμφανώς απογοητευμένοι ευελπιστούν τις επόμενες ημέρες σε μια ανάκαμψη. Γνωρίζουν καλά ότι η αγοραστική δύναμη βρίσκεται στο ζενίθ, αισιοδοξούν όμως ότι έστω και λίγο το κλίμα θα ανατραπεί. Όπως υποστηρίζουν αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έπληξε τα νοικοκυριά και έχουν μετατρέψει επί της ουσίας την χριστουγεννιάτικη αγορά σε εκπτωτική περίοδο προκειμένου να καταφέρουν και οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν έστω στα λειτουργικά τους έξοδα.

Ο Μανόλης Σταματογιαννάκης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου μιλώντας για την περίοδο αυτή ανέφερε: «Έχουμε μπει διστακτικά στην περίοδο των Χριστουγέννων με πολλές επιφυλάξεις γιατί περιμέναμε αυτό το αρνητικό κλίμα. Δυστυχώς ζούμε ανεπανάληπτες στιγμές και πιστεύω ότι ο κόσμος αυτή την περίοδο ζει με την ανασφάλεια και τον φόβο. Πιστεύω να βελτιωθεί η κατάσταση. Τα ταμεία μας αποκλείεται να γεμίσουν, απλά ένα μέρος των υποχρεώσεων μας πιστεύουμε να καλυφθεί.

Από μόνοι μας προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερες τιμές παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη απορροφήσει και τρεις αυξήσεις του ΦΠΑ. Με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο προσπαθούμε να τονώσουμε τόσο τη δική μας ψυχολογία όσο και την ψυχολογία των καταναλωτών για να αντιμετωπίσουμε την μιζέρια. Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

«Η κίνηση είναι πολύ υποτονική και καταγράφει κατακόρυφη πτώση συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και το γνωρίζουμε καλά, ευελπιστούμε απλά τις επόμενες ημέρες να δούμε την αγορά να «ζεσταίνεται» ανέφερε εμφανώς απογοητευμένος επαγγελματίας καταστήματος ένδυσης στην οδό Τσουδερών.

Η κρίση έπληξε και τα καταστήματα με γυναικεία ρούχα όπου παρά τις προσφορές παραμένουν άδεια: «Κόβουν τα επιδόματα, κόβουν τα δώρα, κόβουν τα πάντα. Έχουμε ήδη προσφορές και μας ζητάνε να κατεβάσουμε επιπλέον την τιμή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το πράττουμε. Πελάτισσες έρχονται, κοιτούν, ρωτούν τιμές και συνήθως φεύγουν χωρίς να ψωνίσουν. Πιστεύουμε τις δυο τελευταίες ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή να αυξηθεί λίγο η κίνηση» μας είπε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα καταστήματα με είδη δώρων: «Ο κόσμος μπαίνει κοιτάει και ρωτάει για τιμές. Ψωνίζει δώρα φθηνά των δέκα με δεκαπέντε ευρώ ενώ μέχρι και πέρυσι θα έδινε περίπου πενήντα ευρώ για ένα δώρο σε αγαπημένο του πρόσωπο» λέει χαρακτηριστικά άλλος επαγγελματίας της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Με σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος όσο και ο δήμος Ρεθύμνου επιχειρούν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα και να προσελκύσουν τους διστακτικούς καταναλωτές.

Σε γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης αναφερόμενος στις εκδηλώσεις αναφέρει: «Τις τελευταίες μέρες αρχίζει να φτιάχνεται το «πορτρέτο» της εορταστικής περιόδου για το Ρέθυμνο. Ένα πορτρέτο με Χριστουγεννιάτικο φόντο, βροχές, κρύο και χιόνια. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα χαρούμενο τοπίο με αισιόδοξους ανθρώπους, χαμογελαστά παιδιά, χαρούμενες μουσικές και με μεγάλη διάθεση για συναναστροφή και διασκέδαση. Σε αυτή την προσπάθεια οι έμποροι καταθέτουν τη διάθεση για εξυπηρέτηση, τα ποιοτικά τους προϊόντα.

Οι καταναλωτές του Ρεθύμνου ξεκινώντας από την Κυριακή που μας πέρασε έδειξαν τη διάθεσή τους να τιμήσουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους μόνο τη ρεθεμνιώτικη αγορά. Με αυτά τα υλικά και την όρεξη «ο καλλιτέχνης» ελπίζουμε να μεγαλουργήσει! Και μην ξεχνάτε όλοι μαζί μπορούμε να «κάνουμε το όνειρο να κρατήσει πιο πολύ από μια νύχτα!».



Εμπορικός Σύλλογος: «Με πολλές ευχές, καλές τιμές αλλά και με…Χριστουγεννιάτικα δώρα»

Ξεκινώντας από την περασμένη Κυριακή ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου συνεχίζει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για την τόνωση της αγοράς.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν δωρεάν Θέατρο Σκιών, την παράσταση «Ο Καραγκιόζης κι ο καλικάντζαρος» από τον Χανιώτη Καραγκιοζοπαίχτη κ. Νίκο Μπλαζάκη.

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010 ακολουθούν τρεις ακόμα εκδηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου:

-Party με το Μάγο στην Μεγάλη Πόρτα (Εθνικής Αντιστάσεως) 11.30-13.30.

Ο χιονάνθρωπος μας περιμένει παρέα με τον μάγο μας για πολλά πολλά κόλπα και μαγικά, με μουσική, ευχές, δώρα. Ένα πάρτι για μικρούς και μεγάλους.

-Το πιο γλυκό πάρτι! Αρκαδίου στο ύψος της Μητρόπολης 18.30-20.30 (πλατεία Καραολή) πάρτι για μικρούς και μεγάλους με ζεστή σοκολάτα, κεράσματα, εορταστική μουσική και χορό με μεγαλοφιγούρες και προκλήσεις.

-Ξυλοπόδαρος, ο Άγιος Βασίλης σαν ξυλοπόδαρος ξεκινώντας από το 2ο Δημοτικό με το κλείσιμο των σχολείων γύρω στις 12:30 και κάνοντας βόλτα στην αγορά, βλέπει από ψηλά τα παιδάκια που οι γονείς τους αγοράζουν δώρα και όχι μόνο.

Στην αγορά 3D τηλεοράσεις... που δεν χρειάζονται ειδικά γυαλιά

Ε
μφανίστηκαν στην ιαπωνική αγορά οι 3D τηλεοράσεις που δεν χρειάζονται γυαλιά.Πριν λίγους μήνες η Toshiba ανακοίνωσε την κυκλοφορία νέων τηλεοράσεων 3D στα οποία ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να φορέσει ειδικά γυαλιά για την απεικόνιση τρισδιάστατων εικόνων.
Έτσι λοιπόν πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία, 2 μοντέλα με διαγώνιο 12 και 20 ίντσες, ενώ μέσα στο 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσουν και μεγαλύτερες τηλεοράσεις.
Τα 2 μοντέλα διαθέτουν LCD οθόνη με LED οπίσθιο φωτισμό και λειτουργούν σε ανάλυση 3D 466x350pixels (2D: 1.400x1.050) για το μοντέλο των 12 ιντσών (12GL1) και σε σε ανάλυση 3D 1.280x720pixels (2D: 3.840x2.400) το μοντέλο των 20" (20GL1) ενώ το κοντράστ είναι στο 500:1 και 550:1 αντίστοιχα.
H τρισδιάστατη εικόνα της τηλεόρασης είναι ορατή από πολλές γωνίες χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης κάποιο βοηθητικό μέσο.
Τέλος η τιμή της 20GL1 φτάνει τα 2.200€, ενώ το μοντέλο των 12" κοστίζει 1.100€ ενώ μέσα στο 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσει και το μοντέλο των 40 ιντσών.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.mantatanews.gr/2010/12/3d_22.html#ixzz18qSZN4Ce

Κερδίζει η ΛΟΥΞ....

Σταθερά στην τρίτη θέση της αγοράς αλλά με αισθητά ενισχυμένο μερίδιο, διατηρείται και το 2010 η αχαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών ΛΟΥΞ. Η αμιγώς ελληνική εταιρεία που ανταγωνίζεται εταιρείες κολοσσούς, όπως η Coca-Cola 3Ε και η PepsiCo-HBH καταφέρνει να αυξήσει τις πωλήσεις της παρά το γεγονός ότι το 2010 η συνολική παραγωγή αναψυκτικών και συναφών ποτών στην χώρα μας παρουσιάζει πτώση κατά 12,6%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen το μερίδιο της πελλοπονησιακής βιομηχανίας στην ελληνική αγορα των αναψυκτικών με γεύση, ανέβηκε βάσει όγκων το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2010 σε 12,7%( από 11,7% πέρσι) την ίδια περίοδο του 2009, βάσει του όγκου πωλήσεων. Επίσης, στην συνολική αγορά των αναψυκτικών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων Cola και σόδας, το μερίδιό της ανήλθε την ίδια περίοδο σε 4,2% από 3,9% ένα χρόνο πριν.Η εταιρεία τελεί εν αναμονή πιθανής έγκρισης, για επιχορήγηση, επενδυτικού σχεδίου της που προβλέπει τη δημιουργία νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Αίγιο.

Τηγανιτές πατάτες χωρίς....τύψεις!!!!!!

Υλικά:
500 γρ. πατάτες
100 γρ. ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
150 γρ. κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες όπως θα τις κόβαμε στο τηγάνι. Τις βάζουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη. Ανακατεύουμε με τα χέρια καλά. Ψήνουμε στον αέρα στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Όταν τις βγάλουμε, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί.

Η συνταγή είναι από το περιοδικό <<Στους ρυθμούς της καρδιάς>>.

Τυχαίος θάνατος.......

Το  Καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 8 Αυγούστου, ξεβράστηκε στις ακτές της Τουρκίας, το αποσυντεθειμένο πτώμα αγνώστου άντρα. Μετά από λίγο καιρό ταυτοποιήθηκε με τον εξαφανισμένο υποδιοικητή της ρωσικής στρατιωτικής αντικατασκοπίας, στρατηγό Γιούρι Ιβάνοφ. Η επίσημη εκδοχή της νεκροψίας ήταν <<πνιγμός>>. Ο 52χρονος αρχικατάσκοπος είχε επισκεφτεί τη ναυτική βάση της Ταρτούς, στη Λατάκια της Συρίας, το μοναδικό λιμάνι της Μεσογείου όπου θα ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος.
Μετά την έξοδό του από την βάση, χάθηκαν τα ίχνη του και κηρύχθηκε αγνοούμενος. Ρωσικές εφημερίδες ανέφεραν ότι είναι αδύνατον αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών με τόσο υψηλό βαθμό να περιφέρεται χωρίς ένοπλη συνοδεία και ομπρέλα προστασίας και εκφράζουν σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο ο Ιβάνοφ δολοφονήθηκε.
Τον σκότωσαν οι Τσετσένοι ισχυρίζονται τα ρώσικα ΜΜΕ, αν και χωρίς στοιχεία. Μάλλον οι Ισραηλινοί το έκαναν, υποθέτουν άλλες εφημερίδες στη Μέση Ανατολή. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο δεύτερος στην ιεραρχία της GRU, της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας, είχε πολλούς εχθρούς. Ισραηλινά ΜΜΕ υπογραμίζουν ότι ο Ρώσος αρχικατάσκοπος διαπραγματευόταν με τους ομολόγους του στην Δαμασκό την πώληση υπερσύγχρονων πυραύλων <<Ρ-800 Yakhont>>, εμβέλειας 300 χιλιομέτρων.
Όμως ο Ιβάνοφ είχε ανοιχτούς λογαριασμούς και με τους Τσετσένους Ισλαμιστές. Το 2000, το Κρεμλίνο τον τοποθέτησε επικεφαλή των ρώσικων δυνάμεων στην Τσετσενία και θεωρείται πως ήταν υπεύθυνος για τις <<στοχευμένες>> εκτελέσεις φονταμενταλιστών οπλαρχηγών αλλά και δολοφονίες τσετσένων αντοφρονούντων στο εξωτερικό.

Μην χαρίζετε ζώα στα παιδιά. Χαρίστε αγάπη και σεβασμό για τη ζωή!

Η ζωή έχει αξία. 
Δεν μπαίνει στο συρτάρι, ούτε πετιέται στα σκουπίδια, όταν βαρεθούμε. 
Αναλογιστείτε την ευθύνη. 
Μην χαρίζετε ζώα στα παιδιά. 
Χαρίστε αγάπη και σεβασμό για τη ζωή!

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σωτήριες για τα πρόωρα μωρά οι «μαμάδες-καγκουρό»

ΡΩΜΗ Ως τώρα τα μωρά που γεννιούνταν πρόωρα ήταν αναγκασμένα να παραμένουν επί εβδομάδες σε θερμοκοιτίδα, απομονωμένα από τους γονείς τους που υποχρεούνταν να τα κοιτάζουν από μακριά ώσπου να φθάσουν στο επιθυμητό βάρος. Σύμφωνα όμως με νέα μεγάλη ιταλική μελέτη, που διενεργήθηκε σε οκτώ χώρες σε τέσσερις ηπείρους, υπάρχει μια ιδιαίτερα ευεργετική εναλλακτική, και δεν είναι άλλη από την αγκαλιά της μαμάς.

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να διαρκέσει ως και τέσσερις ώρες την ημέρα. Αρκεί η μητέρα, καθισμένη σε επικλινή πολυθρόνα, να κρατάει το μωρό της ντυμένο μόνο με την πάνα του στο γυμνό της στέρνο, σκεπασμένο με μια μαλακή κουβέρτα. Τα οφέλη για μητέρα και παιδί είναι πολυάριθμα. Το μωρό ηρεμεί, σταματάει να κλαίει, αναπνέει με κανονικότερο ρυθμό ελαχιστοποιώντας τις περιπτώσεις άπνοιας, αυξάνει γρηγορότερα το βάρος του, ενώ μέσω της σωματικής επαφής η θερμοκρασία του συντονίζεται με εκείνη της μητέρας του.

« Επίσης, το νεογέννητο συνηθίζει την επαφή με το σώμα της μητέρας του, διευκολύνοντας έτσι τον θηλασμό, αλλά παράλληλα μέσω της αφής και της όσφρησης λαμβάνει όλα εκείνα τα ερεθίσματα που του είναι απαραίτητα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δόκτωρ Ρικάρντο Νταβάντσο, ο οποίος προσθέτει ότι τον ρόλο της «μαμάς-καγκουρό» μπορεί να αναλάβει και ο μπαμπάς. Η μέθοδος της «μαμάς-καγκουρό», όπως ονομάζεται, αφορά νεογνά που έχουν γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης, ακόμη και εκείνα που ζυγίζουν λιγότερο από ένα κιλό, αλλά οπωσδήποτε εκείνα των οποίων η κατάσταση της υγείας θεωρείται σταθερή και είναι σε θέση να βγουν προσωρινά από τη θερμοκοιτίδα. Οπως επισημαίνουν οι νεογνολόγοι, η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε νεογνά τα οποία είναι διασωληνωμένα και δεν αναπνέουν ακόμη αυτόνομα, με αξιόλογα αποτελέσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλά πρόωρα μωρά αναπνέουν μόνα τους ακουμπισμένα πάνω στο στήθος της μητέρας τους, αλλά έχουν ανάγκη από διασωλήνωση αμέσως μόλις ξαναμπαίνουν στη θερμοκοιτίδα.

Η ιδέα για τη συγκεκριμένη πρακτική γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας το 1978, σε μια προσπάθεια να αναπληρωθεί η έλλειψη θερμοκοιτίδων για τα πρόωρα νεογνά, κερδίζει όμως ολοένα περισσότερο έδαφος σε πολλές χώρες. Ηδη οι μονάδες εντατικής νεογνών μεγάλων νοσοκομείων δίνουν στους γονείς το δικαίωμα να επισκέπτονται όσο συχνά επιθυμούν τα μωρά τους και να τους παρέχουν μια θεραπευτική αγκαλιά.
 

Κάντε τον να κρέμεται από τα χείλη σας!!


Από την άλλη πλευρά βέβαια το πρώτο φιλί μας θυμίζει άλλα πρώτα φιλιά που έχουμε δώσει και άλλα που έχουμε μετανιώσει γιατί τα δώσαμε… Το φιλί είναι μια φυσική αισθησιακή λειτουργία, που έρχεται να αντικαταστήσει τα λόγια, όταν πλέον οι λέξεις.γίνονται περιττές.
Όλες ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει ένα φιλί, τι νιώθουμε όταν φιλάμε κάποιον και τι νιώθει κι αυτός όταν ακουμπάει το δικό μας στόμα.
Τα χείλη μας, που είναι μια από τις βασικές ερωτογενείς ζώνες, αποτελούν την πρώτη πύλη στην έντονη διέγερση. Όλες μας πιστεύουμε ότι ξέρουμε να φιλάμε, αλλά πόσο είναι αλήθεια αυτό; Φυσικά επειδή είναι μια λειτουργία ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, είναι πολύ σημαντική και η συμπεριφορά του άλλου. Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά μυστικά που λειτουργούν την ώρα που οι γλώσσες μπλέκονται μεταξύ τους, κλείνουμε τα μάτια και παραδινόμαστε.

Μην φιλάτε απλά με τα χείλη σας :
Με την άκρη του δαχτύλου σας, χαϊδέψτε το περίγραμμα των χειλιών του συντρόφου σας. Κρατήστε απαλά το χαμηλότερο χείλι του με το δάχτυλο και τον αντίχειρά σας και μετά ρουφήξτε το με το στόμα σας. Στους άνδρες γενικά, αρέσει αυτό το φιλί επειδή η επιδερμίδα τους σ’ αυτό το σημείο είναι παχύτερη και μπορεί να αντέξει το έντονο “ρούφηγμα”. Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά σας, θα του δώσει αμέσως να καταλάβει, ότι η συνέχεια… θα έχει συγκλονιστικό ενδιαφέρον και η επιθυμία του για σας θα φτάσει στα κόκκινα…!


Μην φοβάστε την αναπνοή του:
Σφραγίστε τα χείλη του με τα δικά σας και αισθανθείτε την αναπνοή του εισπνέοντας βαθιά. Δείξτε του ότι αναπνέετε και ζείτε μόνο γι’ αυτόν, ότι του ανήκετε ολοκληρωτικά.

Φιλήστε του τα αυτιά:
Υπάρχουν κάποιοι, που μπορεί να μην βρίσκουν το φίλημα του αυτιού ερωτικό. Εκείνοι όμως που τους αρέσει τρελαίνονται για αυτό το ζεστό, υγρό και θορυβώδες, προκλητικό φιλί. Ξεκινήστε με το λοβό στην αρχή και καλύπτοντας τα δόντια σας με τα χείλια σας, τραβήξτε τον απαλά. Εάν διαπιστώσετε θετική αντίδραση, αφήστε την αναπνοή σας να πλημμυρίσει το αυτί του, μιλήστε χαμηλόφωνα και στροβιλίστε τη γλώσσα σας στο αυτί του.

Μπορείτε να τον φιλήσετε και χωρίς τα χείλια σας:
Ακολουθήστε την αρχή των Εσκιμώων και αγγίξτε τη μύτη του με τη δική σας. Τρίψτε την από τη μία πλευρά και από την άλλη, πάνω – κάτω και χρησιμοποιήστε την άκρη της μύτης σας για να χαϊδέψετε το σύντροφό σας στα μαλλιά του, στο πρόσωπο και στο λαιμό του. Εισπνεύστε βαθιά καθώς τον φιλάτε, δείχνοντάς του ότι θέλετε ακριβώς να αναπνεύσετε κάθε σπιθαμή του κορμιού του.

Φιλήστε τον στα μάτια:
Τα φιλιά στην περιοχή των ματιών είναι πάντα πολύ απαλά και φανερώνουν στοργή και οικειότητα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τον ξυπνήσετε αισθησιακά και ταυτόχρονα να του δείξετε τις ερωτικές σας διαθέσεις.

Εξερευνήστε τον:
Φιλώντας τον σ’ όλο του το σώμα, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ανακαλύψετε τις ερωτογόνες ζώνες του κορμιού του κι έτσι θα ξέρετε τα αδύνατά του σημεία, με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθείτε αναλυτικότερα… στο μέλλον.

Αναστατώστε τον με τη γλώσσα σας:
Περάστε τη γλώσσα σας στο κάτω χείλι του συντρόφου σας και τραβήξτε τον προς το μέρος σας. Παίξτε με τις γλώσσες σας γρήγορα, στα στόματα και των δυο κι αφήστε τες να παλέψουν για το ποια θα κυριαρχήσει. Αυτό το φιλί, είναι συνήθως ερωτικά επιθετικό και ιδιαίτερα προκλητικό.


Γαργαλήστε τον ουρανίσκο του συντρόφου σας:
Αυτό είναι ένα έντονα ερωτικό και οικείο φιλί. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να του πείτε: «Θέλω κάθε σου εκατοστό…!» “

Καλό βούρτσισμα στα δόντια σας κάθε ημέρα:
Θα τον φιλήσετε με πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη, εάν δεν ανησυχείτε για την άσχημη αναπνοή σας.Φροντίστε σχολαστικά την υγιεινή του στόματός σας, γιατί αυτό είναι το Α και το Ω στη “γεύση” που θα του αφήσετε.





stakarfia



Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ορθοστατική υπόταση


Σου έχει τύχει ποτέ να σηκωθείς απότομα και να νιώσεις τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια σου; Υπάρχουν άνθρωποι που αυτή η ζάλη εμφανίζεται πολύ πιο εύκολα και ιδιαίτερα μετά από πολύωρη ορθοστασία. Είναι αυτό που λέμε ορθοστατική υπόταση.
Η ορθοστατική υπόταση, είναι ουσιαστικά πολύ απότομη και μεγάλη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συνήθως εκείνοι που πάσχουν από αυτή έχουν τα εξής συμπτώματα:
Αίσθημα ζάλης
Θόλωση της όρασης
Αδυναμία
Απώλεια αισθήσεων
Πόνο στον αυχένα και την περιοχή των ώμων
Σφίξιμο στο στήθος
Δεν είναι απαραίτητο για όλους να υποφέρουν από όλα τα συμπτώματα. Άλλωστε η ορθοστατική υπόταση μπορεί να εμφανιστεί και μετά από ένα μεγάλο γεύμα, όπου το αίμα συγκεντρώνεται στο πεπτικό σύστημα και ζαλίζεσαι πιο εύκολα. Και εδώ το άγχος είναι αρνητικός παράγοντας και μπορεί να επιδεινώσει μια τέτοια κατάσταση.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλούν την ορθοστατική υπόταση. Φάρμακα, παθολογικές ασθένειες αλλά και ιδιοπαθώς.Σε ορισμένα άτομα ιδιοσυγκρασιακώς αλλά και με την πάροδο της ηλικίας, ανεπαρκούν οι μηχανισμοί ρύθμισης και εμφανίζεται ορθοστατική υπόταση κατά την έγερση και λιποθυμία.
Η σωστή ιατρική εξέταση έχει καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση κάθε περίπτωσης και στον καθορισμό τυχόν επιβαλλόμενου εργαστηριακού ελέγχου. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ορθοστατική υπόταση. Στην περίπτωση δευτεροπαθούς ορθοστατικής υπότασης η θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος έχει κομβική σημασία.

Μποτιλιάρισμα παντού! Μια από τις χειρότερες μέρες για την Αττική! Ουρές στους δρόμους και στις στάσεις!

- Αποστάσεις 500 μέτρων θέλουν να διανυθούν μισή ωρα!
- Μποτιλιάρισμα ακόμα και σε παραδρόμους!
- Ουρές στις στάσεις! Κόσμος περιμένει τα λεωφορεία που έχουν όμως μπλοκάρει βγαίνοντας από τ' αμαξοστάσια
- Μόνο λεωφορεία σήμερα 09.00 - 21.00

Δεν υπάρχει δρόμος που να μην είναι από το πρωί μποτιλιαρισμένος! Η απουσία των περισσότερων μέσων μεταφοράς από τους δρόμους του λεκανοπεδίου έχουν κάνει πάλι την κατάσταση αφόρητη!

Αδιάβατη η κάθοδος της Κηφισίας, η άνοδος της Συγγρού έχει κολλήσει, 20 λεπτά από αρχή μέχρι Άγιο Σώστη, στην παραλιακή από Πειραιά προς Συγγρού χρειάζονται τουλάχιστον 40 λεπτά και άλλα τόσα πρέπει να υπολογίζει κανείς για να “κατέβει” από το Μαρούσι μέχρι το κέντρο μέσω Κηφισίας.



Το ποτάμι στην άνοδο έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ με χαμηλή ταχύτητα πάνε τα αυτοκίνητα και στην Αττική οδό από την Πλακεντίας μέχρι την Κηφισίας, όπου στις εξόδους τα αυτοκίνητα κυριολεκτικά έχουν παρκάρει...



Σχεδόν όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος είναι μποτιλιαρισμένοι ενώ στις στάσεις των λεωφορείων εκατοντάδες πολίτες περιμένουν να πάρουν... το επόμενο αφού τα περισσότερα έχουν φύγει απ' τις αφετηρίες γεμάτα και δεν κάνουν στάση...


newsit.gr

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ ο Δημόσιος τομέας


Ειδική έκθεση συνέταξε το κλιμάκιο του ΔΝΤ που ήρθε στην Αθήνα και αφορά κυρίως τον δημόσιο τομέα. Η έκθεση προτείνει στην Ελλάδα νέα μέτρα για την περίοδο 2012 –2014 όπως :
- Για τον δημόσιο τομέα ζητεί κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις.
- Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο ζητεί πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, ζητεί απλούστευση του μισθολογίου, με μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.
-Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους
-Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (π.χ. νησιά). Ακόμη, το Ταμείο ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
-Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας και εξάλειψη παροχών που αποδίδονται εις διπλούν.
-Τέλος, ζητεί μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Την Τρίτη θα συνεδριάσει άτυπα το υπουργικό συμβούλιο για το νέο νόμο που αφορά στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Με το νέο νόμο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει και πρόβλεψη για αυτόματη απελευθέρωση επαγγελμάτων σε περίπτωση που το άνοιγμά τους καθυστερήσει πάνω από έξι μήνες.
Στο νομοσχέδιο εκτός από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή, θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών που θα αρθούν για συνολικά 150 επαγγέλματα.
Τα επαγγέλματα που απαλευθερώνονται ολοκληρωτικά είναι:
Των δικηγόρων: Οι δικηγόροι απέ εδώ και στο εξής καλούνται να υπογράφουν στο εξής συμβάσεις με τους πελάτες τους, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνονται οι κρατήσεις εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία και θα επιβάλλονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Μια σημαντική αλλαγή που επηρεάζει τον δικηγορικό κλάδο είναι ότι αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, αφού πλέον με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου κάθε δικηγόρος θα μπορεί να ασκεί τη δραστηριότητα σε οποιαδήποτε μέρος της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αίρεται και η απαγόρευση της διαφήμισης.
Των συμβολαιογράφων:
Και στην περίπτωση αυτή καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, η ελάχιστη αμοιβή, η διαφήμιση, αλλά και ο περιορισμός που προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό επαγγελματιών που επιτρέπεται κάτω από ειδικές μάλιστα προϋποθέσεις να δραστηριοποιείται σε κάθε περιοχή της χώρας. Ωστόσο για το συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα προσεχτικές, καθώς οι συμβολαιογράφοι είναι δημόσιοι λειτουργοί και επομένως μπορεί να δημιουργηθούν συνταγματικά προβλήματα.
Των φαρμακοποιών:
Αίρονται και για τους φαρμακοποιούς οι γεωγραφικοί περιορισμοί (ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, δύο φαρμακεία σε απόσταση 100 μέτρων κ.λπ.), ενώ μειώνεται με βάση τις οδηγίες του μνημονίου το ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Με βάση τους πρώτους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών θα περιοριστεί άμεσα στο 15% - 20% στις λιανικές πωλήσεις, είτε έμμεσα με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο.
Των μηχανικών, αρχιτεκτόνων και ορκωτών λογιστών:
Η σημαντική αλλαγή που επέρχεται με βάση το νομοσχέδιο είναι ότι καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές.

Μην χαρίζετε κατοικίδια ζώα τα Χριστούγεννα

Τα περισσότερα ζωάκια που χαρίζονται τις ημέρες των γιορτών δυστυχώς καταλήγουν στον δρόμο...
Δυο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν από τους Ιταλούς να αλλάξουν συνήθειες και να μην συμπεριλάβουν στα δώρα τους κατοικίδια ζώα.

Πιο συγκεκριμένα, η Αidaa απηύθυνε έκκληση, ζητώντας να εγκαταλειφθεί μια παγιωμένη συνήθεια, που χαρακτηρίζεται, όμως, από επιπολαιότητα: κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, στα διάφορα δώρα, συμπεριλαμβάνονται 150.000 σκυλιά και 250.000 γάτες.
"Μέσα σε λίγους μήνες", τονίζουν οι υπεύθυνοι της Aidaa, "το 40% αυτών των ζώων θα βρεθούν χωρίς ιδιοκτήτη, εγκαταλειμμένα".
Η ιταλική φιλοζωική οργάνωση, υπογραμμίζει, επίσης, ότι "πολύ συχνά, τα κουτάβια προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης: δεν τους επιτρέπεται να θηλάσουν όσο θα έπρεπε, οι συνθήκες μεταφοράς είναι εξουθενωτικές και πολλά, σχεδόν νεογέννητα σκυλιά, πεθαίνουν, πριν ακόμη φτάσουν στην Ιταλία και στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης".
O κίνδυνος, πάντως, δεν είναι μόνο αυτός: ακόμη και αν εκτεθούν στις προθήκες των μαγαζιών, τα μικρά κατοικίδια, μπορεί να αρρωστήσουν μετά την πώλησή τους, ή να παρουσιάσουν, λόγω του στρες στο οποίο υποβλήθηκαν, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τους Ιταλούς φιλόζωους, πολλά σκυλιά αλλά και γάτες, εγκαταλείπονται, μόλις αρχίσουν να δείχνουν τον πραγματικό, φυσιολογικό τους χαρακτήρα. Μόλις, δηλαδή, αποκτήσουν οικειότητα με το περιβάλλον του σπιτιού, εκδηλώσουν την ανάγκη για παιχνίδι, ή μεγαλώσουν και πάψουν να είναι το "παιχνιδάκι" που κάποιοι ιδιοκτήτες νόμιζαν ότι είχαν αποκτήσει.

prasino-hamomilaki

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Φως στα αίτια θανάτου της Κάλλας


Νέες αποκαλύψεις

Η διάσημη σοπράνο Μαρία Κάλλας, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της όπερας του 20ου αιώνα, πέθανε από μια εκφυλιστική ασθένεια που έπληξε τις φωνητικές της χορδές, υποστηρίζουν δύο ιταλοί γιατροί ειδικοί στην ορθοφωνία.

Σύμφωνα με αυτούς τους ειδικούς, κ.κ. Φράνκο Φούσι και Νίκο Παολίλο, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (βόρεια), με την ευκαιρία μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, η μεγάλη σοπράνο είχε προσβληθεί από δερματομυοσίτιδα, μια ασθένεια που επηρεάζει τους μυς και τους ιστούς γενικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του λάρυγγα.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι αυτή η ασθένεια αντιμετωπίζεται με κορτιζόνη και ανοσοκατασταλτικά, τα οποία μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς, σύμφωνα με την επίσημη ιατρική γνωμάτευση, η Κάλλας πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

Η πληροφορία που αποκαλύπτεται από την εφημερίδα La Stampa, διαψεύδει ότι η Κάλλας αυτοκτόνησε μετά τη σταδιακή απώλεια της φωνής της από την ερωτική απογοήτευση στη σχέση της με τον έλληνα δισεκατομμυριούχο Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος την άφησε το 1968 για να παντρευτεί την Ζακλίν Κένεντι.

Οι ειδικοί στην ορθοφωνία επιστήμονες μελέτησαν με υπερσύγχρονα μέσα ηχογραφήσεις της σοπράνο τη δεκαετία του '50, την πιο ολοκληρωμένη περίοδο της, τη δεκαετία του '60, όταν άρχισε να έχει προβλήματα, και τη δεκαετία του '70, που χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική απώλεια βάρος και την αλλοίωση της φωνής της.

«Ο Φούσι, ένας από πιο διάσημους ειδικούς στην ορθοφωνία στη χώρα, και ο Παολίλο ανέλυσαν τα τελευταία βίντεο της Κάλλας που δείχνουν ότι οι μύες δεν ανταποκρίνονται πλέον, επειδή η θωρακική κοιλότητα δεν φούσκωνε όταν ανέπνεε», γράφει η εφημερίδα του Τορίνο. «Η παρακμή της «Εικόνας» της όπερας δεν οφείλεται σε προσπάθειες για τη φωνή της ή σε εξωτερικές αιτίες», όπως οι συναισθηματικές εντάσεις, λένε οι ειδικοί που έχουν μελετήσει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της καριέρας της μεγάλης Ντίβας, όταν δεν μπόρεσε να τραγουδήσει την όπερα Νόρμα στη Ρώμη, στις 2 Ιανουαρίου του 1958, προς τιμήν του τότε προέδρου της Ιταλίας, Τζιοβάνι Γκρόνκι, και της συζύγου του.

Στο τέλος της πρώτης πράξης, από την οποία το μισό κοινό ήταν απογοητευμένο, η Κάλλας έφυγε κρυφά από μια πίσω πόρτα, «αυτό δεν ήταν ένα καπρίτσιο, ήταν πραγματικά άρρωστη, είχε μια τραχειίτιδα, οι μύες χαλάρωναν. Ήταν η αρχή του τέλους», τονίζουν οι δυο ειδικοί.

Έφυγε η αγαπημένη ''κακιά'' Τασσώ Καββαδία



Έσβησε η μεγάλη ηθοποιός στα 91 της χρόνια.

Η Τασσώ Καββαδία, η διασημότερη αλλά ταυτόχρονα και η πιο αγαπητή ''κακιά'' του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 χρόνων.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 11:00 το πρωί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Την καθιέρωσαν οι ρόλοι της "κακιάς'". Πεθερά, αδελφή, νύφη ακόμα και δεσμοφύλακας αναμορφωτηρίου. Όπως έλεγε και η ίδια, «ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζη που τα' φτιαξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκη που η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».

Στο θέατρο, πάντως, έπαιξε ρόλους που κάλυπταν όλο το ρεπερτόριο, με μοναδική εξαίρεση την αρχαία τραγωδία. «Δεν έπαιξα αρχαία τραγωδία γιατί τη σέβομαι πάρα πολύ είναι κάτι μουσειακό για μένα. Ποτέ δεν μου έγινε πρόταση. Δεν μου αρέσει το μουσειακό θέατρο, μου αρέσει το καθημερινό θέατρο», είχε δηλώσει.

 Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κούν.

Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και εκτελέστρια. Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.

Έχει συμμετάσχει από το 1954 σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις και έργα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση.

Απέκτησε τρία παιδιά.

Κινηματογραφικές ταινίες:

    " Κυριακάτικο ξύπνημα (1954) .... Λίζα Καραγιάννη

    " Στέλλα (1955) .... αδελφή Αλέκου

    " Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της (1955)

    " Διακοπές στην Αίγινα (1958)

    " Το κλωτσοσκούφι (1960) .... Ουρανία

    " Ερόικα (1960)

    " Φαίδρα (1962)

    " Ένας μεγάλος έρωτας (1964) .... Αθηνά

    " Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) .... κυρία Αγλαΐα Ξ. Παπαμήτρου

    " Ιστορία μιας ζωής (1965)... Ελένη Παπαδήμα

    " Δύσκολοι δρόμοι (1965)

    " Στεφανία (1966) .... διευθύντρια φυλακών

    " Δάκρυα οργής (1967) .... μητέρα Μάνου

    " Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968) .... Βασιλική

    " Όλγα αγάπη μου (1968) ... Έλενα

    " Πολύ αργά για δάκρυα (1968)... Κατακουζηνού

    " Η κραυγή μιας αθώας (1969)... Λέλα

    " Ξύπνα, Βασίλη! (1969) .... κυρία Φαρλάκου

    " Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970) .... Αιμιλία

    " Φρενίτις (1971) ... Ρέα

    " Η αμαρτία της ομορφιάς (1972) .... Κατερίνα Βλαστού

    " Αναζήτησις (1972) .... Νατάσσα

    " Ο γιος μου ο Στέφανος (1975) .... Ζωή

    " Δονούσα (1992)

    " Προς την ελευθερία (1996)

    " Χαμένες νύχτες (1997)

    " Παταγονία (1998)

    " Θηλυκή εταιρεία (1999)...Σταμάτα

    " Φοβού τους Έλληνες (2000) .... γιαγιά Μαρία

    " Αλέξανδρος και Αϊσέ (2001)

    ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

    " Ο σπαγκοραμμένος

    " Ταβέρνα

    " Θύελλα 1987.... Ρένα

    " Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα (ANT1, 1991-93) ....Γκόλντι

    " Γίγας μοτέλ (Mega Channel, 1993-94)....κυρία Γαλατεία

    " Ανίσχυρα ψεύδη (ΕΤ1, 1999-2000)

    " Παππούδες εν δράσει (ΕΤ-1, 2000-01)....Αναστασία

    " Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο (ANT1, 2001-02)