Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πρόγραμμα ναυπήγησης πλοίων

Το γιγάντιο πρόγραμμα ναυπήγησης 768 πλοίων, που υλοποιείται στις μέρες μας, φέρνει τεράστια έσοδα σε Κίνα-Ιαπωνία-Νότια Κορέα και Ινδία.
Έτσι, ενώ η χώρα μας αναγνωρίζεται ως ναυτιλιακή <<υπερδύναμη>> από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα, δεν έχει καταφέρει να μεταφράσει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα σε χειροπιαστά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Η χώρα μας, κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως βάσει των πλοίων που διαχειρίζονται εταιρείες ελληνικών συμφερόντων και στην κορυφή των παραγγελιών για τη ναυπήγηση νέων, αλλά ελαχίστων εξ αυτών στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, κυβερνήσεις χωρών όπως η Κίνα, αξιοποιούν ταχύτατα τις ευκαιρίες.Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, οι Έλληνες εφοπλιστές έμειναν χωρίς φορτία για μεταφορά και χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να ολοκληρώσουν τη ναυπήγηση των πλοίων τους. Οι Κινέζοι έσπευσαν να δημιουργήσουν ένα άτυπο ταμείο για να <<μεταγγίσουν>> κεφάλαια στους έλληνες εφοπλιστές και δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να τους προσφέρουν 5 δις δολάρια. Βοηθώντας όμως τους εφοπλιστές, ουσιαστικά στηρίζουν τη ναυπηγική τους βιομηχανία και τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης σε αυτή.
<<Χτίζουν>> τα πλοία τους οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα. Ακόμα και στη γειτονική Τουρκία έχουν δώσει παραγγελίες έλληνες εφοπλιστές. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων XRTC, αυτή την περίοδο οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν 768 πλοία. Από αυτά τα 388 κατασκευάζονται σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, 317 στην Κίνα, 35 στην Ιαπωνία και 14 στην Ινδία. Η αξία των πλοίων ελληνικών συμφερόντων που ναυπηγούνται αυτή την στιγμή σε κινέζικα ναυπηγεία φτάνει τα 14,2 δις δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: