Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τυχαίος θάνατος.......

Το  Καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 8 Αυγούστου, ξεβράστηκε στις ακτές της Τουρκίας, το αποσυντεθειμένο πτώμα αγνώστου άντρα. Μετά από λίγο καιρό ταυτοποιήθηκε με τον εξαφανισμένο υποδιοικητή της ρωσικής στρατιωτικής αντικατασκοπίας, στρατηγό Γιούρι Ιβάνοφ. Η επίσημη εκδοχή της νεκροψίας ήταν <<πνιγμός>>. Ο 52χρονος αρχικατάσκοπος είχε επισκεφτεί τη ναυτική βάση της Ταρτούς, στη Λατάκια της Συρίας, το μοναδικό λιμάνι της Μεσογείου όπου θα ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος.
Μετά την έξοδό του από την βάση, χάθηκαν τα ίχνη του και κηρύχθηκε αγνοούμενος. Ρωσικές εφημερίδες ανέφεραν ότι είναι αδύνατον αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών με τόσο υψηλό βαθμό να περιφέρεται χωρίς ένοπλη συνοδεία και ομπρέλα προστασίας και εκφράζουν σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο ο Ιβάνοφ δολοφονήθηκε.
Τον σκότωσαν οι Τσετσένοι ισχυρίζονται τα ρώσικα ΜΜΕ, αν και χωρίς στοιχεία. Μάλλον οι Ισραηλινοί το έκαναν, υποθέτουν άλλες εφημερίδες στη Μέση Ανατολή. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο δεύτερος στην ιεραρχία της GRU, της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας, είχε πολλούς εχθρούς. Ισραηλινά ΜΜΕ υπογραμίζουν ότι ο Ρώσος αρχικατάσκοπος διαπραγματευόταν με τους ομολόγους του στην Δαμασκό την πώληση υπερσύγχρονων πυραύλων <<Ρ-800 Yakhont>>, εμβέλειας 300 χιλιομέτρων.
Όμως ο Ιβάνοφ είχε ανοιχτούς λογαριασμούς και με τους Τσετσένους Ισλαμιστές. Το 2000, το Κρεμλίνο τον τοποθέτησε επικεφαλή των ρώσικων δυνάμεων στην Τσετσενία και θεωρείται πως ήταν υπεύθυνος για τις <<στοχευμένες>> εκτελέσεις φονταμενταλιστών οπλαρχηγών αλλά και δολοφονίες τσετσένων αντοφρονούντων στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: