Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Υποβαθμίζει την Πορτογαλία ο Fitch

O oίκος αξιολόγησης αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενος την αργή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και το δυσκολότερο περιβάλλον στις αγορές για τη χώρα αλλά και για το τραπεζικό της σύστημα.

Σύμφωνα με τον τρίτο σε παγκόσμιο επίπεδο οίκο αξιολόγησης, ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει θέσει η Πορτογαλία για το 2011, δηλαδή η μείωση του ελλείμματος σε λίγο πάνω από το 4% του ΑΕΠ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδίως αν, όπως η Fitch αναμένει, η οικονομία πέσει σε....


ύφεση το επόμενο έτος.

Αφότου κατέγραψε ένα δημόσιο έλλειμμα ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ το 2009, η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί για τη μείωση του στο 7,3% φέτος, και στο 4,6% στα τέλη του 2011.

Ο Fitch είχε ήδη υποβαθμίσει το Μάρτιο κατά μια βαθμίδα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, δηλώνοντας απαισιόδοξος όσον αφορά την ικανότητα της χώρας για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της και τη μείωση του χρέους της.

Η αντίπαλος της, η Moody's Investors Service, δήλωσε από την πλευρά της την Τρίτη ότι εξετάζει μια πιθανή μείωση κατά δυο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Λισαβόνας, που σήμερα είναι στο "A1" για το μακροπρόθεσμο χρέος της, λόγω των επιπτώσεων του σχεδίου λιτότητας στη δυναμική της οικονομίας της.

Ο άλλος μεγάλος διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο Standard and Poors, έχει τοποθετήσει την πιστοληπτική ικανότητα του πορτογαλικού κράτους στο (Α +) με "αρνητική πρόβλεψη" στις 30 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή, ο οίκος Fitch υποβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας κατά μία μονάδα σε ΒΒΒ-, μόλις μία μονάδα πριν το junk.

«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ουγγαρίας αντανακλά μια ουσιαστική επιδείνωση στην υφιστάμενη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική θέση» ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο η Fitch για την Αναδυόμενη Ευρώπη.

Η Βουδαπέστη, εκτιμά ο οίκος, είνευάλωτη σε σοκ εξαιτίας τoυ σχετικά υψηλού επιπέδου του δημόσιου, εξωτερικού και εγχώριου τραπεζικού χρέους σε ξένο συνάλλαγμα.
 
τρελοκουνελι

Δεν υπάρχουν σχόλια: