Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σε καταστήματα και εμπορικούς δρόμους


Χριστουγεννιάτικα δέντρα με δεκάδες λαμπιόνια, φάτνες, γιρλάντες, αγγελάκια και Άγιοι Βασίληδες κοσμούν τις τελευταίες ημέρες τις βιτρίνες των καταστημάτων και τους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Το άρωμα των Χριστουγέννων είναι πλέον έντονο, το κλίμα γιορτινό η ατμόσφαιρα ευχάριστη όμως η κίνηση παραμένει υποτονική.
Οι καταναλωτές επιφυλακτικοί, μουδιασμένοι κοιτούν βιτρίνες, κάνουν έρευνα αγοράς αναζητώντας τις φθηνότερες τιμές όχι πλέον για δώρα αλλά για τις καθημερινές τους ανάγκες. Τα είδη ένδυσης και υπόδησης στις περισσότερες των περιπτώσεων μοιάζουν με πολυτέλεια αφού οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σήμαναν αυτόματα περικοπές και στα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Το ένα ευρώ έχει πλέον μεγάλη αξία για όλους τους καταναλωτές για αυτό και έχουν επιδοθεί στο κυνήγι των φθηνότερων προϊόντων.

Η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους, χθες Τρίτη, τέσσερις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ήταν ενδεικτική του αρνητικού κλίματος. Καταστήματα άδεια με τους επαγγελματίες και τους λιγοστούς πλέον υπαλλήλους να επιμελούνται το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και τους καταναλωτές με άδεια χέρια να περπατούν βιαστικοί και να εμφανίζονται σχεδόν αδιάφοροι για το πνεύμα των Χριστουγέννων που υπό άλλες συνθήκες θα επέβαλε απαραιτήτως από ένα δωράκι για τα αγαπημένα πρόσωπα.

«Οι τιμές είναι καλές, βλέπω ότι και οι καταστηματάρχες προσπαθούν να τις κατεβάσουν όσο μπορούν για να μπορέσουμε και εμείς να αγοράσουμε. Βέβαια, τα πράγματα είναι δύσκολα και φέτος είμαστε συγκρατημένοι και κοιτάμε πάντα τις τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μαρία.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Με τι λεφτά να ψωνίσω; 230 ευρώ παίρνω σύνταξη, πώς να ζήσω με αυτά τα χρήματα;» μας είπε απογοητευμένος ένας συνταξιούχος.

«Δράμα η κατάσταση, δώρο δεν πήραμε, τι να ψωνίσουμε. Μόνο τα απαραίτητα για τα χριστουγεννιάτικο τραπέζι», ανέφερε βιαστικά ένας περαστικός.

Στην αντίπερα όχθη οι καταστηματάρχες εμφανώς απογοητευμένοι ευελπιστούν τις επόμενες ημέρες σε μια ανάκαμψη. Γνωρίζουν καλά ότι η αγοραστική δύναμη βρίσκεται στο ζενίθ, αισιοδοξούν όμως ότι έστω και λίγο το κλίμα θα ανατραπεί. Όπως υποστηρίζουν αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έπληξε τα νοικοκυριά και έχουν μετατρέψει επί της ουσίας την χριστουγεννιάτικη αγορά σε εκπτωτική περίοδο προκειμένου να καταφέρουν και οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν έστω στα λειτουργικά τους έξοδα.

Ο Μανόλης Σταματογιαννάκης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου μιλώντας για την περίοδο αυτή ανέφερε: «Έχουμε μπει διστακτικά στην περίοδο των Χριστουγέννων με πολλές επιφυλάξεις γιατί περιμέναμε αυτό το αρνητικό κλίμα. Δυστυχώς ζούμε ανεπανάληπτες στιγμές και πιστεύω ότι ο κόσμος αυτή την περίοδο ζει με την ανασφάλεια και τον φόβο. Πιστεύω να βελτιωθεί η κατάσταση. Τα ταμεία μας αποκλείεται να γεμίσουν, απλά ένα μέρος των υποχρεώσεων μας πιστεύουμε να καλυφθεί.

Από μόνοι μας προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερες τιμές παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη απορροφήσει και τρεις αυξήσεις του ΦΠΑ. Με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο προσπαθούμε να τονώσουμε τόσο τη δική μας ψυχολογία όσο και την ψυχολογία των καταναλωτών για να αντιμετωπίσουμε την μιζέρια. Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

«Η κίνηση είναι πολύ υποτονική και καταγράφει κατακόρυφη πτώση συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και το γνωρίζουμε καλά, ευελπιστούμε απλά τις επόμενες ημέρες να δούμε την αγορά να «ζεσταίνεται» ανέφερε εμφανώς απογοητευμένος επαγγελματίας καταστήματος ένδυσης στην οδό Τσουδερών.

Η κρίση έπληξε και τα καταστήματα με γυναικεία ρούχα όπου παρά τις προσφορές παραμένουν άδεια: «Κόβουν τα επιδόματα, κόβουν τα δώρα, κόβουν τα πάντα. Έχουμε ήδη προσφορές και μας ζητάνε να κατεβάσουμε επιπλέον την τιμή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το πράττουμε. Πελάτισσες έρχονται, κοιτούν, ρωτούν τιμές και συνήθως φεύγουν χωρίς να ψωνίσουν. Πιστεύουμε τις δυο τελευταίες ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή να αυξηθεί λίγο η κίνηση» μας είπε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα καταστήματα με είδη δώρων: «Ο κόσμος μπαίνει κοιτάει και ρωτάει για τιμές. Ψωνίζει δώρα φθηνά των δέκα με δεκαπέντε ευρώ ενώ μέχρι και πέρυσι θα έδινε περίπου πενήντα ευρώ για ένα δώρο σε αγαπημένο του πρόσωπο» λέει χαρακτηριστικά άλλος επαγγελματίας της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Με σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος όσο και ο δήμος Ρεθύμνου επιχειρούν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα και να προσελκύσουν τους διστακτικούς καταναλωτές.

Σε γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης αναφερόμενος στις εκδηλώσεις αναφέρει: «Τις τελευταίες μέρες αρχίζει να φτιάχνεται το «πορτρέτο» της εορταστικής περιόδου για το Ρέθυμνο. Ένα πορτρέτο με Χριστουγεννιάτικο φόντο, βροχές, κρύο και χιόνια. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα χαρούμενο τοπίο με αισιόδοξους ανθρώπους, χαμογελαστά παιδιά, χαρούμενες μουσικές και με μεγάλη διάθεση για συναναστροφή και διασκέδαση. Σε αυτή την προσπάθεια οι έμποροι καταθέτουν τη διάθεση για εξυπηρέτηση, τα ποιοτικά τους προϊόντα.

Οι καταναλωτές του Ρεθύμνου ξεκινώντας από την Κυριακή που μας πέρασε έδειξαν τη διάθεσή τους να τιμήσουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους μόνο τη ρεθεμνιώτικη αγορά. Με αυτά τα υλικά και την όρεξη «ο καλλιτέχνης» ελπίζουμε να μεγαλουργήσει! Και μην ξεχνάτε όλοι μαζί μπορούμε να «κάνουμε το όνειρο να κρατήσει πιο πολύ από μια νύχτα!».



Εμπορικός Σύλλογος: «Με πολλές ευχές, καλές τιμές αλλά και με…Χριστουγεννιάτικα δώρα»

Ξεκινώντας από την περασμένη Κυριακή ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου συνεχίζει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για την τόνωση της αγοράς.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν δωρεάν Θέατρο Σκιών, την παράσταση «Ο Καραγκιόζης κι ο καλικάντζαρος» από τον Χανιώτη Καραγκιοζοπαίχτη κ. Νίκο Μπλαζάκη.

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010 ακολουθούν τρεις ακόμα εκδηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου:

-Party με το Μάγο στην Μεγάλη Πόρτα (Εθνικής Αντιστάσεως) 11.30-13.30.

Ο χιονάνθρωπος μας περιμένει παρέα με τον μάγο μας για πολλά πολλά κόλπα και μαγικά, με μουσική, ευχές, δώρα. Ένα πάρτι για μικρούς και μεγάλους.

-Το πιο γλυκό πάρτι! Αρκαδίου στο ύψος της Μητρόπολης 18.30-20.30 (πλατεία Καραολή) πάρτι για μικρούς και μεγάλους με ζεστή σοκολάτα, κεράσματα, εορταστική μουσική και χορό με μεγαλοφιγούρες και προκλήσεις.

-Ξυλοπόδαρος, ο Άγιος Βασίλης σαν ξυλοπόδαρος ξεκινώντας από το 2ο Δημοτικό με το κλείσιμο των σχολείων γύρω στις 12:30 και κάνοντας βόλτα στην αγορά, βλέπει από ψηλά τα παιδάκια που οι γονείς τους αγοράζουν δώρα και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: