Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μέσα τα ..μικρά ψάρια..

Λίγους μόλις μήνες μετά τα νομοθετικά μέτρα και την σχετικά μικρή ελάφρυνση του πληθυσμού των φυλακών από υπόδικους και κατηγορούμενους για ναρκωτικά, το σωφρονιστικό σύστημα χρησιμοποιείται ως μαζική αποθήκη κράτησης των <<άθλιων>> της κοινωνίας. Περίπου 1.000 μικροεγκληματίες και ανήλικοι καταδικασμένοι σε ποινές φυλάκισης που ξεπερνούν τον ένα χρόνο, παραμένουν στις φυλακές. Αυτό συμβαίνει ή γιατί τα Δικαστήρια δεν δίνουν αναστολή στις εφέσεις τους ή γιατί δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν τις ποινές τους. Η εξαγορά ενός μήνα φυλάκισης κοστίζει σήμερα στον φυλακισμένο περίπου 600 ευρώ!!!!!!!!  Το ποσοστό των <<φτωχοδιάβολων>> που στάλθηκε στις φυλακές το καλοκαίρι παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον περασμένο Ιούνιο, οι κρατούμενοι σε ποινές φυλάκισης μέχρι ένα έτος ήταν κατά 70% περισσότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο!!!!
 Εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο οι κρατούμενοι ξεπέρασαν κατά πολύ τους 12.000, ενώ οι φυλακές του Κορυδαλλού έπιασαν νέο ιστορικό υψηλό με 2.300 κρατούμενους!!!!
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις υποσχέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση των ανηλίκων παραβατών, ο αριθμός των ανήλικων κρατούμενων παρουσιάζει σημαντική αύξηση 16% το πτώτο εξάμηνο του 2010. Σύμφωνα με στοιχεία, αν συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό η εισαγωγή ατόμων στις φυλακές, το 2015 ο συνολικός αριθμός των εγκλείστων θα ξεπεράσει τα 17.000 άτομα!!!
Μια από τις βασικές αιτίες του φαινομένου, είναι οι <<επιχειρήσεις σκούπα>> και οι χιλιάδες καθημερινές συλλήψεις που πραγματοποιούν οι μονάδες της ΕΛ.ΑΣ, στην Αθήνα.
Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφάσισε να προωθήσει ειδική ρύθμιση με την οποία δίδεται αυτοδικαίως αναστολή με την άσκηση έφεσης για τα αδικήματα που τιμωρούνται με ποινές ως 3 χρόνια. Παράλληλα, σχεδιάζονται κάποια δομικά και πάγια μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών. Ανάμεσα σε αυτά, είναι η αξιοποίηση της κοινοφελούς εργασίας των κρατούμενων. Μέχρι τώρα οι κρατούμενοι δεν την προτιμούν, γιατί δεν υπολογίζονται ευεργετικά οι ημέρες εργασίας. Για να αντιστραφεί το κλίμα, κάθε μέρα κοινωφελούς εργασίας, θα υπολογίζεται  στο εξής για δύο. Παράλληλα, μελετώνται ευνοϊκά μέτρα για τους ανήλικους και τις  γυναίκες καθώς και  αύξηση θέσεων εργασίας στις φυλακές....

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία επισημαίνεται πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο, καθώς και το τι πρέπει να προσέχουν οι ψηφοφόροι, οι δικαστικοί και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι.
Τα σημαντικότερα που πρέπει να προσέξουν οι ψηφοφόροι για την αποφυγή άκυρης ψήφου: 1. Όταν υπάρχουν εγγραφές ή διαγραφές, κατά τη διάταξη του άρθρου 27, παρ. 7 του Ν. 3852/ 2010.
2. Αν το ψηφοδέλτιο έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν, κατά τρόπο εμφανή, από τα οριζόμενα.
3. Αν έχει τυπωθεί σε χαρτί ή με μελάνι που το χρώμα του διαφέρει, κατά τρόπο εμφανή, από αυτό που ορίζεται.
4. Αν έχουν σημειωθεί, σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.
5. Αν βρεθεί στο φάκελο με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή
διαφορετικού συνδυασμού ή με λευκά.
6. Αν βρεθεί μέσα σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις του άρθρου 46 του
Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ, κυρωτ. Ν. 3463/ 2006, Α’ 114).
Δηλαδή, εάν σημειωθούν πάνω στον φάκελο στίγματα, σημεία ή λέξεις που μπορούν να θεωρηθούν διακριτικά γνωρίσματα, τα οποία παραβιάζουν, με τρόπο προφανή, το απόρρητο της ψηφοφορίας.

Εξαγορά του ΟΣΕ από τους Γάλλους;

Συνάντηση με τον Γάλλο υφυπουργό Μεταφορών είχε την Πέμπτη ο Δημήτρης Ρέππας, για το θέμα της εξαγοράς του ΟΣΕ από τους Γάλλους. Πάντως, επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Κίνα. Ο έλληνας υπουργός δήλωσε πως έδωσε στον γάλλο ομόλογο του μια πρώτη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον ΟΣΕ, προσθέτοντας πως μια συνεργασία με τη Γαλλία είναι επιθυμητή, για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας στη βάση της ισοτιμίας της αμοιβαίας ωφέλειας. πρώτος στόχος είναι εξυγίανση του οργανισμού με το νόμο που ψηφίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, και αργότερα θα σκεφτεί αν θα τον δώσει σε ξένους επενδυτές.

Μάλιστα δεν απέκλεισε πως το μάνταντζμεντ του ΟΣΕ μπορεί να παραχωρηθεί σε άτομο με ανάλογη εμπειρία, αξιοπιστία και κύρος προκειμένου να υπάρξει μια αποτελεσματική και ποιοτική διαχείριση. Προς το παρόν πάντως, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να έχουν μια ανοιχτή επικοινωνία, για να δουν πώς πάνε τα πράγματα και μέσα σε δύο με τρεις μήνες να μπορέσουν να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Ο σοσιαλισμός είναι θέμα γονιδίων!

Το να είσαι αριστερός σ' αυτή τη ζωή δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας. Πρέπει να κουβαλάς στον οργανισμό σου και ολίγη... ντοπαμίνη! Σύμφωνα λοιπόν με νέα “έρευνα” Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Politics, οι άνθρωποι που αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας προς το συντηρητισμό, δεν επηρεάζονται μόνο από την παιδεία, το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, αλλά και από έναν νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο με το όνομα DRD4.

Πρόκειται βασικά για έναν τύπο της γνωστής μας ντοπαμίνης, ο οποίος εμφανίζεται ενισχυμένος κυρίως σε πολύ εξωστρεφής ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ – ναι, σε αυτό το πανεπιστήμιο έγινε η έρευνα! - στους εξωστρεφείς ανθρώπους η DRD4 ενεργοποιεί τη διάθεση για αντισυμβατικές συμπεριφορές που τους οδηγεί να σχηματίζουν πιο προοδευτικές πολιτικές απόψεις ως ενήλικοι.

Η έρευνα βασίστηκε σε μελέτη 2.000 Αμερικανούς. Σε όσους βρέθηκε αυτό το το στέλεχος, φάνηκε ότι ψάχνονται συνεχώς για κάτι καινούριο, για ανθρώπους με τελειώς διαφορετικό τρόπο σκέψης και ζωής.

Μάλιστα , απ' ό,τι φάνηκε, η ηλικία, η εθνικότητα, το φύλο και οι πολιτισμικές καταβολές δεν έπαιξαν κανένα ρόλο σε αυτό το χαρακτηριστικό.

Τώρα λοιπόν ξέρουμε...

cosmo.gr

1928 Υπήρχαν τότε κινητά?

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν "Το τσίρκο" . Στο απόσπασμα φαίνεται μια κυρία να περπατάει ανάμεσα στον κόσμο έχοντας σηκωμένο το αριστερό της χέρι σαν να κρατάει ένα κινητό τηλέφωνο.. μήπως μιλάει;... μήπως ακούει μουσική;...
Άραγε τι συμβαίνει πραγματικα; Υπήρχαν τότε κινητα; Δικά σας τα συμπεράσματα...

Ένα βρέφος χαρίζει ζωές σε συνανθρώπους μας...


Σε ασθενείς στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού πρόκειται να μεταμοσχευθούν τα όργανα ενός νηπίου τριών χρόνων, που κατέληξε στην μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Το νήπιο είχε διακομιστεί, από την Κέρκυρα, στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, μετά από σοβαρό τραυματισμό, σε τροχαίο. Όταν οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς ότι το παιδί τους ήταν κλινικά νεκρό, πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του. Ειδική επιχείρηση στήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα τα όργανα του νηπίου στις νοσηλευτικές μονάδες, όπου βρέθηκαν οι ασθενείς στους οποίους θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν. Η καρδιά του νηπίου, ήδη, μεταφέρθηκε στην Γερμανία, ενώ οι νεφροί παρέμειναν στην Ελλάδα.

2010 το Καστελόριζο εφοδιάζεται απο την Τουρκία...


Εδώ και 15 ημέρες έχουν διακοπεί τα ταξίδια, που εκτελούσε το οχηματαγωγό – επιβατικό πλοίο, που συνέδεε το Καστελλόριζο με τη Ρόδο και εφοδίαζε το νησί με είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του να καταφεύγουν στην απέναντι τουρκική ακτή, προκειμένου να εφοδιαστούν ακόμη και με τρόφιμα.
Tο πλοίο “Πρωτεύς” διέκοψε τα ταξίδια, γιατί σταμάτησε η επιχορήγηση των δρομολογίων του από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, για λόγους σχετικούς με τη χορήγηση τραπεζικής εγγύησης στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του εν λόγω πλοίου, που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελλόριζο, τη Σύµη, την Τήλο και την Κω. Μέχρι στιγμής, το πλοίο δεν έχει αντικατασταθεί με άλλο. Aυτή την περίοδο, γίνεται ένα µόνο δροµολόγιο την εβδοµάδα µε το οχηµαταγωγό “Διαγόρας” και οι περισσότερες πτήσεις µε τα µικρά αεροπλάνα συνήθως µαταιώνονται, εξαιτίας των ισχυρών ανέµων που πνέουν στην περιοχή.
Οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού αναγκάζονται να περνούν στην γειτονική Τουρκία για να εφοδιάζονται με είδη πρώτης ανάγκης. Αλλά και για τις µετακινήσεις τους οι κάτοικοι είναι υποχρεωµένοι να µεταβούν στην τουρκική πόλη Φετιγέ και από εκεί προς τη Ρόδο, όπου υπάρχει τακτική συγκοινωνία. Τέτοιες συµπεριφορές εκ µέρους του κράτους κάνουν τους κατοίκους των ακριτικών νησιών να αισθάνονται πολίτες άλλης χώρας και το χειρότερο εν όψει εκλογών, που καλούνται να δώσουν την ψήφο τους, χωρίς να βλέπουν ανταπόκριση..

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Το "Thriller" του Μάικλ Τζάκσον θα γίνει κινηματογραφική ταινία

Οι πληροφορίες για την ταινία Thriller ήρθαν λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Τζάκσον ανακηρύχθηκε ως η προσωπικότητα που μετά θάνατον, κερδίζει τα περισσότερα χρήματα.

Το θρυλικό μουσικό βίντεο του Μάικλ Τζάκσον, το "Thriller", πρόκειται να γίνει κινηματογραφική ταινία, αναφέρει σήμερα η έγκυρη ιστοσελίδα του Χόλιγουντ Deadline.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ...
σενάριο που γράφτηκε από τον σεναριογράφο Τζέρεμ Γκάρελικ, παρουσιάστηκε σε αρκετά μεγάλα στούντιο τις τελευταίες εβδομάδες. Ο σκηνοθέτης του μιούζικαλ "High School" Κένι Ορτέγκα ο οποίος επίσης επιμελήθηκε το ντοκιμαντέρ για τον Τζάκσον "This Is It", θα σκηνοθετήσει την ταινία που όπως αναφέρεται θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Thriller ήταν ένα επικό, 14λεπτo μουσικό βίντεο που γυρίστηκε το 1983 από τον σκηνοθέτη Τζον Λάντις, και θεωρείται ευρέως ως το ποπ μουσικό βίντεο με την μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών. Σύμφωνα με την Deadline ο τραγουδοποιός και συνθέτης του Thriller Ροντ Τέμπερτον θα συμμετάσχει επίσης στην ταινία.

Οι πληροφορίες για την ταινία Thriller ήρθαν λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Τζάκσον ανακηρύχθηκε ως η προσωπικότητα που μετά θάνατον, κερδίζει τα περισσότερα χρήματα (απο όλους τους άλλους αποβιώσαντες τραγουδιστες στον κόσμο).

Σύμφωνα με την Deadline το "Τσιρκο του Ηλίου" (Cirque du Soleil) βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δικαιούχους της κληρονομιάς του Τζάκσον για την παραγωγή δύο σόου που θα βασίζονται στην μουσική του πρώην βασιλιά της ποπ।
rokakias

Προστασία στο σύστημα πληρωμών

Η Visa Europe, το μεγαλύτερο σύστημα πληρωμών στην Ευρώπη, εμπλουτίζει τη σειρά οδηγιών ασφαλείας που εκδίδει για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων του συστήματος. Οι οδηγίες υπό τον τίτλο <> βασίζονται στις καλύτερες εφαρμοσμένες πρακτικές και έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους εμπόρους να προστατεύσουν τα συστήματα πληρωμών και να περιορίσουν δραστικά την πιθανότητα να πέσουν θύμα επιθέσεων αντιγραφής δεδομένων.
Σε επιθέσεις αντιγραφής δεδομένων εμπλέκονται εγκληματικές οργανώσεις που προσπαθούν να επεμβαίνουν στα τερματικά των σημείων πώλησης εγκαθιστώντας εξοπλισμό που υποκλέπτει πληροφορίες της κάρτας ή πιθανώς ακόμα και τους προσωπικούς αριθμούς ΠΙΝ των πελατών την ώρα που η κάρτα χρησιμοποιείται. Για να βοηθήσει τους εμπόρους, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα σύνολο οδηγιών για τον περιορισμό επιθέσεων αντιγραφής δεδομένων, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο στην πράξη.

Κόψε το τσιγάρο, χωρίς να παχύνεις

Η τιμή του πακέτου στα τσιγάρα και τον καπνό έφτασε στα ύψη. Η καπνοαπαγόρευση θα σε βρει να καπνίζεις έξω από ένα στέκι ενώ μέσα οι φίλοι σου θα διασκεδάζουν. Κι έτσι, πήρες την μεγάλη απόφαση να το κόψεις το σπορ. Το τελευταίο αγκάθι στην υλοποίηση της απόφασης, είναι τα κιλά που πιστεύεις πως θα πάρεις, κόβοντας το τσιγάρο. Μην ανησυχείς. Υπάρχει λύση για να...
κόψεις το τσιγάρο και να παραμείνεις σε φόρμα.

Αλήθεια ή μύθος; Είναι αλήθεια πως όταν κόβεις το κάπνισμα τρως περισσότερο και άρα μπορεί να βάλεις κάποια κιλά. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτα πρώτα, η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο είναι παράγοντας μείωσης της όρεξης. Μόλις την χάσεις, η όρεξη σου θα ξανανοίξει. Έπειτα, το τσιγάρο αυξάνει τεχνιτά τον μεταβολισμό σου, πράγμα που σημαίνει πως όταν το διακόψεις, ο μεταβολισμός θα επιστρέψει στα κανονικά του επίπεδα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως τα κιλά που θα πάρεις δεν είναι τόσα πολλά και εξαρτάται από εσένα και το πώς θα διαχειριστείς την κατάσταση. Μπορεί να δεις μια αύξηση που φτάνει τα 4 κιλά, αλλά οι περισσότερες γυναίκες που σταματούν το κάπνισμα παίρνουν μόνο 1800 γραμμάρια κατά μέσο όρο. Έπειτα, μόνο ένας στους 10 φτάνει στα 10 παραπανίσια κιλά.

Οι χρυσοί κανόνες: το μυστικό βρίσκεται στην σωστή άσκηση και την ισορροπημένη δίαιτα.

1. Αύξησε τα υγρά: όταν πεινάσεις, πιες νερό. Κατανάλωσε τουλάχιστον ενάμιση λίτρο καθημερινά. Έτσι, μειώνεις το αίσθημα πείνας και καταπολεμάς την δυσκοιλιότητα από την οποία υποφέρουν αρκετοί πρώην καπνιστές.

2. Καταπολέμησε τη λιγούρα: αν δεις πως η πείνα αυξάνεται μεταξύ των γευμάτων, πρόσθεσε ένα υγιεινό σνακ στη διατροφή σου, δύο ή τρεις ώρες μετά το τελευταίο προγραμματισμένο γεύμα που είχες. Δοκίμασε κάτι υγιεινό και νόστιμο όπως είναι τα αποξηραμένα φρούτα, ένα χαμηλών λιπαρών κράκερ ή μια μπάρα δημητριακών.

3. Απόφυγε τις μεγάλες μερίδες φαγητού: μάσησε την τροφή αργά και μην δοκιμάζεις τις μεγάλες μερίδες φαγητού, όπως έκανες ούσα καπνίστρια. Αν μετά το φαγητό έκανες ένα τσιγάρο, δοκίμασε να εγκαταλείπεις το τραπέζι αμέσως. Βούρτσισε τα δόντια ή βγάλε το σκύλο βόλτα.

4. Βρες ένα χόμπι: δοκίμασε να απ ασχολείσαι με δημιουργικές δραστηριότητες που θα σε κρατούν (εσένα και τα χέρια σου) απασχολημένη. Τι λες για λίγο τένις ή κέντημα; Το κομπολογάκι, θα πρότεινα να το αποφύγεις. Είπαμε να κόψεις το τσιγάρο, όχι να γίνεις νταλικέρης του καφενέ!

5. Ασκήσου λίγο παραπάνω: διάλεξε μια δραστηριότητα που να σου ταιριάζει. Το περπάτημα είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος δραστηριοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για το κολύμπι, το ποδήλατο και το τρέξιμο που αυξάνουν γρήγορα το μεταβολισμό. Έτισ αποκτάς καλή υγεία και την γονιμότητα.

6. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου: ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να καθαρίσει από την νικοτίνη. Μόλις περάσεις το πρώτο στάδιο της αποτοξίνωσης από το τσιγάρο, μην επαναπαυτείς. Βρίσκεσαι στο πιο κρίσιμο σημείο. Συνέχισε να ασκείσαι κα να προσέχει αυτά που τρως τουλάχιστον για τους πρώτους πέντε μήνες, μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ζυγίσου μια φορά την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Αν πιστεύεις πως χρειάζεται να χάσεις κιλά, μην αρχίσεις την αυστηρή δίαιτα, αμέσως μόλις κόψεις το τσιγάρο. Δώσε χρόνο στον οργανισμό σου να συνηθίσει τις αλλαγές.

7. Νους υγιής: αν αντιμετωπίσεις κάποια επαγγελματική αποτυχία ή ερωτική απογοήτευση, αρνήσου να καπνίσεις ένα πακέτο ή να φας ένα μπολ παγωτό. Αν πρέπει να πνίξεις τον πόνο σου, πιες ένα ποτηράκι κρασί. Κάνει καλό στην καρδιά, επουλώνει τον ψυχικό πόνο και έχει μόνο 80- 85 θερμίδες/ανά ποτήρι. Προσοχή στις υπερβολές!

Μικρές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την ανάγκη για τσιγάρο ή φαγητό

1.Βούρτσισε τα δόντια σου συχνότερα.
2. Μάσησε μια τσίχλα κανέλας ή νικοτίνης.
3. Πιες ένα ποτήρι παγωμένο νερό.
4. Πάρε βαθιές ανάσες.
5. Πήγαινε σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα. Προτίμησε το σινεμά, το θέατρο, το μουσείο. Αν χρειαστεί, μετακόμισε στην Αμερική που οι καπνιστές αισθάνονται σαν πρόσφυγες.
6. Τηλεφώνησε σε ένα φίλο.
7. Απομάκρυνε από το περιβάλλον σου τους καπνιστές.

Από την Κατερίνα Πατούλια
rokakias

Έκλεισε το LimeWire

Τίτλοι τέλους για τον δημοφιλή ιστότοπο ανταλλαγής μουσικών αρχείων μπήκε το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στις ΗΠΑ, δικαιώνοντας τις δισκογραφικές εταιρείες που κατέθεσαν αγωγή για «μαζική παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας».

Η απόφαση του δικαστηρίου του Μανχάταν υποχρεώνει την νεοϋορκέζικη εταιρεία Lime Wire LLC να απενεργοποιήσει άμεσα «τις λειτουργίες αναζήτησης, κατεβάσματος, ανεβάσματος, εμπορίας αρχείων ή/και διανομής αρχείων», όπως ...μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι ενάγουσες δισκογραφικές εταιρείες «υπέστησαν, και θα συνεχίσουν να υφίστανται, ανεπανόρθωτες ζημιές» από την ανταλλαγή πειρατικών αρχείων μουσικής, ύψους ...
εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

ο λογισμικό LimeWire επέτρεπε στους χρήστες να αναζητούν και να κατεβάζουν αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στους υπολογιστές άλλων χρηστών του δικτύου.

Μια δεκαετία μετά την εμφάνισή του, το LimeWire είχε μέχρι σήμερα 50 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα, οι χρήστες αυτοί αντιστοιχούσαν στο 58% των ανθρώπων που παραδέχτηκαν ότι κατέβαζαν πειρατική μουσική το 2009.

Επί τάπητος ο «Καλλικράτης» των αγροτών

Ξεκίνησε η καταβολή των επιδοτήσεων

Το ζήτημα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και η προώθηση ενός σχεδίου αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης τύπου «Καλλικράτη» στον αγροτικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κ. Σκανδαλίδης, μέσα στον Δεκέμβριο θα τεθεί σε υπουργικό συμβούλιο το ζήτημα του "Καλλικράτη" στον αγροτικό τομέα.

Ο υπουργός ανέφερε πως άρχισε σήμερα η καταβολή στους δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει δοθεί το 50%।
ΤΑ ΝΕΑ

Ανέβασαν μαύρο πανό στην Ακρόπολη





Ένα μαύρο πανό ανήρτησαν αιφνιδιαστικά στα προπύλαια της Ακρόπολης συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο χώρο. Το πανό γράφει «Όχι στις απολύσεις».

Μια ομάδα συμβασιούχων έφτασε στην Ακρόπολη λίγο μετά τις 10 το πρωί. Οι συμβασιούχοι χρησιμοποίησαν την πλαϊνή είσοδο, δεν έγιναν αντιληπτοί από τις αστυνομικές δυνάμεις κι έτσι κατάφεραν να «ανεβάσουν» το πανό.

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο παραμένει ανοικτή και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί ένταση.

«Το "Όχι" αποκτά και μια ουσιαστική σημασία πλέον. Δεν μπορεί άνθρωποι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να απολύονται εν μια νυκτί», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτων Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, Νίκος Χασομέρης, προσθέτοντας ότι «τα μάρμαρα από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Κάποιοι άνθρωποι τα αναδεικνύουν. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να δουλέψει αυτό το μνημείο».

Οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους। Από χθες είχαν ανακοινώσει ότι θα συγκεντρώνονταν σήμερα στις 10.30 το πρωί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Χθες οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έμειναν κλειστοί από τις 8 έως τις 12 το μεσημέρι.

ΤΑΝΕΑ

“Καμπανάκι” επιστημόνων για Βόλβη και Δοϊράνη

Στενή παρακολούθηση, προστασία και αποκατάσταση απαιτούνται για τις δύο μεγάλες λίμνες της Μακεδονίας, Βόλβη και Δοϊράνη. Αυτό προκύπτει από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) 
των τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας 
και Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι προβλήματα υποβάθμισης της Βόλβης και της Δοϊράνης, που έχουν ήδη εμφανιστεί, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, για να μη συνεχιστεί περαιτέρω η υποβάθμιση των οικολογικών συστημάτων.
 Όπως εκτιμά ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ Κ. Βουδούρης, η εντατική καλλιέργεια, η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και η ύπαρξη του γεωθερμικού πεδίου της Νυμφόπετρας έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπόγειων νερών της περιοχής.
Όπως εξηγεί στη "Μ" η καθηγήτρια Βιολογίας Μ. Μουστάκα, "με βάση τα οικολογικά δεδομένα του 2009, η λίμνη Βόλβη παρουσιάζει μια μέτρια κατάσταση, η οποία ωστόσο είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται με βάση το φυτοπλαγκτόν της λίμνης. Έχουμε ωστόσο και νέα στοιχεία. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Βόλβη μεγάλος αριθμός παρασιτικών βακτηρίων ακόμη και στα κυανοβακτήρια, ενώ για πρώτη φορά εντοπίστηκε και λιμναίο χιόνι, συσσώματα δηλαδή βακτηρίων. Ο μεγάλος αριθμός παρασιτικών οργανισμών μπορεί να συνδεθεί με τη διακοπή της επιφανειακής απορροής της Βόλβης προς τον Ρίχειο ποταμό".

Φυτοφάρμακα
Πιέσεις ασκούνται στα υπόγεια νερά της λεκάνης της Βόλβης κυρίως από την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και τη διάθεση λυμάτων από τους οικισμούς. Η αγροτική δραστηριότητα είναι εντατικής φύσεως και οι καλλιέργειες έχουν μεγάλες ανάγκες σε νερό. Παράλληλα γίνεται εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Για την προστασία της ποιότητας των υπόγειων νερών της περιοχής, συνεπώς και της λίμνης Βόλβης, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ορθής γεωργικής πρακτικής και περιορισμός των αντλήσεων, για να αποφευχθούν φαινόμενα υφαλμύρινσης στο μέλλον. Η συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων νερών είναι απαραίτητη για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων συστημάτων νερού.

Βιοποικιλότητα
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το διάστημα Ιουλίου - Νοεμβρίου 2009 δείχνουν ότι η οικολογική κατάσταση της λίμνης Δοϊράνης είναι ελλιπής, δηλαδή βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν η κατάσταση της λίμνης θεωρηθεί κακή.
Στην περίπτωση της λίμνης Δοϊράνης αποτυπώνεται έντονα η κυριαρχία των κυανοβακτηρίων και ο σχηματισμός της κυανοβακτηριακής κρούστας. Παρ’ όλα αυτά, η βιοιποικιλότητα της κλειστής αυτής λίμνης είναι ιδιαίτερα υψηλή, γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Οι ερευνητές εξέτασαν το ζωοπλαγκτόν της Δοϊράνης και διαπιστώθηκε ότι αυτό που υπάρχει δεν είναι αρκετό για να περιορίσει τα κυανοβακτήρια που υπάρχουν στο νερό της λίμνης.
Τα παραπάνω θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνεται σήμερα στο αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης των λεκανών απορροής Αλμωπαίου, Βόλβης, Δοϊράνης, Μαυρονερίου και Σοφαδίτη σχετικά με την οικολογική ποιότητα των υδάτων τους.
 

Καμιά φορά φερόμαστε και ως άνθρωποι...

Είναι από τις πράξεις αυτές του ανθρώπου που μας υπενθυμίζουν το πώς είναι το να είσαι πραγματικός άνθρωπος και το πώς θα έπρεπε να στέκεται  η πλειοψηφία της ανθρωπότητας απέναντι 
στα ζωντανά του Θεού!
.
- Η Allison. Είναι χελωνίτσα που δέχτηκε επίθεση καρχαρία και έχασε το καβούκι της. Θα πέθαινε 5 ετών. Τώρα φοράει ένα carbon καβούκι που σχεδιάστηκε ώστε να κολυμπάει άνετα και ανά τακτά διαστήματα προσαρμόζεται γιατί η Allison θα φτάσει 150 ετών και υπολογίζεται να ζυγίζει μέχρι 272 κιλά .
- H Beauty. Είναι αετός που έχασε το ράμφος του από πυροβολισμό όταν ήταν 7 ετών. Το νέο του ράμφος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας κτηνιάτρων, οδοντιάτρων και μηχανολόγων μηχανικών. Θα ζήσει μέχρι τα 50 του χρόνια, αφού με το νέο του ράμφος μπορεί να τρώει και να πίνει κανονικά.
-Ο Fuji. Είναι δελφίνι που προσεβλήθη από κάποιας μορφής καρκίνο και έχασε την ουρά του. Χωρίς αυτήν, δεν μπορεί ούτε να κολυμπήσει, ούτε να πηδήξει έξω από το νερό για να ανασάνει. Η νέα του ουρά σχεδιάστηκε από τους μηχανικούς της γνωστής εταιρείας ελαστικών Brigdestone.
-Η Molly. Είναι πόνυ που εγκαταλείφτηκε στον τυφώνα κατρίνα και δέχτηκε επίθεση πιτ-μπουλ. Της τοποθετήθηκε το προσθετικό μέλος αφού οι γιατροί παρατήρησαν ότι ήταν αρκετά ευφυής ώστε να προσέχει πως θα ξαπλώσει, πως θα το πατήσει κτλ.
-Ο Mosha. Είναι ελεφαντάκι τριών ετών που μπήκε σε ναρκοπέδιο και έχασε το ένα ποδαράκι του όταν ήταν εφτά μηνών.
-Η Motala. Είναι θηλυκός ελέφαντας που μπήκε σε ναρκοπέδιο και έχασε το ένα πόδι του. Τώρα έχει προσαρμοστεί και κινείται κανονικά με το προσθετικό ποδαράκι που φοράει.
-Η Stumpy. Είναι καγκουρό που έχασε το ένα του πόδι. Της έχει τοποθετηθεί τεχνητό μέλος με ανάρτηση, ώστε να πηδάει κανονικά όπως όλα τα καγκουρό.
- Η Tonka. Είναι χελωνίτσα που δέχτηκε επίθεση σκύλου και έχασε τα τρία ποδαράκια της. Τώρα κάθεται πάνω σε πατίνι που σχεδιάστηκε ώστε να τσουλάει, ίσως και πιο γρήγορα από όσο θα περπατούσε.

-Η Uzonka. Είναι πελαργίνα και έχασε το ράμφος της από ανθρώπινη επίθεση. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να φάει, ούτε να πιεί. Το νέο της ράμφος δουλεύει μια χαρά αφού χρειάστηκαν πέντε εγχειρήσεις για να τοποθετηθεί.

-Ο Winter. Είναι δελφίνι που έχασε την ουρά του σε παγίδα ψαράδων. Όπως και ο fuji, χωρίς αυτήν δεν μπορεί ούτε να κολυμπήσει, ούτε να πηδήξει έξω από το νερό για να ανασάνει       prasino-hamomilaki .                   

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Εκλογές 2010-Δημοψήφισμα Υπέρ ή κατά του Μνημονίου

Σε 2 εβδομάδες οι Δημοτικές Εκλογές θα αποτυπώσουν το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή. Όλοι οι πολιτικοί  αρχηγοί έχουν το φόβο του τερματοφύλακα πριν το χτύπημα του πέναλτι. Το αποτέλεσμα της κάλπης ή  θα τους ενισχύσει στο κόμμα τους και την κοινωνία ή θα τους αποδυναμώσει.
Νίκη των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος , θα ενισχύσει τον Πρωθυπουργό στο εσωτερικό της χώρας και θα φανεί στο εξωτερικό και στους <<δανειστές>> μας ότι αυτός ελέγχει το παιχνίδι και έχει τουλάχιστον τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού για το μνημόνιο ή τουλάχιστον την ανέχειά του. Αυτό θα <<λύσει >> τα χέρια του για ακόμα σκληρότερα μέτρα στην οικονομία κατά του λαού, νέα απορύθμιση στην αγορά εργασίας και γενικά θα μας <<πιούν>> το αίμα οι <<δανειστές>> μας μέχρι την τελευταία σταγόνα.
Αυτοί οι <<Σοσιαλιστές>> βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η γενιά του Πολυτεχνείου οι <<επαναστάτες>>  που βρίσκονται? Δεν λένε καμιά κουβέντα για τα μέτρα? Οι εργατοπατέρες του τύπου Πρωτόπαπα που έχουν κρυφτεί?Αν αυτά τα μέτρα τα είχε πάρει η Ν.Δ θα έκανε απεργίες 365 ημέρες το χρόνο!!!!!!! Η καρέκλα και η εξουσία είναι γλυκιά. Μόνο 3 είχαν το φιλότιμο και την δύναμη να ψηφίσουν κατά του μνημονίου...ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!!!!!
Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης μετά τα τελευταία γεγονότα στη Νέα Δημοκρατία με την διαγραφή της Κας Μπακογιάννη και των λοιπών <<ιπποκόμων>> της. Η θέση του όμως να στηρίζει την πολιτική Καραμανλή με τους παρατρεχάμενούς του και με τις συνεχείς παλινωδείες μας δείχνει ότι και αυτός είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση του. Η πολιτική του Καραμανλή πρέπει να καταλάβει ότι αποτελεί βαρίδι για τον ίδιο και το κόμμα του. Η ψήφιση του μνημονίου είναι θετικό γι αυτόν, αλλα για τα ελληνικα δεδομένα  όποιο κόμμα και αν ήταν στην αντιπολίτευση αυτό θα έκανε.Το  αποτέλεσμα θα κρίνει αν οι προσωπικές επιλογές του και η εναλλακτική πολιτική της εξόδου της χώρας από την κρίση έχει ρεύμα στην κοινωνία ή την απορρίπτει..  Επίσης αυτές οι εκλογές ειναι και το βάπτισμα <<πυρός>> για τον ίδιο και ένα θετικό αποτέλεσμα θα τον εδραιώσει στο εσωτερικό του κόμματος.
Το ΛΑ.Ο.Σ και ο Κος Καρατζαφέρης μάλλον είναι το κόμμα Coca-Cola  που πάει με όλα. Πάει με το ΠΑΣΟΚ και ψηφίζει το μνημόνιο για το καλό της χώρας και για να μην χρεοκοπήσουμε όπως λέει. Καλεί τη Ν.Δ και την Ντόρα Μπακογιάννη για να φτιάξουν τη μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη και να διώξουν το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία. Δεν ξέρω αν στο μέλλον θα γίνει ειρηνοποιός για να ενώσει το Συνασπισμό με το ΚΚΕ για να ιδρύσει την ενωμένη Αριστερά.
Η κυριότερη όμως αγωνία του Κου Καρατζαφέρη είναι να εδραιωθεί στο πολιτικό σύστημα ως κυβερνητικός έταιρος των 2 μεγάλων κομμάτων, ώστε να έχει λόγο ύπαρξης. Στην πολιτική του αυτή συναντά αρκετά προβλήματα με τους <<τηλεαστέρες>> του κόμματος.Ότι και να κάνει θα το ακολουθεί, ότι αυτός και το κόμμα του ψήφισε υπέρ του μνημονίου.
Για τα κόμματα της Αριστεράς, πότε επιτέλους θα κάτσουν να συζητήσουν για το τι τους ενώνει και όχι να τσακώνονται για το ποιός εκφράζει καλύτερα την Αριστερά και τις ιδέες της.Πλέον ο κόσμος έχει ξεπεράσει αυτές τις αγκυλώσεις και θέλει από την Αριστερά να ακούσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα είναι εφαρμόσημο και όχι συνθήματα για αοριστολογίες του τύπου <<να φορολογηθεί η πλουτοκρατία>>.
Ας αναλογιστεί ο καθένας μας ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής, αν οι Αριστερές Δυνάμεις κατέβαιναν με ένα μόνο υποψήφιο και δεν είχαμε την πανσπερμία υποψηφιοτήτων. Δέν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο σίγουρα με την προοπτική να τις κερδίσει? Τί διεθνές αντίκτυπο θα είχε αν η μεγαλύτερη Περιφέρεια με το μισό πληθυσμό της χώρας περνούσε στα χέρια της ευρύτερης Αριστεράς? Θα τολμούσαν τα διεθνή <<λαμόγια>> να συνεχίσουν την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος στην χώρα μας? Ας το σκεφτεί αυτο το ΚΚΕ και η Κα Παπαρήγα και να μας πουν τι θέλουν. Ένα ΚΚΕ που θα <<παίζει>> στις εκλογές ανάλογα με τις περιστάσεις μεταξύ 5%-10% και να βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων ή ένα ΚΚΕ όπου θα συμμετέχει ενεργά σε ένα συνασπισμό Αριστερών Δυνάμεων και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο? Θέλει ψήφο διαμαρτυρίας ή ψήφο συνειδητής επιλογής?
Η Κα Παπαρήγα πρέπει να γνωρίζει ότι η μετεξέλιξη μιας κοινωνίας από τον Καπιταλισμό στον Σοσιαλισμό γίνεται σε πολλά στάδια και θέλει  χρόνο. Οι αλλαγές της μιας ημέρας γίνονται μόνο από απολυταρχικά καθεστώτα. Ή θα περιμένει να ωριμάσει ο ελληνικός λαός για την αποδοχή των θέσεων του ΚΚΕ?
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κο Τσίπρα τι να πω? Αμαρτίες γονέων(Αλαβάνος), παιδεύουσει τέκνων...Ο Κος Αλαβάνος μάλλον δεν ήθελε Πρόεδρο, αλλά <<αχυράνθρωπο>> και να κινεί τα νήματα από πίσω.Ο Κος Τσίπρας προσπαθεί να εδραιωθεί στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά με τόσες συνιστώσες που έχει...Ξέρουν πόσες συνιστώσες έχουν τελικά? Κυκλοφορεί ότι για να γίνεις στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξέρεις απ έξω όλες τις συνιστώσες.... Οι άνθρωποι αυτοί είναι ικανοί να διασπαστούν και με τον εαυτό τους.
Όσο περνούν οι μέρες όλα τα γεγονότα συγκλίνουν στο ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα άτυπο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και το μνημόνιο. Άρα το αποτέλεσμα θα κρίνει το μέλλον της χώρας. Το επιχείρημα ότι πρέπει να ψηφήσουμε πρόσωπα και όχι κόμματα, εύκολα καταρίπτεται αν σκεφτεί κάποιος ότι τι πολιτική θα κάνει ένας Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος όταν δεν θα υπάρχουν, όπως λέει και ο Κός Λοβέρδος <<ούτε σάλιο στα ταμεία μας>>. Θα αυξήσουν τα Δημοτικά Τέλη? Θα έχουμε νέα αφαίμαξη του ελληνικλου λαού?Θα πάνε κόντρα στην κυβέρνηση? Και αν ναι, τί το ήθελαν το χρίσμα? Ας πηγαίναν κόντρα από την αρχή. Γιατί να τους πιστέψουμε τώρα?
Πλέον είναι μονόδρομος το να πάμε να ψηφίσουμε αντιμνημονιακά-αντικυβερνητικά, ενάντια στα διεθνή <<λαμόγια>> γιατί τα μέτρα που έρχονται μετά τις εκλογές είναι σκληρότερα. Σίγουρα όπου κι αν βρίσκεστε θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητο χωρίς επαγγελματίες πολιτικούς, με ανθρώπους με ήθος, αρχές και συνέχεια και δεν θα είναι <<όπου φυσάει ο άνεμος>>.
 Τέλος να σας υπενθυμίσω ότι ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη. Δεν χρειαζόμαστε άλλους <<κοψωχέρηδες>>, αρκετούς είχαμε τόσα χρόνια......

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ για τους φανατικούς καπνιστές

Όσοι καπνίζουν πολύ στη διάρκεια της μέσης ηλικίας (τουλάχιστον 40 τσιγάρα τη μέρα), έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ μετά από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.
Για πρώτη φορά μελετήθηκαν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος στον εγκέφαλο και έρχεται να αναδείξει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα για την υγεία που προκαλείται από το κάπνισμα.
Πάντως όσοι καπνίζουν λιγότερο από μισό πακέτο τη μέρα, καθώς και όσοι το έκοψαν έγκαιρα, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για το συγκεκριμένο εγκεφαλικό πρόβλημα.
Οι ερευνητές, υπό τη δρα Ραχήλ Γουίτμερ, όπως αναφέρουν σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine», μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 21.000 ατόμων ηλικίας 50 έως 70 ετών και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για απλή άνοια αυξάνεται κατά 114%, για Αλτσχάιμερ υπερδιπλασιάζεται (κατά 157%) για όσους καπνίζουν τουλάχιστον δύο πακέτα τη μέρα σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Επίσης αυξάνεται ακόμα περισσότερο (κατά 172%) ο κίνδυνος για μελλοντική αγγειακή άνοια, η οποία σχετίζεται με προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα.


Η μελέτη ευτυχώς έχει καλά νέα για όσους έκοψαν έγκαιρα το κάπνισμα, πριν φτάσουν στην μέση ηλικία, καθώς δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος άνοιας ή Αλτσχάιμερ.
Όπως ανέφερε η υπεύθυνη της έρευνας, ο εγκέφαλος όσων επιμένουν φανατικά και διαχρονικά να καπνίζουν, δεν έχει «ανοσία» στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος. «Το κάπνισμα κάνει κακό στο αγγειακό σύστημα επηρεάζοντας την πίεση του αίματος και αυξάνοντας τους παράγοντες πήξης του. Είναι γνωστό ότι η αγγειακή υγεία παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Γουίτμερ.

Το κάπνισμα προκαλεί περίπου 5 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η νέα μελέτη αναδεικνύει ένα ακόμα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όσον αφορά άνδρες και γυναίκες εξίσου.
Η νόσος Αλτσχάιμερ πλήττει περισσότερους από 26 εκατ. ανθρώπους διεθνώς και οδηγεί σε αργή εκφύλιση του εγκεφάλου, με βαθμιαία απώλεια της μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών, καθιστώντας τον ασθενή ανίκανο να αυτοεξυπηρετηθεί, με δραματικές συνέπειες για τον ίδιο και το στενό οικογενειακό περιβάλλον του.
Το παγκόσμιο κόστος αντιμετώπισης της άνοιας και του Αλτσχάιμερ το 2010 θα φτάσει τα 604 δισ. δολάρια (περισσότερο από το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ), σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η οποία επίσης προβλέπει ότι μέχρι το 2050 ο αριθμός όσων πάσχουν από αυτές τις ασθένειες, θα έχει τριπλασιαστεί.

naftemporiki

Ανταλλαγή πυροβολισμών σε χασισοφυτεία της Κρήτης

Χασίς με το τσουβάλι… βρήκαν οι αστυνομικοί στο Ροδοβάνι του Δήμου Σελίνου Χανίων και κατέσχεσαν 700 δενδρύλλια κάνναβης αλλά και 330 κιλά χασίς σε ειδικό αποξηραντήριο στο χώρο της καλλιέργειας.
Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων κράτησε ως αργά χθες τη νύχτα και περιελάμβανε σκηνές... άγριας δύσης καθώς είχε κυνηγητά και ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δράστες, που κατάφεραν να εξαφανιστούν, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και το δύσβατο της περιοχής.
Εκτός από τα ναρκωτικά, στο χώρο της καλλιέργειας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Μία  γεμιστήρα όπλου με οκτώ φυσίγγια, 15 φυσίγγια, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα σχετικά με την καλλιέργεια.
 

enet

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Χειμερινή ώρα για το 2010 θα έχουμε από την Κυριακή 31 Οκτωβρίου. Στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν και πάλι 03:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της θερινής ώρας εφαρμόζεται με την κοινοτική οδηγία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της αλλαγής της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, μιας και συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως.

Ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες χρειάζονται πολλοί άνθρωποι για να συνηθίσουν την αλλαγή της ώρας, γεγονός που τους ταλαιπωρεί κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Ιδίως το φθινόπωρο, λόγω και του καιρού, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γι’ αυτό και ειδικοί δίνουν συμβουλές για να γλιτώσετε τον οργανισμό σας από την αποδιοργάνωση που θα σας φέρει η αλλαγή της ώρας στις 26 Οκτωβρίου. 
Το βασικό πρόβλημα είναι ο ύπνος, γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ξεκουραστείτε. Ο νυχτερινός ύπνος πρέπει να είναι τουλάχιστον επτάμισι ώρες. Πριν πάτε στο κρεβάτι, φροντίστε η κρεβατοκάμαρά σας να είναι χώρος ηρεμίας. Χαμηλός φωτισμός, όχι ακαταστασία και κρεβάτι έτσι στρωμένο ώστε να σας καλεί να χωθείτε κάτω από τα σκεπάσματα είναι βασικές προϋποθέσεις για ένα σωστό ύπνο. Ενα ελαφρύ άρωμα λεβάντας στο χώρο θα βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Αφότου ξαπλώσετε, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι τελείως σκοτεινός. Εστω και λίγο φως, ακόμα κι αν είναι αυτό από την οθόνη της τηλεόρασης, που νομίζετε πως σας νανουρίζει, περνά μέσα από τα κλειστά σας βλέφαρα και δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε. Προτιμήστε να έχετε βαριές κουρτίνες στα παράθυρα, ώστε να μην μπαίνει φως από το δρόμο. Φροντίστε να πέφτετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτό θα βοηθήσει πολύ το βιολογικό σας ρολόι να λειτουργεί κανονικά. Αν τώρα δεν σας παίρνει ο ύπνος, ύστερα από περίπου είκοσι λεπτά καλά θα κάνετε να σηκωθείτε και να ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Η αδυναμία να κοιμηθείτε θα σας εκνευρίσει, παρά θα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Αν είστε από αυτούς που κοιμούνται λίγες ώρες και θέλετε να τις αυξήσετε, αυξήστε την κούρασή σας στη διάρκεια της ημέρας. Απογευματικό κολύμπι ή τρέξιμο θα βοηθήσει ώστε να κοιμηθείτε νωρίτερα και καλύτερα. Αντικαταστήστε τη βραδινή τηλεθέαση με ακρόαση απαλής μουσικής. Κι αυτό θα βοηθήσει. Τέλος, συνδυασμός μαγνησίου και καλίου θα συμβάλουν στον καλό ύπνο.
Σε χειμερινούς ρυθμούς από τα ξημερώματα της Κυριακής. Στις 4 π.μ.γυρίσαμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω. Θερινή ώρα δεν υπήρχε, φυσικά, το 1888, όταν ο Αουγκουστ Νολ κατασκεύαζε το εικονιζόμενο, ιστορικό πλέον, παγκόσμιο αστρονομικό ρολόι - ή μάλλον σύστημα πολλαπλών ρολογιών, το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο Ρολογιών της πόλης Φούρτβανγκεν, στη Γερμανία. Σήμερα, όμως, υπάρχει, και από τα χαράματα της Κυριακής, τα ρολόγια στην Ευρώπη χτυπούν... χειμώνα, γυρίζοντας μία ώρα πίσω και επιστρέφοντας στην πραγματική, ηλιακή ώρα. Προϊόν της πετρελαϊκής κρίσης των αρχών της δεκαετίας του 1970, η θερινή ώρα στην αρχή εξοικονομούσε ενέργεια, αλλά έπειτα μας έγινε τόσο δυνατή συνήθεια που τελικά δεν πέρασε η κατάργησή της, παρόλο που κάποια στιγμή η ΕΕ το σκεπτόταν σοβαρά. Τώρα, με το πετρέλαιο κοντά στα 100 δολάρια, ούτε σκέψη πια για τέτοιο μέτρο...

Εξαρση διαταραχών του ύπνου προκαλεί στα παιδιά η αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή. Τα ξημερώματα του Σαββάτου προς Κυριακή στις 4 π.μ. οι δείκτες του ρολογιού θα μετακινηθούν 1 ώρα πίσω στις 3 π.μ. Το γεγονός δημιουργεί προβλήματα και σε ομάδες ενηλίκων που ακολουθούν τόσο αυστηρό ωράριο ώστε να έχουν επιβάλει δύσκαμπτους ρυθμούς στο βιολογικό τους ρολόι. Μικρές και παροδικές επιπτώσεις εμφανίζονται στον κιρκάδιο ρυθμό –όπως επιστημονικά αποκαλείται το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι– και των υπολοίπων ενηλίκων, που πάντως σε μεγάλο ποσοστό τους υποφέρουν από προβλήματα ύπνου.

«Ιδιαίτερα ευαίσθητα γενικά στις αλλαγές ωραρίου, αλλά και στην εφαρμογή της χειμερινής ώρας, είναι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι 6 ετών, που υφίστανται σοκ σε ανάλογες περιπτώσεις» επισημαίνει ο παιδίατρος Γιώργος Τρίμης, προσθέτοντας ότι η αναστάτωση διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Προβλήματα όπως η υπνηλία, η αϋπνία, η άπνοια, η ναρκοληψία, η υπνοβασία, οι εφιάλτες και η νυχτερινή υπερφαγία ταλαιπωρούν έναν στους τρεις Ελληνες και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. «Το ζήτημα είναι ότι όσοι υποφέρουν από ανάλογες διαταραχές υποτιμούν την επίδρασή τους στην ποιότητα της ζωής και σπάνια καταφεύγουν στο γιατρό» τονίζει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σολδάτος, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Υπνου.

Η συχνότερη από τις διαταραχές είναι η αϋπνία, που εξελίσσεται σε «πολιτισμένη νόσο», καθώς τα κρούσματα βαίνουν αυξανόμενα στις αναπτυγμένες χώρες, με το μισό περίπου ενήλικο πληθυσμό να δυσκολεύεται να κοιμηθεί τα βράδια. Οι πάσχοντες, με το φόβο της εξάρτησης από τις υπναγωγές ουσίες, δεν αποδέχονται εύκολα τη λήψη φαρμάκων. Στον αντίποδα, η ημερήσια υπνηλία μπορεί να αποτελεί αναμενόμενο επακόλουθο του ανεπαρκούς ύπνου ή να οφείλεται σε νευρολογικές νόσους, ψυχιατρικές διαταραχές, κατασταλτικά φάρμακα και πρωτοπαθείς διαταραχές του ύπνου. Στις παθολογικές καταστάσεις που τις προκαλούν περιλαμβάνονται οι διαταραχές της αναπνοής (άπνοια), οι αναιμίες, οι νεφρικές ασθένειες, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νόσος του Πάρκινσον, οι αρθρίτιδες, οι ουρολογικές παθήσεις, η νυχτερινή στηθάγχη, η επιληψία, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και οι γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ σοβαρό ρόλο παίζει η απορρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού (για παράδειγμα, από jet lag ή εργασία σε βάρδιες). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που πάσχουν από ημερήσια υπνηλία εμφανίζουν κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης ή μάθησης και κενά μνήμης, ενώ είναι επιρρεπή στην «τεμπελιά», στα τροχαία ατυχήματα και στην εξάρτηση από διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη του καφέ και η νικοτίνη του τσιγάρου.
 

200 άνδρες της FRONTEX στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας

Πρεμιέρα στον Εβρο θα κάνει το χερσαίο επιχειρησιακό τμήμα της FRONTEX ύστερα από περίπου πέντε μήνες διαβουλεύσεων σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή μήκους περίπου 12,5 χιλιομέτρων, μεταξύ Νέας Βύσσας και Καστανιάς. Από την περιοχή εκείνη διακινούνται τα μεταναστευτικά ρεύματα που μετατοπίστηκαν εξαιτίας των θαλάσσιων περιπολιών.
Η FRONTEX στον Εβρο, σε άσκηση το 2009. Τώρα θα αναλάβει ένα πέρασμα Η FRONTEX στον Εβρο, σε άσκηση το 2009. Τώρα θα αναλάβει ένα πέρασμα Ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε γνωστό, χθες, πως θα αναπτυχθούν περίπου 200 συνοροφύλακες της Frontex στο συγκεκριμένο τμήμα της συνοριακής γραμμής Ελλάδας-Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, τη χρονική συγκυρία αλλά και την πρακτική αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν υπήρξε ιδιαιτέρως διαφωτιστικός. «Σε πρώτη φάση έχουν φτάσει οι παρατηρητές, έπονται τα μέσα και το προσωπικό που θα τα επανδρώσει», δήλωσε ο Χρ. Παπουτσής.
Τα μέσα που χρησιμοποιεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός είναι φορητά ραντάρ και ανιχνευτές που κινούνται με περιπολίες κατά μήκος συγκεκριμένων ζωνών με τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων. Οι δικαιοδοσίες της Frontex, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα υπερβούν την επιτηρούμενη και θα περάσουν στην «απαγορευμένη» ζώνη της ελληνικής στρατιωτικής εποπτείας.
Και για τα ΜΜΕ
Είναι βέβαιο ότι το προσεχές δεκαήμερο στην περιοχή του Εβρου θα σπεύσουν ευρωπαϊκά ενημερωτικά μέσα. Πάντως οσονούπω οι ροές αναμένεται να μειωθούν και πάλι από τη συγκεκριμένη περιοχή και να μετακινηθούν κατά μήκος της υδάτινης συνοριακής γραμμής του ποταμού.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή του Αγιου Παντελεήμονα, ο υπουργός τόνισε ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αναπτυχθούν γκέτο αλλά και κινήσεις οργανωμένων ακροδεξιών που θα «ψαρεύουν σε θολά νερά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ανάλογο πρόβλημα έχει διαμορφωθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, διαπίστωσε, ωστόσο, ο Χρ. Παπουτσής, σημειώνοντας πως δεν είναι εύκολη η επίλυση του προβλήματος για την οποία απαιτείται υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας.
Σχετικά με το επεισόδιο που διαδραματίστηκε το βράδυ της Παρασκευής με την επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο, ο υπουργός ανέφερε: «Λυπούμαστε για αυτό το συμβάν, αλλά εάν υπήρχε καλύτερη συνεργασία της συνοδείας του με την Αστυνομία, θα είχε αποφευχθεί». *

«Μαζεύουν» οι Τούρκοι τον Τύπο

Με επιφύλαξη πρέπει να αντιμετωπίζονται ειδήσεις όπως αυτές που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και έκαναν λόγο για πρόοδο στο θέμα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Τζεμίλ Τσιτσέκ.
Σε δηλώσεις που έκανε χθες μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Τσιτσέκ ρωτήθηκε σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα.
«Εάν υπάρχει ανάγκη για ανακοίνωση σε τέτοια ζητήματα, αυτήν την κάνει το υπουργείο Εξωτερικών και από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε τέτοια ανακοίνωση. Συνεπώς, τέτοιες ειδήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη» είπε. Και πρόσθεσε: «Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να ακολουθεί την πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και να αναπτύσσονται οι σχέσεις σε κάθε τομέα. Οι διενέξεις δεν ωφελούν αμφότερες τις πλευρές. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Εχουμε κάποια σημαντικά προβλήματα και επιθυμούμε την επίλυσή τους μέσω διαλόγου. Δεν είναι πολύ εύκολο, αλλά καταβάλλουμε έντονη προσπάθεια».

Παζάρια της Τουρκίας με την επανεισδοχή

Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να στείλουν στον Εβρο τη δύναμη ταχείας επέμβασης για τη διαφύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την παράνομη είσοδο μεταναστών από την Τουρκία, αλλά η Αγκυρα ζητεί προϋποθέσεις για να βάλει την υπογραφή της σε συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών με την Ε.Ε. Παράλογα πράγματα...
Η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα του υπουργού προστασίας του πολίτη Χ. Παπουτσή ήταν άμεση. Η Σουηδή επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποστολής ομάδας της κοινοτικής δύναμης ταχείας επέμβασης στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, η οποία σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα συνδράμει στη διαφύλαξη των συνόρων σε μια ακτίνα 12,5 χιλιομέτρων.
Η Μάλμστρομ αναγνώρισε σε δηλώσεις της ότι η κατάσταση στον Εβρο έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε χρειάζεται η συνδρομή της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών.
Η συμφωνία επανεισδοχής, όμως, που διαπραγματεύονται οι Βρυξέλλες με την Αγκυρα, παραμένει στάσιμη, λόγω αντιδράσεων των Αθηνών και της Λευκωσίας, αλλά και Βερολίνου, Βιέννης και Σόφιας, για διαφορετικούς λόγους.
Οι αντιδράσεις των Αθηνών οφείλονται στο αίτημα της Αγκυρας να μην υπάρχει στη συμφωνία αναφορά ή ορισμός ελληνοτουρκικών συνόρων, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για διμερές θέμα. Η Τουρκία ζητεί επίσης να αφορά η επανεισδοχή, τουλάχιστον, για μία τριετία, μόνο Τούρκους υπηκόους και όχι υπηκόους τρίτων χωρών. Απαιτεί, επιπλέον, να καταστεί πιο ελαστική η έκδοση βίζας σε Τούρκους υπηκόους.

enet

Ανακαίνιση κήπου και βεράντας

khpos-veranta2Πρόσφατα αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε μια βεράντα προκειμένου να αξιοποιήσουμε το χώρο και να δημιουργήσουμε μια όμορφη γωνιά για να την μοιραζόμαστε με την οικογένεια και με τα φιλικά μας πρόσωπα. Έχοντας ψάξει επισταμένα στο διαδίκτυο καταλήξαμε για τις αλλαγές που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μιας και θέλαμε κάτι όμορφο, ποιοτικό αλλά και σχετικά οικονομικό.
Επισκεφτήκαμε αρκετές εκθέσεις που διέθεταν είδη κήπου και βεράντας στα νότια προάστια αλλά και την περιοχή της Πάρνηθας και ξελογιαστήκαμε με την άψογη ποιότητα των υλικών αλλά και τις χρήσιμες ιδέες που μας πρότειναν.
Οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν ξυλεία εισαγωγής πολύ καλής ποιότητας, οι δε πωλητές είναι πάντα ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν, να προσφέρουν ιδέες και λύσεις για να καλύψουν ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα.
Πέργκολες, καφασωτά, φράχτες, ζαρντινιέρες σε πολλά σχέδια και μεγέθη, κιόσκια, ξύλινες αποθήκες, κούνιες σε σχέδιο αχιβάδας, αλλά και τραπέζια ξύλινα, παγκάκια και κουνιστές καρέκλες ήταν μόνο μερικά από τα σχέδια που είδαμε.
Από την μεγάλη ποικιλία υλικών και σχεδίων που είδαμε, αποφασίσαμε αρχικά να αγοράσουμε 3 καφασωτά και 2 μεγάλες ξύλινες ζαρντινιέρες, ενώ στο μυαλό μας σχεδιάζαμε τι άλλες αλλαγές θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε την όμορφη γωνιά που επιθυμούσαμε.
Πολύ σύντομα προμηθευτήκαμε 2 κρεμαστές ζαρντινιέρες τοίχου σε πολύ οικονομικές τιμές καθώς και μια γωνιακή καμπυλωτή ζαρντινιέρα συνδυαζόμενη με δύο καφασωτά σε σχήμα αψίδας.

khpos-veranta1
Μας πρότειναν επίσης από ένα χρωματολόγιο μια ποικιλία χρωμάτων για να επιλέξουμε αυτό που μας ταίριαζε. Διαλέξαμε μια απόχρωση του καφέ από ένα οικολογικό χρώμα νερού με το οποίο και περάσαμε 2 στρώσεις. Η βαφή ήταν μια ευχάριστη διαδικασία, αφού το χρώμα απλώνονταν εύκολα, στέγνωνε πολύ γρήγορα και δεν μύριζε καθόλου. Το κάθε καφασωτό χρειάστηκε σχεδόν μιάμιση ώρα για να τελειώσει και μετά άρχισε η διαδικασία της συναρμολόγησης που την ανέλαβε ο σύζυγος θέλοντας και μη, μιας και απαιτούσε χειρισμό εργαλείων που δυσκολεύουν λίγο τα δικά μας χέρια.
Προκειμένου να κάνουμε πιο λειτουργικό και άνετο το χώρο μας, κόψαμε τα κάγκελα της βεράντας και προσχωματώσαμε τον κήπο με κοκκινόχωμα για να ανέβει λίγο το επίπεδο του κήπου με την βεράντα, γεγονός που ήταν για όλους μας αρκετά κουραστικό αφού απαιτούσε αρκετό κόπο και πολλά φτυαρίσματα από όλους μας!
Η πιο ευχάριστη διαδικασία για μένα ήταν το φύτεμα των αναρριχητικών φυτών που είχα διαλέξει από ένα μεγάλο φυτώριο στην περιοχή της Αμυγδαλέζας. Έπρεπε βέβαια να περιμένουμε το γέμισμα του φεγγαριού για την μεταφύτευση, γιατί οι γιαγιάδες υποστήριζαν ότι μόνο τότε προκόβουν τα λουλούδια.
Φυτόχωμα με τύρφη, λουλούδια και διακοσμητικά λευκά βότσαλα περίμεναν να τοποθετηθούν στις πανέμορφες ζαρντινιέρες ενώ κάποια άλλα φυτεύτηκαν σε ένα κομμάτι του κήπου το οποίο διαμορφώθηκε με roll bacg και δόθηκε το σχήμα καμπυλωτής ζαρντινιέρας.
Τα κάγκελα στολίστηκαν και αυτά με την σειρά τους με πλαστικές ζαρντινιέρες γεμάτα με πλούσια σε πρασινάδα αλλά και εποχιακά λουλούδια με πολλά φανταχτερά χρώματα. Ένα παρτέρι με αρωματικά φυτά όπως δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, λεβάντα δυόσμος και βασιλικός δεν θα μπορούσε να λείπει από το κηπάκι μας, ενώ ενδιάμεσα οι βοκαμβύλιες, τα γεράνια και μερικές χρωματιστές πιπεριές έδιναν έναν πολύ ζωντανό τόνο στην όλη εικόνα.
khpos-veranta3Στη διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια, ακόμα και ο δωδεκάχρονος γιος μας, αλλά και τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, γιαγιάδες και παππούς μιας και ο καθένας προσέφερε με τον δικό του τρόπο.
Ακόμα και η μικρή ξύλινη φωλιά της ΕΟΕ βρήκε επιτέλους έναν όμορφο χώρο να στερεωθεί και να προσφέρει σε κάποιον φτερωτό επισκέπτη την θαλπωρή της.
Στα προσεχή μας σχέδια είναι η αγορά ενός όμορφου μικρού σιντριβανιού για να ολοκληρώσει την αλλαγή που επιθυμούσαμε ενώ η τοποθέτηση ενός αυτόματου τύπου ποτίσματος κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να κερδίζουμε μια ώρα από τον χρόνο μας που απαιτείται για το καθημερινό πότισμα των φυτών.
Το συνολικό κόστος για τις μέχρι τώρα αλλαγές δεν μπορώ να το υπολογίσω καθώς ξεφύγαμε πολύ από τον αρχικό προϋπολογισμό αλλά με μια πρόχειρη καταμέτρηση ανέρχεται γύρω στα 90 ευρώ για τις μεγάλες ξύλινες ζαρντινιέρες, για τα 3 καφασωτά 150 περίπου ευρώ, τα χρώματα 45 ευρώ (3 κουτιά των 15 ευρώ έκαστο), οι 2 κρεμαστές ζαρντινιέρες 46 ευρώ, η καμπυλωτή ζαρντινιέρα γύρω στα 200 ευρώ. Χώματα, φυτά, πλαστικές ζαρντινιέρες και οι αντίστοιχες βάσεις γύρω στα 300 ευρώ.
Τα έξοδα του σιντριβανιού και του αυτόματου ποτίσματος δεν υπολογίστηκαν καθώς θα αποτελέσουν μια ξεχωριστή επένδυση. Επίσης τα 7 roll bag καθώς και τα ξύλινα δάπεδα που χρησιμοποιήσαμε και αγοράσαμε από το praktiker κόστισαν περίπου 120 ευρώ.
Είναι γεγονός πως η ενασχόληση με τον κήπο και γενικά οι ανακαινίσεις είναι ένα ακριβό χόμπι πού όμως προσφέρει εκτός από δημιουργική απασχόληση σε όλα τα μέλη της οικογένειας, ηρεμία, αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και στο κάτω κάτω είναι μια επένδυση που μένει στο σπίτι και την απολαμβάνουμε καθημερινά και τώρα και στο μέλλον.

prasino-hamomilaki