Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μέσα τα ..μικρά ψάρια..

Λίγους μόλις μήνες μετά τα νομοθετικά μέτρα και την σχετικά μικρή ελάφρυνση του πληθυσμού των φυλακών από υπόδικους και κατηγορούμενους για ναρκωτικά, το σωφρονιστικό σύστημα χρησιμοποιείται ως μαζική αποθήκη κράτησης των <<άθλιων>> της κοινωνίας. Περίπου 1.000 μικροεγκληματίες και ανήλικοι καταδικασμένοι σε ποινές φυλάκισης που ξεπερνούν τον ένα χρόνο, παραμένουν στις φυλακές. Αυτό συμβαίνει ή γιατί τα Δικαστήρια δεν δίνουν αναστολή στις εφέσεις τους ή γιατί δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν τις ποινές τους. Η εξαγορά ενός μήνα φυλάκισης κοστίζει σήμερα στον φυλακισμένο περίπου 600 ευρώ!!!!!!!!  Το ποσοστό των <<φτωχοδιάβολων>> που στάλθηκε στις φυλακές το καλοκαίρι παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον περασμένο Ιούνιο, οι κρατούμενοι σε ποινές φυλάκισης μέχρι ένα έτος ήταν κατά 70% περισσότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο!!!!
 Εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο οι κρατούμενοι ξεπέρασαν κατά πολύ τους 12.000, ενώ οι φυλακές του Κορυδαλλού έπιασαν νέο ιστορικό υψηλό με 2.300 κρατούμενους!!!!
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις υποσχέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση των ανηλίκων παραβατών, ο αριθμός των ανήλικων κρατούμενων παρουσιάζει σημαντική αύξηση 16% το πτώτο εξάμηνο του 2010. Σύμφωνα με στοιχεία, αν συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό η εισαγωγή ατόμων στις φυλακές, το 2015 ο συνολικός αριθμός των εγκλείστων θα ξεπεράσει τα 17.000 άτομα!!!
Μια από τις βασικές αιτίες του φαινομένου, είναι οι <<επιχειρήσεις σκούπα>> και οι χιλιάδες καθημερινές συλλήψεις που πραγματοποιούν οι μονάδες της ΕΛ.ΑΣ, στην Αθήνα.
Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφάσισε να προωθήσει ειδική ρύθμιση με την οποία δίδεται αυτοδικαίως αναστολή με την άσκηση έφεσης για τα αδικήματα που τιμωρούνται με ποινές ως 3 χρόνια. Παράλληλα, σχεδιάζονται κάποια δομικά και πάγια μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών. Ανάμεσα σε αυτά, είναι η αξιοποίηση της κοινοφελούς εργασίας των κρατούμενων. Μέχρι τώρα οι κρατούμενοι δεν την προτιμούν, γιατί δεν υπολογίζονται ευεργετικά οι ημέρες εργασίας. Για να αντιστραφεί το κλίμα, κάθε μέρα κοινωφελούς εργασίας, θα υπολογίζεται  στο εξής για δύο. Παράλληλα, μελετώνται ευνοϊκά μέτρα για τους ανήλικους και τις  γυναίκες καθώς και  αύξηση θέσεων εργασίας στις φυλακές....

Δεν υπάρχουν σχόλια: