Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

200 άνδρες της FRONTEX στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας

Πρεμιέρα στον Εβρο θα κάνει το χερσαίο επιχειρησιακό τμήμα της FRONTEX ύστερα από περίπου πέντε μήνες διαβουλεύσεων σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή μήκους περίπου 12,5 χιλιομέτρων, μεταξύ Νέας Βύσσας και Καστανιάς. Από την περιοχή εκείνη διακινούνται τα μεταναστευτικά ρεύματα που μετατοπίστηκαν εξαιτίας των θαλάσσιων περιπολιών.
Η FRONTEX στον Εβρο, σε άσκηση το 2009. Τώρα θα αναλάβει ένα πέρασμα Η FRONTEX στον Εβρο, σε άσκηση το 2009. Τώρα θα αναλάβει ένα πέρασμα Ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε γνωστό, χθες, πως θα αναπτυχθούν περίπου 200 συνοροφύλακες της Frontex στο συγκεκριμένο τμήμα της συνοριακής γραμμής Ελλάδας-Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, τη χρονική συγκυρία αλλά και την πρακτική αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν υπήρξε ιδιαιτέρως διαφωτιστικός. «Σε πρώτη φάση έχουν φτάσει οι παρατηρητές, έπονται τα μέσα και το προσωπικό που θα τα επανδρώσει», δήλωσε ο Χρ. Παπουτσής.
Τα μέσα που χρησιμοποιεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός είναι φορητά ραντάρ και ανιχνευτές που κινούνται με περιπολίες κατά μήκος συγκεκριμένων ζωνών με τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων. Οι δικαιοδοσίες της Frontex, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα υπερβούν την επιτηρούμενη και θα περάσουν στην «απαγορευμένη» ζώνη της ελληνικής στρατιωτικής εποπτείας.
Και για τα ΜΜΕ
Είναι βέβαιο ότι το προσεχές δεκαήμερο στην περιοχή του Εβρου θα σπεύσουν ευρωπαϊκά ενημερωτικά μέσα. Πάντως οσονούπω οι ροές αναμένεται να μειωθούν και πάλι από τη συγκεκριμένη περιοχή και να μετακινηθούν κατά μήκος της υδάτινης συνοριακής γραμμής του ποταμού.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή του Αγιου Παντελεήμονα, ο υπουργός τόνισε ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αναπτυχθούν γκέτο αλλά και κινήσεις οργανωμένων ακροδεξιών που θα «ψαρεύουν σε θολά νερά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ανάλογο πρόβλημα έχει διαμορφωθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, διαπίστωσε, ωστόσο, ο Χρ. Παπουτσής, σημειώνοντας πως δεν είναι εύκολη η επίλυση του προβλήματος για την οποία απαιτείται υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας.
Σχετικά με το επεισόδιο που διαδραματίστηκε το βράδυ της Παρασκευής με την επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο, ο υπουργός ανέφερε: «Λυπούμαστε για αυτό το συμβάν, αλλά εάν υπήρχε καλύτερη συνεργασία της συνοδείας του με την Αστυνομία, θα είχε αποφευχθεί». *

«Μαζεύουν» οι Τούρκοι τον Τύπο

Με επιφύλαξη πρέπει να αντιμετωπίζονται ειδήσεις όπως αυτές που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και έκαναν λόγο για πρόοδο στο θέμα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Τζεμίλ Τσιτσέκ.
Σε δηλώσεις που έκανε χθες μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Τσιτσέκ ρωτήθηκε σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα.
«Εάν υπάρχει ανάγκη για ανακοίνωση σε τέτοια ζητήματα, αυτήν την κάνει το υπουργείο Εξωτερικών και από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε τέτοια ανακοίνωση. Συνεπώς, τέτοιες ειδήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη» είπε. Και πρόσθεσε: «Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να ακολουθεί την πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και να αναπτύσσονται οι σχέσεις σε κάθε τομέα. Οι διενέξεις δεν ωφελούν αμφότερες τις πλευρές. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Εχουμε κάποια σημαντικά προβλήματα και επιθυμούμε την επίλυσή τους μέσω διαλόγου. Δεν είναι πολύ εύκολο, αλλά καταβάλλουμε έντονη προσπάθεια».

Παζάρια της Τουρκίας με την επανεισδοχή

Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να στείλουν στον Εβρο τη δύναμη ταχείας επέμβασης για τη διαφύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την παράνομη είσοδο μεταναστών από την Τουρκία, αλλά η Αγκυρα ζητεί προϋποθέσεις για να βάλει την υπογραφή της σε συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών με την Ε.Ε. Παράλογα πράγματα...
Η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα του υπουργού προστασίας του πολίτη Χ. Παπουτσή ήταν άμεση. Η Σουηδή επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποστολής ομάδας της κοινοτικής δύναμης ταχείας επέμβασης στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, η οποία σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα συνδράμει στη διαφύλαξη των συνόρων σε μια ακτίνα 12,5 χιλιομέτρων.
Η Μάλμστρομ αναγνώρισε σε δηλώσεις της ότι η κατάσταση στον Εβρο έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε χρειάζεται η συνδρομή της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών.
Η συμφωνία επανεισδοχής, όμως, που διαπραγματεύονται οι Βρυξέλλες με την Αγκυρα, παραμένει στάσιμη, λόγω αντιδράσεων των Αθηνών και της Λευκωσίας, αλλά και Βερολίνου, Βιέννης και Σόφιας, για διαφορετικούς λόγους.
Οι αντιδράσεις των Αθηνών οφείλονται στο αίτημα της Αγκυρας να μην υπάρχει στη συμφωνία αναφορά ή ορισμός ελληνοτουρκικών συνόρων, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για διμερές θέμα. Η Τουρκία ζητεί επίσης να αφορά η επανεισδοχή, τουλάχιστον, για μία τριετία, μόνο Τούρκους υπηκόους και όχι υπηκόους τρίτων χωρών. Απαιτεί, επιπλέον, να καταστεί πιο ελαστική η έκδοση βίζας σε Τούρκους υπηκόους.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: