Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

To s'agapw korgialas

Η τοξική λάσπη απειλεί το Δούναβη

Οι τελευταίες αναλύσεις έδειξαν σαφώς ανεβασμένα επίπεδα αλκαλικότητας στον ποταμό Ράμπα, ο οποίος καταλήγει στο Δούναβη.


Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ουγγρικές αρχές, καθώς η κόκκινη τοξική λάσπη απειλεί άμεσα πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, όπως παραδέχθηκαν αξιωματούχοι. Τους ίδιους φόβους είχε εκφράσει χθες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι τελευταίες αναλύσεις έδειξαν σαφώς ανεβασμένα επίπεδα αλκαλικότητας στον ποταμό Ράμπα, ο οποίος καταλήγει στο Δούναβη. Εάν οι δυσοίωνες προβλέψεις επαληθευτούν, η μόλυνση από τη λάσπη θα επεκταθεί σε άλλες έξι χώρες νοτίως της Ουγγαρίας, οι οποίες βρέχονται από τον ποταμό: τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Μολδαβία και τη Ουκρανία.
Τα συνεργεία ρίχνουν τόνους ασβέστη σε παραποτάμους, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν ή έστω να επιβραδύνουν αυτό που πλέον μοιάζει αναπόφευκτο.
Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να καθαριστεί η λάσπη, μετά τη διαρροή βωξίτη από δεξαμενή λυμάτων σε βιομηχανία αλουμινίου. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 120 νοσηλεύονται μετά το πέρασμα του «τοξικού τσουνάμι», όπως το χαρακτηρίζουν κάτοικοι των πληγεισών περιοχών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη διενέργεια έρευνας για εγκληματική αμέλεια.

«Συναγερμός» στις παραδουνάβιες πόλεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία του Δούναβη δήλωσε ότι η διαρροή πυροδότησε το «σύστημα προειδοποίησης» του οργανισμού, κάτι που σημαίνει ότι τα εργοστάσια και οι πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος του Δούναβη ίσως χρειαστεί να διακόψουν την άντληση και χρήση νερού από τον ποταμό.
Εκπρόσωπος της Greenpeace έκανε λόγο για «μια από τις τρεις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων 20-30 χρόνων στην Ευρώπη». Ακόμη κι αν τα χειρότερα αποφευχθούν την τελευταία στιγμή, «είναι σαφές πως μια έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων –καλλιέργειες ως επί το πλείστον- έχουν μολυνθεί και καταστραφεί για πολύ καιρό», δήλωσε ο Χέρβιτ Σύστερ. «Εάν ανιχνευθούν ουσίες όπως αρσενικό και υδράργυρος, θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα ποτάμια και τον υδροφόρο ορίζοντα».

«Χάος» η επιχείρηση καθαρισμού

Ο Ούγγρος υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως για να αποτραπούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, θα πρέπει σε ολόκληρη τη μολυσμένη περιοχή να αφαιρεθεί από την επιφάνεια του εδάφους στρώμα πάχους 2 εκατοστών. Κι ενώ οι προσπάθειες καθαρισμού έχουν ήδη ξεκινήσει, αυτόπτες μάρτυρες τις περιγράφουν ως «χαώδεις».
«Είναι ντροπή», δήλωσε ένας εθελοντής. «Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ αργά. Η πλημμύρα εκδηλώθηκε τη Δευτέρα και εμείς περιμένουμε ακόμη εντολές.»
Την ίδια ώρα, ο όμιλος στον οποίο ανήκει η βιομηχανία αλουμινίου επιμένει ότι από τις δοκιμές που είχαν γίνει, δεν διαφαινόταν η επικείμενη καταστροφή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο «δείχνουν» ανθρώπινο λάθος ενώ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του ομίλου, οικολογικές οργανώσεις λένε ότι στο εργοστάσιο έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχουν γίνει εργασίες συντήρησης.


naftemporiki

Βρέθηκε νεκρός ο Δ. Ζουγανέλης

Νεκρός, με τραύμα στο κεφάλι, βρέθηκε χθες λίγο μετά τις 17.30 μ.μ. από την οικιακή του βοηθό ο 67χρονος Δημήτρης Ζουγανέλης γνωστός ως «Μίμης» ιδιοκτήτης του γραφείου γενικού τουρισμού «Πάραλος» και αδερφός του γνωστού επιχειρηματία, Μάκη Ζουγανέλη, ιδιοκτήτη του διασημότερου bar-club στη Μύκονο τού «Remezzo».


Σήμερα στη Μύκονο μεταβαίνουν ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Σήμανσης από την Αθήνα, ώστε να φωτίσουν την υπόθεση. Η είδηση προκαλέσε σοκ στη Μύκονο, δεδομένου ότι τουριστικός πράκτορας αποτελούσε τον διαμεσολαβητή για να δέσουν στο νησί τα κρουαζιερόπλοια. Ζούσε στον Ορνό και δεν είχε οικογένεια.



Μ. ΠΙΝ.
 
enet

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ωφέλιμος για το έμβρυο ο εμβολιασμός της εγκύου




Τη σημασία του εμβολιασμού των εγκύων και τα έμμεσα οφέλη για τα παιδιά τους, αναδεικνύει μια νέα αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, τα νεογέννητα μωρά, οι μητέρες των οποίων είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, όταν ήταν έγκυες, είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν γρίπη ή να εισαχθούν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα στη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών της ζωής τους.

Η μελέτη, υπό την Αντζέλια Άικ του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Κέντρου Υγείας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής, παρατήρησε ότι, στη διάρκεια των εξάρσεων της γρίπης, τα μωρά κάτω των έξι μηνών τείνουν να κολλάνε πιο σπάνια τη γρίπη σε σχέση με τα μεγαλύτερα μωρά έξι έως 12 μηνών.

Αυτό συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή τα μικρότερα μωρά προστατεύονται ακόμα από τα φυσικά αντισώματα που είχε αναπτύξει το σώμα της μητέρας τους μετά τον εμβολιασμό της κατά της γρίπης, όταν ήταν έγκυος.

Επειδή συνήθως τα νεογέννητα δεν εμβολιάζονται κατά της γρίπης πριν γίνουν έξι μηνών, άρα μένουν πιο εκτεθειμένα στους ιούς, η νέα μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός της εγκύου μητέρας μπορεί να παρέχει έμμεσα την αναγκαία προστασία κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής του μωρού.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 1.200 ζευγάρια μητέρας-παιδιού για τρεις περιόδους έξαρσης της γρίπης. Μητέρες και παιδιά έδωσαν δείγματα αίματος πριν και μετά την περίοδο της γρίπης και παρακολουθήθηκαν στενά για την εκδήλωση τυχόν συμπτωμάτων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο γρίπης αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, εκείνα τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί, είχαν 41% μικρότερες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη τα ίδια και 39% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο για γρίπη.

Η μελέτη επίσης βρήκε ότι τα μωρά, των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, όταν ήταν έγκυες, είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων γρίπης κατά τη γέννησή τους, καθώς και στην ηλικία των δύο έως τριών μηνών σε σχέση με τα μωρά, των οποίων οι έγκυες μητέρες δεν είχαν κάνει εμβόλιο γρίπης.


http://www.protothema.gr

Δεινόσαυροι βάρους δύο κιλών!





Τα απολιθώματα, που βρέθηκαν σε τρία σημεία στα πολωνικά Όρη του Τιμίου Σταυρού, περιλαμβάνουν πατημασιές ενός από τα σπανιότερα προγονικά είδη δεινοσαύρων, του Προροτοδάχτυλου, που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων "δεινοσαυρόμορφων".

Οι μικρές πατημασιές -μήκους δύο έως τεσσάρων εκατοστών- υπολογίζεται ότι έγιναν πριν από 249 έως 251 εκατ. χρόνια, περίπου 5 έως 9 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από τα προηγούμενα παλαιότερα ίχνη του Προροτοδάχτυλου.

Ως εκ τούτου, τα αποτυπώματα ενισχύουν μια νέα θεωρία, ότι οι πρώτοι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν λίγα μόλις εκατομμύρια χρόνια (ίσως μόνο δύο) μετά την μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση όλων των εποχών των ειδών του πλανήτη μας κατά την Πέρμια-Τριάσια περίοδο, όπου χάθηκε πάνω από το 90% των έμβιων όντων.

Μέχρι σήμερα οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν αρκετά μετά την Πέρμια καταστροφή, όταν πια ο πλανήτης είχε γίνει ξανά πιο φιλόξενος για τη ζωή.

Όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η εμφάνιση των δεινοσαύρων έγινε πολύ νωρίτερα και μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν η Πέρμια μαζική εξαφάνιση ειδών και των αντιπάλων τους, αυτή που άνοιξε το δρόμο για τους δεινόσαυρους.

http://www.protothema.gr

Άγνωστη γλώσσα ανακαλύφθηκε σε απομακρυσμένη γωνιά της Ινδίας






Ουάσινγκτον
Ερευνητές που μελετούν γλώσσες που χάνονται ανακάλυψαν μια άγνωστη ως σήμερα γλώσσα την οποία χρησιμοποιούν σήμερα περίπου 1.000 άτομα στη βορειοανατολική Ινδία, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.

Η γλώσσα «Κόρο» φαίνεται να ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις γλώσσες που ομιλούνται στο Θιβέτ και τη Μιανμάρ, ανακοίνωσαν οι τρεις γλωσσολόγοι που επισκέφθηκα την περιοχή.

Οι ερευνητές σκόπευαν αρχικά να καταγράψουν μια διάλεκτο της φυλής των Άκα, διαπίστωσαν όμως ότι επρόκειτο για γλώσσα με εντελώς διαφορετικό λεξιλόγιο και διαφορετική γραμματική.

Οι άνθρωποι που μιλούν Κόρο ανήκουν στην κοινότητα των Άκα και μάλιστα πίστευαν ότι η γλώσσα τους ήταν απλώς μια διάλεκτος των Άκα. Παραμένει άγνωστο πώς οι δύο γλώσσες διατηρήθηκαν ανεξάρτητες και επέζησαν ως σήμερα.

«Αν περιμέναμε δέκα χρόνια για να κάνουμε το ταξίδι, πιθανότατα δεν θα είχαμε συναντήσει τόσο πολλούς ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα» σχολίασε ο Γκρέγκορι Άντερσον του Ινστιτούτου Ζωντανών Γλωσσών του Όρεγκον.

Ο Άντερσον υπογράφει τη μελέτη στην επιθεώρηση Indian Linguistics μαζί με τον Ντέιβιντ Χάρισον του Κολεγίου Swarthmore της Πενσιλβάνια και τον Γκανές Μούρμου του ινδικού Πανεπιστημίου Ράντσι.

Οι Άκα ζουν στο κρατίδιο Αρουνακάλ Πραντές, κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ, τη Μιανμάρ και την Κίνα. Κατοικούν σε μικρά χωριά όπου ασχολούνται με την εκτροφή γουρουνιών και την καλλιέργεια ρυζιού και κριθαριού. Οι ερευνητές χρειάστηκαν ειδική άδεια από την κυβέρνηση για να επισκεφθούν την περιοχή με τη στήριξη του National Geographic.

Η βορειοανατολική περιοχή της Ινδίας ήταν γνωστό ότι παρουσιάζει μεγάλη γλωσσική ποικιλότητα. Στα 4.000-6.000 άτομα που μιλούν Άκα και μια άλλη γλώσσα που ονομάζεται Μίτζι, ήρθαν τώρα να προστεθούν τα 800-1200 άτομα που μιλούν Κόρο.

Οι τρεις γλωσσολόγοι παρατήρησαν ότι οι λέξεις και η γραμματική της Κόρο ήταν τελείως διαφορετικές από ό,τι στην Άκα. Για παράδειγμα, η λέξη Άκα για το «βουνό» είναι «που», ενώ στα Κόρο είναι «νγκο». Στα Άκα το «γουρούνι» λέγεται «βο», ενώ στα Κόρο ονομάζεται «λέλε».

«Τα Κόρο δεν θα μπορούσαν να ακούγονται πιο διαφορετικά από τα Άκα» γράφει ο Χάρισον στο βιβλίο του The Last Speakers (Οι Τελευταίοι Ομιλητές) για τις γλώσσες που χάνονται.

O Χάρισον εκτιμά ότι σήμερα ο πλανήτης χάνει μία γλώσσα ανά περίπου δύο εβδομάδες. Παρόλα αυτά, η γλωσσική ποικιλότητα παραμένει εντυπωσιακή:

«Στην καταμέτρηση των επιστημόνων, τα Κόρο είναι μία ακόμα καταχώριση στη λίστα με τις 6.909 γλώσσες σε όλο τον κόσμο» είπε.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Τουαλέτα, πηγή ενέργειας: Μεθάνιο από ανθρώπινα απόβλητα ζεσταίνει βρετανικά σπίτια




Tρεις εβδομάδες αφότου τραβήξει κανείς το καζανάκι, τα απόβλητα γίνονται μεθάνιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΟΠερίπου 200 νοικοκυριά στη μικρή πόλη Ντίντκοτ της Βρετανίας θα ζεσταίνονται το φετινό χειμώνα καίγοντας μεθάνιο που παράγεται από τα απόβλητα των ενοίκων. Εφόσον το πείραμα αποδειχθεί επιτυχές, η νέα... ανανεώσιμη πηγή ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Στο πρωτότυπο σύστημα που υλοποίησαν οι εταιρείες British Gas, Thames Water και Scotia Gas Networks, τα ανθρώπινα απόβλητα διοχετεύονται σε μεγάλους βιοαντιδραστήρες, μέσα στους οποίους διασπώνται από αναερόβια βακτήρια.

Περίπου τρεις εβδομάδες αφού τραβήξει κανείς το καζανάκι, το άοσμο, καθαρό μεθάνιο διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.

Ο μέσος άνθρωπος παράγει κάθε χρόνο περίπου 30 κιλά ξηρών κοπράνων. Αν η νέα τεχνολογία εφαρμοζόταν σε όλες τις αποχετεύσεις της Βρετανίας, το παραγόμενο αέριο θα έφτανε για 350.000 σπίτια, εκτιμά η Thames Water.

Όπως δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της British Gas, η Βρετανία θα μπορούσε να αξιοποιήσει το βιομεθάνιο για να πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο, σύμφωνα με τον οποίο το 15% της παραγόμενης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές το 2020.

Η εταιρεία κάλεσε τους κατοίκους να μην είναι «σιχασιάρηδες»: Οι χρήστες «δεν θα αντιληφθούν καμία διαφορά, καθώς αυτή η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας δεν έχει οσμή» είπε ο εκπρόσωπος.

Σχέδια για παραγωγή και διακίνηση βιομεθανίου έχουν ανακοινώσει κι άλλες βρετανικές εταιρείες όπως η United Utilities και η Ecotricity.

H εγκατάσταση στο Ντίτκοτ κόστισε 2,5 εκατομμύρια λίρες, περίπου 2,9 εκατ. ευρώ.

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, και την αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιούν.


Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Κόβονται οι απουσίες της γρίπης

Ο αριθμός των απουσιών δεν αλλάζει, απλώς δεν ισχύει η προσαύξηση που δόθηκε πέρυσι λόγω της γρίπης. Το ξεκαθάρισε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου προκειμένου να δώσει τέλος στο «στημένο μύθο» -όπως τόνισε- σχετικά με την πρόθεση μείωσης του ορίου απουσιών που προκάλεσε έως και καταλήψεις.
Ηδη σε 17 σχολεία της Θεσσαλονίκης έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις διεκδικώντας, ωστόσο, λύσεις και σε άλλα προβλήματα (υπεράριθμα τμήματα, ελλείψεις καθηγητών, καθυστέρηση στη δρομολόγηση λεωφορείων).
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στα σχολεία, διευκρινίζεται πως πλέον ισχύει ό,τι ίσχυε πρόπερσι. Δηλαδή, για τα Γυμνάσια 50 δικαιολογημένες-64 αδικαιολόγητες και για τα Λύκεια 64 δικαιολογημένες και 50 αδικαιολόγητες.
«Η περσινή εγκύκλιος, η οποία είχε μια προσαύξηση των απουσιών κατά 30%, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που αφορούσαν στον ιό της γρίπης Η1Ν1 -που μας ταλάνισε γενικότερα ως χώρα και ως πλανήτη πέρσι- δεν ισχύει πλέον γιατί δεν υφίστανται αυτές οι ειδικές συνθήκες της γρίπης. Αρα αίρεται η έκτακτη περσινή εγκύκλιος και ισχύει η πάγια εγκύκλιος, που ίσχυε πάντα» δήλωσε, χθες, η κ. Χριστοφιλοπούλου.
Η υφυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι το υπουργείο δεν έχει καμία πρόθεση αλλαγής του ορίου απουσιών για τους μαθητές, τονίζοντας ότι: «Υπήρξε ένας στημένος μύθος -εκτός ΟΛΜΕ- ότι το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των απουσιών. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο αριθμός των απουσιών δεν αλλάζει. Οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού και δεν ξέρω από πού προέρχεται και πώς στήνεται».
Σε ό,τι αφορά τις μαθητικές κινητοποιήσεις στη Θεσαλονίκη, 13 Γυμνάσια και Λύκεια του νομού έλαβαν απόφαση για κατάληψη, ενώ σε τέσσερα πραγματοποίησαν αποχή.
Οι διαμαρτυρίες σημειώθηκαν σε σχολεία των Καλαμαριάς, Νεάπολης, Μυγδονίας, Χαλκηδόνας και στο Μουσικό Σχολείο Πυλαίας όπου παρατηρείται έλλειψη σε καθηγητές Μουσικής. Για τις καθυστερήσεις, πάντως, στη δρομολόγηση των μισθωμένων λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών απομακρυσμένων περιοχών (σ.σ. μείζον πρόβλημα στην περιοχή), η νομαρχία Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια θ' αρχίσουν από αύριο Τετάρτη.

enet

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Εργαστασιοπαράδεισος πρωτοπορεί


ΒΙΛΑ ΑΛΤΑ ΓΚΑΡΣΙΑ, Δομινικανή Δημοκρατία – Ένα από τα πιο ασυνήθιστα εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων. Αυτό το εργοστάσιο είναι πρωτοπόρο στο αναπτυσσόμενο κόσμο, διότι δίνει «ωρομίσθιο ορίου διαβίωσης» στους υπαλλήλους και τους επιτρέπει να γίνουν μέλη σε σωματεία χωρίς να αντιδρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο ελάχιστος μισθός την ώρα στο Μπαγκλαντές είναι 15 σεντ και περίπου 85 σεντ στη Δομινικανή Δημοκρατία και πολλές πόλεις της Κίνας, στο εργοστάσιο αυτό το ωρομίσθιο ανέρχεται στα 2,83 δολάρια.

Το εργοστάσιο αποτελεί ένα ευγενές πείραμα, μια απάντηση στις εκκλήσεις χιλιάδων αμερικανών πανεπιστημιακών και φοιτητών – ακτιβιστών να πάψει η βιομηχανία ενδυμάτων να εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο μόχθο. Σ’ αυτό απασχολούνται 120 υπάλληλοι και ανήκει στη «Knights Apparel» ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στο Σπάρτανμπεργκ της Νότια Καρολίνα, η οποία αποτελεί τον κυριότερο προμηθευτή ρουχισμού με λογότυπο των αμερικανικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την Collegiate Licensing Company, εταιρεία αδειοδότησης και προώθησης εμπορικών σημάτων αμερικανικών πανεπιστημίων.

Για την Knights Apparel, το εργοστάσιο συνιστά μια ριψοκίνδυνη πρόταση. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι καταναλωτές θα είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν 18 δολάρια για να αγοράσουν ένα μακό μπλουζάκι του εργοστασίου, όσο δηλαδή κοστίζουν διάσημες μάρκες όπως η Nike και η Adidas, προκειμένου να συντηρηθεί το εργοστάσιο.

Υπάρχουν καταναλωτές που ενδιαφέρονται πραγματικά και δεν θα διστάσουν να αγοράσουν αυτά τα ρούχα σ’ αυτή την τιμή, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι ενδιαφέρονται μεν, αλλά θέλουν ποιότητα δε. Η μάρκα των ρούχων που παράγει το εργοστάσιο είναι η Alta Gracia. Πηγή έμπνευσης της υπήρξε αυτή η φτωχή πόλη, καθώς και η Παρθένος της Αλταγκράτσια , που θεωρείται προστάτιδα των Δομινικανών.

Και άλλες εταιρείες παραγωγής ρουχισμού προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων τους, όπως η School House, που ιδρύθηκε από έναν 25χρονο απόφοιτο του Ντιουκ και το εργοστάσιό της βρίσκεται στην Σρι Λάνκα . Οι υποστηρικτές των εργαζομένων επισημαίνουν ότι η Alta Gracia έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από άλλες εταιρείες.

Η παραγωγή της κάθε μπλούζας θα κοστίζει στο εργοστάσιο 4.80 δολάρια, ήτοι 80 σεντ ή 20% περισσότερο από ό,τι αν κατέβαλε τον ελάχιστο μισθό στους υπαλλήλους. Είναι προφανές ότι το κόστος θα είναι υψηλότερο, ωστόσο τιμολογούν κατά τέτοιον τρόπο το προϊόν ώστε δεν απαιτείται από τον λιανοπωλητή ή τον καταναλωτή να κάνει θυσίες προκειμένου να το στηρίξει.

«Νέος και πολύτιμα έμπειρος ο Καραμανλής...»

Η Ρηγίλλης επιδιώκει με κάθε τρόπο να «κλείσει» το θέμα, κάτι το οποίο ωστόσο δεν συμβαίνει, καθώς σήμερα υπάρχει και μια δήλωση κορυφαίου στελέχους του κόμματος που το συντηρεί. Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος με την αποκλειστική δήλωσή του στο «Εθνος» κάθε άλλο παρά αποκλείει την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στο πολιτικό προσκήνιο.
«Ο Κ. Καραμανλής είναι ακόμα νέος και πολύτιμα έμπειρος, ώστε εάν χρειαστεί οι πολίτες ή η κοινωνία ή η ίδια η ζωή να ζητήσουν να ανοίξει ένας νέος, διαφορετικός κύκλος προσφοράς από τον ίδιο για τη χ
«Ο Κ. Καραμανλής είναι ακόμα νέος και πολύτιμα έμπειρος, ώστε εάν χρειαστεί οι πολίτες ή η κοινωνία ή η ίδια η ζωή να ζητήσουν να ανοίξει ένας νέος, διαφορετικός κύκλος προσφοράς από τον ίδιο για τη χώρα», ανέφερε ο Α. Σπηλιωτόπουλος με αποκλειστική δήλωσή του στο «Εθνος»
Ο πρώην πρωθυπουργός «είναι ακόμη νέος και πολύτιμα έμπειρος, ώστε εάν χρειαστεί οι πολίτες ή η κοινωνία ή η ίδια η ζωή να ζητήσουν να ανοίξει ένας νέος, διαφορετικός κύκλος προσφοράς από τον ίδιο για τη χώρα» αναφέρει ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος.
Την ίδια ώρα, με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα του κ. Καραμανλή, ξέσπασε μετωπική σύγκρουση της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι επιλογή του κ. Σαμαρά είναι να προχωρήσει -εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών- σε διμέτωπο αγώνα.
 «Η ΝΔ σήμερα έχει αλλάξει. Αποτελεί ταυτόχρονα συνέχεια και τομή σε σχέση με το παρελθόν» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς από την Καστοριά

«Η ΝΔ σήμερα έχει αλλάξει. Αποτελεί ταυτόχρονα συνέχεια και τομή σε σχέση με το παρελθόν» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς από την Καστοριά
Στη Ρηγίλλης δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκφράζουν την ενόχλησή τους για το ότι επανέρχεται σε τακτά διαστήματα η συζήτηση για τον κ. Καραμανλή. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς όταν πληροφορήθηκε την Παρασκευή τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ προχώρησε σε μια έμμεση, πλην σαφή αναφορά, από την Καστοριά, όπου περιόδευε. «Η ΝΔ» -είπε χαρακτηριστικά- «σήμερα έχει αλλάξει. Αποτελεί ταυτόχρονα συνέχεια και τομή σε σχέση με το παρελθόν.
Αποτελεί συνέχεια, γιατί αντλεί από τις καλύτερες παραδόσεις της Κεντροδεξιάς, που θεμελίωσαν τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Αλλά αποτελεί και τομή, διότι έκανε αυτοκριτική σε σχέση με το παρελθόν. Οση δεν έκανε ποτέ οποιοδήποτε κόμμα στην Ελλάδα».
Την πρόθεση να «κλείσει» το θέμα εξέφρασε και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έδωσε εντολή -μέσα στο Σαββατοκύριακο- στους συνεργάτες του να διαρρεύσουν τη δική του τοποθέτηση ότι δεν είναι στις προθέσεις του η επιστροφή στην ηγεσία της ΝΔ και ότι στηρίζει αταλάντευτα τον κ. Σαμαρά. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η δήλωση που έκανε χθες ο κ. Β. Αντώναρος, ο οποίος ανήκει στον «κύκλο» των τακτικών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού. «Ο Κώστας Καραμανλής είναι βουλευτής της ΝΔ, είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ και αυτό θα παραμείνει» είπε χαρακτηριστικά (ρ/ς Flash).
Στο όλο θέμα ενεπλάκη ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επεσήμανε (Mega) ότι εάν υπάρχει θέμα επιστροφής του κ. Καραμανλή, τότε αυτό οφείλεται στην αδυναμία του κ. Σαμαρά. Η τοποθέτηση αυτή ήταν και η αφετηρία μιας σκληρής αντιπαράθεσης.
Αρης για Κ. Καραμανλή
Εάν χρειαστεί, θα ανοίξει ένας νέος κύκλος προσφοράς
Τη δήλωση του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, πριν από έναν χρόνο, ότι «είναι μόλις 53 ετών για να συνταξιοδοτηθεί», υπενθυμίζει με έναν διαφορετικό τρόπο ο πρώην υπουργός, Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος παρεμβαίνει με μια δήλωση-μήνυμα προς τη Ρηγίλλης στη συζήτηση που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, με την αποκλειστική δήλωσή του στο «Εθνος», επισημαίνει μεν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «θα έχει πολλές ευκαιρίες να προσφέρει στο κόμμα», αλλά διευκρινίζει ότι ο «κύκλος» του κ. Καραμανλή στη ΝΔ «εμφανίζεται» να έχει κλείσει. Σπεύδει δε να προσθέσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός «είναι ακόμη νέος και πολύτιμα έμπειρος» και κάθε άλλο παρά αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του σε κεντρικό πολιτικό ρόλο.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας «κρατά ανοιχτό» το θέμα που επεδίωξαν να «κλείσουν» τα στελέχη της Ρηγίλλης και προχωρεί ένα βήμα περισσότερο απ’ ό,τι οι συνάδελφοι στη ΝΔ, που μίλησαν πρόσφατα για το ίδιο θέμα, προβλέποντας ουσιαστικά ότι «θα ανοίξει ένας νέος κύκλος» για τον κ. Καραμανλή.
Η δήλωσηΟλόκληρη η δήλωση του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου στο «Εθνος» έχει ως εξής: «Η ΝΔ έχει αρχηγό. Εξελέγη πρόσφατα και από μεγάλη πλειοψηφία. Ουδείς τον αμφισβητεί και συνεπώς θα έχει πολλές ευκαιρίες να προσφέρει στο κόμμα.
Επίσης για τη ΝΔ ο κύκλος του Κ. Καραμανλή εμφανίζεται να έχει κλείσει.
Ομως, ενδεχομένως, αυτό να μην ισχύει για τον τόπο και στο μέλλον. Και αυτό γιατί είναι ακόμα νέος και πολύτιμα έμπειρος, ώστε, εάν χρειαστεί, οι πολίτες ή η κοινωνία ή η ίδια ζωή να ζητήσουν να ανοίξει ένας νέος, διαφορετικός κύκλος προσφοράς από τον ίδιο για τη χώρα».
Ο «χαρτοπόλεμος» ΝΔ - ΛΑΟΣ
  • Αντ. Σαμαράς: «Η ΝΔ σήμερα έχει αλλάξει. Αποτελεί ταυτόχρονα συνέχεια και τομή σε σχέση με το παρελθόν».
  • Γ. Καρατζαφέρης: «Εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής του Κ. Καραμανλή, αυτό οφείλεται στην αδυναμία του κ. Σαμαρά».
  • «Κύκλοι ΝΔ»: «Η οπισθοφυλακή του κ. Παπανδρέου, τα κοινοβουλευτικά εξαπτέρυγα και τα εξωθεσμικά δεκανίκια του έδωσαν ακόμα μια συντονισμένη παράσταση φαρσοκωμωδίας, για να στηρίξουν την παραπαίουσα κυβέρνηση».
  • «Κύκλοι ΛΑΟΣ»: «Εμείς θεωρούμε ότι ο κ. Καραμανλής δεν διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά την ώρα που πρέπει. Η Ρηγίλλης τον θεωρεί, εμμέσως πλην σαφώς, φαρσοκωμωδία».
  • «Κύκλοι ΝΔ»: «Φαρσοκωμωδία είναι τα καμώματα του ΛΑΟΣ και του αρχηγού του. Και στη φαρσοκωμωδία αυτή σημειώνουν αξιοζήλευτες επιδόσεις σαν εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ».
  • «Κύκλοι ΛΑΟΣ»: «Προφανώς στα εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ η Ρηγίλλης εντάσσει τόσο τον βουλευτή της κ. Κοντογιάννη όσο και τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψήφιο περιφερειάρχη, κ. Π. Ψωμιάδη, γιατί αυτοί οι δύο ακυρώνουν τον κ. Σαμαρά και αναζητούν στέγαστρο υπό τον κ. Καραμανλή».
  • Γ. Καρατζαφέρης: «Οι νεοδημοκράτες, απ’ ό,τι φαίνεται, θα γευτούν το ποτήρι Σαμαρά μέχρι τέλους».
Γιάννης Σαραντάκος

ethnos

4 Οκτωβρίου, Παγκόσμία Ημέρα των Ζώων. Σήμερα δε γιορτάζουμε. Φωνάζουμε!

  • Φωνάζουμε, γιατί η νομοθεσία δεν θεωρεί τα ζώα όντα, αλλά αντικείμενα που έχουν ιδιοκτήτη, άρα με λίγα λόγια μας λέει πως δεν έχουν ψυχή... Πουθενά στο νόμο δεν αναφέρεται ο όρος κηδεμόνας, παρά μόνο η λέξη ιδιοκτήτης λες και πρόκειται για πράγματα!
  • Φωνάζουμε, ελάχιστοι αντιμετωπίζουν τα ζώα ως όντα και οι περισσότεροι τα αντιμετωπίζουν σαν αντικείμενα που δεν έχουν ψυχή.
  • Ακόμη και οι ίδιοι οι κτηνίατροι συνήθως δεν επιλέγουν αυτό το επάγγελμα από αγάπη προς τα ζώα, αλλά επειδή αυτό θα τους χαρίσει μια άνετη ζωή και λεφτά με ουρά... Και έτσι πολλά "άψυχα" ζώα πεθαίνουν από την ανευθυνότητα τους. Και η δικαιολογία τους; "Δεν είμαι γιατρός... Είμαι κτηνίατρος! Και τι έγινε;"
  • Και από παιδιά οι άνθρωποι μαθαίνουν από τις μαμάδες πως τα ζώα είναι βρωμερά και επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα πλησιάζουν και να τα χαϊδεύουν... Πόσα μαλώματα βλέπω σε παιδάκια από "σοβαρές" μαμάδες όταν πλησιάζουν τα κακόμοιρα τα αδέσποτα! Τι φοβερή αυτή η έκφραση αηδίας που χαράσσεται στο πρόσωπό τους, λες και το παιδί τους έχει μολυνθεί από κάποια ανίατη ασθένεια!
  • Φωνάζουμε για τα δηλητήρια που πετάνε οι κομπλεξικοί που θέλουν να εξαλείψουν όλα τα ζώα από τις γειτονιές, λες και οι ίδιοι δεν είναι ζώα και μάλιστα θηλαστικά! Προτιμούν βλέπετε τον ήχο από μηχανές και τα αυτοκίνητα παρά τα γαβγίσματα και τα νιαουρίσματα που βγάζουν οι "βρωμερές" γάτες... Άραγε οι ίδιοι λειτουργούν με πετρέλαιο;
  • Είναι και οι άλλοι οι ψυχασθενείς που είναι ακόμη έξω από τα τρελάδικα... Εκείνοι που τη βρίσκουν με το να βασανίζουν ζώα, να τα χτυπούν, να τα σφάζουν, να τους βγάζουν τα μάτια , να τα κρεμούν, να τα καίνε... Αλλά η πολιτεία και οι νόμοι δεν κάνουν κάτι! Γιατί; Γιατί τα ζώα δεν είναι όντα με ψυχή, αλλά αντικείμενα με ιδιοκτήτη...
  • Είναι τόσα και άλλα τόσα! Είναι και που είσαι μίασμα απλά και μόνο επειδή έχεις σκύλο και κυκλοφορείς μαζί του στο δρόμο...
  •  
  • trupokarudos

Σκοτώνουν τα ελάφια της Πάρνηθας για 1.000 ευρώ..!!

Τα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη που αποκομίζουν οι λαθροθήρες από το εμπόριο πολλών ειδών, τα οποία κυνηγούν εντός και εκτός προστατευόμενων περιοχών, είναι μία από τις κύριες αιτίες που κάθε χρόνο καταγράφονται ανά την Ελλάδα ανησυχητικά κρούσματα λαθροθηρίας.

Τα λαθραία θηράματα διοχετεύονται στην αγορά είτε σε καταστήματα, είτε σε ταβέρνες που συμπεριλαμβάνουν στα μενού τους κυνήγια.

Αν και οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την πάταξη της λαθροθηρίας προσπαθούν, με όσα μέσα διαθέτουν, να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά κρούσματα, οι ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και...


σε μέσα εμποδίζουν το έργο τους.

Στο στόχαστρο των λαθροθηρών μπαίνουν τακτικά τα ελάφια της Πάρνηθας και τα αγριόγιδα της Πίνδου.

Το έγκλημα στην Πάρνηθα είναι οργανωμένο, καθώς συνηθίζεται οι λαθροθήρες να μη χρησιμοποιούν καραμπίνες, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί.

Αντ’ αυτών, χρησιμοποιούν τόξα και παγίδες για να θηρεύσουν τα ελάφια. Στην αγορά, η τιμή του ελαφιού μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ το καθένα.

«Το ΣΔΟΕ πρέπει να κάνει έφοδο στις ταβέρνες της περιοχής και να ζητήσει τα τιμολόγια αγοράς για τα θηράματα। Αυτό το έγκλημα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει», επισημαίνει στη Real news η Μαρία Γανωτή, αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ»

prasino-hamomilaki

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Πανευρωπαϊκή γιορτή πουλιών 2010

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα πουλιών. Με την ευκαιρία του εορτασμού αυτής της ημέρας έλαβα ένα e mail από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όπου είμαι μέλος, που περιελάμβανε μια πρόσκληση για την συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις της Πανευρωπαϊκής γιορτής πουλιών.

Συμμετέχουμε εδώ και αρκετά χρόνια στις εκδηλώσεις εορτασμού και κάθε φορά αποκομίζουμε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η φετινή διοργάνωση θα εστιάσει επιπλέον και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την διατήρηση της βιοποικιλότητας μιας και το 2010 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως το Παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας.
Περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση υπό τον συντονισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Birdlife International, ενώ στην χώρα μας την διοργάνωση και τον συντονισμό αναλαμβάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με την συνεργασία Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών, Tοπικών φορέων και Oργανώσεων.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ένα πλήθος δραστηριοτήτων έχει διοργανωθεί και θα περιλαμβάνει εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια και δραστηριότητες με διάφορες κατασκευές όπως κατασκευές φωλιών, περιηγήσεις, διαγωνισμούς, απελευθερώσεις αποθεραπευμένων πουλιών, ενημερωτικές προβολές και πολλά άλλα δρώμενα που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. 
Θα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία όχι μόνο για μια συναρπαστική ημέρα στην φύση, αλλά και να εμπλουτιστούν οι γνώσεις όλων μας για τα άγρια ενδημικά πουλιά και την φύση μας της πατρίδας μας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 2 και 3 Οκτωβρίου 2010 με κεντρικό άξονα την Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Εθνικό Πάρκο Μαραθώνα – Σχινιά, στην Πάρνηθα και το Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η λίμνη Βόλβη, ο υγρότοπος Άγρα – Βρυττών – Νησίου, η λίμνη Κερκίνη, το κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα του Έβρου, η Λιμνοθάλασσα Νέας Αγαθούπολης, η νέα παραλία Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου και η λίμνη Αγιάς Χανίων, είναι οι περιοχές που θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις.
Μέλη των οργανώσεων αλλά και πολλοί εθελοντές θα δώσουν δυναμικό παρών όπως κάθε χρόνο για την άψογη διεξαγωγή των εργασιών. 
Η συμμετοχή για το κοινό θα είναι φυσικά δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες αλλά και τηλέφωνα σχετικά με το ακριβές πρόγραμμα για κάθε περιοχή μπορείτε να βρείτε στο site της ΕΟΕ. Μην διστάσετε να συμμετάσχετε και πραγματικά θα ενθουσιαστείτε μιας και θα περάσετε ένα απολαυστικό διήμερο.