Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Εργαστασιοπαράδεισος πρωτοπορεί


ΒΙΛΑ ΑΛΤΑ ΓΚΑΡΣΙΑ, Δομινικανή Δημοκρατία – Ένα από τα πιο ασυνήθιστα εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων. Αυτό το εργοστάσιο είναι πρωτοπόρο στο αναπτυσσόμενο κόσμο, διότι δίνει «ωρομίσθιο ορίου διαβίωσης» στους υπαλλήλους και τους επιτρέπει να γίνουν μέλη σε σωματεία χωρίς να αντιδρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο ελάχιστος μισθός την ώρα στο Μπαγκλαντές είναι 15 σεντ και περίπου 85 σεντ στη Δομινικανή Δημοκρατία και πολλές πόλεις της Κίνας, στο εργοστάσιο αυτό το ωρομίσθιο ανέρχεται στα 2,83 δολάρια.

Το εργοστάσιο αποτελεί ένα ευγενές πείραμα, μια απάντηση στις εκκλήσεις χιλιάδων αμερικανών πανεπιστημιακών και φοιτητών – ακτιβιστών να πάψει η βιομηχανία ενδυμάτων να εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο μόχθο. Σ’ αυτό απασχολούνται 120 υπάλληλοι και ανήκει στη «Knights Apparel» ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στο Σπάρτανμπεργκ της Νότια Καρολίνα, η οποία αποτελεί τον κυριότερο προμηθευτή ρουχισμού με λογότυπο των αμερικανικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την Collegiate Licensing Company, εταιρεία αδειοδότησης και προώθησης εμπορικών σημάτων αμερικανικών πανεπιστημίων.

Για την Knights Apparel, το εργοστάσιο συνιστά μια ριψοκίνδυνη πρόταση. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι καταναλωτές θα είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν 18 δολάρια για να αγοράσουν ένα μακό μπλουζάκι του εργοστασίου, όσο δηλαδή κοστίζουν διάσημες μάρκες όπως η Nike και η Adidas, προκειμένου να συντηρηθεί το εργοστάσιο.

Υπάρχουν καταναλωτές που ενδιαφέρονται πραγματικά και δεν θα διστάσουν να αγοράσουν αυτά τα ρούχα σ’ αυτή την τιμή, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι ενδιαφέρονται μεν, αλλά θέλουν ποιότητα δε. Η μάρκα των ρούχων που παράγει το εργοστάσιο είναι η Alta Gracia. Πηγή έμπνευσης της υπήρξε αυτή η φτωχή πόλη, καθώς και η Παρθένος της Αλταγκράτσια , που θεωρείται προστάτιδα των Δομινικανών.

Και άλλες εταιρείες παραγωγής ρουχισμού προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων τους, όπως η School House, που ιδρύθηκε από έναν 25χρονο απόφοιτο του Ντιουκ και το εργοστάσιό της βρίσκεται στην Σρι Λάνκα . Οι υποστηρικτές των εργαζομένων επισημαίνουν ότι η Alta Gracia έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από άλλες εταιρείες.

Η παραγωγή της κάθε μπλούζας θα κοστίζει στο εργοστάσιο 4.80 δολάρια, ήτοι 80 σεντ ή 20% περισσότερο από ό,τι αν κατέβαλε τον ελάχιστο μισθό στους υπαλλήλους. Είναι προφανές ότι το κόστος θα είναι υψηλότερο, ωστόσο τιμολογούν κατά τέτοιον τρόπο το προϊόν ώστε δεν απαιτείται από τον λιανοπωλητή ή τον καταναλωτή να κάνει θυσίες προκειμένου να το στηρίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: