Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ωφέλιμος για το έμβρυο ο εμβολιασμός της εγκύου




Τη σημασία του εμβολιασμού των εγκύων και τα έμμεσα οφέλη για τα παιδιά τους, αναδεικνύει μια νέα αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, τα νεογέννητα μωρά, οι μητέρες των οποίων είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, όταν ήταν έγκυες, είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν γρίπη ή να εισαχθούν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα στη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών της ζωής τους.

Η μελέτη, υπό την Αντζέλια Άικ του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Κέντρου Υγείας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής, παρατήρησε ότι, στη διάρκεια των εξάρσεων της γρίπης, τα μωρά κάτω των έξι μηνών τείνουν να κολλάνε πιο σπάνια τη γρίπη σε σχέση με τα μεγαλύτερα μωρά έξι έως 12 μηνών.

Αυτό συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή τα μικρότερα μωρά προστατεύονται ακόμα από τα φυσικά αντισώματα που είχε αναπτύξει το σώμα της μητέρας τους μετά τον εμβολιασμό της κατά της γρίπης, όταν ήταν έγκυος.

Επειδή συνήθως τα νεογέννητα δεν εμβολιάζονται κατά της γρίπης πριν γίνουν έξι μηνών, άρα μένουν πιο εκτεθειμένα στους ιούς, η νέα μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός της εγκύου μητέρας μπορεί να παρέχει έμμεσα την αναγκαία προστασία κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής του μωρού.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 1.200 ζευγάρια μητέρας-παιδιού για τρεις περιόδους έξαρσης της γρίπης. Μητέρες και παιδιά έδωσαν δείγματα αίματος πριν και μετά την περίοδο της γρίπης και παρακολουθήθηκαν στενά για την εκδήλωση τυχόν συμπτωμάτων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο γρίπης αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, εκείνα τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί, είχαν 41% μικρότερες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη τα ίδια και 39% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο για γρίπη.

Η μελέτη επίσης βρήκε ότι τα μωρά, των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, όταν ήταν έγκυες, είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων γρίπης κατά τη γέννησή τους, καθώς και στην ηλικία των δύο έως τριών μηνών σε σχέση με τα μωρά, των οποίων οι έγκυες μητέρες δεν είχαν κάνει εμβόλιο γρίπης.


http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: