Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η τοξική λάσπη απειλεί το Δούναβη

Οι τελευταίες αναλύσεις έδειξαν σαφώς ανεβασμένα επίπεδα αλκαλικότητας στον ποταμό Ράμπα, ο οποίος καταλήγει στο Δούναβη.


Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ουγγρικές αρχές, καθώς η κόκκινη τοξική λάσπη απειλεί άμεσα πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, όπως παραδέχθηκαν αξιωματούχοι. Τους ίδιους φόβους είχε εκφράσει χθες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι τελευταίες αναλύσεις έδειξαν σαφώς ανεβασμένα επίπεδα αλκαλικότητας στον ποταμό Ράμπα, ο οποίος καταλήγει στο Δούναβη. Εάν οι δυσοίωνες προβλέψεις επαληθευτούν, η μόλυνση από τη λάσπη θα επεκταθεί σε άλλες έξι χώρες νοτίως της Ουγγαρίας, οι οποίες βρέχονται από τον ποταμό: τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Μολδαβία και τη Ουκρανία.
Τα συνεργεία ρίχνουν τόνους ασβέστη σε παραποτάμους, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν ή έστω να επιβραδύνουν αυτό που πλέον μοιάζει αναπόφευκτο.
Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να καθαριστεί η λάσπη, μετά τη διαρροή βωξίτη από δεξαμενή λυμάτων σε βιομηχανία αλουμινίου. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 120 νοσηλεύονται μετά το πέρασμα του «τοξικού τσουνάμι», όπως το χαρακτηρίζουν κάτοικοι των πληγεισών περιοχών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη διενέργεια έρευνας για εγκληματική αμέλεια.

«Συναγερμός» στις παραδουνάβιες πόλεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία του Δούναβη δήλωσε ότι η διαρροή πυροδότησε το «σύστημα προειδοποίησης» του οργανισμού, κάτι που σημαίνει ότι τα εργοστάσια και οι πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος του Δούναβη ίσως χρειαστεί να διακόψουν την άντληση και χρήση νερού από τον ποταμό.
Εκπρόσωπος της Greenpeace έκανε λόγο για «μια από τις τρεις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων 20-30 χρόνων στην Ευρώπη». Ακόμη κι αν τα χειρότερα αποφευχθούν την τελευταία στιγμή, «είναι σαφές πως μια έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων –καλλιέργειες ως επί το πλείστον- έχουν μολυνθεί και καταστραφεί για πολύ καιρό», δήλωσε ο Χέρβιτ Σύστερ. «Εάν ανιχνευθούν ουσίες όπως αρσενικό και υδράργυρος, θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα ποτάμια και τον υδροφόρο ορίζοντα».

«Χάος» η επιχείρηση καθαρισμού

Ο Ούγγρος υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως για να αποτραπούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, θα πρέπει σε ολόκληρη τη μολυσμένη περιοχή να αφαιρεθεί από την επιφάνεια του εδάφους στρώμα πάχους 2 εκατοστών. Κι ενώ οι προσπάθειες καθαρισμού έχουν ήδη ξεκινήσει, αυτόπτες μάρτυρες τις περιγράφουν ως «χαώδεις».
«Είναι ντροπή», δήλωσε ένας εθελοντής. «Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ αργά. Η πλημμύρα εκδηλώθηκε τη Δευτέρα και εμείς περιμένουμε ακόμη εντολές.»
Την ίδια ώρα, ο όμιλος στον οποίο ανήκει η βιομηχανία αλουμινίου επιμένει ότι από τις δοκιμές που είχαν γίνει, δεν διαφαινόταν η επικείμενη καταστροφή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο «δείχνουν» ανθρώπινο λάθος ενώ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του ομίλου, οικολογικές οργανώσεις λένε ότι στο εργοστάσιο έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχουν γίνει εργασίες συντήρησης.


naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: