Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΛΟΥΒΡΟΣ

Σε ένα υπόγειο χώρο, μακριά από τους τουρίστες που κατακλύζουν την πυραμίδα του Λούβρου, βρίσκονται τα συντρίμμια ενός μεσαιωνικού κάστρου. Μέσα σε ένα λιθόκτιστο υπόγειο πέρασμα του 12ου αιώνα, ο αμερικάνος καλλιτέχνης Τζόζεφ Κόσουθ ετοιμάζεται να αναρτήσει 15 φράσεις σχηματισμένες με γιγάντιους σωλήνες από νέον.
Ο Κος Λουαρέτ, διευθυντής του Λούβρου, που έφτασε στο Λούβρο το 2001 έπειτα από 18 χρόνια στο Μουσείο Ορσέ, αναφέρεται στο 1953, όταν ο Ζόρζ Μπρακ, διακόσμησε το ταβάνι μιας αίθουσας που υπήρξε κάποτε ο προθάλαμος του Ερρίκου του Β΄. Από τότε, το Λούβρο ασχολείται με την προσπάθεια συντήρησης της φήμης μεγάλων καλλιτεχνών και κυρίως όχι Αμερικών.
Εκείνο που απασχολεί τον Κο Λουαρέτ είναι οι λεπτομέρειες. <<Αν θέλεις να δεις τα πάντα, πρέπει να διανύσεις 14 χιλιόμετρα>>. Επίσης το 40% των επισκεπτών του, είναι κάτω των 26 ετών αλλά εκείνο που τον προβληματίζει είναι ότι το 80% το μόνο που θέλουν να δουν είναι η Μόνα Λίζα.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι το ίδιο τον Λούβρο. Αν ο αριθμός των επισκεπτών συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό, σε 5 χρόνια θα έχουν φτάσει τα 10 εκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή διπλάσιοι από αυτό που έχει προβλεφθεί να αντέχει η είσοδος του κτηρίου. Ήδη σημειώνεται τεράστιος συνωστισμός μπροστά από την πυραμίδα που έχει σχεδιάσει ο Ι. Μ. Πέι, καθώς οι επισκέπτες περιμένουν με τις ώρες να μπουν μέσα.
Η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών έρχεται για να δει ένα ή το πολύ 3 έργα τέχνης. Προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα υπόλοιπα έργα του Μουσείου, εξήγγειλε πρόσφατα την δημιουργία ενός νέου ακουστικού οδηγού, που δίνει έμφαση σε διάφορα έργα. Συγχρόνως προσπαθεί να διασφαλίσει την διακριτική παρουσία της σύγχρονης τέχνης μεταξύ των εκθεμάτων.
Πάντως, η πιο εντυπωσιακή συμβολή του Λουαρέτ, φαίνεται ότι θα είναι η αξίας 67 εκατομμυρίων πτέρυγα, στην οποία θα στεγαστεί η παγκοσμίους φήμης συλλογή έργων ισλαμικής τέχνης. Αυτό είναι κάτι που κανένας άλλος διευθυντής του Λούβρου δεν είχε επιχειρήσει.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΑΡΓΙΛΙΚΟ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟ

Μια νέα τεχνική, στις ΗΠΑ, που αντλεί φυσικό αέριο στο οποίο πιο παλιά δεν υπήρχε πρόσβαση, εξαπλώνεται και στον υπόλοιπο κόσμο και πολλοί ελπίζουν ότι θα υπάρξει τεράστια αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων του καθαρότερου ορυκτού καυσίμου. Ιταλοί και Νορβηγοί μηχανικοί και γεωλόγοι, έχουν πάει στο Τέξας, για να μάθουν πως να αντλήσουν γκάζι από τα στρώματα του μαύρου πετρώματος που ονομάζεται αργιλικός σχιστόλιθος.
Ο νέος αυτός πυρετός εξορύξεων βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του στάδια. Όμως πολλοί αναλυτές προβλέπουν ήδη πως ο αργιλικός σχιστόλιθος αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης απο το ρώσικο φυσικό αέριο.Πιστεύουν επίσης ότι τα αποθέματα αερίου σε πολλές χώρες μπορεί να αυξηθούν μέσα στις επόμενες 2 δεκαετίες, όπως έχουν αυξηθεί κατά 40% στις ΗΠΑ τα τελευταιά χρόνια.
Η αύξηση στην χρήση του φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του φαινομένοτ του θερμοκηπίου, επειδή το φυσικό αέριο παράγει λιγότερους ρύπους από το πετρέλαιο και τους λιθάνθρακες.
Ο αργιλικός σχιστόλιθος είναι πλούσιος σε οργανικά υλικά και συναντάται σε πολλά μέρη του κόσμου. Πριν από μια δεκαετία δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άντληση φυσικού αερίου, όμως αμερικάνικες εταιρείες ανέπτυξαν νέες τεχνικές εξόρυξης και το κατάφεραν. Ακόμα και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις μιλάνε για τεράστιες ποσότητες και η νέα τεχνική αναμένεται να αυξήσει τα παγκόσμια αποθέματα τουλάχιστον κατά 20%.
Η Exxon Mobil έχει αρχίσει να κάνει τους τελευταίους μήνες κάποιες εξερευνητικές εξορύξεις, στην Γερμανία. Η Devon Energy, σε συνεργασία με την γαλλική πετρελαική Total προσπαθεί να πάρει άδεια για να ξεκινήσει εξορύξεις στην Γαλλία. Η εταιρεία ConocoPhillips ανακοίνωσε πως έχει υπογράψει μια συμφωνία με την θυγατρική μιας μικρής βρετανικής εταιρείας για να εξερευνήσει 400.000 εκτάρια στην Πολωνία.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Τεράστια κέρδη για το "Call of Duty"


Το νέο βιντεοπαιχνίδι "Call of Duty: Modern Warfare 2" σπάει κάθε ρεκόρ, κάνοντας πωλήσεις αξίας 550 εκατομμυρίων δολαρίων τις πέντε πρώτες μέρες κυκλοφορίας του.

Τα στελέχη της Activision Blizzard, τρίβουν τα χέρια τους, καθώς βλέπουν τις εκτιμήσεις τους να επιβεβαιώνονται και τα ταμεία τους να γεμίζουν.

Το παιχνίδι είναι "πρώτου ρόλου" και ο παίκτης παίρνει μέρος σε στρατιωτικές αποστολές από τη νότια Αμερική μέχρι το Αφγανιστάν. Τα γραφικά αφήνουν άναυδους όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών.

Όπως αναφέρει το Reuters, αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα έχουν πουληθεί 11 με 13 εκατομμύρια κομμάτια και τα κέρδη της Activision θα είναι αστρονομικά. Οι μετοχές της εταιρείας βρίσκονται σε άνοδο και ξεπέρασαν αυτές της ανταγωνίστριας Electronic Arts.

Η μεγάλη απήχηση της συνέχειας του "Call of Duty", έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών. Μάλιστα πολλές εταιρείες όπως η Microsoft και η Sony, έχουν προχωρήσει σε μείωση των τιμών στις κονσόλες τους, ώστε να καταφέρουν να αντέξουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης με πενιχρά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

πηγή:www.news247.gr

Ραγδαία εξάπλωση της νέας γρίπης


Τριπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα τα κρούσματα της νέας γρίπης φτάνοντας τα 975 από τα 332 . Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 14 άτομα, εκ των οποίων τα μισά έχουν βεβαρημένο ιστορικό .

Από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα τα κρούσματα της νέας γρίπης ανέρχονται σε 4.172. Περίπου τα μισά απ'ο αυτάπροέρχονται από την Αττική.

Απόφαση απλούστευσης των όρων κλεισίματος των σχολείων

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης απλουστεύει τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες θα αποφασίζεται αν θα πρέπει να κλείνουν τμήματα σχολείων εξαιτίας της νέας γρίπης.

Τα του εμβολιασμού

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις τρεις πρώτες ημέρες εμβολιάστηκαν 6.298 υγειονομικοί, γεγονός που επιβεβαιώνει την απροθυμία των γιατρών και νοσηλευτών να εμβολιαστούν.

Σημειώνεται ότι ξεκινά και επισήμως τη Δευτέρα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Τηλεφωνική ενημερωτική γραμμή θα λειτουργεί στο 1135 σχετικά με τα κέντρα εμβολιασμού.

Ασφαλές το εμβόλιο λέει ο ΠΟΥ

Tο εμβόλιο κατά της νέας γρίπης δεν ευθύνεται για κανέναν από τους θανάτους που προέκυψαν μετά τον εμβολιασμό ανθρώπων για τη νόσο αυτή, υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

"Κανένα νέο ζήτημα ασφάλειας δεν έχει προκύψει από τις αναφορές που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Οι αναφορές μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν εκ νέου ότι το εμβόλιο για την πανδημία από τη νέα γρίπη είναι το ίδιο ασφαλές με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης", δήλωσε η ειδική του ΠΟΥ για τα εμβόλια Μαρί-Πολ Κιένι σε τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εμβολιάστηκαν 65 εκατομμυρια άτομα, ωστόσο ο αριθμός των εμβολιαθέντων είναι πιθανώς υψηλότερος, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ.

πηγή:www.news247.gr

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ουκρανία-Ελλάδα 0-1

Στο Μουντιάλ της Αφρικής το καλοκαίρι του 2010 θα δώσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της (μετά της ΗΠΑ) η Εθνική Ελλάδος. Με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης νίκησε 1-0 μέσα στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας την ομάδα του Μιχαϊλιτσένκο και πήρε και πάλι την πρόκριση μετά από 16 χρόνια για την τελική φάση της διοργάνωσης. Ο "εκατόνταρχος" Οτο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής πέτυχε την 52η νίκη του και ανάγκασε και πάλι χιλιάδες Ελληνες να νιώθουν περηφάνια για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Φάνη-κε ο Αγγελος

Ο Οτο Ρεχάγκελ τελικά δεν άλλαξε τα πλάνα σχετικά με την δοκιμή πραμονή της αναμέτρησης με τον Γερμανό τεχνικό να πραγματοποιεί μόνο μία αλλαγή στο αρχικό σχήμα σε σχέση με την αναμέτρηση του ΟΑΚΑ.

Ετσι στην κορυφή της επίθεσης αντί του Φάνη Γκέκα παρατάσσεται ο Αγγελος Χαριστέας με τον ομοσπονδιακό προπονητή να διατηρεί το 5-4-1. Ο Τζόρβας υπερασπιστής την εστία του με τους Βύντρα (δεξιά), Σπυρόπουλο (αριστερά) και Κυργιάκο, Μόρα και Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας.

Η μεσαία γραμμή αποτελούνταν από τους Καραγκούνη, Κατσουράνη, Σαλπιγγίδη και Σαμαρά με τους δύο τελευταίους από αριστερά και δεξιά στα άκρα να δίνουν βοήθεια στο μοναδικό προωθημένο Αγγελο Χαριστέα στην επίθεση. Εκτός 18άδας έμειναν ο τραυματίας Αβραάμ Παπαδόπουλος και οι Γκαλίτσιος και Τζαβέλας που κλήθηκαν την τελευταία στιγμή.

Σουτ εσείς... κεφαλιά εμείς

Η εδαφική πίεση των γηπεδούχων που είχαν την συμπαράσταση του κοινού τους από τα πρώτα λεπτά είχε σαν αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να φτάσουν στην πρώτη καλή ευκαιρία τους μόλις στο 7' όταν μετά το σουτ του Αλίεφ απέκρουσε ο Τζόρβας και η μπάλα πήγε στα πόδια του αμαρκάριστου Σεφτσένκο που πλάσαρε άστοχα.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που απείλησε στην πρώτη της στιγμή με την συμπλήρωση 10 λεπτών, όταν μετά το φάουλ του Καραγκούνη ο Σαμαράς "πήδηξε" πιο ψηλά αλλά η κεφαλιά που επειχείρησε έφυγε μόλις πάνω από την εστία του Πιάτοφ.

Η Εθνική Ελλάδος άρχισε να ισορροπεί το παιχνίδι με την πάροδο του χρόνου και οι παίκτες του Ρεχάγκελ προσπαθούσαν να μην έχουν μόνο επιθετικούς προσανατολισμούς στον τρόπο παιχνιδιού τους. Οι γηπεδούχοι όμως ήταν αυτοί που δημιούργησαν την δεύτερη καλή ευκαιρία τους πρώτοι, με στημένη φάση.

Στο 18' μετά από εκτέλεση φάουλ από τον Αλίεφ, έξω από την μεγάλη περιοχή, ο Τζόρβας απόκρουσε εντυπωσιακά την μπάλα. Η απάντηση των Ελλήνων όπως και νωρίτερα ήταν άμεση.

Στο επόμενο λεπτό (19') ο Σπυρόπουλος "ανέβηκε" στην πλευρά του από αριστερά πραγματοποίησε την σέντρα η μπάλα πέρασε από όλους και κατέληξε στον αμαρκάριστο Σαλπιγγίδη, ο οποίος επιχείρησε από καλή θέση να πλασάρει αλλά με λάθος ισορροπία δεν τα κατάφερε και έχασε την ευκαιρία.

Αλλαγή του Σωκράτη... και Σάλπι-σμα πρόκρισης

Λίγο πριν την συμπλήρωση του ημίωρου και ενώ οι Ελληνες έδειχναν πλέον πιο "ζεστοί" με το περιβάλλον διατηρώντας την ισορροπία στο ρυθμό του ματς, ο Οτο Ρεχάγκελ, αναγκάστηκε να αλλάξει τα αγωνιστικά του πλάνα.

Συγκεκριμένα, σε μια αντεπίθεση, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος "χτύπησε" από μαρκάρισμα του Μιλέφσκι και αφού προσπάθησε να δοκιμάσει ν' αγωνιστεί μετά τις πρώτες βοήθειες "λύγισε" από τους πόνους στην μέση. Ετσι ο Γερμανός τεχνικός τον απέσυρε και πέρασε στην θέση του τον Πλιάτσικα.

Ο "ξανθομάλλης" άσος της Σάλκε ενώ αρχικά έδειξε ότι θα πάει στην μεσαία γραμμή με τον Κατσουράνη να οπισθοχωρεί τελικά πήγε στο δεξί άκρο αντί του Βύντρα, με τον αμυντικό του "τριφυλλιού" να μετακινείται σε μια γνώριμη για τον ίδιο θέση στο κέντρο της άμυνας μαζί με τους Μόρα και Κυργιάκο.

Η όλη "αναταραχή" με τον τραυματισμό του Ελληνα αμυντικού και την αλλαγή του νεαρού άσου φάνηκε να αποδιοργάνωσε τους γηπεδούχους και στο 31', ο Σαμαράς με μια καταπληκτική ασίστ στο κενό χώρο έβγαλε σε θέση βολής τον Σαλπιγγίδη, ο οποίος αυτή την φορά πλάσαρε άψογα τον εξερχόμενο Πιάτοφ και άνοιξε το σκορ για την Ελλάδα μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους διεθνείς μας... αλλά και τον Οτο Ρεχάγκελ ψύχραιμο να δίνει οδηγίες στους παίκτες του.

Πίεση χωρίς αντίκρισμα...

Οι παίκτες του Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο όπως ήταν φυσικό πίεζαν όσο ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα για την λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ωστόσο στις δύο φάσεις που δημιούργησαν δεν ευτύχησαν να πετύχουν κάτι σημαντικό.

Αρχικά, στο 40' ο σταρ της Ντιναμό Κιέβου, Αντρέι Σεφτσένκο θα κοντρολάρει πολύ όμορφα την μπάλα και θα μπει μέσα στην περιοχή του Τζόρβα, ωστόσο το σουτ που επιχείρησε πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Ελληνα πορτιέρο.

Τρία λεπτά αργότερα, η νέα μεγάλη ευκαιρία για τους Ουκρανούς να ισοφαρίσουν, ήρθε με αιχμή τον καλύτερο παίκτη της ομάδας Αλίεφ να εκτελεί φάουλ και τον Σαμαρά χωρίς να το θέλει με το πόδι να στέλνει την μπάλα δίπλα από την εστία του Τζόρβα που με την βοήθεια της τύχης είδε την μπάλα να περνάει κόρνερ.

Χωρίς αλλαγές και ευκαιρίες

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους δύο προπονητές να μην αλλάζουν κάτι στα πλάνα τους αλλά και τους 22 ποδοσφαιριστές να μην δείχνουν "ζεστοί" στο ξεκίνημα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με αβαντάζ το γκολ του Σαλπιγγίδη στα πρώτα λεπτά προσπάθησε να "παγώσει" λίγο τον ρυθμό αφού το ζητούμενο ήταν να κρατήσουν αρχικά τους Ουκρανούς μακριά από την περιοχή του Τζόρβα.

Στο 55' και μετά από στημένη φάση για τους γηπεδούχους, ο Ρακίτσκι εκτέλεσε το φάουλ έξω από την περιοχή ωστόσο ο Τζόρβας έδιωξε την μπάλα. Το δεκάλεπτο που κύλησε ήταν αρκετό για τον τεχνικό της Ουκρανίας να κρίνει πως η ομάδα του ήθελε "μετάγγιση" στο εσωτερικό της ωστόσο μάλλον αστόχησε στην επέμβασή του. Ο Μιχαϊλιτσένκο απέσυρε τον καλύτερο παίκτη της ομάδας Αλίεφ και έβαλε στο ματς τον Σελέζνοφ με τους οπαδούς στο "Donbass Arena" να αποδοκιμάζουν την κίνηση αυτή.

Ο Τζόρβας λέει "όχι"... και ο Οτο φώναξε Φάνη

Η πίεση στην ελληνική άμυνα ολοένα και αυξάνονταν με κύριο "μοχλό" τον Αντρέι Σεφτσένκο να αναζητά χώρους είτε να πασάρει είτε να σουτάρει, κάτι που επιχείρησε και στο 59' αλλά το δυνατό του σουτ από καλή θέση, απέκρουσε ο Τζόρβας, ο οποίος μπορεί να μην μπλόκαρε σχεδόν σε όλα τα σουτ την μπάλα, ωστόσο την απομάκρυνε συνεχώς με γροθιές.

Η φάση αυτή "θορύβησε" και τον Γερμανό τεχνικό που ήθελε να δώσει πνοή με την σειρά του στην ομάδα του και απέσυρε τον Σαμαρά βάζοντας στο ματς τον Γκέκα και αλλάζοντας διάταξη ο Χαριστέας πήγε στα πλάγια.

Στο 68' ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού είπε και πάλι όχι στις προθέσεις να τον νικήσουν οι αντίπαλοί του, όταν μετά από αδράνεια της άμυνας της Εθνικής, ο Ρακίτσκι κοντρόλαρε την μπάλα μέσα στην περιοχή έκανε την ντρίπλα αλλά το σουτ που έκανε σταμάτησε στην αγκαλιά του Τζόρβα.

Εξω ο Χαριστέας... μέσα και ο Τζιόλης

Τα λεπτά κυλούσαν υπέρ της ελληνικής ομάδας που έμοιαζε ολοένα να αγκαλιάζει την πρόκριση με τους γηπεδούχους πλέον αγχωμένοι να μην έχουν "καθαρό" μυαλό στις επιθετικές τους ενέργειες. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός βλέποντας την πίεση να μεγαλώνει θέλησε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την μεσαία του γραμμή.

Ετσι απέσυρε τον Χαριστέα και έβαλε στο ματς τον Τζιόλη που μπορεί να μην έχχει αγωνιστικές παραστάσεις στον Παναθηναϊκό (που είναι στο περιθώριο) ωστόσο για τον Ρεχάγκελ αποτελεί μια σπουδαία λύση.

Λίγο πριν το χρονόμετρο φτάσει στα τελευταία δέκα λεπτά του ματς τόσο ο Πλιάτσικας όσο και ο Μόρας που τραυματίστηκαν "αναγκάστηκαν" (αφού δεν υπήρχαν και αλλαγές) να "σφίξουν τα δόντια" και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.

Σφυρίγματα... αντί για χειροκρότημα

Αυτό που ήλπιζαν οι γηπεδούχοι στο φινάλε δεν ήρθε ποτέ και οι φίλοι των Ουκρανών άρχισαν απότο 83' τα σφυρίγματα προς τους παίκτες.

Το παιχνίδι στο αγωνιστικό του "κομμάτι" είχε "ανοίξει. Στο 87' ο Τιμόστσουκ από καλή θέση επιχείρησε το σουτ, όμως η μπάλα πέρασε άουτ. Το πάθος των Ελλήνων αντικατροπτίστηκε πλέον με τον καλύτερο τρόπο ως εικόνα με τον Κατσουράνη να πηγαίνει λίμπερο στην θέση του τραυματία Μόρα ο οποίος με το "ζόρι" (και αναγκαστικά) ήταν πιο μπροστά.

Ομως παρά τους τραυματισμούς και το κρύο οι Ελληνες δεν λύγισαν και παληκαρίσια πήραν μια νίκη και μια μεγαλειώδη πρόκριση για την τελική φάση του Μουντιάλ για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.

Γήπεδο: "Donbass Arena"
Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενκερένσα (Πορτογάλος)
Βοηθοί: Μπερτίνο Μιράντα, Ζοσέ Καρντινάλ
4ος: Ντουάρτε Γκόμες
Κίτρινες: Γιαρμολένκο (Ουκρανία) / Κατσουράνης, Βύντρα, Κυργιάκος (Ελλάδα)

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ουκρανία (Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο): Πιάτοφ, Κόμπιν, Κατσέριντι, Κούτσερ, Ρακίτσκι, Τίμοστσουκ, Μίχαλικ (65' Γκάι), Αλίεφ (56' Σελέζνοφ), Γιαρμολένκο (69' Σέφτσουκ), Σεφτσένκο, Μιλέφσκι.

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (29' λ.τρ. Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης, Σαμαράς (63' Γκέκας), Χαριστέας (71' Τζιόλης).


πηγή:sport24

ΣΥΓΝΩΜΗ...ΠΟΤΕ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ???

Πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε τον ψυχικό πόνο, κρατώντας την εκκρεμότητα μιας διαφοράς, μιας διαμάχης, ενός βουβού, έστω και δίκαιου, παράπονου;
Συγ-χωρώ σημαίνει κάνω χώρο, θέλω να γίνω μέρος της λύσης και της κάθαρσης και όχι μέρος του προβλήματος.
Η συγγνώμη σημαίνει η απαλλαγή από το φόβο, την εκκρεμότητα και τη σχέση μας με το παρελθόν. Και όλοι γνωρίζουμε ότι το παρελθόν δεν υπάρχει, κάθε τι που ανήκει εκεί δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι μάταιο λοιπόν να το αναμασούμε, να δημιουργούμε στον εαυτό μας μόνο νοσταλγία και παράπονα, να κάνουμε υποθετικά σενάρια, να δίνουμε πιθανές εξηγήσεις και να βρίσκουμε μόνο φαντασιακές λύσεις για το κάθε γεγονός. Αξία έχει μόνο το συναίσθημα που δημιουργείται και βιώνεται στο παρόν.
Στη ζωή, τρεις είναι οι πιο σημαντικές κουβέντες που δύσκολα λέει κάποιος:
-Σ'αγαπώ -Βοήθεια και -Συγγνώμη

Η συγγνώμη, δείχνει να είναι η πιο δύσκολη λέξη, η πιο πιεστική ψυχική κατάσταση επειδή πηγάζει από το θυμό, δηλαδή την αίσθηση ότι κάποιος καταπάτησε το χώρο μας, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που είχαμε μαζί του αλλά πάνω από όλα επειδή δεν μας αγάπησε. Και ακριβώς επειδή η συγγνώμη απαιτεί να διαγράψουμε τις αιτίες του θυμού και της απειλής θα απαιτήσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας δηλαδή ωριμότητας. Μόνο ένας ώριμος άνθρωπος, αυτός δηλαδή που έχει αναπτύξει το θάρρος, την γενναιοψυχία, την αυτοκριτική, το αίσθημα δικαιοσύνης, αυτός που μπορεί να ξεφύγει από τον εγωκεντρισμό και την μονόπλευρη ερμηνεία των πραγμάτων, με λίγα λόγια αυτός που έχει αυτοπεποίθηση, είναι σε θέση να συγχωρέσει χωρίς θυμό, να δώσει και να ζητήσει συγγνώμη, χωρίς ενοχές.

Αυτοπεποίθηση δεν μπορεί να έχει αυτός που δεν αγαπά τον εαυτό του και αμφιβάλλει αν μπορεί να αγαπηθεί μόνο και μόνο επειδή κάποιος του προξένησε βλάβη, όμως αλήθεια είναι η πραγματικότητα κι αυτή μας δείχνει ότι δεν υπάρχει άνθρωπος ή οικογένεια που να μην έχει διαπράξει ένα λάθος, μια κατάχρηση εμπιστοσύνης, να μην έχει δοκιμάσει και να μην έχει δοκιμασθεί από την προδοσία. Είναι πλάνη να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς βάρη, πόνους και αρνητικές συναισθηματικές ανταλλαγές. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό, θα είμαστε πάντα αυστηροί με τους άλλους και, το κυριότερο, αυστηροί και αδιάλλακτοι και με τον εαυτό μας, γιατί είναι κατανοητό πως με την ίδια ακριβώς δυσκολία κατανοούμε και τον εαυτό μας μπροστά στα λάθη του.

Η συγγνώμη είναι αντιστρόφως ανάλογη του φόβου, του εγωισμού και της αδυναμίας ορίων: Όσο περισσότερο φοβόμαστε τόσο περισσότερο γινόμαστε εγωιστές, τόσο τα όρια μας γίνονται κλειστά και στενά και άλλο τόσο μειώνεται και η δύναμή μας να συγχωρέσουμε. Τις περισσότερες φορές φοβόμαστε να συγχωρήσουμε επειδή στο βάθος δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και την ικανότητά μας να βάζουμε όρια, δεν ξέρουμε να διαλέξουμε την κατάλληλη αντίδραση, μόλις εμφανισθεί ο κίνδυνος και η καταπάτηση του δίκιου μας. Οι περισσότεροι από μας αξίζει να θυμηθούν πόσο χρόνο και πόσο χώρο έδωσαν αδικαιολόγητα σε πρόσωπα ανάξια της εμπιστοσύνης τους, με την κρυφή ελπίδα να μην τα χάσουν από τη ζωή τους. Όσο περισσότερη αδυναμία ορίων έχουμε, τόσο περισσότερο φοβόμαστε τους άλλους, γινόμαστε εγωκεντρικοί και τόσο πιο δύσκολα συγχωρούμε . Η αδυναμία συγχώρεσης είναι μια δυσλειτουργική άμυνα, που δείχνει καλά κρυμμένους προσωπικούς θυμούς και απωθημένα. Δεν ξεχνώ σημαίνει φοβάμαι την πιθανότητα επανάληψης αλλά και τιμωρώ κάποιον για τον τρόπο που μου φέρθηκε. Η μνησικακία έχει πίσω της το αγκάθι , το βάσανο, τη στενοχώρια, την ταλαιπωρία , την λύπη ακόμα και την απόγνωση. Όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα διατηρούνται ανέπαφα στη ψυχή μας, για όσο διάστημα η μνήμη μας υπενθυμίζει τα γεγονότα και τις καταστάσεις.

Αντίθετα, η δύναμη της συγγνώμης είναι σύνεση. Μαθαίνω τα όριά μου, γνωρίζω να αντιμετωπίζω τις ζημιές και τον πόνο, μπορώ να προστατεύομαι κι αυτό είναι μια πολύ σπουδαία άσκηση αυτογνωσίας, μια σημαντική προϋπόθεση για υγιείς και ασφαλείς σχέσεις.

Τα προβλήματα της ζωής τα αντιμετωπίζουμε μόνο με τη λύση τους κι η αδυναμία της συγγνώμης έχει πάνω της ένα τεράστιο φορτίο, διατηρεί και παγιώνει αρνητικά συναισθήματα και δεν ωφελεί να λέμε ότι « αυτό το βάρος μου το προκάλεσαν οι άλλοι». Οι άλλοι μπορεί να μας προκάλεσαν το βάρος αλλά εμείς το σηκώνουμε και μόνο εμείς υποφέρουμε από τις πληγές του.

Η διαδικασία της συγγνώμης ξεκινά όταν θελήσουμε να ξαναδούμε τα γεγονότα με άλλη ματιά, όταν επιτέλους θελήσουμε να ερμηνεύσουμε διαφορετικά κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Πολλές φορές καταφέρνουμε να μπούμε στη θέση του άλλου και να δούμε τα πράγματα από τη δική του τη σκοπιά: Σε ποιό στάδιο της ζωής του βρισκόταν, τι ανάγκες είχε, τι βάσανα περνούσε. Και πάλι αυτό το στάδιο της αναθεώρησης μπορεί να έχει μικρή ή μεγάλη διάρκεια, εξαιτίας της απροθυμίας μας να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Όμως, η συγγνώμη είναι κατά κύριο λόγο δική μας ανακούφιση από μια στενοχώρια, που, ειλικρινά, αποκλείεται να μην έχουμε κι εμείς το μερτικό μας.

‘Όπου κυριαρχεί η συγγνώμη, επικρατεί ο Λόγος, η αρμονία της σκέψης του συναισθήματος και της πνευματικής ανάπτυξης.

πηγή:sofia's house

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Μπαγκλαντές: Η γη που χάνεται-Climate change in Bangladesh


Το νησί του Κουτούμπντια εξαφανίζεται. Ένα από τα πέντε νησιά της νότιας ακτής του Μπαγκλαντές βυθίζεται στα νερά του κόλπου της Βεγγάλης.

Το Κουτούμπντια κάποτε είχε πληθυσμό 100,000 κατοίκων. Το 1991, ένας μεγάλος κυκλώνας μείωσε στο μισό αυτό τον αριθμό και σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, ακόμη μειώνεται μαζί με το νησί.
Λόγω του χαμηλού υψομέτρου του το Μπαγκλαντές είναι πολύ ευάλωτο στις κλιματικές αλλαγές. Τα κύματα της θάλασσας, που έρχονται από τη δύση, καταστρέφουν κάθε προσπάθεια των κατοίκων για αναστήλωση των σπιτιών τους.

Η μείωση της έκτασης του Κουτούμπντια αναγκάζει χιλιάδες κατοίκους να μετακινηθούν σε γειτονικά νησιά. Οι περιορισμένοι πόροι εκεί δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση των φτωχών κατοίκων του Μπαγκλαντές.
Ο Ριζόλ Καρίμ Τσάοντουρι διευθύνει μια μη κυβερνητική οργάνωση με το όνομα Ακτή. Λέει ότι για αυτή την καταστροφή ευθύνονται οι χώρες της Δύσης.
«Το ερώτημα είναι ποιος φταίει για αυτούς τους πρόσφυγες; Τα ποσά εκπεμπόμενου άνθρακα στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλά και απαιτούμε αποζημίωση γι’ αυτό. Αυτές οι χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτούς τους πρόσφυγες. Πρέπει να βοηθήσουν και να αποδεχτούν την επανεγκατάστασή τους».
Το Μπαγκλαντές συγκεντρώνοντας 43-εκατομύρια δολάρια προσπαθεί να αποτρέψει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ίσως παλεύει σε έναν χαμένο αγώνα.
Στις περισσότερες χώρες, τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μόνο στο στάδιο της πρόβλεψης. Στο Μπαγκλαντές, όμως, γίνονται πραγματικότητα.

πηγή:prasino-hamomilaki

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Έφηβος προσβλήθηκε από σπάνια ασθένεια, αμέσως μόλις έκανε το εμβόλιο


Μαθητής Λυκείου από την Virginia των ΗΠΑ προσβλήθηκε από μια σπάνια ασθένεια, λίγες ώρες μετά αφού έκανε το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων, αναφέρει το MSNBC.

Ο 14χρονος Jordan McFarland, από την Alexandria, της Virginia, άρχισε να έχει δυνατούς πονοκεφάλους, μυϊκούς σπασμούς και αδυναμία στα πόδια αμέσως μετά τον εμβολιασμό του κατά της γρίπης H1N1.

Οι γονείς του ανέφεραν στο MSNBC, ότι οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από το σύνδρομο Guillain-Barre, μια διαταραχή των μυών. (Είναι η τρομερή ασθένεια από την οποία προσεβλήθησαν αρκετοί Αμερικάνοι στην φερόμενη «πανδημία» γρίπης του 1976, όπου έχασαν την ζωή τους 30 άνθρωποι ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ).

Πολύ λίγες περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου έχουν αναφερθεί σε σχέση με το εμβόλιο.

Στην φωτογραφία ο 14χρονος Jordan McFarland, στο Νοσοκομείο Inova Fairfax στο Falls Church, της Βιρτζίνια.

«Ο γιατρός είπε ότι θα ανακάμψω πλήρως, αλλά πρόκειται να πάρει κάποιο χρόνο», δήλωσε ο Jordan, ο οποίος θα χρειαστεί φυσικοθεραπείες και θα πρέπει να μετακινείται με τη βοήθεια ειδικής "περπατούρας" (για άτομα με κινητικά προβλήματα) για μερικές εβδομάδες.

Από την επίσημη πλευρά των Κέντρων Διαχείρισης Ασθενειών και Πρόβλεψης (Centers for Disease Control and Prevention ή CDC) ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρης σύνδεση του εμβολιασμού με το σύνδρομο (!!!).

Σε άλλες ειδήσεις σχετικά με την γρίπη H1N1 της προηγούμενης εβδομάδας:

- Το CDC ανακοίνωσε ότι 4.000 ή περισσότεροι Αμερικανοί έχουν πεθάνει – το πιθανότερο – από την γρίπη των χοίρων.

Σε ένα τυπικό χειμώνα, τα εποχιακά στελέχη γρίπης προκαλούν 36.000 θανάτους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σε άτομα άνω των 65 ετών. Η εποχιακής γρίπη συνήθως, δεν αρχίζει να κυκλοφορεί πριν τον Νοέμβριο. Η Γρίπη των χοίρων άρχισε με μια μεγάλη ανόδου τον Σεπτεμβρίου, που οδήγησε σε αυτό που το CDC ονομάζει πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, λόγω ασθενείας, τόσο νωρίς μέσα σε μια εποχή - και δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε πότε η γρίπη θα κορυφωθεί.

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε τις οδηγίες της σχετικά με την γρίπη H1N1, λέγοντας ότι η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του θανάτου. Οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν αντι-ιικά φάρμακα, το συντομότερο δυνατό σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για το ιο της γρίπης H1N1, περιλαμβανομένων των πολύ μικρών παιδιών, των εγκύων γυναικών και των ηλικιωμένων.

πηγή:www.redskywarning

Έφηβος προσβλήθηκε από σπάνια ασθένεια, αμέσως μόλις έκανε το εμβόλιο

Μαθητής Λυκείου από την Virginia των ΗΠΑ προσβλήθηκε από μια σπάνια ασθένεια, λίγες ώρες μετά αφού έκανε το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων, αναφέρει το MSNBC.

Ο 14χρονος Jordan McFarland, από την Alexandria, της Virginia, άρχισε να έχει δυνατούς πονοκεφάλους, μυϊκούς σπασμούς και αδυναμία στα πόδια αμέσως μετά τον εμβολιασμό του κατά της γρίπης H1N1.

Οι γονείς του ανέφεραν στο MSNBC, ότι οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από το σύνδρομο Guillain-Barre, μια διαταραχή των μυών. (Είναι η τρομερή ασθένεια από την οποία προσεβλήθησαν αρκετοί Αμερικάνοι στην φερόμενη «πανδημία» γρίπης του 1976, όπου έχασαν την ζωή τους 30 άνθρωποι ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ).

Πολύ λίγες περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου έχουν αναφερθεί σε σχέση με το εμβόλιο.

Στην φωτογραφία ο 14χρονος Jordan McFarland, στο Νοσοκομείο Inova Fairfax στο Falls Church, της Βιρτζίνια.

«Ο γιατρός είπε ότι θα ανακάμψω πλήρως, αλλά πρόκειται να πάρει κάποιο χρόνο», δήλωσε ο Jordan, ο οποίος θα χρειαστεί φυσικοθεραπείες και θα πρέπει να μετακινείται με τη βοήθεια ειδικής "περπατούρας" (για άτομα με κινητικά προβλήματα) για μερικές εβδομάδες.

Από την επίσημη πλευρά των Κέντρων Διαχείρισης Ασθενειών και Πρόβλεψης (Centers for Disease Control and Prevention ή CDC) ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρης σύνδεση του εμβολιασμού με το σύνδρομο (!!!).

Σε άλλες ειδήσεις σχετικά με την γρίπη H1N1 της προηγούμενης εβδομάδας:

- Το CDC ανακοίνωσε ότι 4.000 ή περισσότεροι Αμερικανοί έχουν πεθάνει – το πιθανότερο – από την γρίπη των χοίρων.

Σε ένα τυπικό χειμώνα, τα εποχιακά στελέχη γρίπης προκαλούν 36.000 θανάτους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σε άτομα άνω των 65 ετών. Η εποχιακής γρίπη συνήθως, δεν αρχίζει να κυκλοφορεί πριν τον Νοέμβριο. Η Γρίπη των χοίρων άρχισε με μια μεγάλη ανόδου τον Σεπτεμβρίου, που οδήγησε σε αυτό που το CDC ονομάζει πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, λόγω ασθενείας, τόσο νωρίς μέσα σε μια εποχή - και δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε πότε η γρίπη θα κορυφωθεί.

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε τις οδηγίες της σχετικά με την γρίπη H1N1, λέγοντας ότι η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του θανάτου. Οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν αντι-ιικά φάρμακα, το συντομότερο δυνατό σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για το ιο της γρίπης H1N1, περιλαμβανομένων των πολύ μικρών παιδιών, των εγκύων γυναικών και των ηλικιωμένων.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου - 17 Νοέμβρη 1973

Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973. Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μία από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Ήμουν οκτώμισι χρονών τον Νοέμβρη του 1973 και θυμάμαι σαν τώρα τις φωνές από το ραδιόφωνο ¨Εδώ Πολυτεχνείο…. Εδώ Πολυτεχνείο ¨ θυμάμαι σαν τώρα τον κόσμο να κατεβαίνει από τα λεωφορεία με πρησμένα μάτια και πολλούς από αυτούς να τρίβουν λεμονιά στα μάτια τους για να συνέρθουν από τα δακρυγόνα. Μεγαλώνοντας και βλέποντας κάθε Νοέμβρη τις εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις που γινόταν τα πρώτα χρόνια και αργότερα συμμετέχοντας και εγώ στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου έβαζα τις αναμνήσεις μου σε τάξη.

Από την αρχή του 1973 εκφράστηκε με ανεβασμένες μορφές πάλης η λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα όπως η κατάληψη της Νομικής, το Φλεβάρη του 1973, η διαδήλωση στις 4 Νοέμβρη 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου, όπου έγιναν και συλλήψεις αλλά και η διαδήλωση 3.000 φοιτητών για συμπαράσταση στους συλληφθέντες στις 8 Νοέμβρη. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στις σχολές.

Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη 1973, το πρωί εκατοντάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Ιδρύματος. Αρχίζουν συνελεύσεις για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο σχέδιο της χούντας για την υποταγή του κινήματος.
Συγκέντρωση γίνεται και στη Νομική που αποφασίζει να κατευθυνθεί στο Πολυτεχνείο. Στις 2.00 μ.μ., 5.000 περίπου φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο, ενώ αρχίζει να μαζεύεται και άλλος κόσμος. Η Πατησίων δονείται από τα συνθήματα κατά της χούντας. Η Ασφάλεια κινητοποιείται και καλεί τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν.


Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές στο Πολυτεχνείο συγκροτούν μια επιτροπή κατάληψης. Κλείνουν οι πόρτες και στις 8.30 το βράδυ γίνεται η πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής. Αμέσως οι πρώτες προκηρύξεις σκορπίζονται στην Πατησίων που είχε κλείσει από τον συγκεντρωμένο κόσμο. Ακούγονται τα πρώτα συνθήματα «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», «20% για την παιδεία» και «Κάτω η χούντα».

Την Πέμπτη 15 Νοέμβρη 1973, η κατάληψη αποτελεί πόλο έλξης του λαού της Αθήνας που αρχίζει να συρρέει στο Πολυτεχνείο. Ως τις 9.30 το βράδυ η κατάληψη έχει πυκνώσει ενώ ο λαός στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους, φωνάζει αντιαμερικανικά και αντιχουντικά συνθήματα.

Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν όλη τη νύχτα για συμπαράσταση στους φοιτητές της κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία και για πρώτη φορά δημιουργείται η πεποίθηση ότι η χούντα μπορεί να πέσει. Ταυτόχρονα οι συνελεύσεις δίνουν και το ιδεολογικό στίγμα του αγώνα.

Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη 1973 μπαίνουν σε λειτουργία οι πομποί του ραδιοφωνικού σταθμού στους 1.050 χιλιόκυκλους που μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα σε όλη την Αθήνα που παρακολουθεί τα γεγονότα.

Στις 9 το πρωί στήνονται τα πρώτα οδοφράγματα και σχηματίζονται δύο μεγάλες διαδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου.

Το μεσημέρι επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: «Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού... Ο αγώνας είναι κοινός... Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο... Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το Πολυτεχνείο τραγουδάνε το «πότε θα κάνει ξαστεριά».

Το απόγευμα οι διαδηλωτές στο χώρο γίνονται χιλιάδες με συμμετοχή των εργατών. Έτσι στις 6 το απόγευμα αρχίζουν οι συγκρούσεις διαδηλωτών και Αστυνομίας με πολλούς τραυματίες.

Στις 7 το απόγευμα μεγάλη διαδήλωση κατευθύνεται στο Πολυτεχνείο και η Αστυνομία χτυπάει. Εμφανίζονται τεθωρακισμένα της Αστυνομίας και πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Στη Σόλωνος, στην Κάνιγγος, στη Βάθη, στην Αριστοτέλους, στην Αλεξάνδρας, στην πλατεία Αμερικής γίνονται μάχες σώμα με σώμα.

Στις 9.30 η Αστυνομία απαγορεύει την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας μέχρι νεοτέρας διαταγής.

Στις 11 το βράδυ ο ραδιοσταθμός και τα μεγάφωνα καλούν τον κόσμο να μη φύγει. Οι αύρες έχουν κυκλώσει το χώρο του Πολυτεχνείου και τα δακρυγόνα έχουν πνίξει την περιοχή.

Όσοι μένουν ανάβουν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα και στήνουν οδοφράγματα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ( Σάββατο 17 Νοέμβρη) τα πρώτα τανκς εμφανίζονται, ενώ στο νοσοκομείο που οργανώθηκε στο Πολυτεχνείο, μεταφέρονται όλο και περισσότεροι νεκροί και τραυματίες.

Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο. Τα μεγάφωνα και ο ραδιοσταθμός μεταδίδουν: «Μην φοβάστε τα τανκς», «Κάτω ο φασισμός», «Φαντάροι είμαστε αδέρφια σας. Μη γίνετε δολοφόνοι».

Στις 1.30 τα τανκς ξεκινούν με αναμμένους τους προβολείς. Οι φοιτητές τοποθετούν μια «Μερσεντές» πίσω από την κεντρική πύλη για να εμποδίσει την είσοδο των τανκς. Οι φοιτητές είναι ανεβασμένοι στα κάγκελα, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και φωνάζουν στους φαντάρους: «Είμαστε αδέρφια».

Δίνεται διορία 20 λεπτών για να βγουν οι έγκλειστοι, ενώ ένα τανκ παίρνει θέση απέναντι στην είσοδο. Η Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο του κόσμου.

Ωρα 2.50, ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοέμβρη. Ο επικεφαλής αξιωματικός με μια κίνηση του χεριού του, δίνει την εντολή να ξεκινήσει το τανκ. Η πόρτα πέφτει και το τανκ συνεχίζει την πορεία του φτάνοντας μέχρι τις σκάλες του κτιρίου «Αβέρωφ». Μαζί του μπαίνουν ασφαλίτες και άντρες των ΛΟΚ. Πέφτουν πυροβολισμοί. Υπάρχουν φαντάροι που βοηθούν τους φοιτητές να φύγουν, αλλά στις εξόδους τούς περιμένουν ασφαλίτες και συλλαμβάνουν και τους κυνηγούν , οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών τους προσφέρουν άσυλο.

Στις 3.20 δεν υπάρχει πλέον κανένας στο Πολυτεχνείο έχει εκκενωθεί πλήρως.

Πολλοί φοιτητές φοβούμενοι την σύλληψη, αν και βαριά τραυματισμένοι, αρνούνται τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες έγραφαν.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο "Νεκροί και Τραυματίες στο Κέντρο των Αθηνών". Προτάσσει επίσης τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και τις συνεχείς εκκλήσεις των φοιτητών. Στις εσωτερικές σελίδες φιλοξενεί τις δηλώσεις της "κυβέρνησης" και των πολιτικών Π. Κανελλοπουλου, Γ. Μαυρου, Ι Ζιγδη και Α. Παπανδρέου.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το "Δίδαγμα" της εφημερίδας στην πρώτη σελίδα, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: "Από την όλη μέχρι τώρα στάση του ελληνικού λαού και από την διαδρομή των τελευταίων εξήμισυ ετών, μέχρι και των γεγονότων των ημερών αυτών, θα έπρεπε να είχε ήδη πεισθεί η σημερινή Κυβέρνηση πως μοναδική διέξοδον αποτελεί η πραγματική αποκατάσταση της ανόθευτης λαϊκής κυριαρχίας. Στις κρίσιμες αυτές ώρες, υποδηλώνεται πόσον ασύμφορη είναι η εμμονή σε αυταρχικά καθεστώτα. Ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, καθώς και οι πραγματικοί του φίλοι στην Ευρώπη, επιθυμούν την πολιτική γαλήνη για τον τόπο μας. Όχι όμως με μιαν επιβεβλημένη αποτελμάτωση που προκαλεί περιοδικά επικίνδυνες εκρήξεις δυσφορίας, αλλά δημοκρατικήν ομαλότητα που θα ετερμάτιζε μιαν αποδεδειγμένα μη βιώσιμη κατάσταση".
Στις εσωτερικές σελίδες η εφημερίδα δίνει επίσης το χρονικό των τραγικών γεγονότων, τους νεκρούς, τους τραυματίες ενώ συνεχίζει το εκτενές ρεπορτάζ της από τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.


ΤΑ ΝΕΑ

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο "Εξεκενώθη το Πολυτεχνείο, Επενέβησαν Άρματα Μάχης". Σύμφωνα με τις πληροφορίες εξάλλου της εφημερίδας, "θεωρείται πολύ πιθανή Αιφνίδια Επιστροφή Καραμανλή", ο οποίος φαίνεται να πιέζεται από πολιτικούς φίλους για να πάρει την παραπάνω απόφαση.
Το χρονικό των γεγονότων είναι εκτενέστατο όπως άλλωστε και τις προηγούμενες ημέρες στην ίδια εφημερίδα, ενώ αναφέρονται τα ονόματα των νεκρών και ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων. Κάτω αριστερά, στην πρώτη σελίδα, φιλοξενείται και το σχόλιο του "Βηματος" που αναφέραμε πιο πάνω. Επίσης στην πρώτη σελίδα παραθέτει τις "Δηλώσεις των πολιτικών και της Κυβέρνησης"
Στις εσωτερικές σελίδες έχει πολύ καλό ρεπορτάζ μέσα από το Πολυτεχνείο. Γράφει για τις ολονύχτιες συνελεύσεις των φοιτητών, παραθέτει την ανακοίνωση τους, τις δραματικές εκκλήσεις τους και τη στιγμή της επίθεσης.
Τα Νεα παραθέτουν στις εσωτερικές σελίδες τους και το πρώτο μήνυμα που απέστειλε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Ελλάδα από το Τορόντο του Καναδά.


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε την 17η Νοεμβρίου με τίτλο "3 μετά τα μεσάνυχτα Τα τανκς Κατέστειλαν Την Εξεγερσι".
Στο χρονικό της αναφέρει: "Η τριήμερη φοιτητική εξέγερσις, που άρχισε το μεσημέρι της παρελθούσης Τρίτης με επίκεντρο το Πολυτεχνείο κατεστάλη σήμερα τα ξημερώματα από τα τανκς που άρχισαν να κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχαν προηγηθεί σκληρές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών σε μεγάλη έκτασι στο κέντρο των Αθηνών, με αποτέλεσμα κατά πρωινές πληροφορίες, τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες".
Στο άρθρο της "Τι λένε αντιπολίτευση και κυβέρνησι για τα γεγονότα", γράφει: Η αντιπολίτευση με χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων της κκ.Π Κανελλοπούλου και Γ. Μαύρου, έλαβε σαφή θέσι συμπαραστάσεως στο φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητές, που 'αποτελούν, όπως τονίζουν, την πρωτοπορία του Έθνους στο δρόμο της Δημοκρατίας'".
Στις εσωτερικές σελίδες έχει ρεπορτάζ από το χρονικό των μαχών και την έφοδο των τανκς και επίσης παρουσιάζει τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.




Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Η Βραδυνή κυκλοφόρησε με τίτλο: "Άρματα Μάχης Έζωσαν Την Αθήνα". "Αίμα Έρρευσε. Νεκροί και τραυματίαι κατά τας συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών - Αστυνομίας".
Το χρονικό της εφημερίδας αναφέρει: "Την 3.30 πρωϊνήν εξεκένωσαν το Πολυτεχνείον. Τα τανκς ενεφανίσθησαν και πάλιν από του μεσονυκτίου εις την πρωτεύουσαν δια να προσδώσουν απολύτως δραματικήν μορφήν εις τας φοιτητικάς εκδηλώσεις αι οποίαι εσημειώθησαν κατά το τελευταίον τετραήμερον εις Αθήνας, με τον αιματηρόν επίλογον.
Ολίγας ώρας ενωρίτερον το αίμα έρρευσεν εις κεντρικάς περιοχας των Αθηνών, κατόπιν των αλλεπαλλήλων διαδηλώσεων και των συγκρούσεων αι οποίαι ηκολούθησαν μετά την δυναμικήν επέμβασιν της Αστυνομίας.
Υπολογίζονται εις 4 οι νεκροι των χθεσινών αιματηρών συγκρούσεων και εις εκατοντάδας οι τραυματίαι".
Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα παρουσιάζει την "εικόνα καταστροφής" που εμφάνιζε το κέντρο της Αθήνας το προηγούμενο βράδυ ενώ φιλοξενούνται και οι δηλώσεις των πολιτικών και της "κυβέρνησης".
Στις εσωτερικές σελίδες ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας από την Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης και την Πάτρα.


Η δικτατορία δηλώνει 34 νεκρούς και 840 συλλήψεις. Με τη μεταπολίτευση δηλώθηκαν άλλες 21 τουλάχιστον περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού και τουλάχιστον 2.400 συλλήψεις.

Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν σημαντικοί και πολλοί σταθμοί που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους εορτασμούς του

Έχουμε αρκετά γεγονότα σε εορτασμούς του Πολυτεχνείου ακόμα και θανάτους κατά την διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία παρόλο που δεν είχαμε στρατιωτική χούντα το 1980 την δολοφονία των Σταματίνα Κανελλοπούλου - Ιάκωβου Κουμή και το 1985 την δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Μιχάλη Καλτεζά.

Πολλά άλλα που σημάδεψαν τις επετείους του Πολυτεχνείου όπως η ακατανόητη απονομή μεταλλείου ανδρείας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2001 στο πρωτοπαλίκαρο της δικτατορίας, Νικόλαο Ντερτιλή, που διανύει το 30ο έτος φυλάκισης για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

Όπως η συνέντευξη του A. Σκευοφύλακα στο Βήμα το 2003. Τριάντα χρόνια πέρασαν μέχρι να σπάσει την σιωπή του ο A. Σκευοφύλαξ, έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο και αποκάλυψε όσα συνέβησαν τη μαύρη νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στιγμάτισε για πάντα τη ζωή του. «Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα» λέει στην εκ βαθέων εξομολόγησή του. «ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙ' AYTO ΠΟΥ HMOYN, ΓΙ' AYTO ΠΟΥ EKANA. Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους


"μαυροσκούφηδες", στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!.. Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου. »

Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ο A. Σκευοφύλαξ θα μοχθήσει για να ζήσει. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE». Στα 30 του θα παντρευτεί, θα αποκτήσει παιδιά. Ζώντας σε μια γειτονιά των νοτίων προαστίων, όλα αυτά τα χρόνια αποφεύγει να μιλάει για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Όσες φορές θα τον ρωτήσουν «τι σχέση έχεις με τον "πορτάκια" του Πολυτεχνείου;», θα μιλήσει για «μακρινό ξάδελφο που σκοτώθηκε σε τροχαίο»! Στη γυναίκα του θα ανοίξει την καρδιά του ύστερα από χρόνια. Στα τρία παιδιά του δεν το έχει αποφασίσει ακόμη. «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»!

Πέρασαν 34 χρόνια και η μνήμες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχουν περάσει από χιλιάδες κύματα και όπως δείχνουν τα πράγματα για πολλούς έχει εξασθενήσει, έχει ξεθωριάσει , έχει ατονήσει το μήνυμα του Πολυτεχνείου που όπως δείχνουν τα πράγματα σήμερα είναι επίκαιρο παρά ποτέ.

Το ίδιο το κράτος το πέρασε σαν μια αργία για το δημόσιο και μια απλή πλέον σχολική γιορτή προσπαθώντας μάλλον να απαλύνει την ιστορική του άξια και νόημα.

Τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, παραμένουν ζωντανά και θα παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα, όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση. Πάντα επίκαιρα, ιδιαίτερα που τα κατοπινά χρόνια, κάποιοι άκαπνοι και απόντες εκείνης της εξέγερσης, καπηλεύτηκαν είτε για να ανέλθουν πολιτικά , είτε ενάντια στους μετέπειτα αγώνες του λαού αποπροσανατολίζοντας την πορεία του με ¨τρομοκρατικές ενέργειες¨.

Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για την δημοκρατία, και την ελευθερία, θα είναι ζωντανό μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό.

Το μικρό αυτό αφιέρωμα είναι «Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι», και όπως έγραψε ο Μίλαν Κούντερα, "Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη."



Κείμενο : Γιώργος Φιωτάκης

ΠΗΓΗ:fotoartmagazine.gr