Σε ένα υπόγειο χώρο, μακριά από τους τουρίστες που κατακλύζουν την πυραμίδα του Λούβρου, βρίσκονται τα συντρίμμια ενός μεσαιωνικού κάστρου. Μέσα σε ένα λιθόκτιστο υπόγειο πέρασμα του 12ου αιώνα, ο αμερικάνος καλλιτέχνης Τζόζεφ Κόσουθ ετοιμάζεται να αναρτήσει 15 φράσεις σχηματισμένες με γιγάντιους σωλήνες από νέον.
Ο Κος Λουαρέτ, διευθυντής του Λούβρου, που έφτασε στο Λούβρο το 2001 έπειτα από 18 χρόνια στο Μουσείο Ορσέ, αναφέρεται στο 1953, όταν ο Ζόρζ Μπρακ, διακόσμησε το ταβάνι μιας αίθουσας που υπήρξε κάποτε ο προθάλαμος του Ερρίκου του Β΄. Από τότε, το Λούβρο ασχολείται με την προσπάθεια συντήρησης της φήμης μεγάλων καλλιτεχνών και κυρίως όχι Αμερικών.
Εκείνο που απασχολεί τον Κο Λουαρέτ είναι οι λεπτομέρειες. <<Αν θέλεις να δεις τα πάντα, πρέπει να διανύσεις 14 χιλιόμετρα>>. Επίσης το 40% των επισκεπτών του, είναι κάτω των 26 ετών αλλά εκείνο που τον προβληματίζει είναι ότι το 80% το μόνο που θέλουν να δουν είναι η Μόνα Λίζα.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι το ίδιο τον Λούβρο. Αν ο αριθμός των επισκεπτών συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό, σε 5 χρόνια θα έχουν φτάσει τα 10 εκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή διπλάσιοι από αυτό που έχει προβλεφθεί να αντέχει η είσοδος του κτηρίου. Ήδη σημειώνεται τεράστιος συνωστισμός μπροστά από την πυραμίδα που έχει σχεδιάσει ο Ι. Μ. Πέι, καθώς οι επισκέπτες περιμένουν με τις ώρες να μπουν μέσα.
Η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών έρχεται για να δει ένα ή το πολύ 3 έργα τέχνης. Προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα υπόλοιπα έργα του Μουσείου, εξήγγειλε πρόσφατα την δημιουργία ενός νέου ακουστικού οδηγού, που δίνει έμφαση σε διάφορα έργα. Συγχρόνως προσπαθεί να διασφαλίσει την διακριτική παρουσία της σύγχρονης τέχνης μεταξύ των εκθεμάτων.
Πάντως, η πιο εντυπωσιακή συμβολή του Λουαρέτ, φαίνεται ότι θα είναι η αξίας 67 εκατομμυρίων πτέρυγα, στην οποία θα στεγαστεί η παγκοσμίους φήμης συλλογή έργων ισλαμικής τέχνης. Αυτό είναι κάτι που κανένας άλλος διευθυντής του Λούβρου δεν είχε επιχειρήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου