Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΑΡΓΙΛΙΚΟ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟ

Μια νέα τεχνική, στις ΗΠΑ, που αντλεί φυσικό αέριο στο οποίο πιο παλιά δεν υπήρχε πρόσβαση, εξαπλώνεται και στον υπόλοιπο κόσμο και πολλοί ελπίζουν ότι θα υπάρξει τεράστια αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων του καθαρότερου ορυκτού καυσίμου. Ιταλοί και Νορβηγοί μηχανικοί και γεωλόγοι, έχουν πάει στο Τέξας, για να μάθουν πως να αντλήσουν γκάζι από τα στρώματα του μαύρου πετρώματος που ονομάζεται αργιλικός σχιστόλιθος.
Ο νέος αυτός πυρετός εξορύξεων βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του στάδια. Όμως πολλοί αναλυτές προβλέπουν ήδη πως ο αργιλικός σχιστόλιθος αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης απο το ρώσικο φυσικό αέριο.Πιστεύουν επίσης ότι τα αποθέματα αερίου σε πολλές χώρες μπορεί να αυξηθούν μέσα στις επόμενες 2 δεκαετίες, όπως έχουν αυξηθεί κατά 40% στις ΗΠΑ τα τελευταιά χρόνια.
Η αύξηση στην χρήση του φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του φαινομένοτ του θερμοκηπίου, επειδή το φυσικό αέριο παράγει λιγότερους ρύπους από το πετρέλαιο και τους λιθάνθρακες.
Ο αργιλικός σχιστόλιθος είναι πλούσιος σε οργανικά υλικά και συναντάται σε πολλά μέρη του κόσμου. Πριν από μια δεκαετία δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άντληση φυσικού αερίου, όμως αμερικάνικες εταιρείες ανέπτυξαν νέες τεχνικές εξόρυξης και το κατάφεραν. Ακόμα και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις μιλάνε για τεράστιες ποσότητες και η νέα τεχνική αναμένεται να αυξήσει τα παγκόσμια αποθέματα τουλάχιστον κατά 20%.
Η Exxon Mobil έχει αρχίσει να κάνει τους τελευταίους μήνες κάποιες εξερευνητικές εξορύξεις, στην Γερμανία. Η Devon Energy, σε συνεργασία με την γαλλική πετρελαική Total προσπαθεί να πάρει άδεια για να ξεκινήσει εξορύξεις στην Γαλλία. Η εταιρεία ConocoPhillips ανακοίνωσε πως έχει υπογράψει μια συμφωνία με την θυγατρική μιας μικρής βρετανικής εταιρείας για να εξερευνήσει 400.000 εκτάρια στην Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: