Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ: Υπάρχει θεραπεία αρκεί να το πιστέψουμε

Τόσο το αλκοόλ όσο και τα ναρκωτικά είναι ουσίες υπεύθυνες για τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία και μάλιστα αυξανόμενα με ταχύ ρυθμό. Συνήθως ο αλκοολισμός συνοδεύεται και από χρήση άλλων ουσιών όπως τα υπνωτικά, η ηρωίνη, η κάνναβη κ.α.
Οι περισσότεροι αλκοολικοί αρνούνται ότι η χρήση τέτοιων ουσιών είναι πρόβλημα και χρησιμοποιούν σαν αιτίες αυτής της κατάστασης άλλα, προσωπικά ή κοινωνικά, προβλήματα.
Συνήθως, πέντε χρόνια συστηματικής χρήσης του αλκοόλ είναι αρκετά για να ακολουθήσει η εξάρτηση. Όταν αναφερόμαστε σε παθολογική χρήση αλκοόλ, δεν εννοούμε μόνο τη συστηματική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε καθημερινή βάση, αλλά και όταν υπάρχουν διαστήματα μη χρήσης αλκοόλ τα οποία όμως εναλλάσσονται με διαστήματα καθημερινής κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ή ακόμα και τη συστηματική χρήση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μόνο για λίγες μέρες (π.χ. το Σαββατοκύριακο).
Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τη χρήση αλκοόλ είναι πολλά. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι η ηπατίτιδα, η καρδιοπάθεια, η φυματίωση, η κύρωση, η εγκεφαλοπάθεια του wernicle και το σύνδρομο Kotsakuff.
Στα σωματικά αυτά προβλήματα προστίθενται και οι ψυχικές διαταραχές όπως η αλκοολική τοξίκωση (η γνωστή μέθη) που χαρακτηρίζεται από δυσπροσαρμοστικές μεταβολές της συμπεριφοράς, από ευμετάβλητο συναίσθημα, αστάθεια κίνησης και αδυναμία προσοχής. Κρίνεται απαραίτητο να αναφέρουμε ότι πολλά τροχαία ατυχήματα, αυτοκτονίες και βίαιες – εγκληματικές συμπεριφορές έχουν συμβεί σε κατάσταση μέθης των συμμετεχόντων.
Άλλες ψυχικές διαταραχές που οφείλονται στο αλκοόλ είναι το αλκοολικό στερητικό παραλήρημα με ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, η αλκοολική ιδιοσυγκρασιακή τοξίκωση όπου το άτομο έχει συμπτώματα μέθης χωρίς η ποσότητα που έχει καταναλώσει να είναι ενοχοποιητική κ.α.
Ο αλκοολικός, συνήθως, αρνείται την ύπαρξη προβλήματος με αποτέλεσμα να αρνείται και τη θεραπεία αυτού. Οι περισσότεροι από τους αλκοολικούς που έχουν αποδεχτεί το πρόβλημα και έχουν προχωρήσει στη θεραπεία του το έκαναν μετά από εξαναγκασμό από την οικογένειά τους, τους φίλους, ακόμα και τους προϊσταμένους τους οι οποίοι χρειάζεται να εκβιάσουν και να απειλήσουν τον αλκοολικό για σημαντικές κυρώσεις που θα έχει αν δεν απεξαρτηθεί.
Η θεραπεία του αλκοολισμού διαχωρίζεται στη θεραπευτική αντιμετώπιση των επειγουσών καταστάσεων (βαριά τοξίκωση)και στη μακροχρόνια θεραπεία του αλκοολισμού όπου πρόκειται για μία διαδικασία μακρά και δύσκολη τόσο για τον ίδιο τον αλκοολικό όσο και για την οικογένειά του.

Γρίπη σε Έλληνες μαθητές

Ήπιας μορφής συμπτώματα της νέας γρίπης παρουσίασε ομάδα Ελλήνων μαθητών που συμμετείχαν σε summer school αγγλικού πανεπιστημίου. Τα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν επί τόπου από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές και οι μαθητές θα επιστρέψουν στη χώρα αφού ιαθούν πλήρως, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού.

Οι αρμόδιες αρχές τονίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους αφού τα συμπτώματα της νόσου είναι ήπια. Οι γονείς των παιδιών έχουν ενημερωθεί.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι μαθητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα που διοργανώνει κάθε χρόνο το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα. Όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι, τα περισσότερα τμήματα των βρετανικών κολεγίων ολοκληρώνονται και στο εξής οι μαθητές θα αρχίσουν σταδιακά να επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Γενικότερα, όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα πρέπει να ενημερώνονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ή από τους δικτυακούς τόπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (www. who. int) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ecdc. europa.eu) για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πανδημία.

Οι ταξιδιώτες επιβάλλεται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, δηλαδή να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι μπορεί να γίνει χρήση των ειδικών καθαριστικών χεριών τα οποία περιέχουν αλκοόλ (με περιεκτικότητα τουλάχιστον 62% σε οινόπνευμα).

Συναγερμός στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ και στην Κύπρο σήμανε συναγερμός έπειτα από κρούσματα της νέας γρίπης που αναφέρθηκαν σε κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων.

Σε στρατόπεδο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Λάρνακα παρουσιάστηκαν το τελευταίο 48ωρο διαπιστωμένα κρούσματα σε επτά στρατιώτες, ενώ άλλοι 19, που θεωρούνται ύποπτοι στον ιό, εξετάζονται από τις υγειονομικές αρχές. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι πήραν άδειες και βρίσκονται είτε στα σπίτια τους είτε σε νοσοκομεία για θεραπεία.

Οι "εξολοθρευτές" της νέας γρίπης

Η ευρηματικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών σε περιόδους "έκτακτης ανάγκης" είναι γνωστή γι' αυτό και δεν μας εκπλήσσει το μπαράζ προϊόντων που υπόσχονται να ...εξολοθρεύσουν τη νέα γρίπη.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, ήδη σε ηλεκτρονικές σελίδες διαφημίζονται μέσα προστασίας για την «αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων», όπως γάντια, μάσκες, γυαλιά, ακόμα και ολόσωμες στολές προφύλαξης, ενώ σε προσπέκτους κλιματιστικού σώματος, που κυκλοφορεί και στο Ίντερνετ, αναγράφεται αυτολεξεί: "Αφαιρεί τα βλαβερά μόρια αέρα, όπως τον ιό της γρίπης, SΑRS, την ασθένεια των πουλιών, ΜRSΑ, βακτήρια, μύκητες και αλλεργιογόνα στοιχεία".

Γεγονός είναι, όμως, ότι στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα προϊόντα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Βασίλης Κοντοζαμάνης, "δεν έχει χορηγηθεί άδεια σε κανένα καταναλωτικό προϊόν για χρήση κατά του ιού της νέας γρίπης".

Ο κ. Κοντοζαμάνης προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν σκευάσματα από το Διαδίκτυο, καθώς αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία.

Πρωταθλήτρια η Κίνα

Τα πρωτεία στην ευρηματικότητα σε κομπογιαννίτικα αντιγριπικά σκευάσματα και συσκευές που διατίθενται μέσω Ίντερνετ και σε καταναλωτές της χώρας μας αναμφίβολα κατέχει η Κίνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «εξολοθρευτής» της νέας γρίπης, μία φορητή συσκευή με υπεριώδεις ακτίνες που υποτίθεται ότι σκοτώνουν τον ιό.

Ακόμα, κινέζικης προέλευσης είναι ο «αντιγριπικός» διακόπτης φωτός, τα συστήματα καθαρισμού αέρα με όζον, τα οποία «αποστειρώνουν» το περιβάλλον από τη νέα γρίπη, τα «έξυπνα» θερμόμετρα που καταλαβαίνουν αν ο πυρετός προέρχεται από τον ιό, ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές που τον παγιδεύουν και πολλά άλλα...

Βατή κλήρωση για Ολυμπιακό και ΠΑO-Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ και της Λάρισας

Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει την Βαλερένγκα στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, ενώ η Λάρισα μία εκ των Βασιλείας και Σάντα Κολόμα, αν περάσει την Ρέικιαβικ

Βατή κλήρωση για Ολυμπιακό και ΠΑΟ

Ολυμπιακός εναντίον Ζρίνσκι Μόσταρ ή Σλόβαν Μπρατισλάβα και Παναθηναϊκός εναντίον Σπάρτα Πράγας. Αυτή ήταν η ετυμηγορία της κληρωτίδας στην κλήρωση της γ' προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, που έγινε στη Νιον.

Τα πρώτα ματς θα διεξαχθούν στις 28 ή 29 Ιουλίου και οι επαναληπτικοί στις 4 ή 5 Αυγούστου.

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει πρώτα στην Πράγα και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπως και ο Ολυμπιακός που πρώτα θα ταξιδέψει σε Βοσνία ή Σλοβακία και θα έχει τον επαναληπτικό στον Πειραιά.

Σε περίπτωση που οι δύο ελληνικές ομάδες περάσουν στην φάση των play-off, δηλαδή τον τέταρτο και τελευταίο προκριματικό γύρο, θα μάθουν τον αντίπαλό του σε αυτήν στις 7 Αυγούστου.

Αναλυτικά η κλήρωση

Ζευγάρια πρωταθλητών
1. Σάλτζμπουργκ / Μποέμιανς - Πιούνικ / Ντιναμό Ζάγκρεμπ
2. Ζρίνσκι Μόσταρ / Σλόβαν Μπρατισλάβα - Ολυμπιακός
3. Ζυρίχη - WIT Τιφλίδα / Μάριμπορ
4. Στρέιμουρ / ΑΠΟΕΛ - Ριλ / Παρτιζάν
5. Ίντερ Τούρκου / Σερίφ - Σλάβια Πράγας
6. Χαφναρφιόρντουρ / Ακτόμπε - Μακάμπι Χ. / Γκλεντόραν
7. Εκράνας / Μπάκι - Λέφσκι / Σαντ Τζούλια
8. Βέντσπιλς - Ντούντελανζ - Μακεντονίγια ΜΠΑΤΕ
9. Βίσλα / Λεβάντια - Ντέμπρετσεν / Κάλμαρ
10. Κοπεγχάγη / Μόγκρεν - Τίρανα / Στάμπαεκ

Ζευγάρια μη πρωταθλητών
1. Σπάρτα Πράγας - Παναθηναϊκός
2. Σαχτάρ - Τιμοσοάρα
3. Σπόρτινγκ - Τβέντε
4. Σέλτικ - Ντιναμό Μόσχας
5. Άντερλεχτ - Σίβασπορ

Ο Παναθηναϊκός στην συνέχεια

Το "τριφύλλι" ακολουθεί το... μονοπάτι των μη πρωταθλητών και για τον 3ο προκριματικό γύρο ήταν στο γκρουπ των ισχυρών μαζί με τις Σάχταρ Ντόνετσκ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Σέλτικ και Άντερλεχτ, και οι υποψήφιοι αντίπαλοι ήταν Σπάρτα Πράγας, Τβέντε, Ντιναμό Μόσχας, Τιμοσοάρα και Σίβασπορ.

Οι νικητές των πέντε αυτών ζευγαριών θα δημιουργήσουν μία λίστα 10 ομάδων στην φάση των play-off μαζί με τις Άρσεναλ, Λιόν, Στουτγκάρδη, Φιορεντίνα και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Παναθηναϊκός σε περίπτωση που καταφέρει να αποκλείσει την Σπάρτα, στα play-off θα είναι σίγουρα στο γκρουπ των ισχυρών και θα αποφύγει τις Άρσεναλ και Λιόν που είναι πιο ψηλά από αυτόν στην κατάταξη της UEFA.

Αν περάσουν Σαχτάρ και Σπόρτινγκ θα συμπληρώσουν μαζί με τις τρεις παραπάνω το γκρουπ των ισχυρών, έτσι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να κληρωθεί με Στουτγκάρδη, Φιορεντίνα ή Ατλέτικο Μαδρίτης (είναι σίγουρα πιθανός αντίπαλος).

Άρα η πιθανότερη πεντάδα υποψηφίων αντιπάλων του Παναθηναίκού είναι Στουτγκάρδη, Φιορεντίνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σέλτικ και Άντερλεχτ.

Ο Ολυμπιακός στην συνέχεια

Οι "ερυθρόλευκοι", οι οποίοι ακολουθούν το "μονοπάτι" των πρωταθλητών, μαζί με Σλάβια Πράγας και Ζυρίχη ξεκινάνε από τον 3ο προκριματικό και αυτές οι ομάδες μαζί με 7 ζευγάρια συνθέτουν το γκρουπ των ισχυρών.

Αυτό είναι το γκρουπ των ισχυρών (με τα αποτελέσματα του πρώτου ματς) και από τα πέντε τελευταία ζευγάρια θα προκύψει ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στον γύρο των play-off...

Ολυμπιακός
Κοπεγχάγη (Δανία) - Μόγκρεν (Μαυροβούνιο) 6-0
Σλάβια Πράγας
Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) - Σάντα Τζούλια (Ανδόρα) 4-0
Ριλ (Ουαλία) - Παρτιζάν (Σερβία) 0-4
Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) - Γκλεντόραν (Β. Ιρλανδία) 6-0
Πιουνίκ Ερεβάν (Αρμενία) - Ντιναμο Ζάγκρεμπ (Κροατία) 0-0
Ζυρίχη
Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία) - Λεβάντια Ταλίν (Εστονία) 1-1
Μακεντονίγια (Σκόπια) - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ (Λευκορωσία) 0-2

Σε περίπτωση που περάσει ο Ολυμπιακός στην φάση των play-off θα είναι φυσικά στο γκρουπ των ισχυρών μαζί με Κοπεγχάγη, Σλάβια Πράγας, Λέφσκι Σόφιας και Παρτιζάν, τις οποίες και αποφεύγει σίγουρα.

Έτσι η πιθανότερη πεντάδα υποψηφίων αντιπάλων για τον Ολυμπιακό είναι Μακάμπι Χάιφα, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ζυρίχη, Βίσλα Κρακοβίας, και ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ.

Παρακάτω είναι τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων των "ανίσχυρων" ζευγαριών, δηλαδή και αυτού της Ζρίνσκι και την Σλόβαν...

Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) - Μποέμιανς (Ιρλανδία) 1-1
Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) - Κάλμαρ (Σουηδία) 2-0
Στρέιμουρ (Νήσια Φαρόε) - ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 0-2
KF Τίρανα (Αλβανία) - Στάμπαεκ (Νορβηγία) 1-1
Ζρίνσκι Μόσταρ (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) - Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία) 1-0
Βέντσπιλς (Λετονία) - Ντουντελάνγκε (Λουξεμβούργο) 3-0
WIT Τιφλίδα (Γεωργία) - Μάριμπορ (Σλοβενία) 0-0
Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία) - Ακτόμπε (Καζακστάν) 0-4
Ιντερ Τούρκου (Φινλανδία) - Σεριφ Τίρασπολ (Μολδαβία) 0-1
Εκράνας (Λιθουανία) - Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) 2-2

*Οι επαναληπτικοί θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ανησυχία για τον ιό της νέας γρίπης

Τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης στην Ελλάδα ανέρχονται σε 323 εκ των οποίων 200 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

Προβληματισμό προκαλεί, πάντως, έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature και την οποία διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Oυισκόνσιν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, εισβάλλοντας βαθιά στους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος. Δεν παραμένει, δηλαδή, μόνο στους βλεννογόνους της μύτης, αλλά προχωρά.

Ο νέος ιός, σύμφωνα με τους ερευνητές, δρα παρομοίως με τον ιό της ισπανικής γρίπης του 1918, ο οποίος έγινε η αιτία για ττο θάνατο 50.000.000 ανθρώπων. Δείγματα από άτομα που επέζησαν από τη φονική γρίπη άπέδειξαν ότι τα άτομα αυτά είχαν αντισώματα και κατ' επέκταση προστασία και για τον νέο ιό.


Δε θα πρέπει να αγνοήσουμε, πάντως, τη μελέτη της British Medical Journal, σύμφωνα με τη οποία μη ευκρινή δεδομένα για τη σοβαρότητα της κατάστασης ενδέχεται να οδηγήσουν τους επιστήμονες σε λανθασμένα συμπεράσματα και ως αποτέλεσμα και την κοινή γνώμη.

Ωστόσο, οι καλύτερες μέθοδοι μέτρησης του απολογισμού της γρίπης σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσαν να περιορίσουν τη σύγχυση, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου.

Και χωρίς αυτή την πληροφορία, εξηγούν οι ερευνητές, οι κυβερνήσεις βρίσκονται στο σκοτάδι όταν αξιολογούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αποφασίζουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν. "Αν δεν υποβάλλονται οι άνθρωποι σε εξετάσεις, δεν μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς πόσοι έχουν μολυνθεί με τον ιό", δήλωσε σε τηλεφωνική της συνέντευξη η δρ Τίνι Γκαρσκ, ειδικός επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας. "Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν μπορεί να μας πει και πολλά".

O υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ότι "η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο στον τομέα πρόληψης, ελέγχου και ίασης των κρουσμάτων της νέας γρίπης."


Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, έγινε το πρωί δεκτός ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και τον ενημέρωσε για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης των χοίρων, αλλά και για την πορεία των δράσεων κατά του καπνίσματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στα παιδιά ηλικιών έως 15 χρόνων και τους ηλικιωμένους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει μέσω των σχολείων και των παιδικών σταθμών και των ηλικιωμένων με τη μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως "έχουμε φροντίσει να αισθάνονται στη χώρα όλοι ασφαλείς, Έλληνες και τουρίστες. Έχουμε ανεβάσει τους δείκτες επαγρύπνησης και ετοιμότητας" και υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων προσβλήθηκαν από τον ιό είναι τουρίστες και επαναπατρισθέντες ομογενείς, των οποίων ο εντοπισμός έγινε δυνατός χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου στα σύνορα.

Σχετικά με την πορεία της γρίπης στον κόσμο, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι "τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού, ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα".


Στον αέρα βρίσκεται η νέα σχολική χρονιά, εξαιτίας της εξάπλωσης των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Νίκη Γκοτσοπούλου, ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας επίσημη συνάντηση ώστε να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την πανδημία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το Βήμα, οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και να μην ανοίξουν τα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς η νόσος μπορεί το φθινόπωρο να χτυπήσει 1 στους 3 Έλληνες.

Εάν τα σχολεία τελικά ανοίξουν, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρεί άμεσα σε αναστολή των μαθημάτων σε όποιο σχολείο εκδηλωθεί περιστατικό της νέας γρίπης. Αν το ξέσπασμα της νόσου είναι γενικευμένο τότε πιθανότατα θα κλείσουν όλα τα σχολεία.

Το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα έχει πάρει η πανδημία της γρίπης στη χώρα μας το φθινόπωρο.

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τους επιδημιολόγους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Πάντως, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα δοθούν οδηγίες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στο διδακτικό προσωπικό και στους μαθητές.


H Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εμβολιάσει το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της κατά του ιού της γρίππης Α, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Θουριγγίας, που έλαβε μέρος σε συνεδρίαση της κυβέρνησης για το θέμα, το Βερολίνο θα παραγγείλει 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και θα εμβολιάσει κατά προτεραιότητα το προσωπικό των νοσοκομείων, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους τεχνικούς που είναι υπεύθυνοι για τις βασικές υπηρεσίες. Θα εμβολιαστούν επίσης οι έγκυοι και οι ασθενείς των οποίων κινδυνεύει η ζωή.

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν χθες ότι έχουν επιβεβαιώσει πάνω από 10.000 κρούσματα του ιού H1N1, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα στη Νότια Αμερική. Η θνησιμότητα, πάντως, παραμένει χαμηλή.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένει ότι εντός του 2010 το νέο στέλεχος της γρίπης θα προσβάλλει περίπου 4.000.000 Ιταλούς.


"Οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίου δεν είναι απεριόριστες και δυστυχώς δεν επαρκούν για έναν κόσμο 6,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που σχεδόν στο σύνολό του αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον εντελώς νέο και άκρως μολυσματικό αυτόν ιό", τόνισε χθες η Μάργκαρετ Τσαν σε διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΜΡΙ).


"Η μερίδα του λέοντος θα πάει στις πιο αναπτυγμένες χώρες. Για μια ακόμα φορά βλέπουμε ότι το πλεονέκτημα έχει ο πλούτος. Για μια ακόμα φορά βλέπουμε ότι αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν έχουν πρόσβαση (στα φάρμακα).


"Στον τομέα της υγείας, οι δημόσιες πολιτικές θα παραμένουν ελλιπείς όσο πρόσβαση σε ενέργειες που σώζουν ζωές θα έχουν οι πιο πλούσιοι", πρόσθεσε η Τσαν.

ΕΠΕΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

Με τις μνήμες ακόμα νωπές από τις πτώσεις των Airbus της Air France στον Ατλαντικό ωκεανό και της Yemenia Air στον ινδικό, επιβατικό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ της ιρανικής εταιρείας, Caspian Airlines, συνετρίβη σήμερα στις 11.33' τοπική ώρα (10.03' ώρα Ελλάδος) στο βορειοδυτικό Ιράν.

Όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτό σκοτώθηκαν, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΡΝΑ.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Τεχεράνη - Ερεβάν. Aπογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της ιρανικής πρωτεύουσας και συνετρίβη 16 λεπτά αργότερα, κοντά στο χωριό Τζανάτ-Αμπάντ της επαρχίας Καζβίν.

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Η πρώτη κίνηση που κάνει ο εργαζόμενος όταν χάσει την δουλειά του, είναι να πάει στον ΟΑΕΔ για να βγάλει το επίδομα ανεργίας. Βέβαια δικαίωμα στο επίδομα έχουν όλοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κο Γ. Κουτρουμάνη, υπάρχουν 2 κατηγορίες:
- Αυτοί που χάνουν πρώτη φορά την δουλειά τους. Για να πάρουν επίδομα, πρέπει να έχουν δουλέψει τουλάχιστον 160 ημέρες τα 2 τελευταία χρόνια. Μάλιστα το τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυση, πρέπει να έχουν συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς στον αριθμό αυτό να μετριούνται τα ένσημα που έχουν τους 2 τελευταίους μήνες πριν από την απόλυση.
- Αυτοί που χάνουν δεύτερη φορά την δουλειά τους με αποτέλεσμα να ζητούν ξανά επιδότηση. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει 125 ένσημα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ένσημα του τελευταίου διμήνου. Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά ή εποχιακά επαγγέλματα, αρκούν οι 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

F1-Grand Prix Γερμανίας

Ο Μαρκ Γουέμπερ για 1η φορά στην καριέρα του είδε την καρό σημαία να τον βρίσκει νικητή. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ ξεκινώντας από την 4η θέση κατάφερε να βγει 2ος. Ο Μάσα ανέβηκε στο 3ο σκαλοπάτι του βάθρου, κάτι που είχε να γευτεί η Ferrari από το Μονακό, όταν κατάφερε κάτι ανάλογο ο Ραϊκόνεν.

Η 5η φορά που ανέβηκε φέτος στο βάθρο ο Γουέμπερ ήταν και η πιο σπουδαία μιας και τις προηγούμενες είχε βρεθεί 3 φορές 2ος και μία φορά 3ος. Η βροχή ταιριάζει απόλυτα στην Red Bull, καθώς μετά τον Φέτελ και ο Μαρκ Γουέμπερ απέδειξε πως μπορεί και αυτός να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο Αυστραλός είχε μια περίεργη εκκίνηση όταν ήρθε σε επαφή με τον Μπαρικέλο, γεγονός που του στοίχησε και ποινή προέλευσης 30 δευτερολέπτων.

Ο Βραζιλιάνος πιλότος έδειξε προς στιγμής ικανός να στερήσει το «χαμόγελο» από τον αντίπαλό του, Μαρκ Γουέμπερ, όμως η θέληση του και σωστή στρατηγική της ομάδας της Red Bull συντέλεσαν έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτή η σπουδαία νίκη.

Η Brawn GP δεν είχε καλή μέρα, μιας και για 1η φορά φέτος έμεινε εκτός βάθρου. Ο Μπαρικέλο θα μπορούσε να το πετύχει όμως ένα λάθος στα pit stop από τον άνθρωπο που τον ανεφοδίαζε, του σπατάλησε πολύτιμα δευτερόλεπτα. Ο Τζένσον Μπάτον και αυτός ξεκινώντας από την 3η θέση είχε την πρόθεση να κρατήσει την … υπόσχεσή του και να χαλάσει το πάρτι της Red Bull και του Γουέμπερ, όμως το γνωστό πρόβλημα με τα ελαστικά τον ανάγκαζε σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα να χάνει τον ρυθμό του.

Η Ferrari διένυσε μία περίεργη μέρα έχοντας τον έναν οδηγό της- τον Φελίπε Μάσα- στην 3η θέση του βάθρου, κάτι που δεν συνδυάστηκε και με ανάλογη επιτυχία και από τον έτερο οδηγό της- Κίμι Ραϊκόνεν- μιας και εγκατέλειψε τον αγώνα.

Τα προβλήματα για την McLaren του Λιούις Χάμιλτον δεν έλειψαν και στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ, καθώς ο παγκόσμιος πρωταθλητής βρέθηκε να τα παρατάει από πολύ νωρίς λόγω τεχνικού προβλήματος. Έτσι αν εξαιρέσουμε ότι αποσύρθηκαν οι Μπουρντέ και ΡαΪκόνεν, η 18η θέση που κατέλαβε ο Βρετανός ήταν και η τελευταία.

Ο Κοβαλάινεν ήταν και αυτός ένας από τους πιλότους που έκαναν καλό ξεκίνημα φτάνοντας μάλιστα και στην 3η θέση, όμως στο τέλος έμεινε οριακά στη 8η και τελευταία θέση των βαθμών. Μπροστά του ο Φερνάντο Αλόνσο, από την 7η θέση μπορεί να περηφανεύεται για το γρήγορο μονοθέσιό του, όχι όμως και για την διάρκεια του.

Ο Άντριαν Σούτιλ, ο οποίος φημίζεται για την καλή του οδήγηση σε ολισθηρό οδόστρωμα, προσπάθησε να το αποδείξει για ακόμα μια φορά , έφτασε μέχρι την 8η θέση, όμως βγαίνοντας από τα pit stop συγκρούστηκε με τον Ραϊκόνεν, γεγονός που τον έκανε να χάσει πολύτιμο έδαφος. Έτσι η 15η θέση ήρθε μοιραία.

Aναλυτικά η κατάταξη:

1. Mαρκ Γουέμπερ Red Bull Νικητής10
2. Σεμπάστιαν Φέτελ Red Bull +9.28
3. Φελίπε Μάσα Ferrari +15.96
4. Nίκο Ρόσμπεργκ Williams +21.05
5. Τζένσον Μπάτον Brawn GP +23.64
6. Ρούμπενς Μπαρικέλο Brawn GP +24.43
7. Φερνάντο Αλόνσο Renault +24.82
8. Χέικι Κοβαλάινεν McLaren +58.61
9. Τίμο Γκλοκ Toyota +61.40
10. Νικ Χάιντφιλντ BMW Sauber +61.90
11. Τζιανκάρλο Φισικέλα Force India +62.30
12. Kαζούκι Νακατζίμα Williams +62.80
13. Nέλσον Πικέ Jr. Renault +68.30
14. Ρόμπερτ Κουμπίτσα BMW Sauber +69.50
15. Aντριάν Σούτιλ Force India +71.90
16. Σεμπαστιέν Μποεμί Toro Rosso +90.20
17. Γιάρνο Τρούλι Toyota +90.90
18. Λιούις Χάμιλτον McLaren +1 γύρος0
19. Kίμι Ραϊκόνεν Ferrari 0
20. Σεμπαστιέν Μπουρντέ Toro Rosso

H βαθμολογία του πρωταθλήματος:

1.Τζένσον Μπάτον 68
2.Σεμπάστιαν Φέτελ 47
3.Mαρκ Γουέμπερ 45
4.Ρούμπενς Μπαρικέλο 44
5.Φελίπε Μάσα 22
6.Γιάρνο Τρούλι 21.
7.Nίκο Ρόσμπεργκ 20
8.Τίμο Γκλοκ 13
9.Φερνάντο Αλόνσο 13
10.Kίμι Ραϊκόνεν 10
11.Λιούις Χάμιλτον 9
12.Νικ Χάιντφιλντ 6
13.Χέικι Κοβαλάινεν 5
14.Σεμπαστιέν Μποεμί 3
15.Σεμπαστιέν Μπουρντέ 2
16.Ρόμπερτ Κουμπίτσα 2
17.Nέλσον Πικέ Jr0
18.Kαζούκι Νακατζίμα 0
19 Aντριάν Σούτιλ
20.Τζιανκάρλο Φισικέλ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

1. Είναι αλήθεια ότι τα φωτοβολταικά εκπέμπουν θερμότητα στο Περιβάλλον?
Προκειμένου να απορροφήσουν την μέγιστη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία, τα φωτοβολταικά πλαίσια έχουν σκουρόχρωμη επιφάνεια, η οποία μάλιστα καλύπτεται από μια αντιανακλαστική επιφάνεια για να παγιδεύεται η ηλιακή ακτινοβολία. Αποτέλεσμα είναι βέβαια ότι αυξάνεται η θερμοκρασία του φωτοβολταικού πλαισίου σε σχέση με τον περιβάλλοντα αέρα. Τι γίνεται λοιπόν αυτή η θερμότητα? Προφανώς διαχέεται στο περιβάλλον. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν αυτή η θερμότητα που φεύγει από τα πλαίσια μπορεί να αυξήσει σημαντικά την θερμοκρασία του περιβάλλοντος , ιδιαίτερα σε μια στέγη. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, για τον απλό λόγο ότι η μάζα του αέρα είναι πρακτικά άπειρη σε σχέση με την μάζα των φωτοβολταικών και είναι αδύνατο να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα σε κάποια απόσταση από τα πλαίσια.

2. Πως μπορεί να συνδυαστεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με ένα φωτοβολταικό?
Και οι 2 τεχνολογίες αξιοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία και παράγουν χρήσιμη ενέργεια: ο ηλιακός θερμοσίφωνας με την μορφή θερμότητας, τα φωτοβολταικά ως ηλεκτρισμό. Καλύπτουν δηλαδή διαφορετικές ανάγκες και για τον λόγο αυτό είναι συμπληρωματικές τεχνολογίες.

3. Γιατί να πουλάω ρεύμα στην ΔΕΗ? Δεν μπορώ να το καταναλώνω ο ίδιος?
Προφανώς μπορείτε. Ο λόγος που προτείνεται η πώληση όλης της παραγόμενης ενέργειας στην ΔΕΗ είναι για να βοηθήσει ο καταναλωτής να κάνει γρήγορα απόσβεση του συστήματός του. Πουλώντας το ρεύμα στην ΔΕΗ θα εισπράττετε 55 λεπτά την κιλοβατώρα ενώ την αγοράζετε 10-12 λεπτά. Έτσι σε 7-8 χρόνια, έχετε απόσβεση.

4. Ποσό ισχυρό πρέπει να είναι ένα φωτοβολταικό σύστημα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού μου?
Το τι ισχύος θα είναι το φωτοβολταικό σύστημα εξαρτάται μόνο από 2 παραμέτρους: Την διαθέσιμη επιφάνεια στο κτήριο για να εγκατασταθούν τα φωτοβολταικά και τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε.
5. Που μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταικά?
Αν είστε οικιακός καταναλωτής, στο κτήριο σας. Αν είστε επιχείρηση, σε κτήρια, σε οικόπεδα ή γήπεδα εκτός σχεδίου. Οι εκτός σχεδίου περιοχές όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταικών καθορίζονται από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
6. Τι να πρωτοβάλω στο σπίτι μου? Φυσικό αέριο? Ηλιακό θερμοσίφωνα ή φωτοβολταικό?
Συνήθως οι επιλογές αυτές δεν είναι αντικρουόμενες. Το φωτοβολταικό καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σε ζεστό νερό. Η νέα νομοθεσία για τα φωτοβολταικά σε κτήρια επιβάλλει και την παράλληλη ύπαρξη του ηλιακού θερμοσίφωνα για την κάλυψη μέρους των θερμικών αναγκών του ακινήτου σε ζεστό νερό.

7. Πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα φωτοβολταικά?
Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταικά, συνεπάγεται με την αποφυγή έκλυσης περίπου 1 κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ένα τυπικό φωτοβολταικό σύστημα του ενός κιλοβάτ, αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνου διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν 2 στέμματα δάσους. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.