Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

1. Είναι αλήθεια ότι τα φωτοβολταικά εκπέμπουν θερμότητα στο Περιβάλλον?
Προκειμένου να απορροφήσουν την μέγιστη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία, τα φωτοβολταικά πλαίσια έχουν σκουρόχρωμη επιφάνεια, η οποία μάλιστα καλύπτεται από μια αντιανακλαστική επιφάνεια για να παγιδεύεται η ηλιακή ακτινοβολία. Αποτέλεσμα είναι βέβαια ότι αυξάνεται η θερμοκρασία του φωτοβολταικού πλαισίου σε σχέση με τον περιβάλλοντα αέρα. Τι γίνεται λοιπόν αυτή η θερμότητα? Προφανώς διαχέεται στο περιβάλλον. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν αυτή η θερμότητα που φεύγει από τα πλαίσια μπορεί να αυξήσει σημαντικά την θερμοκρασία του περιβάλλοντος , ιδιαίτερα σε μια στέγη. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, για τον απλό λόγο ότι η μάζα του αέρα είναι πρακτικά άπειρη σε σχέση με την μάζα των φωτοβολταικών και είναι αδύνατο να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα σε κάποια απόσταση από τα πλαίσια.

2. Πως μπορεί να συνδυαστεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με ένα φωτοβολταικό?
Και οι 2 τεχνολογίες αξιοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία και παράγουν χρήσιμη ενέργεια: ο ηλιακός θερμοσίφωνας με την μορφή θερμότητας, τα φωτοβολταικά ως ηλεκτρισμό. Καλύπτουν δηλαδή διαφορετικές ανάγκες και για τον λόγο αυτό είναι συμπληρωματικές τεχνολογίες.

3. Γιατί να πουλάω ρεύμα στην ΔΕΗ? Δεν μπορώ να το καταναλώνω ο ίδιος?
Προφανώς μπορείτε. Ο λόγος που προτείνεται η πώληση όλης της παραγόμενης ενέργειας στην ΔΕΗ είναι για να βοηθήσει ο καταναλωτής να κάνει γρήγορα απόσβεση του συστήματός του. Πουλώντας το ρεύμα στην ΔΕΗ θα εισπράττετε 55 λεπτά την κιλοβατώρα ενώ την αγοράζετε 10-12 λεπτά. Έτσι σε 7-8 χρόνια, έχετε απόσβεση.

4. Ποσό ισχυρό πρέπει να είναι ένα φωτοβολταικό σύστημα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού μου?
Το τι ισχύος θα είναι το φωτοβολταικό σύστημα εξαρτάται μόνο από 2 παραμέτρους: Την διαθέσιμη επιφάνεια στο κτήριο για να εγκατασταθούν τα φωτοβολταικά και τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε.
5. Που μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταικά?
Αν είστε οικιακός καταναλωτής, στο κτήριο σας. Αν είστε επιχείρηση, σε κτήρια, σε οικόπεδα ή γήπεδα εκτός σχεδίου. Οι εκτός σχεδίου περιοχές όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταικών καθορίζονται από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
6. Τι να πρωτοβάλω στο σπίτι μου? Φυσικό αέριο? Ηλιακό θερμοσίφωνα ή φωτοβολταικό?
Συνήθως οι επιλογές αυτές δεν είναι αντικρουόμενες. Το φωτοβολταικό καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σε ζεστό νερό. Η νέα νομοθεσία για τα φωτοβολταικά σε κτήρια επιβάλλει και την παράλληλη ύπαρξη του ηλιακού θερμοσίφωνα για την κάλυψη μέρους των θερμικών αναγκών του ακινήτου σε ζεστό νερό.

7. Πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα φωτοβολταικά?
Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταικά, συνεπάγεται με την αποφυγή έκλυσης περίπου 1 κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ένα τυπικό φωτοβολταικό σύστημα του ενός κιλοβάτ, αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνου διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν 2 στέμματα δάσους. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: