Τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης στην Ελλάδα ανέρχονται σε 323 εκ των οποίων 200 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.
Προβληματισμό προκαλεί, πάντως, έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature και την οποία διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Oυισκόνσιν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, εισβάλλοντας βαθιά στους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος. Δεν παραμένει, δηλαδή, μόνο στους βλεννογόνους της μύτης, αλλά προχωρά.
Ο νέος ιός, σύμφωνα με τους ερευνητές, δρα παρομοίως με τον ιό της ισπανικής γρίπης του 1918, ο οποίος έγινε η αιτία για ττο θάνατο 50.000.000 ανθρώπων. Δείγματα από άτομα που επέζησαν από τη φονική γρίπη άπέδειξαν ότι τα άτομα αυτά είχαν αντισώματα και κατ' επέκταση προστασία και για τον νέο ιό.
Δε θα πρέπει να αγνοήσουμε, πάντως, τη μελέτη της British Medical Journal, σύμφωνα με τη οποία μη ευκρινή δεδομένα για τη σοβαρότητα της κατάστασης ενδέχεται να οδηγήσουν τους επιστήμονες σε λανθασμένα συμπεράσματα και ως αποτέλεσμα και την κοινή γνώμη.
Ωστόσο, οι καλύτερες μέθοδοι μέτρησης του απολογισμού της γρίπης σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσαν να περιορίσουν τη σύγχυση, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου.
Και χωρίς αυτή την πληροφορία, εξηγούν οι ερευνητές, οι κυβερνήσεις βρίσκονται στο σκοτάδι όταν αξιολογούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αποφασίζουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν. "Αν δεν υποβάλλονται οι άνθρωποι σε εξετάσεις, δεν μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς πόσοι έχουν μολυνθεί με τον ιό", δήλωσε σε τηλεφωνική της συνέντευξη η δρ Τίνι Γκαρσκ, ειδικός επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας. "Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν μπορεί να μας πει και πολλά".
O υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ότι "η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο στον τομέα πρόληψης, ελέγχου και ίασης των κρουσμάτων της νέας γρίπης."
Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, έγινε το πρωί δεκτός ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και τον ενημέρωσε για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης των χοίρων, αλλά και για την πορεία των δράσεων κατά του καπνίσματος.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στα παιδιά ηλικιών έως 15 χρόνων και τους ηλικιωμένους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει μέσω των σχολείων και των παιδικών σταθμών και των ηλικιωμένων με τη μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως "έχουμε φροντίσει να αισθάνονται στη χώρα όλοι ασφαλείς, Έλληνες και τουρίστες. Έχουμε ανεβάσει τους δείκτες επαγρύπνησης και ετοιμότητας" και υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων προσβλήθηκαν από τον ιό είναι τουρίστες και επαναπατρισθέντες ομογενείς, των οποίων ο εντοπισμός έγινε δυνατός χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου στα σύνορα.
Σχετικά με την πορεία της γρίπης στον κόσμο, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι "τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού, ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα".
Στον αέρα βρίσκεται η νέα σχολική χρονιά, εξαιτίας της εξάπλωσης των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Νίκη Γκοτσοπούλου, ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας επίσημη συνάντηση ώστε να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την πανδημία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα το Βήμα, οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και να μην ανοίξουν τα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς η νόσος μπορεί το φθινόπωρο να χτυπήσει 1 στους 3 Έλληνες.
Εάν τα σχολεία τελικά ανοίξουν, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρεί άμεσα σε αναστολή των μαθημάτων σε όποιο σχολείο εκδηλωθεί περιστατικό της νέας γρίπης. Αν το ξέσπασμα της νόσου είναι γενικευμένο τότε πιθανότατα θα κλείσουν όλα τα σχολεία.
Το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα έχει πάρει η πανδημία της γρίπης στη χώρα μας το φθινόπωρο.
Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τους επιδημιολόγους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Πάντως, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα δοθούν οδηγίες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στο διδακτικό προσωπικό και στους μαθητές.
H Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εμβολιάσει το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της κατά του ιού της γρίππης Α, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Θουριγγίας, που έλαβε μέρος σε συνεδρίαση της κυβέρνησης για το θέμα, το Βερολίνο θα παραγγείλει 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και θα εμβολιάσει κατά προτεραιότητα το προσωπικό των νοσοκομείων, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους τεχνικούς που είναι υπεύθυνοι για τις βασικές υπηρεσίες. Θα εμβολιαστούν επίσης οι έγκυοι και οι ασθενείς των οποίων κινδυνεύει η ζωή.
Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν χθες ότι έχουν επιβεβαιώσει πάνω από 10.000 κρούσματα του ιού H1N1, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα στη Νότια Αμερική. Η θνησιμότητα, πάντως, παραμένει χαμηλή.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένει ότι εντός του 2010 το νέο στέλεχος της γρίπης θα προσβάλλει περίπου 4.000.000 Ιταλούς.
"Οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίου δεν είναι απεριόριστες και δυστυχώς δεν επαρκούν για έναν κόσμο 6,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που σχεδόν στο σύνολό του αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον εντελώς νέο και άκρως μολυσματικό αυτόν ιό", τόνισε χθες η Μάργκαρετ Τσαν σε διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΜΡΙ).
"Η μερίδα του λέοντος θα πάει στις πιο αναπτυγμένες χώρες. Για μια ακόμα φορά βλέπουμε ότι το πλεονέκτημα έχει ο πλούτος. Για μια ακόμα φορά βλέπουμε ότι αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν έχουν πρόσβαση (στα φάρμακα).
"Στον τομέα της υγείας, οι δημόσιες πολιτικές θα παραμένουν ελλιπείς όσο πρόσβαση σε ενέργειες που σώζουν ζωές θα έχουν οι πιο πλούσιοι", πρόσθεσε η Τσαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου