Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ: Υπάρχει θεραπεία αρκεί να το πιστέψουμε

Τόσο το αλκοόλ όσο και τα ναρκωτικά είναι ουσίες υπεύθυνες για τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία και μάλιστα αυξανόμενα με ταχύ ρυθμό. Συνήθως ο αλκοολισμός συνοδεύεται και από χρήση άλλων ουσιών όπως τα υπνωτικά, η ηρωίνη, η κάνναβη κ.α.
Οι περισσότεροι αλκοολικοί αρνούνται ότι η χρήση τέτοιων ουσιών είναι πρόβλημα και χρησιμοποιούν σαν αιτίες αυτής της κατάστασης άλλα, προσωπικά ή κοινωνικά, προβλήματα.
Συνήθως, πέντε χρόνια συστηματικής χρήσης του αλκοόλ είναι αρκετά για να ακολουθήσει η εξάρτηση. Όταν αναφερόμαστε σε παθολογική χρήση αλκοόλ, δεν εννοούμε μόνο τη συστηματική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε καθημερινή βάση, αλλά και όταν υπάρχουν διαστήματα μη χρήσης αλκοόλ τα οποία όμως εναλλάσσονται με διαστήματα καθημερινής κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ή ακόμα και τη συστηματική χρήση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μόνο για λίγες μέρες (π.χ. το Σαββατοκύριακο).
Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τη χρήση αλκοόλ είναι πολλά. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι η ηπατίτιδα, η καρδιοπάθεια, η φυματίωση, η κύρωση, η εγκεφαλοπάθεια του wernicle και το σύνδρομο Kotsakuff.
Στα σωματικά αυτά προβλήματα προστίθενται και οι ψυχικές διαταραχές όπως η αλκοολική τοξίκωση (η γνωστή μέθη) που χαρακτηρίζεται από δυσπροσαρμοστικές μεταβολές της συμπεριφοράς, από ευμετάβλητο συναίσθημα, αστάθεια κίνησης και αδυναμία προσοχής. Κρίνεται απαραίτητο να αναφέρουμε ότι πολλά τροχαία ατυχήματα, αυτοκτονίες και βίαιες – εγκληματικές συμπεριφορές έχουν συμβεί σε κατάσταση μέθης των συμμετεχόντων.
Άλλες ψυχικές διαταραχές που οφείλονται στο αλκοόλ είναι το αλκοολικό στερητικό παραλήρημα με ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, η αλκοολική ιδιοσυγκρασιακή τοξίκωση όπου το άτομο έχει συμπτώματα μέθης χωρίς η ποσότητα που έχει καταναλώσει να είναι ενοχοποιητική κ.α.
Ο αλκοολικός, συνήθως, αρνείται την ύπαρξη προβλήματος με αποτέλεσμα να αρνείται και τη θεραπεία αυτού. Οι περισσότεροι από τους αλκοολικούς που έχουν αποδεχτεί το πρόβλημα και έχουν προχωρήσει στη θεραπεία του το έκαναν μετά από εξαναγκασμό από την οικογένειά τους, τους φίλους, ακόμα και τους προϊσταμένους τους οι οποίοι χρειάζεται να εκβιάσουν και να απειλήσουν τον αλκοολικό για σημαντικές κυρώσεις που θα έχει αν δεν απεξαρτηθεί.
Η θεραπεία του αλκοολισμού διαχωρίζεται στη θεραπευτική αντιμετώπιση των επειγουσών καταστάσεων (βαριά τοξίκωση)και στη μακροχρόνια θεραπεία του αλκοολισμού όπου πρόκειται για μία διαδικασία μακρά και δύσκολη τόσο για τον ίδιο τον αλκοολικό όσο και για την οικογένειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: