Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Γρίπη σε Έλληνες μαθητές

Ήπιας μορφής συμπτώματα της νέας γρίπης παρουσίασε ομάδα Ελλήνων μαθητών που συμμετείχαν σε summer school αγγλικού πανεπιστημίου. Τα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν επί τόπου από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές και οι μαθητές θα επιστρέψουν στη χώρα αφού ιαθούν πλήρως, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού.

Οι αρμόδιες αρχές τονίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους αφού τα συμπτώματα της νόσου είναι ήπια. Οι γονείς των παιδιών έχουν ενημερωθεί.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι μαθητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα που διοργανώνει κάθε χρόνο το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα. Όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι, τα περισσότερα τμήματα των βρετανικών κολεγίων ολοκληρώνονται και στο εξής οι μαθητές θα αρχίσουν σταδιακά να επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Γενικότερα, όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα πρέπει να ενημερώνονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ή από τους δικτυακούς τόπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (www. who. int) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ecdc. europa.eu) για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πανδημία.

Οι ταξιδιώτες επιβάλλεται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, δηλαδή να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι μπορεί να γίνει χρήση των ειδικών καθαριστικών χεριών τα οποία περιέχουν αλκοόλ (με περιεκτικότητα τουλάχιστον 62% σε οινόπνευμα).

Συναγερμός στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ και στην Κύπρο σήμανε συναγερμός έπειτα από κρούσματα της νέας γρίπης που αναφέρθηκαν σε κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων.

Σε στρατόπεδο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Λάρνακα παρουσιάστηκαν το τελευταίο 48ωρο διαπιστωμένα κρούσματα σε επτά στρατιώτες, ενώ άλλοι 19, που θεωρούνται ύποπτοι στον ιό, εξετάζονται από τις υγειονομικές αρχές. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι πήραν άδειες και βρίσκονται είτε στα σπίτια τους είτε σε νοσοκομεία για θεραπεία.

Οι "εξολοθρευτές" της νέας γρίπης

Η ευρηματικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών σε περιόδους "έκτακτης ανάγκης" είναι γνωστή γι' αυτό και δεν μας εκπλήσσει το μπαράζ προϊόντων που υπόσχονται να ...εξολοθρεύσουν τη νέα γρίπη.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, ήδη σε ηλεκτρονικές σελίδες διαφημίζονται μέσα προστασίας για την «αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων», όπως γάντια, μάσκες, γυαλιά, ακόμα και ολόσωμες στολές προφύλαξης, ενώ σε προσπέκτους κλιματιστικού σώματος, που κυκλοφορεί και στο Ίντερνετ, αναγράφεται αυτολεξεί: "Αφαιρεί τα βλαβερά μόρια αέρα, όπως τον ιό της γρίπης, SΑRS, την ασθένεια των πουλιών, ΜRSΑ, βακτήρια, μύκητες και αλλεργιογόνα στοιχεία".

Γεγονός είναι, όμως, ότι στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα προϊόντα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Βασίλης Κοντοζαμάνης, "δεν έχει χορηγηθεί άδεια σε κανένα καταναλωτικό προϊόν για χρήση κατά του ιού της νέας γρίπης".

Ο κ. Κοντοζαμάνης προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν σκευάσματα από το Διαδίκτυο, καθώς αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία.

Πρωταθλήτρια η Κίνα

Τα πρωτεία στην ευρηματικότητα σε κομπογιαννίτικα αντιγριπικά σκευάσματα και συσκευές που διατίθενται μέσω Ίντερνετ και σε καταναλωτές της χώρας μας αναμφίβολα κατέχει η Κίνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «εξολοθρευτής» της νέας γρίπης, μία φορητή συσκευή με υπεριώδεις ακτίνες που υποτίθεται ότι σκοτώνουν τον ιό.

Ακόμα, κινέζικης προέλευσης είναι ο «αντιγριπικός» διακόπτης φωτός, τα συστήματα καθαρισμού αέρα με όζον, τα οποία «αποστειρώνουν» το περιβάλλον από τη νέα γρίπη, τα «έξυπνα» θερμόμετρα που καταλαβαίνουν αν ο πυρετός προέρχεται από τον ιό, ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές που τον παγιδεύουν και πολλά άλλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: