Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ο 14χρονος που συγκίνησε τη Mercedes


Χρειάστηκε μόνο μια επιστολή και πολύ ελπίδα, προκειμένου ένας 14χρονος να πείσει το γερμανικό κολοσσό να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός βιονικού χεριού που θα έβαζε τέλος στην εκ γενετής αναπηρία του.

Όπως αναφέρει η ιταλική Repubblica στη διαδικτυακή της...
έκδοση, ο Μάθιου Τζέιμς γεννήθηκε χωρίς αριστερό χέρι.

Ως φανατικός οπαδός της Formula 1, λοιπόν, αποφάσισε να απευθυνθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes, προκειμένου να της ζητήσει 35.000 στερλίνες ώστε να αποκτήσει ένα τεχνητό χέρι.



Ως αντάλλαγμα, ο 14χρονος δεσμεύθηκε να διαφημίζει την εταιρία στο βιονικό του μέλος.

Η Mercedes, συγκινημένη από την ιστορία αυτή, δέχθηκε την προσφορά και σε συνεργασία με την εταιρία Touch Bionics κατασκευάστηκε το τεχνητό μέλος.
Rokakkias

Σωστός ο μανάβης..!!

Μανάβης παίρνει μια μέρα ένα γράμμα από την τράπεζα του. Ανοίγοντας αντικρύζει μια πιστωτική κάρτα.

Ιδεολόγος εναντίον των πιστωτικών, τηλεφωνεί εκνευρισμένος στο  διευθυντή της τράπεζας.

-Σας ζήτησα εγώ κάρτα; Γιατί μου τη...
στείλατε χωρίς να με ρωτήσετε;

-Εντάξει κύριε, δεν είναι υποχρεωτικό να την κρατήσετε. Αν δεν τη θέλετε ελάτε να την ακυρώσουμε, αλλιώς θα σας χρεώνεται ετήσια συνδρομή.

Την άλλη μέρα πηγαίνει στην τράπεζα για να ακυρώσει την πιστωτική κάρτα. Αλλά όχι μόνος. Είχε μαζί του και ένα μεγάλο τσουβάλι πατάτες! Πάνω από 20 κιλά ! Μπαίνει μέσα, ακυρώνει την κάρτα και κατόπιν πηγαίνει στον διευθυντή.

Του αφήνει τις πατάτες, πάνω στο γραφείο και του λέει: «Δεν είναι υποχρεωτικό να τις κρατήσετε. Αν δεν τις θέλετε φέρτε τις πίσω στο μανάβικο, αλλιώς θα πρέπει να τις πληρώσετε».
Rokakkias

Μέτρηση παλμών....

Αυτός είναι ένας τρόπος εκτίμησης της φυσικής κατάστασης και υπολογισμού του μέγιστου καρδιακού ρυθμού. Οι περισσότεροι ειδικοί σήμερα, συμφωνούν ότι ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός υπολογίζεται ως εξής:
220-ηλικία=μέγιστος καρδιακός ρυθμός
Αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να υπολογιστεί η προπονητική ένταση. Ψηλαφίστε τον σφυγμό σας στην μπροστινή πλευρά του καρπού, πάνω από τις δερμάτινες πτυχές, δίπλα στην κορυφή του αντίχειρα προς το αντιβράχιο και μετρήστε τον για ένα λεπτό. Αυτό ονομάζεται <<ρυθμός σφυγμών ηρεμίας>>. Η αύξηση του αριθμού των σφυγμών που πρέπει να καταφέρετε ώστε να βελτιώσετε την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, το οποίο εφοδιάζει τους μυς, ονομάζεται <<ρυθμός σφυγμών φόρτισης>> και μπορεί να υπολογιστεί με τον εξής τρόπο:
Ρυθμός φόρτισης=ρυθμός ηρεμίας +60/100(220-ηλικία-ρυθμός ηρεμίας)

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Σκάνδαλο Siemens: Όλοι αθώοι με τη βούλα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.!


 
Ολοκληρώθηκε χθες η δικομματική μεθόδευση όχι μόνο για να παραγραφεί το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και για να μην μπορέσει ποτέ στο μέλλον η Βουλή να ελέγξει το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο και τους υπουργούς που ενέχονται σ' αυτό. Η ηχηρή αποδοκιμασία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -ψήφισαν μόλις 149 ενώ χρειάζονταν 150...- στην πρόταση κατηγορίας κατά του Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη εξυπηρέτησε και τα δύο κόμματα εξουσίας, καθώς κανένα στέλεχός τους δεν κινδυνεύει από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο. Όλοι αθωώθηκαν...
Απορρίφθηκε η πρόταση κατηγορίας κατά Χρ. Μαρκογιαννάκη, Γ. Αλογοσκούφη
"Όλα τα εγκλήματα στη χώρα έγιναν συναινετικά. Οι υπερπλειοψηφίες έχουν καταστρέψει τη χώρα" τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας ότι "η συναίνεση αυτή υπάρχει και σήμερα εδώ". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "κανένα από τα δύο κόμματα δεν ήθελε να ακουμπήσει την αυτοκρατορία που λέγεται Siemens" και ότι η γερμανική εταιρεία αποτελεί μέρος της ιστορίας της νεοαποικιοκρατίας στην Ελλάδα.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τζόγος και ποδόσφαιρο.....

Στον τζόγο, αλλά και όπου υπάρχει χρήμα, συνωστίζονται συμφέροντα τα οποία δίνουν μάχη για όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα. Την μάχη τελικά κερδίζουν οι καλύτερα οργανωμένοι, αυτοί που με το χρόνο καταφέρνουν να έρθουν σε επαφή με την εξουσία και να μπουν στο σύστημα. Δεν είναι τυχαίο που το απόστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου έσπασε σε μια στιγμή που προσπαθούν με βίαιο τρόπο να <<εξορθολογίσουν>> τον δημόσιο τομέα.
Μια πρώτη απάντηση, βρίσκεται στις λίστες των αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο  και με τις οποίες ο κρατικός τζόγος βγαίνουν στο σφυρί. Μια δεύτερη απάντηση, προκύπτει από το τοπίο της απελευθέρωσης της αγοράς του τζόγου, η οποία έχει άμεση σχέση με το ξεπούλημα αυτών των άκρως κερδοφόρων κρατικών δραστηριοτήτων. Το παζλ θα συμπληρωθεί όταν έρθει η ώρα να ανοίξουν οι προσφορές και να δουμε ποιοί πήραν τι και πως ακριβώς μοιράστηκε η πίτα.
Όλοι γνωρίζουν ότι από τα παλιά τα χρόνια στήνονταν παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκείνα τα ένδοξα χρόνια, τα στημένα είχαν κυρίως βαθμολογικό κίνητρο. Τα πάντα άλλαξαν όταν το στοίχημα αγκάλιασε και το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Μιλώντας για στοίχημα και στημένα παιχνίδια, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κατά κύριο λόγο το παράνομο στοίχημα και όχι τον ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ, εξαιτίας του παράνομου στοιχήματος, έχει τεράστια διαφυγόντα κέρδη, καθώς στο παράνομο με τις μεγάλες αποδόσεις, εκτός από αυτούς που παίζουν στα σίγουρα, παίζουν και δεκάδες χιλιάδες παίχτες. Είναι προφανές, ότι η διαχείριση ενός τέτοιου συστήματος παράνομου στοιχήματος μπορεί να γίνει μόνο από τον υπόκοσμο και υπό την ανοχή και την αδυναμία του οργανωμένου κράτους......

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Επιλογή της κυβέρνησης η ακρίβεια....

Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 6,8% σε ένα χρόνο, κατεβάζοντας τις μέσες απολαβές λίγο πιο πάνω από το 60% του κοινοτικού μέσου όρου. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ περιορίστηκε κατά 5%, κάνοντας την σύγκλιση εισοδημάτων άπιαστο όνειρο, αλλά η ακρίβεια καλά κρατεί!!!! Το κόστος ζωής στην Ελλάδα παρέμεινε και το 2011 πολύ κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο, επιβαρύνοντας ακόμα πιο πολύ τους πολίτες που πλήττονται από τις συνεχείς φοροεπιδρομές..
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 10ετία, η ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα περιορίστηκε κατά 20% συγκριτικά με τους <<αντιπάλους>> εντός και εκτός Ε.Ε.Αιτία ήταν οι ανατιμήσεις και η έλλειψη επενδύσεων και απλοποίησης του διοικητικού βάρους. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δύο είναι οι επιλογές που μας προτείνουν οι δανειστές μας:
Παρεμβάσεις για την αύξηση του ανταγωνισμού ή ισόποσες μειώσεις μισθών.... Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος οδεύει στην κατανάλωση, προκαλώντας πρόσθετες πιέσεις στην κοινωνία. Η ενίσχυση της αρμόδιας επιτροπής και των δομών του Υπουργείου είναι καθ οδόν.
Οι θεσμικές αλλαγές στην νομοθεσία των ενδοομιλικών συναλλαγών δεν έγιναν ποτέ, κρατώντας το κύμα ακρίβειας.
Η έρευνα, που θεωρητικά έχει ολοκληρωθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι, για τις μεγάλες διαφορές πώλησης επώνυμων ειδών διατροφής και προσωπικής υγιεινής σε Ελλάδα και άλλες χώρες με παρόμοιο επίπεδο διαβίωσης της Ε.Ε δεν έχει οδηγήσει σε κάποια παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Το ίδιο ισχύει και για παράλληλη έρευνα σε πανευρωπαϊκές αλυσίδες λιανικής που, βάση δεδομένων τα οποία είχαν συλλεχθεί, πωλούσαν στην Ελλάδα ως και 30% ακριβότερες από ότι σε άλλα κράτη της Ε.Ε.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι η μεγαλύτερη ακρίβεια επικεντρώνεται στα τρόφιμα. Σε βασικά είδη διατροφής, που δεν μπορεί να αποφύγει ο καταναλωτής.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ρεσβερατρόλη: Το φυσικό αντιβιοτικό

H ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των
σταφυλιών, στα μούρα, στα πεύκα, στον ευκάλυπτο, στα φιστίκια και στα
φασόλια.

H φλούδα των σταφυλιών περιέχει κατά πολύ τις μεγαλύτερες
ποσότητες ρεσβερατρόλης. H ρεσβερατρόλη ανήκει στην οικογένεια των
φυτοαλεξινών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους.
Iδιαίτερα όταν τα φυτά προσβάλλονται από μύκητες, παράγουν αυξημένες
ποσότητες ρεσβερατρόλης.

Στα κρύα κλίματα τα σταφύλια προσβάλλονται περισσότερο από μύκητες και
έτσι η περιεκτικότητά τους σε ρεσβερατρόλη είναι μεγαλύτερη σε περιοχές
με ψυχρότερο κλίμα. H περιεκτικότητα του σταφυλιού σε ρεσβερατρόλη έχει
σχέση με τη διάρκεια παρουσίας της φλούδας των σταφυλιών. Όσο
περισσότερο χρόνο παραμένουν οι φλούδες, τόσο περισσότερη ρεσβερατρόλη
θα περιέχουν. H ουσία ρεσβερατρόλη θεωρείται ως το ενεργό συστατικό που
κάνει το σταφύλι να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και παράλληλα να
παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.

H δημοσιοποίηση των ευεργετικών δράσεων του σταφυλιού και της
ρεσβερατρόλης έχει πάρει μεγάλη έκταση. Tα θετικά αποτελέσματά της έχουν
επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το ευρύ κοινό, αλλά και εταιρείες οι
οποίες απομονώνουν τη ρεσβερατρόλη και την πωλούν ως ξεχωριστό
φαρμακευτικό σκεύασμα. Oι έρευνες μέχρι σήμερα, που εξέτασαν τη σχέση
του σταφυλιού και της ρεσβερατρόλης από τη μία και του καρδιαγγειακού
συστήματος από την άλλη, έδειξαν:

Mείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδιάς.

Aντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης.

Mείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεϊνης LDL και άλλων λιπιδίων,
προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων των κυττάρων. H αντιοξειδωτική
δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή των
βιταμινών C και E.

Mειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλει έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Σε σχέση με την αντικαρκινική δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται κυρίως
από εργαστηριακές έρευνες ότι μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων
ριζών, να μειώνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων και τη φλεγμονή.

Tο σύνολο των δράσεων αυτών μπορεί να σταματήσει την έναρξη της
καρκινοποίησης των κυττάρων και να προστατέψει τον οργανισμό από τον
καρκίνο. Παρά τα πιο πάνω δεδομένα, πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζονται
επιπρόσθετες έρευνες σε πειραματόζωα και στον άνθρωπο για να φανεί κατά
πόσο η ρεσβερατρόλη από μόνη της μπορεί να έχει ασφαλή και
αποτελεσματική δράση. Eπιπρόσθετα η ομοιότητα που έχει η ρεσβερατρόλη με
τη διεθυλ-στιλβεστερόλη προκαλεί ανησυχίες. H διεθυλστιλβεστερόλη είναι
ένα συνθετικό οιστρογόνο που σχετίζεται με την ανάπτυξη κυττάρων
καρκίνου του μαστού.

Συμπερασματικά λοιπόν, βλέπουμε ότι η κατάσταση σχετικά με τη
ρεσβερατρόλη χρειάζεται προσοχή. Παράλληλα, δεν είναι ορθό να συστήνουμε
την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου σταφυλιού λόγω των θετικών
ιδιοτήτων της ρεσβερατρόλης. Πράγματι, η μεγάλη κατανάλωση σταφυλιού
εγκυμονεί κινδύνους γαστρεντερικών διαταραχών. Eπιπλέον πρέπει λοιπόν να
είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι διαλαλούν οι βιομηχανίες παραγωγής
τροφών, συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων προς
κατανάλωση από το ευρύ κοινό.


Το γαλλικό παράδοξο

H κατανάλωση σταφυλιού φαίνεται να έχει απόλυτη σχέση με τη διατήρηση
της υγείας μας και αυτό το επιβεβαιώνει το ‘γαλλικό παράδοξο’: Είναι
γνωστό ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν υψηλές ποσότητες σταφυλιού, αλλά πέραν
τούτου δεν προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους: υψηλή κατανάλωση
λιπαρών και χοληστερόλης με το βούτυρο, το αβγό, την κρέμα γάλακτος στα
περισσότερα φαγητά και λιπαρές τροφές να αποτελούν τις αγαπημένες τροφές
των Γάλλων.

Παρ όλα αυτά και ενώ θα περίμενε κανείς να κατέχουν εξέχουσα θέση στην
παγκόσμια κατάταξη νοσηρότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, παραδόξως,
συμβαίνει το αντίθετο. Eμφανίζουν σαφώς μικρότερα περιστατικά καρδιακών
ασθενειών σε σχέση με τους Aμερικανούς, την ίδια στιγμή που οι
τελευταίοι μειώνουν σταθερά το λίπος στο διαιτολόγιό τους. Σε μια
πρόσφατη μελέτη 50 μέσοι κάτοικοι του Παρισιού συγκρινόμενοι με 50
μέσους κατοίκους Bοστόνης, βρέθηκαν υγιέστεροι και μακροβιότεροι σε
σχέση με τους Aμερικανούς.

O ρυθμός θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους μεταξύ των Γάλλων είναι 75
στους 100.000, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους Aμερικανούς είναι
περισσότερο από διπλάσιος. Oι ‘Eλληνες που επίσης κατέχουμε σημαντική
θέση στη κατανάλωση σταφυλιού ανά τον κόσμο εμφανίζουμε σχετικά υψηλά
ποσοστά μακροζωίας.

Το μυστηριώδες αγγείο που τρελαίνει τους αρχαιολόγους


Ένα αρχαίο πήλινο αγγείο που ανακατασκευάστηκε...


από τα κομμάτια που βρέθηκαν σε αποθήκη καναδικού μουσείου είναι γεμάτο από μικρές τρύπες... αφήνοντας τους αρχαιολόγους έκπληκτους ως προς την χρήση που μπορεί να είχε.


Το 1800 ετών αγγείο έχει ύψος 40 εκ. και βρισκόταν θρυμματισμένο σε 180 μη αναγνωρίσιμα κομμάτια σε μια αποθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου του Οντάριο. Αλλά ακόμα κι όταν αποκαταστάθηκε, οι επιστήμονες ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μυστήριο. Μέχρι στιγμής κανένας δεν είναι σε θέση να το συσχετίσει με άλλο τέχνεργο όπως αυτό του Ρωμαϊκού κόσμου.

«Όλοι έχουν μείνει άναυδοι» αναφέρει η Katie Urban, μια από τους ερευνητές του Μουσείου. «Το έχουμε στείλει σε όλους τους ειδικούς της ρωμαϊκής κεραμικής και όχι μόνο, αλλά κανένας δεν μπορεί να μας δώσει ένα παράδειγμα χρήσης του.»

Οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί από τους ερευνητές όσον αφορά την χρήση του, έχοντας αποκλείσει αυτή για την χρήση νερού, περιορίζονται στην χρήση του αγγείου ως νυχτερινής λάμπας ή ως παγίδας τρωκτικών για τους αρχαίους Ρωμαίους.


Προέλευση του αγγείου

Η έρευνα στα αρχεία του μουσείου έδειξε ότι το αγγείο προήλθε μαζί με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα της Ρωμαϊκής Βρετανίας (το κομμάτι της Βρετανίας υπό Ρωμαϊκό έλεγχο την περίοδο 43 -410 μ.Χ) ως δωρεά στο μουσείο το 1950 από τον William Francis Grimes, αρχαιολόγο που πέθανε το 1988. Η αρχαιολογική ομάδα του Grimes τα ανακάλυψε σε έναν κρατήρα που δημιουργήθηκε από βόμβα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στο Λονδίνο, όχι πολύ μακριά από έναν αρχαίο ναό αφιερωμένο στο Μίθρα, έναν περσικό θεό που λατρευόταν σε όλη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Η Urban αναφέρει ότι δεν είναι σίγουρο ότι το αγγείο προέρχεται από την συγκεκριμένη ανασκαφή. Το αγγείο δεν υπάρχει στην λίστα των έργων που παραλείφθηκαν από τον Grimes. Ωστόσο, το αγγείο ήταν θρυμματισμένο σε 180 κομμάτια και η συγκεκριμένη λίστα παραλαβής δεν ήταν αρκετά λεπτομερής.

«Με ποιο τρόπο το αγγείο ήρθε στην συλλογή μας δεν είναι ακόμα 100% ξεκάθαρο. Ακόμα προσπαθούμε να το αποσαφηνίσουμε» επισημαίνει η Urban.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το μυστηριώδες αγγείο να προέρχεται από την Περσία, γιατί μια άλλη συλλογή έργων που βρέθηκε στην αποθήκη του μουσείου προερχόταν από την αρχαία πόλη Ουρ, χρονολογούμενα τουλάχιστον 5000 χρόνια πριν. Ο Leonard Woolley, ένας αρχαιολόγος γνωστός για τις ανακαλύψεις των βασιλικών τάφων του Ουρ, τα ανακάλυψε το 1931 και τα έδωσε στο Βρετανικό μουσείο, το οποίο με την σειρά του τα δώρισε στο πανεπιστήμιο του Οντάριο το 1933.


Χρήση του αγγείου

Η βασική ερώτηση της ερευνητικής ομάδας είναι η εξής:

Για ποιο λόγο οι Ρωμαίοι να κατασκευάσουν ένα αγγείο γεμάτο τρύπες;

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξηγήσεις, οι περισσότερες περιλαμβάνουν την χρήση του ως λάμπα ή κάποιου είδους αποθήκευσης ζώου» αναφέρει η Urban, προσθέτοντας ότι παρόλο που οι τρύπες στο σώμα του αγγείου αφήνουν το φως να περάσει μέσα από αυτό, η τρύπα που βρίσκεται στη βάση του υποδεικνύει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούταν ως λάμπα.

Μια άλλη πιθανότητα είναι η χρήση του αγγείου ως αποθήκη τρωκτικών, καθώς αρχαία κείμενα υποδεικνύουν ότι τα ποντίκια ήταν το αγαπημένο snack των Ρωμαίων.

Η Urban αναφέρει ότι το πρόβλημα με αυτή την θεωρία είναι ότι αγγεία που έχουν βρεθεί και χρησιμοποιούταν ως αποθηκευτικά μέσα τρωκτικών στον Ρωμαϊκό κόσμο δεν μοιάζουν καθόλου με το μυστηριώδες αγγείο. Τα αγγεία αυτά είχαν συνήθως μια μικρή ράμπα όπου τα ποντίκια μπορούσαν να τρέχουν και ενώ χρησιμοποιούσαν τις τρύπες για να αποθηκεύουν τροφή μέσα σε αυτές.

Άλλη μια ιδέα είναι ότι το αγγείο χρησιμοποιούταν για να φυλάει φίδια, μεγάλα σε μέγεθος ώστε να μην μπορούν να γλιστρήσουν έξω από τις τρύπες του αγγείου. Τα φίδια ήταν διαδεδομένα θρησκευτικά σύμβολα σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

«Χρειαζόμαστε κάποιον που να έχει δει κάτι παρόμοιο αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί» αναφέρει η Urban.

Το αγγείο εκτίθεται προς το παρόν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Οντάριο ως μέρος έκθεσης για την Ρωμαϊκή Βρετανία και την αρχαία πόλη του Ουρ.

10 πλάσματα που κάνουν μιμήσεις

Ζητάμε συγγνώμη από τα άλλα πλάσματα του ζωικού βασιλείου που είναι τόσο καλά στο να μιμούνται και που δεν καταφέραμε να τα εντοπίσουμε.

Για εμάς τους ανθρώπους, η μίμηση δεν είναι κάτι που το καταφέρνουμε εύκολα.

Ακόμα και για τους επαγγελματίες που μιμούνται celebrities για τη δική μας διασκέδαση, το να κάνεις τη σωστή μίμηση μπορεί να εμπεριέχει ώρες εξάσκησης, για να μην αναφέρουμε τον λογαριασμό για τις περούκες, για τα γένια, το makeup και τις προσθετικές μύτες.

Για τα φυτά και τα ζώα, η μίμηση όχι μόνο είναι κάτι φυσικό, αλλά είναι μία εξαιρετικά σοβαρή δουλειά. Η ίδια η επιβίωση και η γέννηση ενός είδους μπορεί πραγματικά να εξαρτάται από την ικανότητα να μοιάζεις ή να συμπεριφέρεσαι σαν κάτι άλλο.

Για ορισμένα πλάσματα, μία αποτελεσματική μεταμφίεση μπορεί να αποτελεί την διαφορά για το εάν θα τα φάνε ή όχι.

Τα έντομα για παράδειγμα έχουν ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει φύλλα, κλαριά, φίδια, μέλισσες, σφήγκες και σωρούς από κοπριά.

Διαβάστε παρακάτω τη λίστα με τους καλύτερους μίμους της φύσης.


Χταπόδι μίμος

Κορυφαίο ανάμεσα στη δεκάδα μας, το χταπόδι μίμος κάνει μιμήσεις τουλάχιστον 15 πλασμάτων περιλαμβάνοντας γλώσσες, καβούρια, μέδουσες και δηλητηριώδη θαλάσσια φίδια.

Όλα τα χταπόδια μπορούν να αλλάξουν χρώμα και να κάνουν τον εαυτό τους αόρατο αλλά μέχρι σήμερα το χταπόδι μίμος είναι το μόνο είδος που γνωρίζουμε που μπορεί να συστρέψει το σώμα και τα πλοκάμια του για να κοπιάρει και να αποθαρρύνει τα αρπακτικά.

Για παράδειγμα, με το να δίνει ώθηση με όλα τα πλοκάμια του ενωμένα, αυτο το θαύμα με τα οκτώ πόδια μπορεί να μεταμορφωθεί σ' ένα ψάρι.

Το χταπόδι μίμος είναι τόσο καλό στο να μεταμφιέζεται που έχει ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα το 1998, στην ακτή της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Bee Beetle

Απ' όλες τις μεταμφιέσεις των ζώων, o γνωστός όρος "Batesian" - όταν δηλαδή υποδύεσαι πως είσαι κάτι πιο τρομακτικό απ' ότι είσαι στην πραγματικότητα - είναι πιθανόν ο πιο κοινός.

Στον κόσμο των εντόμων για παράδειγμα οι μαύρες και κίτρινες γραμμές που έχουν οι μέλισσες και οι σφήκες είναι το αγαπημένο "εργαλείο" που αντιγράφουν τα έντομα. "Φωνάζει" στα αρπακτικά "Εγώ τσιμπάω, γι' αυτό πρόσεχε!".


Η bee beetle δεν έχει μόνο χρώματα αγριομέλισσας και χνουδωτό σώμα, αλλά κάνει και τον ίδιο θόρυβο.

Η μύγα κηφήνας - ένας τύπος μύγας - έχει επίσης τις ρίγες της μέλισσας, όμως έχει περιορισμένη επιτυχία. Ορισμένα είδη πουλιών τις τρώνε έτσι κι αλλιώς.


Αράχνη που πηδά

Αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία να μοιάζει με ένα κανονικότατο μυρμήγκι, είναι στην πραγματικότητα μία αράχνη που πηδά.

Τα μυρμήγκια έχουν την τάση να κυκλοφορούν τριγύρω κατά επιθετικές "συμμορίες" και δεν έχουν και τόσο ευχάριστη γεύση για να φαγωθούν, κάτι που σημαίνει πως αρπακτικά όπως τα πουλιά και οι σφήκες συνήθως τα αφήνουν ήσυχα.

Εξηγεί επίσης το γεγονός γιατί σε μία μεγάλη γκάμα από έντομα αρέσει να μιμούνται τα μυρμήγκια. Όμως οι αράχνες αυτές είναι οι ειδικοί.

Ορισμένες μάλιστα μπορούν μέχρι και να διεισδύσουν σε ομάδες μυρμηγκιών και να τα σκοτώνουν ένα ένα, σαν να τρώνε σνακ.

Έντομο φύλλο

Ορισμένοι ζωολογικοί κήποι δεν μπαίνουν στο κόπο να εκθέτουν τέτοιους "χαρακτήρες" επειδή οι επισκέπτες περνούν από δίπλα, νομίζοντας πως τα κλουβιά είναι άδεια.

Το έντομο φύλλο ανήκει στην οικογένεια γνωστή ως Phylliidae, που έχει σχεδόν τελειοποιήσει την τέχνη της μίμησης των φύλλων.

Αρπακτικά και άνθρωποι πραγματικά πασχίζουν να διακρίνουν αυτά τα θαυμαστά έντομα από τα πραγματικά φύλλα.

Όχι ευχαριστημένοι με το κοπιάρουν το σχήμα και το χρώμα του φύλλου, τα "έντομα φύλλα" έχουν και... extras όπως είναι φλέβες που μοιάζουν με φύλλα και ψεύτικες δαγκωματιές από κάμπιες.

Επίσης τους αρέσει να περπατούν αδιάφορα στο έδαφος των δασών στην Αυστραλία και Νότια Ασία, δείχνοντας σαν πραγματικά φύλλα που τα φυσάει ο άνεμος.


Ο Καλιφορνέζικος σκίουρος

Η ζωή ενός σκίουρου στην Καλιφόρνια δεν σημαίνει ατελείωτο σερφ, ήλιο και πάρτι με τους διασημότερους. Απέχει πολύ από αυτό. Όπως τα ξαδέλφια τους στην Ευρώπη, οι Καλιφορνέζοι σκίουροι είναι συνήθως πολύ απασχολημένοι με το να αποφεύγουν τους κυνηγούς τους.

Ωστόσο, τα αμερικανικά τρωκτικά προστατεύονται απλά με το να κάνουν τον εαυτό τους να μυρίζει όπως οι εχθροί τους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχουν παρατηρήσει τέτοιους σκίουρους να μασάνε δέρμα φιδιών και μετά να το απλώνουν σε όλη τους τη γούνα.

"Βοηθάει να καλύπτει την μυρωδιά του ίδιου του σκίουρου" θα πει η απόφοιτος σπουδάστρια Μπάρμαρα Κλούκας. "Επίσης βοηθάει να πείσει ένα φίδι πως το μόνο πράγμα που υπάρχει στην περιοχή είναι ένα άλλο φίδι".


Φυλλώδης θαλάσσιος δράκος

Συγγενής του ιππόκαμπου, αυτή η ομορφιά περνάει το καιρό του στις ακτές τις νότιας και δυτικής Αυστραλίας, κάνοντας μία εντυπωσιακή μίμηση από φύκια που αιωρούνται στο νερό.

Τα φυλλώδη μέρη του χρησιμοποιούνται μόνο για καμουφλάζ. Αυτό το ζωάκι δίνει ώθηση στον εαυτό του - τονίζοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα από φύκια που παίρνει - με μικρά, σχεδόν αόρατα πτερύγια.

Παρατηρητές έχουν δει πως ο φυλλώδης θαλάσσιος δράκος ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση, μπορεί να αλλάξει χρώμα για να γίνει ένα με το περιβάλλον.

Οι άνθρωποι στην Νότια Αυστραλία είναι τόσο ευχαριστημένοι με τον θαλάσσιο μίμο τους, που ο θαλάσσιος δράκος είναι πλέον το επίσημο ναυτικό τους έμβλημα.


Σατανικές σαύρες με ουρές-φύλλο

Αυτό το περίεργο ζώο, που φτάνει περίπου τα 0.3 μέτρα, είναι ένα από τα γκρουπ των σαυρών που ζουν στην Μαδαγασκάρη.

Παίρνοντας το όνομά τους από την επίπεδη σαν φύλλο ουρά που επεκτείνεται από τα οπίσθια πόδια τους, αυτή η μεταμφίεση ξεγελάει μεγάλα αρπακτικά όπως είναι οι κουκουβάγιες, οι αετοί, τα ποντίκια και τα φίδια.

Η σαύρα παίρνει το σχήμα ενός τιρμπουσόν για να καμουφλάρει τον εαυτό του ανάμεσα στα άλλα μαραμένα καφέ φύλλα. Άλλα είδη με φυλλώδη ουρά μπορούν να καμουφλαριστούν στο φλοιό των δέντρων ή με τα βρύα. Αν και απειλούνται από την αποψίλωση των δασών, οι σαύρες μεταμφιέζουν τον εαυτό τους τόσο καλά που οι βιολόγοι πιστεύουν πως υπάρχουν άλλα είδη εκεί έξω, που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Αν και απειλούνται από την αποψίλωση των δασών, οι σαύρες μεταμφιέζουν τον εαυτό τους τόσο καλά που οι βιολόγοι πιστεύουν πως υπάρχουν άλλα είδη εκεί έξω, που περιμένουν να ανακαλυφθούν.


Βρωμόκερος

Ως μίμος, αυτό ο αγενής και διόλου αγαπητός μύκητας τείνει προς το avant garde.

Από το κρεβάτι της φωλιάς του, δηλαδή μαραμένα φύλλα και γερασμένο ξύλο, ο μύκητας με το τόσο ταιριαστό όνομα (βρωμόκερος) χρειάζεται λιγότερο από δύο ώρες για να καταφέρει να αναπτυχθεί ολοκληρωτικά.

Από το σχήμα αυγού σακούλι του, σηκώνεται προς τα πάνω το σαν φαλλός σχήμα του, για να αναπαράγει τη βρωμερή δυσοσμία της σάρκας που βρίσκεται σε σήψη.

H μυρωδιά είναι τόσο δυνατή και δυσάρεστη που οι περιπατητές των δασών μπορούν να την εντοπίσουν από 15 μέτρα μακριά.

Ο μύκητας βρωμάει με σκοπό να διατηρεί τον τοπικό πληθυσμό. Βρίσκοντας τη μυρωδιά ακαταμάχητη, οι μύγες περπατάνε στο κεφάλι του, για να πετάξουν μετά και να σκορπίσουν σιχαμερούς μικρούς σπόρους τριγύρω στα δάση.


Χελώνα mata mata

Αυτός ο άσχημος χαρακτήρας περπατάει καμαρωτά κυρίως γύρω από τις λεκάνες φρέσκου νερού του Αμαζονίου και τα ποτάμια του Ορινόκο.

H βάρους 12 περίπου κιλών χελώνα mata mata που τρέφεται με ψάριa, δεν είναι η καλύτερη ή πιο γρήγορη κολυμβήτρια, γι' αυτό και παγιδεύει το θήραμά της, μιμούμενη πέτρες, φύλλα ή το εξόγκωμα ενός νεκρού ζώου.

Όταν κάτι νόστιμο κολυμπήσει κοντά της, η mata mata ανοίγει το στόμα της και τεντώνει το λαιμό της για να δημιουργήσει ένα "φούσκωμα" νερού. Το θήραμα τότε ρουφιέται στο πεπτικό σύστημα της χελώνας χωρίς καν να μασηθεί.

Για τους ντόπιους Νοτιαμερικανούς, "mata mata" σημαίνει "σκοτώνω". Για τα μικρά ψάρια του Αμαζονίου και τα ασπόνδυλα, αυτή η χελώνα δεν είναι κάτι για να αστειεύεσαι μαζί της.


Είδος κάμπιας

Ως μίμος, αυτή η κάμπια ελέφαντας αξίζει τουλάχιστον ένα 5 στα 10 και μόνο για την προσπάθεια.

Γνωστό στην Βρετανία, στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, αυτό το πλάσμα έχει ένα ρύγχος που θυμίζει αμυδρά την προβοσκίδα ενός ελέφαντα.

Η πλάκα αρχίζει όταν η κάμπια απειλείται. Φέρνει την προβοσκίδα στο σώμα της και παίρνει τη στάση ενός φιδιού, μεγαλώνοντας το κεφάλι και έχοντας τέσσερα ορατά μπαλώματα που μοιάζουν με μάτια.

Αυτή η πόζα του φιδιού κατατρομάζει τα πουλιά, όχι όμως και τους ανθρώπους. Με μόλις 7.5 εκατοστά μήκος, αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει μία ταπεινή κάμπια ελέφαντας.


ΠΗΓΗ:www.tsekouratoi.gr

Ενας διπλούς πέλεκυς από τους αρχαίους Θράκες βρέθηκε στη Βουλγαρία


Θρακικός διπλός πέλεκυς μήκους 22 εκατοστών βρέθηκε στη Βουλγαρία,

Εχει μήκος 22 εκατοστά και εντοπίστηκε κοντά στο σημερινό ύψωμα Κόζι Γκραμάντι,

Εναν τελετουργικό διπλό πέλεκυ, που χρονολογείται στο 600 π. Χ. έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στην κατοικία των ηγεμόνων του βασιλείου των Οδρυσών, που ήταν η πιο ισχυρή φυλή της αρχαίας Θράκης. Ο σιδερένιος πέλεκυς, που έχει μήκος 22 εκατοστά εντοπίσθηκε κοντά στην κύρια πύλη της οχυρωμένης κατοικίας των βασιλιάδων _στο σημερινό ύψωμα Κόζι Γκραμάντι _ και παρ΄ ότι είναι ο δεύτερος που έρχεται στο φως σε αρχαιολογική θέση της περιοχής αυτής θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, διότι ακόμη οι αρχαιολόγοι αναζητούν την ακριβή χρήση του.

«Η λάβρυς, όπως ονομαζόταν από τους αρχαίους Ελληνες χρησιμοποιούνταν περισσότερο για ορισμένα είδη τελετουργιών και λιγότερο για στρατιωτικούς σκοπούς ή ως οικιακό αντικείμενο», εξηγεί ο επικεφαλής της ανασκαφής Ιβάν Κριστόφ. Μία άλλη υπόθεση, που βασίζεται σε αναπαραστάσεις από τάφους της αρχαίας Μακεδονίας καθώς και του τύμβου που έχει βρεθεί στην περιοχή Χάσκοβο είναι, ότι ο διπλούς πέλεκυς χρησιμοποιούνταν στο βασιλικό κυνήγι.

«Αν όχι από τον ίδιο τον ηγεμόνα, ίσως από τους συντρόφους τους», λέει ο αρχαιολόγος. «Υπό αυτή την έννοια, η ανακάλυψη του σιδερένιου όπλου στην αρχαία θρακική κατοικία δεν είναι τυχαία», προσθέτει. Ο ίδιος εξηγεί άλλωστε ότι η λάβρυς στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν ο διπλούς πέλεκυς του Διός Λάβρανδου, που λατρευόταν στα Λάβρανδα της Καρίας και παριστάνεται όρθιος να κρατά λάβρυ πάνω από τον δεξή του ώμο.

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες αναπαραστάσεις λάβρεος συναντώνται στη 2η χιλιετία π. Χ. ενώ στην αρχαία Θράκη οι παλαιότερες χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού. Στον βαλκανικό χώρο όμως εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ηγεμονικό σύμβολο στα χάλκινα νομίσματα του βασιλιά των Οδρυσών Αμάδοκου στα τέλη του 5ου π. Χ. αιώνα. Το νέο εύρημα πάντως θα εκτεθεί τώρα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας.

Το λουλούδι-νυχτερίδα - Ένα ασυνήθιστο λουλούδι




Τα φυτά της οικογένειας Tacca τα βρίσκουμε σε τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Αυστραλίας και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μέλος της οικογένειας αυτή είναι το λουλούδι-νυχτερίδ
α, το οποίο είναι γνωστό και με τα ονόματα "διαβολολούλουδο", ¨μουστάκια γάτας".

Το λουλούδι αυτό είναι ασυνηθιστο, γιατί τα άνθη του είναι μαύρα.
Ένα λευκό λουλούδι-νυχτερίδα (Tacca integrifolia)


Ένα μαύρο λουλούδι νυχτερίδα (Tacca chantrieri)

Φωτογραφία: Meneerke bloem
Στην Μαλαισία το αποκαλούν το Λουλούδι του Διαβόλου και περίεργες, συναρπαστικές ιστορίες κυκλοφορούν γι' αυτό. Οι οποίες προέρχονται χωρίς αμφιβολία, από τον μοχθηρό τρόπο που μοιάζουν τα "μάτια" του, να ακολουθούν την κάθε σου κίνηση! Οι ιθαγενείς φοβούνται υπερβολικά να κοιτάξουν στα "μάτια" του λουλουδιού γιατί νομίζουν ότι αυτό επιφέρει θάνατο.


ΠΗΓΗ: www.tsekouratoi.gr

Πώς να πίνεις όλο το βράδυ παραμένοντας «νηφάλιος»

Συμβουλές για μια ιδανική βραδιά χωρίς… παρενέργειες

Ας το παραδεχτούμε. Μια μπαρότσαρκα μέχρι τελικής πτώσεως είναι καλή για την ψυχή. Μια ανέμελη βραδιά με την παρέα, υπό τους ήχους καλής μουσικής και άφθονου ποτού, μπορεί να σε ανανεώσει ριζικά.
Πώς όμως επιβιώνεις σε μια νύχτα κραιπάλης, χωρίς να σέρνεσαι τελικά στα πατώματα; Και πώς πας την επομένη το πρωί στη δουλειά σου χωρίς να υποβαστάζεσαι από γνωστούς και φίλους;
1ος Κανόνας – Ξεκίνα χαλαρά
Μιας και το στομάχι σου δεν είναι ακόμα γεμάτο (θυμήσου, μιλάμε για μαραθώνιο νυχτοπερπατήματος), μπορείς να ξεκινήσεις με ένα ποτήρι κρασί ή ένα απεριτίφ. Και την όρεξη θα σου ανοίξουν και θα διασφαλίσουν ότι δεν θα πέσεις από το σκαμπό στα πρώτα ποτά.
Η εμπειρία υποδεικνύει ότι ποτέ δεν ξεκινάμε με σκληρά αλκοολούχα και κοκτέιλ σε μια βραδιά που φαίνεται ότι θα τραβήξει μακριά.
2ος Κανόνας – Φάε ελαφριά, όχι πλήρες δείπνο

Ένα σνακ είναι ό,τι πρέπει. Άλλωστε είναι βραδιά αφιερωμένη στο ποτό, όχι στη μάσα. Τα κοκτέιλ δεν συνδυάζονται αρμονικά με το φαγητό και σε μια μεγάλη βραδιά ποτού το φαΐ είναι απλώς το καύσιμο.
3ος Κανόνας – Σκέψου το σαν μενού
Όπως θα σκεφτόσουν πριν παραγγείλεις ένα γεύμα, κάνε το ίδιο όταν σχεδιάζεις μια βραδιά σοβαρού ποτού. Η λογική λέει ότι περνάμε από λευκό σε κόκκινο κρασί, από ξανθιά σε μαύρη μπίρα, από λευκά οινοπνευματώδη σε σκουρόχρωμα, από ξηρές σε γλυκές γεύσεις, από μικρή περιεκτικότητα αλκοόλ σε πιο σκληρά ποτά.
4ος Κανόνας – Πιες νερό
Το νερό σε μια τέτοια βραδιά είναι φίλος σου. Κι όταν λέω νερό, δεν εννοώ ένα ποτηράκι μια στο τόσο. Ένα μεγάλο ποτήρι νερό ανά ποτό είναι θεμελιώδες για να παραμείνεις νηφάλιος κατά τη διάρκεια της νύχτας.
5ος Κανόνας – Όταν αρχίσουν τα σφηνάκια, κρύψου
Τίποτα δεν θα σε χαλάσει περισσότερο από τους αλλεπάλληλους γύρους με σφηνάκια. Ο κανόνας εδώ λέει ότι για μια πετυχημένη και μακροσκελή βραδιά ποτού αποφεύγουμε τα σφηνάκια, εκτός κι αν πέσει πάνω μας όλο το μπαρ.
Για να ξεμπερδέψεις μια και καλή, κράτα μπροστά σου πολύ ποτό (ένα ουίσκι και μια μπίρα π.χ). Κανείς δεν θα επιμείνει όταν δει ότι είσαι πότης που δεν παίζει!
6ος Κανόνας – Κάνε ένα διάλειμμα για μπίρα
Ανάμεσα στα τόσα κοκτέιλ και τα σκληρά ποτά, θα χρειαστείς σίγουρα ένα μικρό διάλειμμα. Και η μπίρα είναι η ιδανική λύση. Οι επιλογές σου απλοποιούνται μεμιάς. Η ώρα είναι άλλωστε προχωρημένη και το πνεύμα δεν είναι στα καλύτερά του για παρορμητικές αποφάσεις.
Εδώ λοιπόν εμφανίζεται η μπίρα. Η μπίρα είναι καλή, είναι δροσιστική και αναζωογονητική!
7ος Κανόνας – Παράγγειλε με σύνεση
Έφτασε λοιπόν η πολυπόθητη στιγμή της βραδιάς: έχεις ήδη αγγίξει τον στόχο και πας για νέο ρεκόρ κατανάλωσης αλκοόλ. Μήπως να επαναπαυτείς στις δάφνες σου;
Έχεις χάσει πλέον την ικανότητα να σκέφτεσαι λογικά, οπότε καλό είναι να «γλεντάς» πια το ποτό σου. Πάρε τον χρόνο σου και απόλαυσε το ποτάκι σου γουλιά-γουλιά.
8ος Κανόνας – Απόφευγε τα «γιατροσόφια»
Όλο και κάποιος θα ρίξει την ιδέα για έναν γρήγορο καφέ ή ένα δυναμωτικό energy drink για να «στανιάρει» η παρέα. Μέγα λάθος! Όταν συνδυάζεις καφεΐνη και αλκοόλ σε μια βραδιά που δεν λέει να τελειώσει, η επίδραση του αλκοόλ φαίνεται να περιορίζεται και καταλήγεις να πίνεις περισσότερο απ’ όσο αντέχεις.
Τα οικτρά αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα. Αν νιώσεις μεθυσμένος ή κουρασμένος, το καλύτερο είναι να γυρίσεις στο σπίτι σου.
9ος Κανόνας – Γίνε κοινωνικός
Αν τα «κουτσοπίνεις» μόνος σου στο μπαρ, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα μεθύσεις γρήγορα. Για μια γενναία κρασοκατάνυξη, χρειάζεσαι καλή παρέα. Το ποτό άλλωστε λύνει τη γλώσσα, οπότε εκμεταλλεύσου το.
Κάνε νέες γνωριμίες, μίλα στον μπάρμαν και συμβουλεύσου τον. Ο καλός μπάρμαν είναι πρώτης τάξεως δάσκαλος στο αλκοόλ: πες του τι έχεις ήδη καταναλώσει, τι σου αρέσει και άσε το επόμενο πάνω του.
ΠΗΓΗ: http://tsekouratoi.gr

Αερόσακοι έσωσαν μία από τις αρχαιότερες πυραμίδες της Αιγύπτου!!


Με αερόσακους στηρίχτηκε η πυραμίδα - τάφος του Φαραώ - Ζοζέρ,

Με ευρεσιτεχνία σταθεροποιήθηκε κατασκευή 4.700 χρόνων,

Τεράστιοι αερόσακοι χρησιμοποιήθηκαν ως στηρίγματα τα οποία βοήθησαν μηχανικούς και αρχαιολόγους να αποτρέψουν την μερική κατάρρευση αρχαίας πυραμίδας στη Μέμφιδα της βορειοδυτικής Αιγύπτου.

Το οικοδόμημα, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται πριν από 4.700 χρόνια, σταθεροποιήθηκε με αυτόν τρόπο πρόχειρα, ώστε οι ειδικοί μηχανικοί να προχωρήσουν στις εργασίες επιδιόρθωσης. Η τεράστια πυραμίδα κατασκευάστηκε ως χώρος ταφής του Φαραώ Ζοζέρ, ενός πολεμιστή που βασίλεψε κατά την τρίτη δυναστεία για 19 χρόνια και υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια σεισμού το 1992.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατασκεύασαν την πυραμίδα αυτή, όπως και άλλες της πρώιμης αυτής χρονολογικής περιόδου, από συμπαγή στρώματα αμμωδών τούβλων τοποθετώντας μικρότερα στρώματα, διαδοχικά το ένα πάνω στο άλλο. Αποτελείται από 6 στρώματα και έχει συνολικό ύψος 60 μέτρων, ενώ το σχήμα της βάσης της είναι τετραγωνικό.

Η ομάδα Βρετανών που ανέλαβε τις επιδιορθώσεις για τη συντήρηση του οικοδομήματος ήταν εξαιρετικά έμπειρη και χρησιμοποίησε τα τεχνολογικά μέσα που βοήθησαν αρχικά στην ασφαλή απόρριψη των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο Αφγανιστάν.

«Ολόκληρη η κατασκευή θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή εξαιτίας των ζημιών που προξένησε ο σεισμός.», δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός Πήτερ Τζέημς. Και πρόσθεσε : «Σταθεροποιήσαμε όμως την οροφή με τους φουσκωτούς αερόσακους και σύντομα θα ξεκινήσουμε τις εργασίες συντήρησης στο εκπληκτικό αυτό οικοδόμημα».
Η ιστορική πυραμίδα είχε υποστεί τόσες ζημιές που καμία ομάδα εργασιών δεν αναλάμβανε το ρίσκο επιδιόρθωσής της για 19 ολόκληρα χρόνια. Ο Τζέημς, πρώην αξιωματικός του Βασιλικού Στόλου της Βρετανίας, όμως και οι συνάδελφοί του ανέλαβαν τη συντήρηση της υπογράφοντας συμβόλαιο για το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναδημοσιευση Απο Βήμα