Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Η Microsoft λανσάρει την υπηρεσία Xbox LIVE! και στην Ελλάδα



Η Microsoft ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, στo πλαίσιο της έκθεσης E3, την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει το Xbox LIVE σε εννέα νέες χώρες– Ελλάδα, Βραζιλία, Κολομβία, Χιλή, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Νότιο Αφρική – δίνοντας πρόσβαση σε όλο εκείνο το πλούσιο υλικό gaming και ψυχαγωγίας, που έχει καταστήσει το Xbox LIVE κορυφαίο online gaming προορισμό στον κόσμο.

«Το Xbox LIVE έχει ως στόχο να δημιουργήσει κοινότητες και να συνδέσει τους ανθρώπους μεταξύ τους, δίνοντάς τους πρόσβαση σε μοναδικό περιεχόμενο. Αυτή η επέκταση είναι ένα ακόμα βήμα προς το όραμά μας για το LIVE – να προσφέρουμε τη διασκέδαση που θέλετε, και να μοιράζεστε την εμπειρία με τους ανθρώπους που επιλέγετε, όπου και αν βρίσκεστε στον κόσμο» δήλωσε ο Marc Whitten General Manager, Xbox LIVE. Η υπηρεσία αυτή θα είναι διαθέσιμη αυτό τον Νοέμβριο και θα επικεντρωθεί αρχικά στο κυρίως παιχνίδι και τα χαρακτηριστικά του community, που έχουν κάνει το Xbox LIVE τον κορυφαίο online gaming προορισμό στον κόσμο, περιλαμβάνοντας Μatchmaking, λίστα φίλων, Achievements, Gamerscore, ένα ειδικά διαμορφωμένο Games Marketplace κ.α..

«Αυτό είναι ένα συναρπαστικό βήμα, ως προς την εμπειρία που μπορούμε να προσφέρουμε στην πιστή και αφοσιωμένη κοινότητα του Xbox», δηλώνει η Ελένη Σπέντζου, E&D Manager στην Ελλάδα «Οι φίλοι του Xbox στην Ελλάδα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παίζουν τα καλύτερα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά με 25 εκατ. άλλους Xbox LIVE χρήστες σε όλο τον κόσμο που επιλέγουν αυτή την υπηρεσία για online gaming».

Source: zougla

Γόησσα (μπάλα) 80 ετών!



Περιμένοντας τις μεγάλες στιγμές από τα γήπεδα της Αφρικής, η «Ζούγκλα» επιχειρεί μέσα από αυτό το κομμάτι «μνήμης και γοητείας», να θυμίσει συνοπτικά κάποιες λεπτομέρειες από την 80χρονη Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που άφησαν τα χνάρια τους στις καρδιές των φιλάθλων όλου του κόσμου και που υποχρέωσαν αρκετούς διανοούμενους (με πρώτο και καλύτερο τον Γαλλοαλγερινό νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ) να αποδεχθούν ότι το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι μια ύψιστη τιμή ενεργητικότητας και αξίας.

Τα βασικά στοιχεία είναι -από τις κατά καιρούς λεπτομερείς εκδόσεις- γνωστά. Πρώτη εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1908. Δεκατρία χρόνια μετά, ο Ζιλ Ριμέ, πρώτος πρόεδρος της FIFA, εμπνεύστηκε την δημιουργία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, στις 7 Ιουλίου του 1930, δεκατρείς εθνικές ομάδες μπαίνουν στην κληρωτίδα. Όμιλοι τέσσερις, διοργανώτρια χώρα Ουρουγουάη, παρθενικό ματς αυτό μεταξύ Γαλλίας – Μεξικού 4-1. Το τρόπαιο κατέκτησε η γηπεδούχος Ουρουγουάη, επιτυχία που θα επαναλάβει το 1950, επικρατώντας στο Μαρακανά της Βραζιλίας! Όμως, αυτή η σπουδαία μεταξύ των δύο πολέμων ομάδα, δεν ξαναφάνηκε στο προσκήνιο. Προφανώς, δεν κατάφερε να αναδείξει γκολτζή της κλάσης του βιρτουόζου Σκιαφίνο.

Η Βραζιλία (πέντε φορές πρωταθλήτρια) παραμένει η κορυφαία εθνική ομάδα σε τίτλους αλλά και ποιότητα. Κι αυτό κρίνεται εντελώς φυσιολογικό, αφού, όπως έχει γραφεί «στη Βραζιλία παίζουν καλή μπάλα ακόμη και οι περιπτεράδες»! Πέντε φορές πρωταθλητές κόσμου αναδείχθηκαν οι «Καριόκας», προσφέροντας στο κοινό ποδοσφαιριστές αληθινής λάμψης. Ο Πελέ παραμένει κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι προτιμούν τον «αλητήριο» Μαραντόνα, από τον μεθοδικό και πολιτικάντη Ντον Νασιμέντο.

Πελέ ή Μαραντόνα, λοιπόν; Ένα στοιχείο που θα παρατεθεί θα βοηθήσει να καταλήξετε κάπου. Ο Πελέ διέθετε σχεδόν τα πάντα. Ταχύτητα, τεχνική, έμπνευση, αποτελεσματικότητα, ομαδικότητα. Όμως, όσο αγωνίστηκε με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, διέθετε κάτι που δεν είχε ποτέ ο Μαραντόνα: το πλήθος των ποιοτικών συμπαικτών. Δεν είναι υπερβολή να υποστηριχτεί ότι συχνά οι Γκέρσον, Τοστάο, Γκαρίντσα, παίκτες εξαιρετικοί, αγωνίζονταν -όλοι τους- για τον Πελέ. Αντίθετα, ο Μαραντόνα υπήρξε ο σπουδαίος, αλλά μόνος ή σχεδόν μόνος. Ήταν αυτός που είχε ορίσει η μοίρα του να παίρνει την ομάδα «στις πλάτες του»!

Η Ιταλία (4 κούπες), χάρη στις σούπερ επιτυχίες της το 1934 και το 1938, έβαλε τις βάσεις, ώστε να πλασαριστεί σήμερα στη δεύτερη θέση τροπαίων. Το πώς τα κατάφερε το 1982 (στην Ισπανία) και το 2006 (μεγάλε Μάρκο Ματεράτσι!) είναι γνωστό από την τηλεοπτική μας μνήμη. Όμως, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, αυτή η ομάδα διέθετε έναν κυνηγό, ο οποίος αναδείχτηκε Θρύλος! Γκιουζέπε Μεάτσα. Μόνος του μπορούσε να ανατρέψει την αντίπαλη άμυνα και να αχρηστέψει τα πλάνα του αντίπαλου προπονητή. Ακολούθησαν πλήθος σπουδαίων παικτών (Αλεσάντρο Ματσόλα, Τζάνι Ριβέρα, Ρομπέρτο Μπονισένια, Ντίνο Τζοφ, Μικελάντζελο Αντονιόνι), όμως ουδείς από αυτούς πλησίασε την αξία του Μεάτσα.

Το 1954, η Γερμανία (τρεις φορές πρωταθλήτρια στα ελβετικά γήπεδα, διέθετε πολύ δυνατή και «πεισματάρα» ομάδα, αλλά δεν ήταν καλύτερη από την Ουγγαρία. Κι όμως, στον τελικό τα κατάφερε, στον πλέον άδικο αγώνα όλων των εποχών. Ο Φέρνετς Πούσκας και ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξαν ποδοσφαιρικές αξίες που δεν σήκωσαν το τρόπαιο, αν και το άξιζαν. Για την Ουγγαρία, η μοίρα της (στον τελικό) ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού στα τελευταία είκοσι λεπτά με παίκτες τραυματίες και καταπονημένους δεν άντεξε την αντεπίθεση των Γερμανών.

Για την Ολλανδία του Κρόιφ, ομάδα που βρέθηκε σε δύο τελικούς αλλά ηττήθηκε, έχουν καταγραφεί βάσιμα παράπονα. Και δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το εξής στοιχείο. Και τις δύο φορές, αυτή η υπέροχη πορτοκαλί μηχανή απέτυχε με αντίπαλο τη διοργανώτρια χώρα! Εδικά το 1978, στην Αργεντινή του δικτάτορα Βιντέλα, αρκεί να θυμηθούμε τον διασυρμό του Περού στον ημιτελικό με τους γηπεδούχους. Δέχτηκαν όσα γκολ χρειαζόταν η Αργεντινή για να προχωρήσει…

Η Αργεντινή προσπαθεί μετά το 1986 (και την άδοξη έξοδο του Μαραντόνα από την ενεργό δράση) να κερδίσει το τρίτο της τρόπαιο όμως, κάτι της λείπει. Το ότι άλλες δύο φορές έμεινε στη δεύτερη θέση κάτι σημαίνει. Όσο για τις γειτονικές Αγγλία και Γαλλία, κατάφεραν να κερδίσουν από μία φορά (το 1966 και το 1998, αντίστοιχα), αλλά αυτό έγινε σε γήπεδα της χώρας τους. Και στους δύο τελικούς, αυτών των διοργανώσεων, οι τίτλοι συνοδεύτηκαν από μπόλικο παρασκήνιο και αμφισβήτηση, με την αδυναμία του Ρονάλντο στο Παρίσι να σταθεί στα πόδια του.



Στο Λονδίνο, η Γερμανία ήταν ισάξια, όμως, στην κρίσιμη στιγμή, η διαιτησία την αδίκησε και μετρήθηκε υπέρ των Άγγλων ένα γκολ, χωρίς η μπάλα να έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή. Από τότε συνέβησαν δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτο, τα δοκάρια από ξύλινα (και με ορθές γωνίες) αντικαταστάθηκαν από στρογγυλά. Δεύτερο, οι Γερμανοί ποτέ δεν παραδέχτηκαν την ήττα τους. Μάλιστα, είχε ακουστεί πως, για αρκετά χρόνια μετά, οι υπεύθυνοι της γερμανικής Ομοσπονδίας, σχεδόν μία φορά τον μήνα έβλεπαν την τηλεοπτική εικόνα ψάχνοντας τις λεπτομέρειες χιλιοστό προς χιλιοστό… Αυτή η αδικία, που ωφέλησε την Αγγλία, ίσως την ακολουθεί από τότε σαν «υπαρκτό φάντασμα». Αλήθεια: πότε κατάφερε να διακριθεί μετά το 1966 η ομάδα της χώρας που ανακάλυψε το ποδόσφαιρο;

Σημειολογικά, να αναφερθεί εδώ ότι η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που ιδρύθηκε στον πλανήτη Γη, ονομάζεται Σέφιλντ, το 1857, για να ακολουθήσει τρία χρόνια μετά η Μόναχο, 1860.

Αρθρογράφος: Γιώργος Αρκουλής

Source: zougla

Σούβλισαν σκύλο ζωντανό με 70 καλαμάκια!


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010, 12:53

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου στην Αυλίδα της Κερατέας βρέθηκε ένα βασανισμένο θηλυκό σκυλάκι ράτσας κόκερ στο οποίο κάποιος ανώμαλος υπάνθρωπος είχε καρφώσει τουλάχιστον 70 ξύλινα καλαμάκια, από αυτά που οι χασάπηδες χρησιμοποιούν στα σουβλάκια.

Το σκυλί χειρουργήθηκε μεν αλλά δυστυχώς ήταν πολύ αργά για να σωθεί. Πέθανε εξαντλημένο μετά από μερικές μέρες.

Καθώς το δύστυχο το κοκεράκι έφερε μικροτσίπ εντοπίστηκε και ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος το είχε χάσει εδώ και δυο μήνες!

Άφωνος από την βαναυσότητα, που είχε υποστεί το ζώο του, ο ιδιοκτήτης του προσφέρει ως αμοιβή ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, σε όποιον γνωρίζει και του καταγγείλει τον εγκληματία, που σούβλισε στην κυριολεξία τον σκύλο του.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6951335800.

source: zougla

Σύνδρομο Down: Διάνγωση με ένα απλό τεστ αίματος


Ένα τεστ αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αντικαταστήσει τους πολύπλοκους και επεμβατικούς ελέγχους για τη διάγνωση του συνδρόμου Ντάουν, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες. Οι έγκυες υψηλού κινδύνου, μέχρι σήμερα, πρέπει να κάνουν αμνιοκέντηση, μια διαδικασία που εγκυμονεί τον κίνδυνο της αποβολής του εμβρύου. Οι Ολλανδοί ερευνητές, όμως, υποστηρίζουν πως έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου που αναλύει με ακρίβεια το αίμα της εγκύου για τον εντοπισμό τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου.

Η τεχνική αυτή είναι παρόμοια με εκείνη που ήδη χρησιμοποιείται για την ανίχνευση προβλημάτων στο DNA του εμβρύου, με βάση τα δείγματα που λαμβάνονται από το αμνιακό υγρό της μήτρας της εγκύου. Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι δεν είναι καθόλου επεμβατική, είναι ταχεία και δεν έχει κανένα κίνδυνο για το έμβρυο.

Το νέο τεστ μπορεί να γίνει στις 6 με 8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και, αν μετά από σειρά ελέγχων αποδειχθεί ότι η νέα τεχνική είναι όντως αποτελεσματική, τότε το τεστ θα είναι διαθέσιμο σε λίγα χρόνια, με κόστος γύρω στα 30 ευρώ, δηλαδή πολύ φθηνότερα σε σχέση με την τωρινή μέθοδο της αμνιοκέντησης. Προς το παρόν, το τεστ αίματος έχει αξιοπιστία περίπου 80%, αλλά οι ερευνητές εργάζονται προς τη βελτίωσή του, ενώ σειρά εργαστηρίων ανά τον κόσμο μελετά την ανάπτυξη εναλλακτικών διαγνωστικών τεστ, τόσο για το σύνδρομο Ντάουν όσο και για άλλες γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου.

source: zougla

«Ιππείς» του Αριστοφάνη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010, 06:45

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Ιουλίου

Η Θεατρική Διαδρομή σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου παρουσιάζουν στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ την κατεξοχήν πολιτική και επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΙΠΠΕΙΣ», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουλίου, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με τους Παύλο Χαϊκάλη και Γιώργο Αρμένη στους δύο κύριους ρόλους. Στη συνέχεια, η παράσταση θα παρουσιαστεί σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας.

Το έργο διδάχτηκε το 424 π. Χ. και εκτός από το πρώτο βραβείο που κέρδισε, ήταν και το πρώτο έργο που έφερε την υπογραφή του Αριστοφάνη. Στόχος του ήταν η διακωμώδηση των «κακών» πολιτικών και αποτελεί την πιο ωμή πολιτική κωμωδία του. Έργο αλληγορικό με συμβολισμούς, σύγχρονο όσο ποτέ, θεμελιώνει την άποψη πως όταν σε μια πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η παραπλάνηση μόνο με τα ίδια μέσα μπορεί να πολεμηθεί.

Ο Αριστοφάνης δηλώνει το μίσος του για τον δημαγωγό Κλέωνα, Παφλαγόνα στο έργο, που μετά τον Περικλή κατείχε την εξουσία στην πόλη της Αθήνας τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Για να χτυπήσει τον φαύλο Κλέωνα, ο ποιητής εφευρίσκει έναν φαυλότερο, ο οποίος και κατατροπώνει τον δημαγωγό.

Το έργο καθαρά πολιτικό καυτηριάζει την κακοδιαχείριση και τις ατασθαλίες της εξουσίας, που οδηγούν τη χώρα στην παρακμή, την εξαθλίωση και το μαρασμό και προειδοποιεί τους πολίτες κάθε εποχής για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα θεμέλια της Δημοκρατίας.
«Η παράσταση, χωρίς να υπονομεύσει το χιούμορ και το σατιρικό πνεύμα του έργου, τοποθετεί κατ’ αρχάς τους Ιππείς στο ιστορικό τους πλαίσιο και εξετάζει τις ανάγκες που τους δημιούργησαν, φιλοδοξεί δε να τονίσει τα στοιχεία που καθιστούν την κωμωδία αυτή, ένα πολιτικό έργο επίκαιρο σε κάθε εποχή και ειδικά στις μέρες μας, που η χώρα διέρχεται αυτή την τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση.» επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Νικολαΐδης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βασίλης Νικολαΐδης έχει τιμηθεί με το Βραβείο Κουν για τη σκηνοθεσία του στην “Ειρήνη” του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το 2000 από το Εθνικό Θέατρο, ενώ για τον Παύλο Χαϊκάλη θα είναι πρώτη φορά που θα ερμηνεύσει Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ……………………………………………………………Κ. Χ. Μύρης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ…………………………………………………Βασίλης Νικολαΐδης
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ……………………………………… Γιάννης Μετζικώφ
ΜΟΥΣΙΚΗ…………………………………………………………Αντιγόνη Τσολάκη
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ……………………………………………...Χρήστος Παπαδόπουλος
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ……………………………………Νίκος Βλασόπουλος
ΦΩΤΙΣΜΟΙ…………………………………........................................Κώστας Χλίβας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ………………………………………...Σοφία Καραγιάννη
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ…………………………………..Μανώλης Θεοδωράκης
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ……………………..………….. Κώστας Μπάλλας

ΔΙΑΝΟΜΗ
Αλλαντοπώλης (Αγοράκριτος)…………………………………….. Παύλος Χαϊκάλης
Παφλαγόνας (Κλέων)………………………………………..………Γιώργος Αρμένης
Α’ Δούλος……………………………………………………..………Σαμψών Φύτρος
Β’ Δούλος………………………………………………………..…… Θύμιος Κούκιος
Δήμος…………………………………………………………… Γιάννης Κοτσαρίνης

ΧΟΡΟΣ
Αρμένης Κωνσταντίνος, Γκαγκάς Θωμάς, Δουδωνής Φοίβος, Θεοδωράκης, Μανώλης, Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Καρνάκης Χρήστος, Καρύδας Ορέστης, Κούκιος Θύμιος, Μόσχος Δημήτρης, Μπαλτζής Βιατσεσλάβ Σάββας, Μυλώνης Κωνσταντίνος, Παπαδάτος Δημήτρης, Τοσουνίδης Πρόδρομος, Φάις Αλμπέρτο.

source: zougla

Συναυλία με τους Maria João & Chocolate Quintet-Cristina Branco


23 & 24 Ιουλίου 2010, 21:30 / Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

A’ μέρος: Cristina Branco, “Live! Tribute to Amalia Rodrigues”
B’ μέρος: Chocolate Quintet

Cristina Branco φωνητικά, Ricardo Dias πιάνο, Bernardo Couto πορτογαλική κιθάρα, Alexandre Silva κιθάρα, Fernando Maia μπάσο

Chocolate Quintet: Maria João φωνητικά, Mário Laginha πιάνο, Julian Argüelles σαξόφωνο, Bernardo Moreira κοντραμπάσο, Alexandre Frazão ντραμς.

Δύο μεγάλες πορτογαλικές νύχτες που συνδυάζουν τον αυτοσχεδιασμό και τα φάντο, την παράδοση και το μοντερνισμό.

Δύο όψεις της Πορτογαλίας που συγγενεύουν. Η απρόβλεπτη φωνή της Μαρία Ζοάο με το τζαζ κουιντέτο του πιανίστα και συνθέτη Μάριο Λαγκίνια μοιράζονται το υποβλητικό κοίλο της Μικρής Επιδαύρου με την πιο πειστική φωνή της νεότερης γενιάς «φαντίστα», την Κριστίνα Μπράνκο, στο πλαίσιο των «Ήχων του Κόσμου».

Δύο διπλές συναυλίες με δύο σπουδαίες γυναικείες φωνές από διαφορετικές γενιές που αναδεικνύουν το βάθος και την εσωτερική δύναμη της πορτογαλικής μουσικής.

source: zougla

Απόπειρα εμβολισμού ελληνικού σκάφους από τουρκικό αλιευτικό

Απόπειρα εμβολισμού ελληνικού σκάφους από τουρκικό αλιευτικό

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010, 13:21

Απόπειρα εμβολισμού του σκάφους του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπελάγος» από τουρκικά αλιευτικά σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρνων. Όταν τα μέλη του «Αρχιπελάγους» προσπάθησαν να κόψουν τους ιχθυοκλωβούς με τα ψάρια, που έφερε το ένα εκ των δύο αλιευτικών σκαφών, το δεύτερο έστρεψε την πλώρη του εναντίον του σκάφους των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι προσπαθούσαν να ματαιώσουν την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα που πραγματοποιούνταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.



Αυτή τη φορά η διακίνηση ερυθρού τόνου και η απόπειρα παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας έγινε από τα σκάφη “Aboulkerim” (34.18.TG.2699) και “Masallah.Refik.Usta” (10.03.TG.0123) σε περιοχή που ορίζεται από το στίγμα: 37ο39’49’’ Β, 26ο34’32’’Α. (1.5 μίλι δυτικά της Σάμου)


Όπως καταγγέλλει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής τους Αρχιπελάγους: «Η διόπτευση σε πρώτο χρόνο πραγματοποιήθηκε στις 19:00 από το ιστιοφόρο - ερευνητικό σκάφος του Αρχιπελάγους “Νηρέας”, το οποίο εκείνη την ώρα πραγματοποιούσε ωκεανογραφικές παρατηρήσεις, 2μίλια ΝΔ των ακτών της Σάμου.
Ένα από τα σκάφη, το “Masallah.Refik.Usta”, ρυμουλκούσε κλωβό για τη μεταφορά ζωντανών αλιευμάτων (κατά πάσα πιθανότητα τόνων), ενώ το άλλο, το “Aboulkerim”, διέπλεε σε κοντινή απόσταση με ελιγμούς και έχοντας έτοιμα προς χρήση τα αλιευτικά του εργαλεία.

Στις 19:30 παρατηρήσαμε προετοιμασία για αλιευτική δραστηριότητα, αλλά αποχωρήσαμε από την περιοχή λόγω των αργών και δυσκίνητων κινήσεων του ιστιοφόρου “Νηρέας”. Επανήλθαμε στην περιοχή με τη δύση του ηλίου, με το ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος του Αρχιπελάγους “Ωκεανός”, όπου και διαπιστώσαμε ότι είχε γίνει χρήση αλιευτικών εργαλείων (κυκλικά αφρόδιχτα μήκους άνω των 10 – 15 χιλιομέτρων) μεταξύ Φούρνων και Σάμου, σε απόσταση 1,5 μιλίου από τις ακτές της Σάμου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας μας στην περιοχή αντιμετωπίσαμε την προκλητική στάση των πληρωμάτων των παραπάνω αλιευτικών, η οποία εξελίχθηκε και σε ευθεία απειλή, όταν μέλη του “Αρχιπελάγους” που βρίσκονταν στο σκάφος προσπάθησαν να κόψουν τους ιχθυοκλωβούς και να ματαιώσουν την παράνομη δράση των τουρκικών αλιευτικών. To σκάφος “Aboulkerim” έστρεψε την πλώρη του και κινήθηκε προς το μέρος μας αρκετές φορές προσπαθώντας να μας εμβολίσει.

Τα μέλη του “Αρχιπελάγους” είχαν ενημερώσει εξ αρχής τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και συνέχιζαν να το πράττουν καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, χωρίς ωστόσο οι τελευταίες να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για τον έλεγχο των σκαφών και των παράνομων αλιευτικών τους δραστηριοτήτων.

Σε επικοινωνία μας με το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας (Κ.Π.Α.) ενημερωθήκαμε ότι το Σύστημα Παρακολούθησης Σκαφών (V.M.S. - Vessel Monitoring System) δεν δύναται να καταγράψει τουρκικά αλιευτικά σκάφη, αν και σύμφωνα με τον κανονισμό Ε.Κ. 1224/2009, και σκάφη τρίτων χωρών που διαπλέουν κοινοτικά ύδατα υποχρεούνται να φέρουν ηλεκτρονικές συσκευές που να επιτρέπουν τον αυτόματο εντοπισμό και την αναγνώριση τους από το συγκεκριμένο σύστημα. Η αρνητική έκβαση της υπόθεσης ανάγκασε τα τουρκικά σκάφη τελικά να πλεύσουν στις 22:00 προς τα διεθνή ύδατα.

Οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν τίποτα απολύτως απ’ όσα προβλέπει ο Ε.Κ. 1224/2009 με αποτέλεσμα ξένα αλιευτικά σκάφη, που αντιπροσωπεύουν ένα μαφιόζικο κύκλωμα εκμετάλλευσης ενός πανάκριβου αλιεύματος, να παρανομούν ελεύθερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να συμπεριφέρονται ως κυρίαρχοι των πιο ευαίσθητων σημείων του Αιγαίου απειλώντας με κυνισμό οποιονδήποτε προσπαθήσει να τους εμποδίσει.

Είμαστε πεπεισμένοι πλέον ότι ο μηχανισμός, που στηρίζει αυτό το σύστημα ελέγχου και ασφάλειας στις ελληνικές θάλασσες είναι τόσο σκουριασμένος, που η δυσλειτουργία του τον καθιστά επικίνδυνο για την προστασία τόσο των ιχθυαποθεμάτων, όσο και της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

Δεδομένου ότι στις περιοχές, όπου ρίχνονται αυτά τα δίχτυα (κυκλικά αφρόδιχτα μήκους άνω των 10 - 15 χλμ.) είναι πολύ έντονη η παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών, ο κίνδυνος για τον εγκλωβισμό και τον ακούσιο ή εκούσιο θάνατο τους είναι τεράστιος (συχνά τα θανατωμένα θαλάσσια θηλαστικά και οι χελώνες αποτελούν τροφή για τους μεταφερόμενους τόνους). Τα μέλη του “Αρχιπελάγους” θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα πιο ευαίσθητα σημεία του Αιγαίου και θα προσπαθούν να προλαμβάνουν ή να ακυρώνουν παρόμοιου τύπου καταστάσεις».
source: zougla

ΣΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε δημόσιο πλειστηριασμό βγαίνει η ακίνητη περιουσία του τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλου, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη του στην εφορία. Ο σύζυγος της πρώην υφυπουργού Άντζελας Γκερέκου χρωστά στο Δημόσιο 5,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία...

όπως έχει δηλώσει αδυνατεί να τα αποπληρώσει. Συνολικά, η ΔΟΥ έχει εγγράψει πέντε υποθήκες σε ακίνητα του ίδιου και της κυρίας Γκερέκου, ενώ αναμένεται να εκδικαστούν και άλλες φορολογικές εκκρεμότητες. Για τον κ. Βοσκόπουλο έχουν ασκηθεί δύο ποινικές διώξεις για χρέη από το 2006 ως το 2009, ενώ η κυρία Γκερέκου λόγω του σκανδάλου που ξέσπασε παραιτήθηκε από τη θέση της υφυπουργού Τουρισμού, πριν από λίγους μήνες. 

fimotro

Ο τιτανοτεράστιος ηγέτης προτείνει κατάργηση συντάξεων

«Θεωρούμε πως είναι μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής. Εμείς ως ΛΑ.Ο.Σ. έχουμε καταθέσει πρόταση για ένα νέο ασφαλιστικό που λύνει δια παντός τα χρονίζοντα προβλήματα. Προβλέπει έναν ασφαλιστικό Φορέα, κατάργηση των ενσήμων ενώ το ποσό που καταβαλλόταν για ένσημα να μεταφέρεται ως αύξηση στον μισθό του εργαζομένου».
Με αυτήν την δήλωση ο -ένας και μοναδικός- Γ. Καρατζαφέρης ξεκαθαρίζει πως δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αν καταλάβαμε σωστά, ο πρόεδρος λέει πως θα πρέπει να καταργηθούν εντελώς οι συντάξεις. Ο άνθρωπος έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Είναι τόσο απρόβλεπτος που ούτε και ο ίδιος γνωρίζει τι θα κελαηδάει μεθαύριο! Είναι ο μοναδικός που....
στήριξε το ΠΑΣΟΚ για την χρηματοδότηση του Δ.Ν.Τ. και σήμερα λέει να βρούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης. «Ρήξη» με την αξιοπρέπεια, «γροθιά» στην εντιμότητα.

citypress-gr.blogspot.com

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί 3 βαθμούς Κελσίου



Κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα αυξηθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2100, αποκαλύπτει μελέτη, που παρουσιάστηκε στις συζητήσεις που γίνονται για το Κλίμα στη Βόννη.

Σύμφωνα με το AFP, η μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών Potsdam αναφέρει ότι «η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου είναι βέβαιη και είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς, ενώ υπάρχει πιθανότητα πάνω από 50%, η άνοδος να υπερβεί τους 3 βαθμούς».

Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης 120 κράτη συμφώνησαν σε μια εθελοντική δράση για να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Η Γη αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής, γι αυτό επιβάλλεται η υπογραφή μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας, καθώς είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία του πλανήτη.

Στη Σύνοδο φάνηκε το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και των αναπτυσσόμενων κρατών.

Επίσης, συμφωνήθηκε ετήσια οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες 30 δις δολάρια μέχρι το 2012 και 100 δις δολάρια ετησίως μέχρι το 2020, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει συναίνεση, όσον αφορά το σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές επίπεδο ανόδου της θερμοκρασίας και τονίζουν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη τήξη των πάγων και τις βροχοπτώσεις.

Η νέα μελέτη επιρρίπτει ευθύνες στην Κίνα –τη χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα-ότι έχει λάβει ανεπαρκή μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Κίνα έχει διπλασιάσει τις εκπομπές CO2 από 4 εκατ. τόνους σε 8 εκατ. τόνους ετησίως από το 1990-2005.

Ενώ για τις ΗΠΑ, το δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή στο κόσμο, ακόμα και αν τηρούσε τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Κοπεγχάγης, τα μέτρα θα ήταν επίσης ανεπαρκή.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Στην αύξηση αυτή θα πρέπει να προστεθούν και 0,6 βαθμοί Κελσίου, από παρελθούσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ορατή επίπτωση στο κλίμα και στην παγκόσμια θερμοκρασία, λόγω της αδράνειας του κλιματικού συστήματος του πλανήτη.

Κατά συνέπεια η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί 1,4 βαθμούς μέχρι τώρα.

ellispoint.gr

O «Ρον Γουέσλι» αποχαιρετά τον κολλητό του Harry Potter


Μετά από μια δεκαετία ήρθε η ώρα για τον κολλητό φίλο του Harry Potter, τον Rupert Grint, - «Ρον Γουέσλι» να αποχαιρετήσει του συναδέλφους του κυριολεκτικά και «μεταφορικά» και να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο.

Μετά από μια δεκαετία ήρθε η ώρα για τον κολλητό φίλο του Harry Potter ,τον Rupert Grint, - «Ρον Γουέσλι» να αποχαιρετήσει του συναδέλφους του κυριολεκτικά και «μεταφορικά» και να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο.

Ο «Γουέσλι» έχει ήδη εμφανιστεί σε κάποιες μικρές παραγωγές, αλλά μιλάει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την τελευταία του ταινία, το "Wild Target", ριμέικ μιας γαλλικής ταινίας του '90, με συμπρωταγωνιστές τον Bill Nighy και την Emily Blunt.

Ο Rupert Grint είπε πώς : «Αρχίσαμε τα γυρίσματα του τελευταίου Harry Potter τον Φεβρουάριο και είχε πλάκα. Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ολοκληρωθεί η σειρά. Είμαι χαρούμενος, αλλά και απόλυτα έτοιμος να προχωρήσω», και συνέχυσε λέγοντας "περιμένω με ανυπομονησία να παίξω και διαφορετικούς ρόλους».

«Το να εμφανίζεσαι σε ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, πάντα σε σχέση με τις ταινίες του Potter, έχει τη δική του γοητεία. Ενας μικρότερος προϋπολογισμός δημιουργεί άλλες συνθήκες και οι εμπειρίες είναι διαφορετικές, αφού κάθε λεπτό του γυρίσματος σημαίνει πολλά».

Καλή τύχη στο νέου σου ξεκίνημα Mr . Rupert Grint αλλά θα είναι δύσκολο να σας ξεχωρίσουμε από το πλευρό του Harry Potter. Η Ιστορία πάντως μας έχει δείξει ότι άνθρωποι με τόσο χαρακτηριστικούς ρόλους δύσκολα κατάφεραν να ξεφύγουν από αύτη την ταύτιση!

ellispoint.gr

9 εκατ. ευρώ "έφαγε" υπάλληλος του Υπ. Πολιτισμού


Την ετήσια έκθεση που αφορά το 2009 παρουσίασε την Πέμπτη (01/07) ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής, επιβεβαιώνοντας τις “βεβαιότητες” περί κακοδιοίκησης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Συνολικά λοιπόν έγιναν 4.440 έλεγχοι από την επιθεώρηση. 724 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα και άλλες 185, παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα από τον ίδιο τον κ. Ρακιτζή. Ενδεικτικά (και χαρακτηριστικά) ο κ. Ρακιτζής παρουσίασε ορισμένες περιπτώσεις:
Αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (σήμερα συνταξιούχος), ύστερα από έλεγχο «Πόθεν Έσχες», βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ποσό 9 εκ. ευρώ, που δεν δικαιολογείτο από τα εισοδήματά του.
Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας συμμετείχε επ’ αμοιβή σε 31 επιτροπές. Όπως σημείωσε ο κ. Ρακιτζής, σήμερα οι υπάλληλοι δεν αμείβονται επί πλέον για τέτοιου είδους υπηρεσίες και παρατηρείται πρόβλημα στελέχωσης. Πανεπιστημιακός γιατρός σε Δημόσιο Νοσοκομείο, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε, πήρε μαζί του, φεύγοντας, τους φακέλους 440 ασθενών του στη νέα του θέση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Επιπλέον, ύστερα από ελέγχους σε διάφορες δημόσιες εταιρίες και οργανισμούς διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο: Στην ΤΡΑΜ ΑΕ το διάστημα από 1-4-04 έως 2-9-09 το προσωπικό αυξήθηκε κατά 250%. Αύξηση, αλλά μικρότερη, παρατηρήθηκε και στην Κτηματολόγιο.
Ωστόσο, το «μεγάλο φαγοπότι», όπως είπε ο κ. Ρακιτζής, έγινε στις δημοτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή, στο εξής απαγορεύεται ο δανεισμός των τοπικών αρχών αν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, αφού είναι πλέον απαραίτητο να εξασφαλίσουν το 20% του ποσού, που αιτούνται ως δανειοδότηση. Σχολίασε μάλιστα, πως αμφιβάλλει αν θα υπάρξει πλέον ενδιαφέρον για το αξίωμα των δημάρχων.

cosmo.gr

Athens Bench Mark

Το Athens Bench Mark είναι μια πρωτοβουλία του Οργανισμού «Ο Κόσμος της Αθήνας» σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων που στόχο έχει να αλλάξει τα παλιά παγκάκια της Αθήνας και να προσθέσει νέα συμβάλλοντας στη βελτίωση της ζωής στην πόλη! Έλαβαν χώρα δύο διαγωνισμοί και ένα εθελοντικό πρόγραμμα:

-Ο διαγωνισμός βιομηχανικού σχεδίου Athens Bench Mark. είναι ο διαγωνισμός που έδωσε το σχέδιο για το νέο παγκάκι της Αθήνας. Το κοινό ανέδειξε τα καλύτερα 100 σχέδια και η κριτική επιτροπή αποφάσισε για την τελική τριάδα έργων. Ένα τουλάχιστον σχέδιο θα υλοποιηθεί και θα παραχθεί μαζικά ώστε να επιπλώσει την Αθήνα!

-Ο εικαστικός διαγωνισμός Future Bench, είναι ο διαγωνισμός καλλιτεχνικής δημιουργίας όπου το μόνο όριο ήταν η φαντασία. Η ψηφοφορία του κοινού ανέδειξε τα 50 έργα που εκτέθηκαν στην μεγάλη εικαστική έκθεση Future Bench. Η ίδια ψηφοφορία έδωσε και το Βραβείο Κοινού του Future Bench στον καλλιτέχνη με το δημοφιλέστερο έργο. Το δημοφιλέστερο έργο θα κατασκευασθεί σε ένα μοναδικό πρωτότυπο και θα τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο της Αθήνας

Το εθελοντικό Πρόγραμμα Athens Bench Mark: απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν την Αθήνα και πιστεύουν πως η συμμετοχή στα κοινά είναι ο τρόπος για να γίνει καλύτερη η ζωή στην πόλη μας. Ειδικοί τεχνικοί του Δήμου θα οργανώσουν και θα καθοδηγήσουν τις ομάδες που θα κάνουν τα παλιά παγκάκια της Αθήνας σαν καινούρια.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στα μέσα Απριλίου και χτες 1/6 έγινε η απονομή των βραβείων στους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στους δυο διαγωνισμούς. Τα αποτελέσματα έχουν ώς εξής:

Το πρώτο(1ο) Βραβείο κατέκτησε το έργο "mybench.gr" που φιλοτέχνησε ο Αριστείδης Στάθης από τη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο(2ο) Βραβείο κατέκτησε το έργο "city break" που φιλοτέχνησε Βασιλική Κατσαρού από την Αθήνα.


Το τρίτο(3ο) Βραβείο κατέκτησε το έργο "Hand of Earth" που φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Δούζης από τη Θεσσαλονίκη.